Ötparancsolat a George Floyd téren: tiszteletre szólítják fel a fehér embereket

2021.04.25. 20:59

A fehér emberekre vonatkozó, különös utasításokat tartalmazó táblát helyeztek ki Minneapolisban arra a térre, ahol az afroamerikai George Floyd tavaly május 25-én rendőri intézkedés közben életét vesztette – adta hírül a New York Post.

A minneapolisi 38. utca és a Chicago sugárút találkozásánál található, George Floydról elnevezett tér bejáratánál elhelyezett tábla a közösség, a nyilvános fájdalom és a tiltakozás szent helyének nevezi a területet.

A táblára egy Georg Floydról készült rajz mellett további öt utasítást is felírtak, amelyeket különösen a fehér embereknek címeztek.

Emelkedjenek felül önmagukon, és jöjjenek hallgatni, tanulni, gyászolni és tanúskodni

– áll az első pontban, és úgy folytatódik a szöveg:

Ne feledjék, azért vannak itt, hogy támogassanak, és nem azért, hogy önöket támogassák.

A második pontban azt írják: gondolják át, hogy a hangerejük, a lépéseik és cselekedeteik támogatják-e, vagy aláássák azon erőfeszítéseiket, hogy felülemelkedjenek önmagukon.

A fehér látogatóknak azt is tanácsolják a harmadik pontban, hogy igyekezzenek hozzáadni a tér energiájához, ahelyett, hogy apasztanák.

Ezenkívül – a feketebőrű, őslakos és a színesbőrű emberekre alkalmazott betűszót használva – azt írják: 

Osszák meg saját törekvéseiket a többi fehér emberrel, miszerint nem akarnak ártani a BIPOC-közösségnek.

A negyedik pontban arra szólítják fel a fehér embereket, hogy csakis olyan fotókat készítsenek és töltsenek fel a közösségi médiafelületekre, amelyeken a lefényképezettek beleegyeztek abba, hogy szerepeljenek a képen.

Ha szemtanúja lenne annak, hogy más fehér ember illetlenül viselkedik, akkor szóljon rá, hogy ezzel is megkímélhessük a feketéket és színesbőrű testvéreinket

– áll az utolsó utasításban.

A cikk szerint a közösségi médiában a tábláról megosztott kép nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. Sokan ugyanis egyértelműen rasszistának tartják a megkülönböztetetten fehér bőrű emberekre vonatkozó utasításokat. Akadt, aki Twitter-bejegyzésében azt vetette fel:

Képzeljük el, mi történne, ha egy szeptember 11-i emlékmű hasonló utasításokat adna a muszlimoknak.

Egy másik bejegyzésben valaki azt írta:

El sem tudom képzelni, mi történne, ha bárhová kihelyeznénk egy feketékre vonatkozó, különleges megjegyzéseket tartalmazó táblát.

Kedden az esküdtszék mindhárom ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta Derek Chauvin volt rendőrtisztet, aki George Floyd halálát okozta.  • Bérelnék
  • Bankszámla