Ferenc
11 °C
30 °C

Módosították a szerb költségvetést: hitelek miatt nő a hiány

2021.04.23. 10:12

Elfogadta a szerbiai parlament a 2021-es költségvetés módosítását,  a lépéstől azt várják, hogy segítse a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelmet, ösztönözze a gazdasági növekedést, és csökkentse a járvány okozta válság negatív hatásait. A módosítás értelmében

az ez évi hiány a GDP 6,9 százalékára nő;

A tavaly decemberben elfogadott költségvetési törvény a bruttó hazai termék 3 százalékát kitevő idei hiánnyal számolt – írta a távirati iroda.

Kapcsolódó

A szerb elnök újabb gazdasági mentőcsomagot jelentett be

Főként az idegenforgalmat, vendéglátást és mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogatják kormány többek között vissza nem térítendő támogatásokkal.

A módosított költségvetésben 257 milliárd dinárt, azaz mintegy 794 milliárd forintot a belgrádi kormány újabb gazdasági mentőcsomagjára különítettek el – mondta Sinisa Mali pénzügyminiszter a képviselőházban. Ebből hatvan eurónak megfelelő összeggel segítenek valamennyi nagykorú szerbiai állampolgárt, valamint támogatják a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat, illetve az idegenforgalmi és vendéglátószektort és a szabadúszó művészeket is.

Kapcsolódó

Szerbia gazdasága az idén csak egy százalékkal zsugorodik

A munkanélküliség 7,3 százalékra mérséklődött Szerbiában.

A szükséges anyagi forrásokat hitelekből állják: az államadósság a GDP 58,2 százalékáról 60 százalékra emelkedik majd. A gazdasági növekedés a tervek szerint az idén mintegy 6 százalékos lesz. Többet költenek infrastrukturális beruházásokra, így autópályák építésére, egészségügyre és a mezőgazdaság támogatására is.    

A parlamenti szavazás előtt Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselője elmondta: a gazdaság támogatásának különös jelentősége van a koronavírus-járvány kedvezőtlen következményei miatt – írta a Magyar Szó. Hozzáfűzte: a VMSZ a javaslatok elfogadására voksol, mert fontos a likviditás növelése a gazdasági életben.