új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink, zárjuk mai hírösszefoglalónkat.

    Köszönjük, hogy velünk tartottak.

    Vigyázzanak magukra, jó éjszakát!

  • A világ államainak 90 százalékában az egészségügyi rendszert túlterheli a koronavírus-járvány – derül ki a WHO közleményéből.

    Már 2020 második felétől globális jelenség a nemzeti egészségügyi rendszerek túlterheltsége. A koronavírus elleni küzdelem következtében háttérbe szorulnak az olyan járványok, amelyek egyes régiókban hosszú évtizedek óta jelentős feladatokat rónak az egészségügyi dolgozókra, mint például az AIDS és a malária.

  • Jelenleg 19-féle koronavírus elleni védőoltásról vezet nyilvántartást az Egészségügyi Világszervezet.

    A Pfizer–Biontech BNT162b2/COMIRNATY Tozinameran (INN) néven nyilvántartott védőoltásától egészen a Curevac (Bayer AG) Zorecimeran (INN) nevű vakcinájáig nyomon követhetjük, hogy a fejlesztés, tesztelés vagy gyártás milyen fázisában tart a készítmény a WHO által vezetett táblázatban.

  • A horvát egészségügyi minisztérium arról tájékoztatta az Index.hr hírportált, hogy csupán néhány megyében működik úgy-ahogy az online oltási regisztrációs platform.

    A rendszeren keresztül regisztrált 198 274 fő közül pusztán 5358 személyt hívtak be oltakozásra.

    Azok a a horvátok, akik a háziorvosuknál is bejelentkeztek, folyamatosan kapják a behívót az időpontokra, így az alulteljesítő platform ellenére is halad a horvátországi vakcináció.

  • Dél-Korea további 40 millió adag Pfizer-vakcina beszerzéséről kötött megállapodást az amerikai gyógyszergyártó céggel − közölte Kvon Dok Csol dél-koreai egészségügyi miniszter.

    Összesen 66 millió adagra emelték a Pfizer-rendelést.

    Szöul eddig 192 millió adag vakcinát kötött le a Moderna, az AstraZeneca, a PLC, a Johnson & Johnson és a Novavax vállalatoktól.

    Június végéig a kormány 12 millió embert tervez beoltani, míg a nyájimmunitást, vagyis a 70 százalékos átoltottságot novemberre érhetik el.

  • Ezrek vonultak fel szombaton London utcáin, hogy tüntessenek a vakcinaútlevél ellen és megszüntessék a lezárásokat – írja a Guardian.

    A tüntetéseken részt vett két polgármesterjelölt is, aki indul a májusi választásokon.

    Az Egyesült Királyságban épp az után kezdődtek a tüntetések, hogy az országban elérték a 33 millió beoltottat, ami a lakosság felét jelenti. Eddig 11 millióan kapták meg a védőoltás mindkét dózisát.

  • Elrendelték a sportlétesítmények és a nyilvános találkozóhelyek bezárását Thaiföldön, miután az ország elérte a járvány harmadik hullámának csúcsát – írja a Guardian.

    A bevásárlóközpontok reggel 11 és este 8 között tartanak nyitva, azok éttermei egy órával tovább, este 9-ig kiszolgálhatják a vendégeiket. A kisboltok reggel 5 és este 10 óra között működhetnek.

    Az országban az iskolákat, bárokat és masszázsszalonokat már egy héttel ezelőtt bezárták.

    Thaiföldön az elmúlt napon 2839 új esetet regisztráltak, és nyolc ember vesztette életét a koronavírus okozta betegség szövődményeiben.

  • Ausztriában május 17-én, hétfőn újra kinyitnak a hetekkel ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében távoktatásra átállt iskolák – jelentette be szombaton Heinz Fassmann oktatási miniszter.

    Az iskolákban, mint korábban, újra kötelező lesz a maszkviselés, a rendezvényeket továbbra sem engedélyezik, és sportolni, énekelni csak a szabadban – az udvaron, illetve a kültéri sportpályákon – lehet. Az MTI beszámolója szerint az osztrák iskolákban továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek rendszeres szűrésére, hogy megelőzzék a koronavírus-gócpontok kialakulását. Az egészségügyi miniszter által pénteken bejelentett heti háromszori tesztelést azonban nem erősítette meg Heinz Fassmann.

    A pedagógusok folyamatos oltása, illetve a koronavírus tesztelése hivatott biztosítani, hogy az idei tanévben már ne kelljen újra távoktatásra váltani

    – mondta a tárcavezető.

    A hosszú zárlat, a barátok hiánya és az otthoni tanulás következményeként sok gyereknél fellépő járulékos negatív következmények – mint például alvászavarok, depresszió – orvoslására a miniszter bejelentette, hogy 20 százalékkal megnövelik az iskolai pszichológusok munkájára szánt keretösszeget. Ez lehetővé teszi, hogy minden gyermek, akinek szüksége van rá, megfelelő szakmai segítséget kaphasson.

    Az oktatási miniszter a közelgő érettségi vizsgákról szólva elmondta, csak az írásbeli számonkérések lesznek kötelezőek, szóbeli vizsgát csak azoknak a diákoknak kell megszervezni, akik ezt kifejezetten kérik. A fiatalokat pedig arra kérte, hogy közvetlenül az érettségi előtt kerüljék a szociális kontaktusokat, és továbbra is tartsák be a koronavírus megfékezését szolgáló egyéb rendelkezéseket, hogy idén is problémamentesen bonyolíthassák le a vizsgákat.

  • Olaszországban enyhén csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma – írja a Guardian. Az elmúlt napon 322 új esetet regisztráltak, az aktív betegek száma 14 761-ről 13 817-re csökkent az országban.

    Olaszországban a járvány kezdete óta 116 021 halálesetet regisztráltak, ami a második legtöbb fertőzöttet jelenti Európában. Az ország a világon a hetedik helyen áll az elhalálozások számát tekintve.

  • Svájcban is azonosították a koronavírus indiai variánsát − írja a Guardian. Az országban egyelőre egy esetet regisztráltak.

    A vírusváltozatot egy „repülőtéren áthaladó utasnál” azonosították.

    A vírusváltozat miatt több ország szigorította az Indiából érkező utasok határátlépésre vonatkozó szabályait.

  • Rekordszámú, koronavírus okozta halálesetet jelentett be a kambodzsai egészségügyi miniszter. Az elmúlt 24 órában tízen haltak bele a fertőzés szövődményeibe − írja a Guardian.

    Az országban a járvány kezdete óta nagyon alacsony a fertőzöttségi arány, azonban februárban növekedni kezdett az esetszám, és a halálos áldozatok száma 71-re emelkedett.

    A legfrissebb adatok szerint a 16 és fél milliós ázsiai országban mindössze 9359-en fertőződtek meg a betegséggel.

  • Százötvenezer kínai Sinopharm-vakcina érkezett Damaszkuszba – jelentette be Hassan Ghabash szíriai egészségügyi miniszer.

    A Guardian azt írja, hogy az oltásokat elsőként az egészségügyi dolgozók, az idősek és a krónikus betegek kapják meg. Értesülések szerint az ország Oroszországgal is tárgyalásokat folytat, azt azonban még nem jelentették be, hogy Moszkvából is jön majd vakcina.

    A közel-keleti országba ezen a héten érkezett meg az első vakcinaszállítmány a Covax vakcinaelosztón keresztül. Mintegy 200 ezer AstraZeneca-oltóanyagot szállítottak az országba. Még több vakcinaszállítmány várható a következő hetekben.

  • Az Egyesült Királyság lakosságának több mint fele megkapta legalább az első oltást – írja a Guardian.

    Boris Johnson pénteken elmondta, hogy az Egyesült Királyság most már afelé tart, hogy teljesen ellenőrzése alatt tartsa a járványt. Az országban azt tervezik, hogy június 21-ig minden korlátozást feloldanak.

  • Jelenleg a romániai háziorvosoknak mindössze negyede hajlandó szerepet vállalni a koronavírus elleni vakcinák beadásában, nélkülük azonban aligha érhető el a vidéki lakosság − írja a Főtér.

    Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány felelőse nemrég azt nyilatkozta, hogy véglegesült a háziorvosok bevonását szabályozó tervezet, amely május 4-től léphet életbe.

    A háziorvosok által felvetett kifogások közül a leggyakoribb az oltásellenesség. Szerintük a vidéki lakosság jobban hisz egyes koronavírus-szkeptikus hírcsatornáknak, mint az orvosoknak, így nehéz őket meggyőzni az oltás fontosságáról. Az orvosok számára nem világos, hogy milyen feltételeknek kell eleget tenniük a rendelőkben, és a 40 lejt is megalázónak tartják oltásonként.

  • Az Amerikai Természettudományi Múzeum is helyet adott az oltási kampánynak. A múzeumban kialakított oltóponton leginkább a Moderna vakcinájával oltanak − írja a Gothamist.

    A mennyezeten lógó, hatalmas kék bálna alatt oltják a regisztráltakat, akik ennek emlékére matricát is kapnak.

    A polgármester szerint az oltópontot azért itt alakították ki, hogy a New York-i embereket odacsábítsa, és büszkék legyenek arra, hogy egy kulturális intézményben oltják őket. Az oltottak utalványt kapnak akár négy fő ingyenes múzeumi belépőjéhez is.

  • Háromnapos oltásmaratont szerveznek Temesváron − adta hírül a Maszol.

    A kezdeményezés lényege, hogy péntek délutántól hétfő reggel 8 óráig előjegyzés nélkül lehet oltakozni egy temesvári oltóközpontban. Összesen 32 ezer dózis Pfizer-vakcinát készítettek elő a jelentkezőknek.

    Az érdeklődők már pénteken kígyózó sorokban álltak az oltóponton, ahol a 16 év alattiakat is beoltják, amennyiben szülői beleegyezést mutatnak fel.

  • Indiában az elmúlt napon 346 786 új esetet regisztráltak, ez több mint egyharmada a világon regisztrált eseteknek − írja a Guardian.

    Indiában továbbra is drámai a helyzet, az oxigénállátás több helyen nincs megoldva.

    A héten világszerte több mint öt és fél millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezek közül kétmilliót Indiában. A sorban az ázsiai országot az Egyesült Államok, Brazília és Törökország követi.

  • Tíz hónap után egy koronavírusos halálesetet sem regisztráltak Izraelben − írja a Daily Mail. Legutóbb tavaly június végén volt példa ilyen esetre.

    Az országban az elmúlt hetekben folyamatosan csökken a koronavírus miatti fertőzöttek és kórházi ellátásra szorulók száma. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az ország élen jár az oltakozásban.

    A felnőtt lakosság nyolcvan százaléka megkapta már legalább az első oltást az országban.

  • Angela Merkel német kancellár arra kérte a német állampolgárokat, hogy vegyék komolyabban a korlátozásokat azokban a régiókban, ahol magas a fertőzöttek aránya – adta hírül a Guardian.

    A héten a parlament mindkét háza elfogadta azokat a törvénykiegészítéseket, amelyek erősebb felhatalmazást adnak a szövetségi kormány számára a vírus harmadik hullámával való küzdelemben.

  • Mallorcán letartóztattak egy férfit, aki huszonkét embert fertőzött meg koronavírussal, mert még akkor is eljárt dolgozni és edzőterembe, amikor már tünetei voltak – közölte a Guardian.

    Még január végén kezdett nyomozásba a rendőrség, miután bejelentések érkeztek, hogy egy munkavállaló megfertőződött, de eltitkolta a betegségét.

  • Németország is korlátozza a beutazást az Indiából érkezők számára − jelentette be Jens Spahn egészségügyi miniszter. Ennek értelmében hétfőtől csak német állampolgárok léphetnek be az országba.

    A Guardian szerint a korlátozás oka az új koronavírus-variáns, ami egyre inkább terjed, és rengetegen betegednek meg.

    Eddig az Egyesült Királyság, Kanada, Kuvait és Irán korlátozta a beutazást Indiából.

  • Az ukrajnai Harkiv, Odessza és Zaporizsja megyékben megsértették az Egészségügyi Minisztérium vakcinációval kapcsolatos rendszerét – mondta Viktor Ljasko országos tiszti főorvos. A Kárpátalja azt írja: a tiszti főorvos átadta „üdvözletét” a három megye egészségügyi vezetőjének.

    Ők hárman megsértették az Egészségügyi Minisztérium algoritmusait, és annak idején nem használták fel az első szállítmányból származó CoviShield oltóanyagot. Már átléptük az 500 ezres mutatót, az volt a feladat, hogy április 15-ig felhasználjuk az első szállítmányban érkezett oltóanyagot

    − mondta a tiszti főorvos. Az adatok szerint ebben a három megyében maradtak csak felhasználatlan vakcinák.

  • Az elmúlt 24 órában elvégzett több mint 14 ezer PCR-tesztből 841 lett pozitív Szlovákiában. Az elhunytak száma pénteken 53-mal nőtt. Jelenleg 1578 személyt ápolnak kórházban − írja az Új Szó.

    A beoltottak száma átlépte az egymilliót.

    Az országban 2 548 241 tesztet végeztek el, ebből 376 476 lett pozitív.

  • Hétfőtől változnak a határátlépés szabályai Szlovákiában − írja az Új Szó. Így már 100 kilométerről is lehet ingázni Szlovákiába a szomszédos országokból.

    Ez azt jelenti, hogy nem kell karanténba vonulnia annak a Szlovákiában a határtól 100 kilométeren belül dolgozó személynek, akinek a szlovák határtól számított 100 kilométeren belül van átmeneti vagy állandó tartózkodási helye a szomszédos országban. Szükséges azonban felmutatniuk egy hét napnál nem régebbi negatív antigén- vagy PCR-tesztet.

    Nem kell karanténba vonulniuk és tesztet felmutatniuk azoknak az uniós állampolgároknak és családtagjaiknak, akik Szlovákia területén keresztül egy másik uniós tagállamba utaznak, amennyiben tankoláson kívül sehol nem állnak meg, és nyolc órán belül elhagyják az ország területét.

  • Lényegesen lelassult a héten a koronavírus-járvány terjedése Csehországban: pénteken kevesebb mint 2600 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, ami szeptember óta a legalacsonyabb szám. Heti összehasonlításban mintegy 600-zal kevesebben fertőződtek meg pénteken, mint egy hete − adta hírül az MTI.

    Fokozatosan enyhül a kórházakra nehezedő nyomás, és egyre több a szabad ágy. Folyamatosan csökken a napi elhalálozások száma is, már három hete száz alatt mozog.

    Bár a szükségállapot már megszűnt, az óvintézkedések többsége, köztük a kötelező maszkhasználat változatlanul érvényben van.

  • Ukrajnában az elmúlt napon 12 711 új koronavírusos beteget regisztráltak − írja a Kárpátalja. A halálos áldozatok száma 392, ezzel 42 092-re nőtt a betegség áldozatainak száma.

    A legtöbb, több mint ezerkétszáz megbetegedést Dnyipropetrovszk megyében regisztrálták.

    Kárpátalján 219 új esetet jegyezték fel, köztük 23  gyerek és 2 egészségügyi dolgozó is van. A megyében egy ember vesztette életét az elmúlt 24 órában.

  • A harmadik egymást követő napon döntött rekordot Indiában szombatra virradóra a koronavírus-járvány regisztrált fertőzöttjeinek napi növekménye.

    Az ország egészségügyi minisztériuma 346 786 új fertőzöttet és 2624 halálos áldozatot jelentett, a statisztikák szerint pedig Újdelhiben minden negyedik percben meghal valaki Covid–19-ben.

    Beszámolók szerint a kormány katonai repülőgépekkel és vasúton szállít India távolabbi területeiről orvosi oxigént a főváros kórházaiba, Arvind Kedzsrival, Újdelhi főminisztere pedig a Narendra Modi miniszterelnök részvételével tartott pénteki megbeszélésen azt mondta, tragédia történhet, ha nem jutnak időben elég orvosi oxigénhez.

  • Azoknak, akik elvesztették szaglásukat a koronavírus következtében, kutatók szerint a „szaglástréning” lehet a megoldás.

    Az eljárás azt jelenti, hogy néhány hónapon keresztül a pácienseknek naponta kétszer legalább négy különféle illatot kell belélegezniük.

    A szaglásvesztés egyik szakértője, Carl Philpott, a Kelet-angliai Egyetem orvosi karának professzora elmondta, hogy a módszer

    a neuroplaszticitáson, vagyis azon a tényen alapul, hogy az agyunk más területei képesek átvenni a károsodott területek funkcióit.

    Zólyomi Zsolt parfümőr nemrég arról beszélt az Indexnek, hogy egy illatmintacsomagon dolgozik, az „Anti-Covid-illatszetten”, amely öndiagnózisra és a szaglószerv edzésére is jó azoknak, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, és azóta részleges vagy teljes szaglásvesztésben élnek. Felhívta a figyelmet, hogy bizonyos illatok tudatos belélegzésével visszaszerezhető a szaglás, ráadásul gyorsabban, mint ahogy egyébként helyreállna. Tréning nélkül akár hónapokba is telhet a szaglóképesség visszanyerése, ha ugyan megtörténik egyáltalán – tette hozzá.

    Kapcsolódó

    Az év illata az anti-Covid-parfüm lenne

    Zólyomi Zsolt parfümőrrel a régi pacsulikról és a jelenkor illatélményeiről beszélgettünk.

  • Kuvait lakossági légi közlekedésért felelős főigazgatósága közölte, hogy határozatlan időre felfüggesztik minden, közvetlenül Indiából érkező gép leszállási engedélyét április 24-től.

    Az Indiából érkező utasok belépését megtiltották, ha nem telt el még tizennégy nap, mióta elhagyták az országot.

    A kuvaiti állampolgárok és közvetlen családtagjaik beléphetnek az országba. Az intézkedés az áruszállítást nem érinti.

  • Kinyithattak a vendéglátóhelyek szombaton Szlovéniában, de egyelőre csak a kerthelyiségek működhetnek 7 és 19 óra között – közölte a ljubljanai sajtó.

    Enyhítésekre egyelőre csak a koronavírus által kevésbé sújtott régiókban van lehetőség. Ahol a helyzet engedi, ott akár az éttermek belső helyiségeit is használhatják a vendégek, de csak azok, akik a belépéskor negatív koronavírustesztet, oltási igazolást vagy korábbi fertőzésről és gyógyulásról szóló igazolást mutatnak fel. A vendéglátóhelyek üzemeltetői szerint ezek nem teljesíthető elvárások, ezért enyhébb intézkedéseket várnak a kormánytól.