Ez a poszt a következő Percről percre része:

Bill Gates már látja, hol a járvány vége

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink, mai hírösszefoglalónk végéhez értünk.

    Köszönjük megtisztelő figyelmüket.

    Vigyázzanak magukra, nyugodalmas jó éjszakát!

  • A Johnson & Johnson koronavírus elleni oltásának vérrögképződési kockázata rendkívül ritka, és sokkal kisebb valószínűséggel fordul elő ilyen eset, mint például az aszpirin szedése miatt kialakuló bélvérzések – jelentette ki Francis Collins, az Országos Egészségügyi Központ (NIH) igazgatója az NBC Meet the Press című műsorában.

    Az igazgató egyetértett a szövetségi egészségügyi hatóságok döntésével, miszerint az Egyesült Államokban korlátozások nélkül folytathatják a Janssen-vakcina használatát.

    Azt gondolom, hogy ez volt a helyes döntés

    – fogalmazott Collins. A szövetségi egészségügyi tisztviselők, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), valamint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatalának (FDA) szakemberei átfogó vizsgálat után pénteken döntöttek úgy, hogy folytathatják az oltást a Johnson & Johnson vakcinájával az Egyesült Államokban.

    Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be: rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Előírták ugyanakkor, hogy a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”.

  • Négy nap alatt csaknem 38 százalékkal esett vissza az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzéses esetek száma Törökországban az egészségügyi minisztérium vasárnap közölt adatai szerint, de a halálozás napi számai továbbra is rekordközeliek.

    Szerdán még 61 967 új esetet azonosítottak a hatóságok, vasárnap ez a mutató közel 38 százalékkal 38 553-ra esett vissza, miközben az elvégzett tesztek száma csak mintegy 18 százalékkal csökkent.

    A mostani esetszám azt jelzi, hogy Törökországban is mérséklődik a járvány harmadik hulláma, amely április 14. és 22. között több napon át 60 ezres érték felett tetőzött. A vasárnapi adattal az igazolt fertőzöttek száma 4,63 millióra nőtt.

    A halottak napi száma azonban továbbra sem csökken, a szerdai rekordérték közelében mozog, amely akkor 362-t ért el. A vasárnapi adat 347 volt, ami valamivel magasabb is, mint az előző két napban, pénteken ugyanis 343-an, szombaton pedig 339-en haltak meg a betegség következtében. A járvány halálos áldozatainak száma immár 38 258-ra emelkedett.

    A súlyos betegként nyilvántartottak száma 3511-ről 3590-re nőtt, tehát enyhén, de továbbra is emelkedik.

    A török vezetés március 1. óta nem országosan, hanem a tartományok kategorizálása szerint kezeli a koronavírus-járványt. Március 29-én a romló mutatók miatt az addigi 17 tartomány helyett már 58-at soroltak a nagyon magas kockázatú kategóriába, köztük Isztambult és Antalyát is. Április 13-án, a ramadán, vagyis az iszlám böjti hónap kezdetén még tovább szigorítottak az intézkedéseken. Az országos érvényű éjszakai kijárási tilalom korábban,  este hétkor kezdődik, emellett korlátozták a tartományok közötti utazásokat is.

    Az éttermeknek és a kávézóknak be kellett zárniuk, és a ramadán idejére csak elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést. A maszkviselés a lakóhelyen kívül mindenhol kötelező.

    A kis-ázsiai országban a Sinovac, valamint a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyagával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú készítmények első adagját eddig 13 millió 207 ezer, míg a másodikat 7 millió 961 ezer embernek adták be a 83,6 millió lakosból.

  • Vasárnap délután átlépte a hárommilliót a koronavírus ellen Romániában beoltott személyek száma – írja az MTI.  A hivatalos adatok szerint vasárnap délután 17 óráig 3 037 698 személyt oltottak be Romániában, közülük 1 794 505-en a második oltást is megkapták.

    A beoltott romániaiak több mint háromnegyed része (76,92 százalék) a Pfizer által gyártott oltóanyagot kapta, az Astra-Zeneca oltását 13,81 százalékuknak, a Modernáét 9,25 százalékuknak adták be.

    Romániában elsőként Temesváron szerveztek oltási maratont, amely keretében péntek délutántól előjegyzés nélkül bárki beoltathatta magát a Pfizer-vakcinával. A Digi24 hírtelevízió jelentése szerint a maraton keretében vasárnap estig mintegy 6400-an kapták meg az oltást. Amint a szervezők közölték, három hét múlva újabb maratont szerveznek a második oltás beadására.

    A járvány terjedéséről közölt hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában a járvány harmadik hulláma immár a leszálló ágban van, vasárnap 1542 új esetet regisztráltak. A járvány halálos áldozatainak a napi száma is csökken: a vasárnap kora délután közölt adatok szerint az elmúlt napon 127-en haltak meg.

    A kórházakra nehezedő nyomás is enyhült: míg április elején a 14 ezret is meghaladta a kórházban ápolt fertőzöttek száma, vasárnap 10 312-en voltak kórházban. Viszonylag magas maradt azonban az intenzív terápiás osztályokon kezelt betegek száma, ott továbbra is 1358 személy életéért küzdenek.

  • Milorad Dodik a Banja Luka-i ATV televízió vendégeként mesélt a megbetegedéséről és lábadozásáról.

    Remek volt az erőnlétem, mielőtt leterített volna a koronavírus. És immár három hónap is eltelt azóta, ám a korábbi kondíciómnak még az ötven százalékát sem sikerült visszanyernem

     – mondta a politikus. Hozzátette, hogy azért optimista, bízik benne, hogy mielőbb teljesen felépül.

    A tévéadásban arról is beszélt, hogy miután elkapta a betegséget, öt teljes napon át egy falatot sem tudott enni. Az orvosok is egyre komolyabban aggódtak az állapota miatt.

    Oxigénmaszk volt rajta, és hason fekve kellett aludnia. Egyik éjjel egy-két óra körül megéhezett. Anélkül, hogy az egészségügyi személyzettől segítséget kért volna, kiszabadította magát, és evett pár falatot. Onnan számítva érezte úgy, hogy megkezdődött a felépülése – szemlézte a szarajevói Avaz napilap a nyilatkozatot.

  • Továbbra sincs egy megye sem „zöld” besorolásban Ukrajnában − derült ki az egészségügyi minisztérium vasárnap frissített adataiból.

    A Kárpátalja arról ír, hogy sárga besorolásban jelenleg öt megye van, köztük a magyarlakta Kárpátalja is. Narancs besorolást kilenc, míg vöröset a főváros mellett további tíz megye kapott.

  • Egyéni védőeszközöket és gyorsteszteket küld az Egyesült Államok Indiának, hogy azzal segítse a koronavírus elleni küzdelmet − írja a Guardian. Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója elmondta:

    Az USA fontolóra veszi, hogy elküldi az AstraZeneca oltóanyagának egy részét is.

    Franciaország és az Egyesült Államok egyaránt azt ígérte az ázsiai országnak, hogy lélegeztetőgépeket küld, hogy segítsenek megoldani az oxigénhiány problémáját.

  • Az Európai Unió a katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott polgári védelmi mechanizmusa keretében azonnali segítséget nyújt Indiának a koronavírus-járvány elleni védekezéshez – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren.

    Beszámolt róla, hogy India segítséget kért az uniótól a járvány elleni védekezéshez, miután a héten rendkívüli mértékben megemelkedett a betegek száma. Vasárnap, minden korábbi rekordot megdöntve, megközelítette a 350 ezret az új fertőzöttek napi esetszáma.

    A brüsszeli bizottság elnöke kijelentette: az uniót aggodalommal tölti el az indiai járványhelyzet, és a szolidaritás jegyében gyors segítséget nyújt a dél-ázsiai országnak.

    Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos üzenetében tudatta: az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Központja (ERCC) készen áll arra, hogy India rendelkezésére bocsássa az Újdelhi által igényelt oxigén- és gyógyszerszállítmányokat.

    Indiában a héten sorra dőltek meg a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai. Az ország egészségügyi minisztériuma szombatra virradóra 346 786 új fertőzöttet és 2624 halálos áldozatot jelentett, a statisztikák szerint pedig Újdelhiben minden negyedik percben meghal valaki a koronavírus okozta betegségben.

    Az Európai Unió mellett az Egyesült Államok, valamint Pakisztán jelentette be, hogy segítséget nyújt Indiának. A német védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy fontolgatja a sürgős segítségnyújtást, mobil oxigén generátorokat és más egyéb felszerelést küldenének Indiába – számolt be az MTI.

  • Felmenthetik egyes védelmi intézkedések alól a védőoltással rendelkezőket Németországban egy vasárnap kiszivárgott tervezet szerint.

    A szövetségi kormány vezetői és a tartományi kormányfők egyeztető testülete, az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) hétfői közös tanácskozására készített előterjesztés alapja a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) április elején készített szakvéleménye, miszerint egy beoltott az utolsó adag – kétfázisú oltás esetén a második, egy adagból álló védőoltásnál az egyetlen adag  beadása utáni tizenötödik naptól kisebb valószínűséggel terjeszti a vírust, mint egy tüneteket nem mutató fertőzött.

    A berlini vezetés erre a megállapításra építve bevezetné, hogy a beoltottakat az utolsó adag beadása utáni 15. naptól kezdve ugyanúgy kell kezelni, mint a negatív SARS-CoV-2-teszttel rendelkezőket.

    Ugyanakkor kiváltságokkal, többletjogosítványokkal nem jár az oltás, vagyis a beoltottak is csak azokat az üzleteket kereshetik fel, azokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe és azokat a kulturális, sport vagy egyéb intézményeket látogathatják, amelyek működése az aktuális járványhelyzethez igazított szabályok alapján engedélyezett.

    A szövetségi kormány azt is javasolja, hogy mentsék fel a külföldi út miatti karanténkötelezettség alól az oltással rendelkezőket, kivéve a SARS-CoV-2 valamely új, fokozottan veszélyes típusa által erősen fertőzött területekről hazatérőket.

    A fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok, érintkezések számának csökkentését szolgáló szabályok alóli esetleges felmentések ügyében csekély engedményeket javasolnak. A tervezet szerint csak az idősotthonokban, bentlakásos ápolási otthonokban élő beoltottak esetében kellene visszavonni a korlátozásokat, enyhítendő az ilyen intézményekben élő emberek elzártságát.

    Németországban egyelőre a Pfizer–BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-vakcinával igyekeznek elérni a közösségi immunitást. A legutóbbi adatok szerint péntekig a lakosság 7 százaléka, 5 855 864 ember kapta meg mindkét adagot valamelyik vakcinábóül. Legalább egy adagot viszont már a lakosság 22,8 százaléka, 18 965 663 ember kapott.

    Németországban az utóbbi 24 órában 18 773 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, ez csökkenés az egy héttel korábbi 19 185-höz képest. Az új esetekkel együtt 3 287 418 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A  regisztrált halálesetek száma 120-ra emelkedett az egy héttel korábbi 67-ről. Az új halálesetekkel 81 564-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

  • Sóoldatot kaptak a betegek koronavírus elleni oltóanyag helyett Hollandiában – írja a Kronen Zeitung.

    Az eset szerdán történt Frízföld egyik oltópontján. Egy nővér készítette elő a fecskendőket az oltáshoz, amikor az egyik ampulla eltört. Hogy ez ne derüljön ki, sóoldattal töltötte fel az injekciós tűt.

    Az esetben 200 ember érintett, nem tudni, melyikük kaphatta a sóoldatot a vakcina helyett.

    Az ügyben eljárás indult. 

  • Egyre kevesebb új fertőzöttet regisztrálnak Olaszországban. Vasárnapra 217 új halálesesetet jelentett be az egészségügyi minisztérium, ami több mint százzal kevesebb, mint előző nap – írja a Guardian.

    Az országban 13 158 új fertőzöttet regisztráltak. A járvány kezdete óta 119 238 ember halt bele a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe.

  • Hatszáz orvosi felszerelést küld az Egyesült Királyság Indiának, hogy segítse a koronavírus elleni védekezést – írja a Guardian.

    A tájékoztatás szerint a segélycsomag szellőzőket, oxigénkoncentrátorokat és lélegeztetőgépeket tartalmaz. Az első szállítmány kedden érkezik Újdelhibe.

    Barátként és partnerként állunk egymás mellett Indiával a koronavírus elleni küzdelemben. Ebben a nehéz időszakban is szorosan együtt fogunk működni. Az Egyesült Királyság mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a nemzetközi közösséget a járvány elleni globális küzdelemben

    – mondta Boris Johnson miniszterelnök.

  • Ősz óta először több ezer hívő és látogató volt a Szent Péter téren, ahol Ferenc pápa immáron internet helyett személyesen mondta el beszédét, és

    egy év óta először a Szent Péter-bazilika főoltáránál mutatott be misét vasárnap.

    Tavaly tavasztól a járványkorlátozások miatt a pápai miséket még karácsonykor és húsvétkor is a főoltár mögötti, kisebb katedraoltárnál mutatták be − számolt be az MTI.

    Ferenc pápa kilenc római szeminaristát szentelt pappá. Rögtönzött beszédében rámutatott: a papi hivatás „nem karrier, hanem szolgálat”.

    Vatikánvárosban január közepén kezdődött a vírus elleni oltás, a miniállam közel ötezer lakója és dolgozója részesült már a védőoltásban. Ferenc pápa február elején megkapta mind a két dózist.

  • Olaszországnak április 30-ig kell továbbítania az Európai Bizottsághoz a koronavírus-járvány utáni helyreállítás végleges tervét, amelyet Mario Draghi olasz miniszterelnök digitális és zöldpolitikai „forradalomra” fordítana − írja az MTI.

    A vezetésével összeállított, több mint 200 milliárd eurós gazdasági helyreállítási program részletei vasárnap kerültek nyilvánosságra.

    Mario Draghi hétfőn az alsóházban, szerdán a felsőházban mutatja be annak a több mint háromszázharminc oldalas gazdasági-pénzügyi csomagnak a részleteit, amelyet a szombat késő esti kormányülésen fogadtak el.

  • Megkapta a koronavírus elleni védőoltást az egyiptomi elnök, Abdel Fattáh esz-Szíszi – közölte az elnökség vasárnap délután.

    A Guardian szerint arról nem adtak tájékoztatást, hogy melyik oltóanyagot kapta meg az államfő. Az országban jelenleg az AstraZeneca és a kínai Sinopharm oltóanyagát használják.

  • A koronavírus elleni vakcinák már idén egyre több fejlődő országban is tömegesen hozzáférhetővé válnak, és jövőre az egész világon visszatér az élet a teljesen normális kerékvágásba – állítja Bill Gates.

    Az MTI beszámolója szerint a Microsoft társalapítója és a járványügyi felkészültséget szolgáló innovációk támogatására alakított nemzetközi koalíció (CEPI) egyik fő kezdeményezője arra nem számít, hogy az oltási kampányok várható globális kiteljesedése teljesen eltünteti a koronavírust és a fertőződésből kialakuló betegséget. Biztos benne ugyanakkor, hogy a fertőződési és a megbetegedési esetszámokat 2022 végéig mindenhol sikerül nagyon alacsony szintre szorítani, és addigra az egész világ visszatérhet a normális életvitelhez.

  • Megjelent az indiai vírusvariáns Görögországban – közölte a Guardian. A vírusváltozatot egy 33 éves, Athénban élő külföldi nőnél azonosították.

    A nőnek voltak tünetei, de nem került kórházba. Azóta a tünetek megszűntek, és a karantén ideje is lejárt.

  • Az Európai Unió képes lesz elegendő koronavírus elleni oltóanyagot gyártani, hogy megvalósítsa azt a célját, hogy az európai felnőtt lakosság legalább 70 százalékát július közepéig beoltsák – közölte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos.

    Az Európai Bizottság biztos benne, hogy az Európai Unió területén gyártott oltóanyagokkal megvalósítható az európai felnőtt lakosság immunizálására vonatkozó, július közepéig elérni kívánt cél.

    Az uniós bizottság a második negyedévre több mint 400 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beadásával számol, ehhez azonban a „tagállamoknak készen kell állniuk az oltási kampányaik felgyorsítására” – mondta az uniós biztos.

  • Nyolc rendőr megsebesült, kettő kórházba került a szombati londoni tüntetések után – számolt be a Guardian. A zavargások miatt öt embert tartóztattak le rendőrség elleni erőszak miatt.

    A fővárosi rendőrség vezetője elmondta, hogy a békés tiltakozások a demokrácia sarokkövei. A rendőrök naponta azon dolgoznak, hogy biztonságban legyenek az emberek, és ezt sokan elfelejtették a tegnapi tüntetésen.

    A rendőröknek joguk van ahhoz, hogy műszak végén hazamenjenek a családjukhoz, ne pedig a kórházba

    – emelte ki a rendőrség vezetője.

  • Hétfőtől újra megnyitnak a szlovákiai éttermek teraszai és a fitnesztermek. A fitnesztermekben legfeljebb hat személy lehet egyszerre, az előírás értelmében 15 négyzetméterenként egy ember tartózkodhat bent. 

    Az éttermek teraszán egymástól két méterre kell lenniük az asztaloknak, „ha ezek a kerthelyiségek félig fedettek, legalább két oldalnak nyitottnak kell lennie” – mondta a kormányfő.

    Erről a kormány szerdai ülésén született döntés. A működést szabályozó rendeletet a Közegészségügyi Hivatalnak kell kidolgoznia.

    Minderről Eduard Heger szlovák miniszterelnök tájékoztatta a nyilvánosságot, aki arra kérte az embereket, hogy továbbra is tartsák be a járványügyi előírásokat.

    Veronika Remišová szlovák régiófejlesztésért, beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes az enyhítésektől még a kormánykoalíció stabilizálódását is várja – írja a Paraméter.

  • Pozitív és negatív ösztönzéssel igyekszik hatni a romániai pedagógusokra Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, hogy ne kockáztassák saját és mások egészségét, és oltassák be magukat koronavírus ellen. Egyrészt anyagi haszonnal kecsegtetné őket, másrészt megtiltaná, hogy a beoltatlan tanárok jelen lehessenek a vizsgákon.

    A miniszter ezt annak apropóján jelentette be, hogy a mintegy 350 ezer pedagógusnak eddig csupán kevesebb mint a fele, 153 ezer oltatta be magát.

    A román egészségügyi tárcavezető szerint ez részben annak tudható be, hogy sokan képtelenek az előjegyzési platformot használni, de nagyon sokan vannak olyanok is, akik tartanak a vakcinától.

    Hogy oltakozásra ösztönözze őket, a miniszter közölte, azt tervezi, hogy azok a pedagógusok, akik felügyelői szerepet vállalnak az érettségin és a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáin, ezért pénzt is kapjanak – írja a kolozsvári Köztér.

  • A korlátozások ellenére hétfőn emelkedett a fertőzöttek száma Németországban – jelentette be Olaf Scholz pénzügyminiszter. A miniszter elmondta: nem valószínű, hogy a korlátozásokat május vége előtt enyhítenék – írja a Guardian.

    A pénzügyminiszer szerint a kormány által kidolgozott terv lehetővé teszi, hogy az ország újrainduljon, és nyárra az éttermek is kinyithatnak.

    Angela Merkel német kancellár továbbra is arra kért mindenkit, hogy tartsák be a bevezetett szigorú szabályokat azokban a régiókban, ahol magas a fertőzési arány.

  • A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 7930 új esettel 2 025 271-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma Ukrajnában − adta hírül az MTI. A halálos áldozatoké 231-re emelkedett. Kórházba 3688 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

    Eddig 1 572 528-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban kevesebb mint hétezren. Az aktív betegek száma így most megint nőtt több mint ezerrel.

    A legtöbb új beteget továbbra is Dnyipropetrovszk megyében regisztrálták.

  • Az iraki belügyminisztérium tájékoztatása szerint a több mint nyolcvan halálos áldozatot követelő katasztrófa kórházi illetékesek hanyagságára vezethető vissza. Az iraki kormányfő néhány órával a tűzeset után felmentette tisztségéből a kórház főigazgatóját, a karbantartásért felelős igazgatót és a kerületi önkormányzat egészségügyi felelősét – adta hírül az MTI.

    A kórházhoz számos mentőautót riasztottak, hogy elszállítsák az égési sérüléseket szenvedett pácienseket – jelentette a helyszínről a Reuters hírügynökség fotósa. Egy szemtanú beszámolója szerint a tűz rendkívül gyorsan terjedt, orvosok és páciensek az ablakból kiugorva próbáltak menekülni a lángok elől. Sokan megfulladtak a füsttől. Vasárnap napközben még sokan próbáltak kétségbeesetten valamit megtudni a hozzátartozóikról, akiket az intenzív osztályon ápoltak.

    Orvosi források szerint a kórházból evakuálták a tűzben közvetlenül nem érintett pácienseket is, nagyjából 200 embert.

  • A szlovák kormány meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, amely április 28-án, szerdán érne véget – mondta Eduard Heger kormányfő.

    Hétfőn összeül a járványbizottság, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról pedig még szerda előtt dönt a kormány – írja az Új Szó.

  • Harminc helyett már száz kilométerről is lehet ingázni Szlovákiába a szomszédos országokból április 26-án reggel 6 órától. Ez azt jelenti, hogy nem kell karanténba vonulnia annak a határtól száz kilométeren belül dolgozó személynek, akinek a szlovák határtól száz kilométeren belül van átmeneti vagy állandó tartózkodási helye a szomszédos országban. Szükséges azonban hét napnál nem régebbi negatív antigén- vagy PCR-tesztet felmutatni – fogalmaz a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) határellenőrzésről szóló rendelete.

    Azoknak a szlovák állampolgároknak sem kell karanténba vonulniuk, akik valamelyik szomszédos országban, a határátkelő 100 kilométeres körzetében élnek, de nekik is negatív tesztet kell felmutatniuk – írja a Felvidék.ma.

  • Otthon használható gyorstesztkészleteket tesznek elérhetővé hétfőtől ingyenesen bárki számára, akkor is, ha nem mutat tüneteket – jelentette be a skót kormány.

    A teszteket időpontfoglalás nélkül lehet elvinni a helyi tesztközpontokból minden délután fél négytől – adta hírül a BBC.

  • Oroszországban országosan gyakorlatilag az előző heti szinten maradt az elmúlt hét nap alatt diagnosztizált új koronavírusos fertőzések száma, Moszkvában viszont immár hatodik hete mutattak ki növekedést – közölte a TASZSZ hírügynökség.

    Amíg április 12–18. között országosan 60 711, a fővárosban pedig 15 457 új beteget mutattak ki, addig április 19–25. között 60 468-at, illetve 16 537-et. Országos szinten a halálozások száma nőtt az elmúlt héten, és elérte a 2650-et, a halálozási ráta pedig 2,25-ről 2,27 százalékra emelkedett.

  • Számos ország után Olaszország is beutazási korlátozásokat rendelt el az Indiából érkezőkkel szemben.

    A teljes belépési tilalom mindenkire vonatkozik, aki az elmúlt tizennégy napban hagyta el az ázsiai országot – jelentette be Roberto Speranza egészségügyi miniszter a Twitteren.

    A Guardian beszámolója szerint az olasz állampolgárok visszatérhetnek hazájukba, ha indulásukkor és érkezésükkor is negatív tesztet produkálnak, és megérkezésüket követően karanténba vonulnak.

  • A bagdadi koronavírusos betegeket ápoló kórházban kiütött tűzben nyolcvankettőre nőtt az áldozatok száma, jelentette be az iraki belügyminisztérium. Száztíz ember sérült meg – írja a Guardian.

    Az iraki főváros Dijála-hídjának közelében található Ibn al-Hatib Kórházban azután csaptak fel a lángok, hogy baleset következtében felrobbant egy oxigéntartály.