A Twitter jelenti a reményt az indiai járványban

2021.04.23. 06:30

Az egyre pokolibbá váló indiai járványban a sokszor órákig elérhetetlen hivatalos segélyvonalak helyett a Twitter lett a segítség és információnyújtás fő terepe - írta az Al Jazeera. Az emberek gyorsan váltottak, miután egyre nehezebb egészségügyi ellátáshoz jutni, az oxigén- és gyógyszerhiánnyal küzdő kórházak pedig elküldik azokat, akiket nem tudnak ellátni. Így pillanatok alatt a Twitter vált a közösségi segítségnyújtás platformjává az oxigénpalack-, gyógyszer- és kórházi ágykereséshez a #COVIDSOS és hasonló hashtagek alatt.  

A Twitter egyelőre nem annyira elterjedt Indiában, mint akár a Facebook, vagy a WhatsApp, azonban jelenleg az egyik legértékesebb segítséget kínálja a retweet funkcióval. Például egy önkéntescsoport által összeállított Google táblázat, amelyben az egyes szövetségi államok kórházi ágyak, oxigén- és vérplazma ellátottságáról szóló információkat gyűjtötték össze, pillanatok alatt tucatnyi különböző oldalon terjedt el. 

Egy 25 éves szoftverfejlesztő, Umang Galaiya olyan weboldalt készített, amellyel az érdeklődők egyes városokra és ellátásokra, igényekre – legyen az oxigén vagy akár a fertőzés kezeléséhez használt remdesivir – kereshetnek rá, aztán pedig közvetlenül a Twitteren elérhető releváns találatokhoz irányítja őket. Eddig több mint 110 ezer találata volt.

Vannak azonban, akiknek a segítség már későn érkezik. 

Sweta Dash indiai újságíró hétfőn keresett üres, lélegeztetővel ellátott kózházi ágyat egy terhes nőnek Új-Delhiben, és noha 100 retweet révén rövidesen egy kormányzati alkalmazott javasolt is egy intézményt, ahol fogadnák, pár órával később az újságíró már azt posztolta, hogy sajnos a páciens eltávozott. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM