Feloszlatták a rendőrök a kormányellenes tüntetést Algéria fővárosában

2021.04.27. 21:37

Az algériai főváros rendőrsége kedden első alkalommal akadályozta meg a diákok hagyományossá vált heti tüntetését azóta, hogy a Hirak mozgalom február végén újrakezdte a kormányellenes tiltakozásokat az észak-afrikai országban – írja az MTI. 

A rendőrök nagy számban vonultak Algír utcáira, hogy szétoszlassák az óváros lábánál található Mártírok terén összegyűlt tömeget, sokakat őrizetbe is vettek.

Az AFP francia hírügynökség fotósa szerint délre már csak a rendőrök voltak láthatók a Mártírok terén és a felvonulás hagyományos útvonalán fekvő utcákban. Az Emberi Jogok Algériai Ligája nevű helyi jogvédő szervezet tiltakozott a rendőri elnyomás és a hatóságok újabb tekintélyelvű megnyilvánulása ellen.

Az algériai kormány a közelmúltban fokozta a Hirak aktivistáival, illetve a politikai ellenfelekkel és a média munkatársaival szembeni fellépést, és betiltotta a tüntetéseket.

Ennek többek az az oka, hogy az észak-afrikai országban Június 12-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

Egy, az algériai politikai foglyokat nyilvántartó honlap szerint jelenleg 66 másként gondolkodó ül börtönben. Algériában a rendszert bíráló Hirak (Mozgalom) híveinek ezrei tértek vissza az utcákra február végén, miután a tömegtüntetések a koronavírus-járvány miatt csaknem egy évig szüneteltek.

A Hirak 2019 februárjában született, hogy összefogja az Abel-Azíz Buteflika elnök ötödik mandátuma ellen tiltakozókat. Az ellenzéki megmozdulások résztvevői az országot 1962-es függetlensége óta meghatározó katonai-politikai rendszer leváltását követelik, amelynek szerintük Abdel-Madzsid Tebbun jelenlegi államfő is része.  • Tippek
  • Árfolyam