új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink, mai hírösszeállításunk végére értünk.

  Köszönjük, hogy velünk tartottak.

  Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

 • Az európaiak többsége elégedetlen az Európai Unió koronavírus elleni fellépésével, azonban jelentős azok száma, akik bíznak benne, hogy az EU a jövőben megfelelő döntéseket hoz a világjárvány megfékezésére – derült ki az Európai Bizottság pénteken közzétett felméréséből.

  A felmérés szerint az európaiak 49 százaléka elégedetlen, 43 százalékuk pedig elégedett a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott uniós intézkedésekkel, 59 százalékuk azonban azt reméli, hogy az EU megfelelő döntéseket fog hozni a világjárványra adott válaszul. Az elégedettek aránya két százalékkal csökkent, az elégedetlenek aránya pedig 5 százalékkal növekedett a legutóbbi, tavaly nyáron végzett felmérés óta.

  Az európai válaszadók mindössze 43 százaléka elégedett kormányuknak a világjárvány elleni küzdelem érdekében eddig hozott intézkedéseivel, ez a mutató a legutóbbi felmérés óta 19 százalékot zuhant. Ezzel szemben az elégedetlenek aránya 19 százalékos növekedés mellett 56 százalék.

 • Beoltották Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt pénteken a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájával. A kormányfő a készítmény első dózisát kaphatta meg egy ottawai klinikán.

  Nagyon izgatott vagyok

  – mondta újságíróknak oltás közben. Nem sokkal később felesége, Sophie is megkapta a védőoltást, aki tavaly enyhe tünetekkel már átvészelte a fertőzést.

  Már többször elmondtam, hogy a legjobb vakcina az, amelyet elsőként felkínálnak neked

  – jelentette ki Trudeau az oltás előtt, az utóbbi időben ugyanis sokan bizalmatlansággal viszonyultak az AstraZeneca vakcinája iránt a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződés miatt.

 • Az Egyesült Királyság vizsgálja, hogyan tudna segíteni Indiának a koronavírus miatt kialakult helyzetben – mondta újságíróknak Boris Johnson miniszterelnök.

  Jelenleg van harmincezer lélegeztetőgépünk, tehát megtehetjük, hogy elgondolkodunk azon, hogyan segíthetünk az indiai embereknek, akik most borzalmas szenvedést élnek át

  – fogalmazott Boris Johnson.

 • Minden hatodik európait, minden ötödik észak-amerikait és minden századik afrikait oltottak be, ami elfogadhatatlan − mondta Emmanuel Macron francia elnök az Egészségügyi Világszervezet (WHO) online sajtókonferenciáján.

  Franciaország a COVAX keretében több mint 100 ezer adagot szállított Mauritániának.

  Ezt Macron az internetes sajtótájékoztatón jelentette be. Elmondta, hogy az AstraZeneca oltások már útban vannak Nyugat-Afrikába.

  A Covax vezetői nagyra értékelték az adományt. Macron ugyanakkor  felszólított más gazdag országokat is, hogy kövessék a francia példát. Kiemelte: Franciaország legalább félmillió adag vakcinát kíván adományozni a Covax részére június közepéig.

 • A belga kormány a járvány miatt elrendelt egyes korlátozó intézkedések fokozatos feloldását jelentette be. Mint mondták, az oltások „a vártnál jobban haladnak” az országban. A kávézók és az éttermek május 8-án újra megnyithatják teraszaikat. Ötven ember részvételével rendezhető kulturális vagy ünnepi esemény kizárólag szabad térben.

  A színházak és mozik újranyitásának sokak által várt lehetőségét júniusra halasztották.

  Ezzel egyidőben a közegészségügyi intézet az intenzív ellátás közelgő túlterheltségére figyelmeztetett. Belgium kórházainak intenzív osztályain a mintegy kettőezer ágyból jelenleg 900-nál is többet a koronavírussal fertőzött betegek foglalnak el, ami jelentősen csökkenti az egyéb betegségek miatt ellátásra szorulók ápolásának lehetőségeit.

 • Pénteken Kanada és az Egyesült Államok is felkínálta segítségét Indiának. Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója közölte, hogy az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szorosan együttműködik indiai partner ügynökségével műszaki és egyéb támogatást nyújtva.

  A helyzet borzalmas, próbálunk segíteni, amiben tudunk. Ugyanakkor abból indulunk ki, hogy egyértelműen oltóanyagokra van szükségük

  − hangsúlyozta Fauci fehér házi sajtótájékoztatóján. Jeff Zients, a Fehér Ház Covid–19-munkacsoportjának vezetője kijelentette: az Egyesült Államok kész megosztani oltóanyagkészletét.

  Anita Anand, Kanada közszolgáltatási és közbeszerzési minisztere közölte, hogy segítenek Újdelhinek. Mint mondta: Kanada személyi védőfelszereléseket és lélegeztetőgépeket tud küldeni Indiába.

 • Meghaladta a 45 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában. Eddig közel 33,4 millióan kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott három oltóanyag, a Pfizer, az AstraZeneca vagy a Moderna valamelyikéből. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság 63 százaléka már részesült az első oltási dózisban.

  Alig több mint három hét alatt tízmillió adag oltást adtak be Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium ugyanis március 31-én számolt be arról, hogy átlépte a 35 milliót a beadott első és második dózisok együttes száma.

  A brit kormány következő célkitűzése, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltás első adagjában.

 • Egyedül Szardínia marad lezárt térség Olaszországban, miközben az ország többi területén enyhülnek a járványkorlátozások. Péntek esti adatok szerint a lakosság átoltottsága elérte a húsz százalékot − írja az MTI.

  A sziget így legalább további egy hétig még vörös zónának számít, ahol napközben is kijárási tilalom van érvényben.

  Az 1,6 millió lakost számláló Szardínián március 1-jétől majdnem teljesen feloldották a korlátozásokat, de a megugrott járványadatok miatt néhány hét alatt ismét lezárták.

  Olaszország többi régiójában továbbra is érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom este tíz órától reggel ötig. Újraindítják azonban többek között a szabadtéri vendéglátást és a tantermi oktatást is. Több mint nyolcmillió tanuló tér vissza az iskolaépületekbe.

 • Bulgáriában hétvégétől ismét részt vehetnek nézők a futballmérkőzéseken és egyéb sporteseményeken − közölte Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter.

  Szombattól a szabadtéri sportesemények korlátozásokkal ugyan, de nyitva állnak a nézők számára.

  Május 1-jétől feloldják a kötelező karantént a Bulgáriába utazók számára abban az esetben, ha oltási igazolvánnyal vagy friss, negatív teszttel érkeznek, esetleg az elmúlt hat hónapban átestek a fertőzésen.

  Bulgária azután döntött a korlátozások lazítása mellett, hogy az elmúlt egy hónapban csökkent az újabb fertőzöttek száma. Egy hónapja naponta csaknem 5000 ezer újabb megbetegedést jegyeztek fel, addig az elmúlt napon 1681 fertőzöttet regisztráltak.

 • Tombol a járvány Madagaszkáron, ahol még mindig nem kezdődött el az oltási kampány − adta hírül az MTI az AFP hírügynökségre hivatkozva.

  A madagaszkári egészségügyi miniszter elmondta, hogy az első vakcinaszállítmány két héten belül érkezik a szigetországba. A Covishield, Pfizer-, Sinopharm és Johnson and Johnson-oltásokról van szó. A miniszter hozzátette: az első oltásokat az egészségügyi dolgozók és a rendőrök kapják.

  Szombattól minden hétvégén teljes karantént rendelnek el a fővárosban, Antananarivóban.

  A járvány egy éve alatt Madagaszkáron 34 775 embert fertőzött meg a vírus, és 588-an haltak bele a Covid–19 betegségbe a hivatalos adatok szerint.

 • Oroszországban már 11,1 millió ember kapott védőoltást koronavírus ellen, és 6,8 milliónak adták be a vakcina mindkét komponensét. A beoltottak 47 százaléka 60 évnél idősebb vagy krónikus beteg − adta hírül az MTI.

  Oroszországban 100 ezer lakosra heti 41,6 fertőzött jut, ami napi átlagban 5,7-5,8 embert jelent.

  A tisztifőorvos tanácsára az ortodox húsvét időszakára, május 1. és május 10. között munkaszünetet rendelt el Vlagyimir Putyin orosz elnök. A tiszti főorvos azt is kérte, hogy az orosz turisták az utazások alatt ne tegyék ki magukat a megfertőződés kockázatának.

 • Cipruson szigorú karantént rendeltek el a koronavírussal fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt. Az országban kiterjesztik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, hogy elejét vegyék a járvány további terjedésének.

  Az emberek csak munkavégzés céljából tartózkodhatnak a szabadban, akinek nincs engedélye erre, naponta legfeljebb egyszer hagyhatja el az otthonát. A hatóságok kivételt fognak tenni május 1-jén, a görög ortodox húsvéti istentiszteletek alkalmával.

  A karantén egyelőre két hétig lesz érvényben a szigeten.

 • Az indiai hadsereg a koronavírussal fertőzött betegek lélegeztetéséhez szükséges oxigén hiánya miatt Németországból importál mobil oxigéntermelő üzemeket − közölte az indiai védelmi minisztérium szóvivője.

  A hadsereg 23 ilyen egységet rendelt meg, amelyek légi úton egy héten belül megérkeznek Indiába.

  A mobil üzemeket a katonai kórházakban fogják bevetni. Minden egység percenként 40 liter oxigént képes termelni.

  India-szerte a kórházak súlyos ágy- és oxigénhiánnyal küzdenek. Az egészségügyi intézmények több felhívást is intéztek a szövetségi kormányhoz, hogy töltse fel a páciensek ápolásához szükséges készleteiket.

  A járvány kitörése óta több mint 16 millió fertőzöttet regisztráltak az országban. A kór halálos áldozatainak száma 186 920.

 • Az eddig ismertnél nagyobb a koronavírus-betegségből fakadó komplikációk kockázata a várandós nőknél és újszülöttjeiknél − állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói.

  A megfertőződött újszülötteknél háromszorosára nő a súlyos szövődmények kialakulásának veszélye. A várandós nőknél pedig az olyan szövődmények kockázata nő meg, mint a koraszülés, a magas vérnyomás és a szervi elégtelenség.

  A császármetszéssel történő szülés a vírusfertőzés megnövekedett kockázatával járhat az újszülötteknél. A szoptatás azonban nem növelte az újszülöttek megbetegedésének kockázatát, ha az anya koronavírusban szenvedett − állapították meg a szakemberek.

  Kapcsolódó

  Rendkívül veszélyes a várandós kismamákra a koronavírus

  Drámai megállapításokat tesz új kutatásában az Oxfordi Egyetem.

 • Az osztrákok külföldi, így a horvát tengerpartra is irányuló utazásának előfeltétele az úgynevezett „zöld útlevél” kiváltása – jelentette ki Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz.

  Az okmányra azok válnak jogosulttá, akik átestek a koronavírus-fertőzésen és a szervezetük kellő mennyiségű antitestet termel, valamint akik megkapták a védőoltást, illetve negatív Covid-tesztet mutatnak fel – számol be a horvát 24sata hírportál.

 • Csaknem 300 ezer gyermek nem kapta meg a kötelező védőoltásokat a Dél-afrikai Köztársaságban a koronavírus-világjárvány kezdete óta − közölte az egészségügyi minisztérium szóvivője.

  Az elmaradások miatt a gyerekek olyan betegségek kockázatának vannak kitéve, mint a kanyaró, a járványos gyermekbénulás, a torokgyík és a tuberkulózis. Az egészségügyi minisztérium közölte: összefogott más szervezetekkel annak érdekében, hogy az oltások bepótlására buzdítsák a szülőket és gondozókat.

 • Emberek halnak meg szerte a világon, mert nincsenek beoltva koronavírus ellen, nem tesztelik és nem kezelik őket − jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki aggodalmát fejezte ki az indiai fertőzöttek növekvő száma miatt.

  A dél-ázsiai országban a járvány kezdete óta 16 263 695 embert fertőződött meg. Második napja rekordmagasak a számok, az egészségügyi rendszer túlterhelt és nincs elegendő orvosi oxigén.

  A kis és közepes jövedelmű országok vakcinával való ellátására létrehozott Covax program indulásának első évfordulóján jelentést adott ki, amely szerint a legszegényebb országok továbbra sem jutnak védőoltáshoz.

 • Peruban jelenleg átlagosan ötpercenként halnak bele a koronavírusba. A dél-amerikai országban annak ellenére lazítottak a megelőző intézkedéseken, hogy a vírus brazil variánsa miatt a járvány gyorsabban terjed.

  A több mint 32 millió lakosú országban eddig több mint 58 ezer ember vesztette életét a fertőzés miatt. Az egészségügyi minisztérium egyedül áprilisban már csaknem hatezer halálesetről számolt be. Az elmúlt héten naponta átlagosan 350 ember vesztette életét a fertőzés miatt.

  Egy helyi orvos közlése szerint az elmúlt két hétben naponta 9-10 ezer újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, amit már nem bír el az egészségügyi rendszer.

 • Pennsylvania állam már több mint hárommillió polgára megkapta második oltását, az elsőt pedig a lakosság több mint negyvenöt százaléka – jelentette be a helyi egészségügyi hatóság. 

  Az államba decemberben érkeztek meg az első Pfizer- és Moderna-szállítmányok, március 1-jén pedig Johnson & Johnson-vakcinák is érkeztek.

 • A Moderna azon dolgozik, hogy nyár végére vagy ősz elejére elkészítsék és engedélyeztessék a koronavírus új változatai ellen is hatásos emlékeztető oltásukat – jelentette be Stephane Bancel, a cég vezérigazgatója.

  Bancel a mutánsok megjelenését a „legkomolyabb aggodalmának″ nevezte, és elmondta, hogy különböző eljárásokat próbálnak ki, hogy a vakcina eredményes legyen a variánsok, köztük a Dél-Afrikában megjelent B.1.351 verzióval szemben.

 • Pénteken már a második egymást követő napon döntött rekordot mind a regisztrált fertőzöttek, mind pedig a halálos áldozatok száma.

  A FERTŐZÖTTEK SZÁMÁT ILLETŐ PÉNTEKI ADAT EGYÚTTAL A VILÁGON A LEGMAGASABB NAPI NÖVEKMÉNY IS A PANDÉMIA KEZDETE ÓTA.

  A pénteki a második nap, amikor egymás után 300 ezer fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

  Mindeközben Újdelhi bejelentette, gyorsított eljárásban engedélyezné a Pfizer–BioNTech, a Moderna, valamint a Johnson & Jonhson koronavírus elleni vakcináit.

 • Az Egyesült Királyság most már afelé tart, hogy teljesen ellenőrzése alatt tartsa a járványt – mondta Boris Johnson miniszterelnök. 

  Most már lassan túl leszünk ezen az egészen. Nem kérdés, hogy a helyzet jobb, mint amilyen volt

  – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette, hogy az újranyitás következő fázisa a tervek szerint május 17-én megkezdődhet, és valószínűleg június 21-én valamennyi korlátozást feloldhatnak.

 • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyógyszerügyi bizottsága (CHMP) honlapjára felkerült hírek szerint elfogadtak két ajánlást, amely előreláthatóan bővíteni fogja a vakcinák gyártási kapacitását és az oltóanyaggal való ellátottságot.

  Jóváhagyták az előállított dózisok számának növelését és a gyártási folyamat felgyorsítását a Pfizer belgiumi Puursban lévő gyárában. Ezen felül javasolják annak az elfogadását, hogy új csomagoló gépsort üzemeltessenek a Moderna spanyolországi Roviban lévő üzemében. Az új gyártósor a kész oltóanyag ampullákba töltését fogja hozzáigazítani a Lonzai gyár már megemelt gyártási teljesítőképességéhez.

 • Az AstraZeneca által kiváltott immunválasz okozhatja a trombózist, az viszont eddig nem volt világos, hogy a folyamat pontosan hogyan mehet végbe. Német tudósok most közzétettek egy előzetes tanulmányt, amely szerint az oltóanyag összetevői kapcsolatba kerülnek a vérlemezkékkel. A lemezkék ekkor aktiválódnak és kémiai jeleket küldenek szét a szervezetben, ami aztán az immunválasz erősödéséhez vezet. Bizonyos esetekben azonban a vérlemezkékből túl sok aktiválódik, így az immunrendszer lényegében „túltöltődik”. Ezek az antitestek aztán megkötik a vérlemezkéket, amik bejutnak a véráramba.

  A szakemberek szerint a vérrögök kialakulását gyors és célzott kezeléssel meg lehet akadályozni.

  Kapcsolódó
 • Megkötötte a világ legnagyobb vakcinaszállítási szerződését az Európai Bizottság. A következő néhány évben a Pfizer 1,8 milliárd dózis oltóanyagot fog leszállítani.

  A szállítmányok a 2021 és 2023 közti időszakban fognak megérkezni.

  Ez volt a harmadik szerződés, amit az Európai Unió kötött a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal.

  Kapcsolódó

  Az EU a világ legnagyobb vakcinaszerződését kötötte a Pfizerrel

  A megegyezés szerint 1,8 milliárd dózis oltóanyagot fognak leszállítani.

 • Péntekig 1,93 millió ember kapta meg a védőoltást, és közülük mintegy 763 ezren már mindkét dózist, ez azt jelenti, hogy Ausztriában a felnőtt lakosság több mint egynegyede kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.

  A kormány azzal számol, hogy ötmillió ember szeretne részesülni az oltásban. Sebastian Kurz kancellár szerint a cél az, hogy még nyár előtt minden regisztrált megkaphassa az oltást.

  Ausztriában naponta átlagosan ötvenezer ember kap vakcinát. Jelenleg a 65 éven felüliek immunizálása folyik, 60 százalékuk már legalább az első adagot megkapta. Ezen túlmenően most már az egy vagy több krónikus betegséggel rendelkezők immunizálása áll az oltási kampány középpontjában.

 • Németország új „vészfék″ szabályai szerint szombattól lezárják az ország azon régióit, ahol magasak a fertőzöttségi arányok – jelentette be Jens Spahn egészségügyi miniszter.

  Az új törvény meghatalmazza a szövetségi kormányt, hogy lezárjanak tartományokat, megszüntetve azt a helyzetet, hogy az egyes tartományok különböző szabályokat alkalmazhatnak.

  A szövetségi szinten meghatározott lezárások szinte teljes Németországot érinteni fogják, néhány olyan régiót kivéve, ahol kifejezetten alacsony a vírus terjedési sebessége.

  A törvény csütörtöki megszavazásakor több ezren tüntettek a Reichstag körül, a  tiltakozókkal szemben kétezernél is több rohamrendőr vonult fel Berlin kormányzati negyedében.

 • Kimutatták a koronavírust egy norvég hegymászó szervezetében, aki éppen a Mount Everestet mászta meg – írja a BBC.

  Erlend Nesst április 15-én helikopterrel kellett elszállítani a hegy gerincén lévő táborból, és nyolc napot töltött a kórházban. A jelentések szerint rajta kívül az egyik serpa is megfertőződött.

  A hegymászó azóta már felépült a betegségből. Nem tudja, hogy hol kaphatta el a vírust, de azt elismerte, hogy többet is tehetett volna önmaga védelmében, mivel nem mindig viselt maszkot. 

 • 8840 új fertőzöttet regisztráltak Oroszországban, 398-an pedig meghaltak koronavírus-fertőzésben. A fertőzöttek több mint egynegyedét a fővárosban, Moszkvában azonosították.

  Az országban az utóbbi napokban stabilan 8-9 ezer körül mozgott az új fertőzöttek száma, vagyis jelenleg stagnál a járvány. 

  Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán úgy nyilatkozott, hogy Oroszországban őszre szeretnék elérni a teljes átoltottságot.