Ferenc
10 °C
29 °C

A világörökség része lehet Csernobil

2021.04.23. 21:00

Az UNESCO világörökségi listájára pályázik Csernobillal Ukrajna. A kormány abban bízik, hogy az egykori atomerőműnek és környékének világörökségi státusa finanszírozási forrásokhoz juttathatja őket, és nőne az idegenforgalom is.

Az erőmű reaktorában 35 éve egy elrontott teszt miatt következett be robbanás, amit azóta is a világ legsúlyosabb nukleáris baleseteként emlegetnek. A katasztrófa radioaktív felhővel borította be Európa egy részét, emberek ezreit kellet evakuálni a térségből. A katasztrófában több tucatnyian haltak meg azonnal, köztük az erőmű dolgozói és a mentéshez érkezett tűzoltók. Később pedig sok ezren vesztették életüket a sugárzással összefüggésbe hozható betegségek miatt.

Úgy véljük, hogy Csernobil felkerülhet az UNESCO örökségi listájára. Jegyzékbe vétele az első és fontos lépés afelé, hogy ez a rendkívüli hely az egész világ számára egyedülállóan érdekes úti cél legyen

− mondta Alekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter. Szeretnék, ha a hetvenes években Csernobil közelében épült hatalmas katonai radar, valamint az atomerőmű teljes elzárt zónája 30 kilométeres körben a világörökség része lenne.

Csernobil az utóbbi években a kalandturisták kedvelt célpontjává vált, amelyben Natasa Tyerescsenko, egy 21 éves friss diplomás kijevi lány is nagy szerepet játszik, aki már három éve kalauzolja el a turistákat a Zónába. A fiatal ukrán lány kollégánknak mesélt arról, milyen egy utazás a halál birodalmába.

Ez a beszélgetés ösztönözte az egyik magyar fiatalembert, hogy elmesélje saját kalandját lapunknak, amikor az őröket kijátszva bejutott a Zóna területére.