új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Olvasóink! 

    Köszönjük egész napos figyelmüket, percről percre közvetítésünk ezzel véget ért. 

    Holnap folytatjuk, kövessék továbbra is az Index híreit, pihenjenek jól!

  • Eljárás indított a párizsi ügyészség egy, a Buttes-Chaumont parkban történt spontán bulizás miatt, amelyen a résztvevők nem tartották be a koronavírus-járvány miatti egészségbiztonsági előírásokat – jelezte kedden a vádhatóság. A közösségi oldalakra felkerült felvételek szerint vasárnap délután több száz fiatal táncolt magasba emelt hangszórók körül, többségük nem viselt maszkot és nem tartotta be a védőtávolságot.

    Didier Lallement párizsi prefektus kezdeményezésére az ügyészség mások életének veszélyeztetésének és hat főnél nagyobb kültéri gyülekezésben való részvétel gyanújával indított eljárást, ami 135 eurós pénzbírsággal sújtható.

    Gabriel Attal kormányszóvivő elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és arra kérte a rendőrséget, hogy találja meg a szervezőket azért, hogy feleljenek az igazságszolgáltatás előtt.

    A közösségi oldalakon nagy felháborodást kiváltó felvételeken az látszik, hogy a parkban külön-külön piknikező fiatalok spontán módon elkezdtek táncolni a zenére.

    A BFM hírtévé szerint a parkban egy baráti társaság ünnepelt egy születésnapot zenehallgatás közben, és amikor a társaságból valaki megemelte a hangszórót, a zene odavonzott másokat is, és

    az egyre több odaérkező fiatal együtt elkezdett táncolni.

    A felvételen jól látszik, hogy rendőrök is voltak a közelben, de csak azért kezdték el az embereket szétoszlatni, mert közeledett az éjszakai kijárási tilalom este 7 órai kezdete, és ezért felszólították a parkban tartózkodókat, hogy induljanak haza.

    Egy nappal azután, hogy a kisiskolások visszatérhettek az iskolapadokba, a javuló, de továbbra is magas járványmutatók miatt a kormány nagyon óvatos a korlátozások enyhítését illetően.

    „Nagyon finoman fogjuk csinálni, hogy elkerüljük, hogy megint berobbanjon a járvány” – mondta Emmanuel Macron hétfőn egy iskolai látogatáson.

    Jövő hétfőtől már a felsőbb osztályokba járók és a gimnazisták is személyes jelenléttel folytathatják az oktatást, és megszűnik az a korlátozás is, amely alapján a franciák csak a lakóhelyük tíz kilométeres körzetében mozoghatnak szabadon.

    Az enyhítések további menetrendje azonban még mindig nem ismert, a kormány korábban annyit ígért, hogy a vendéglátóhelyek teraszai és a múzeumok, valamint a nem csak alapellátást biztosító üzletek május közepén nyithatnak meg.

    Ősszel 5 ezerben jelölte meg a kormányzat azt a napi esetszámot, amely után enyhíteni lehet a korlátozásokat, jelenleg viszont még mindig csaknem 30 ezer új estet tárnak fel naponta.

    A kórházi kezelést igénylő fertőzöttek száma már lassan csökken, kedd este 30 281 volt az előző napi 30 596-hoz képest, de a szám még mindig duplája annak, mint amelyet az előző járványhullámok miatti lezárások enyhítésekor jelentettek. Az intenzív osztályokon pedig két hete 6 ezren stagnál a súlyos betegek száma.

    A járvány kezdete óta több mint 103 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19), közülük hétfőn 400-an, kedden pedig 338-an.

    Járványügyi szakemberek szerint egy túl korai nyitás május közepén újabb járványhullámot idézhet elő, még az oltási kampány legoptimistább forgatókönyve mellett is.

    Kedden egyébként beadták Franciaországban a 20 milliomodik vakcinadagot, de a lakosság átoltottsága még nem elég jelentős a korlátozások feloldásához: a felnőtt lakosság 27 százaléka kapta meg az első vakcinadózist, míg 11 százalék mindkét adagot.

  • Svédország 64 éves miniszterelnöke, Stefan Löfven is megkapta az oltást, amiről a Facebookon is beszámol:

    „Ma rám került a sor és megkaptam a koronavírus elleni vakcina első dózisát. Remekül érzem magam és már várom, hogy megkaphassam a második is” – írta, majd megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját és arra kérte az embereket, hogy ők is oltassák be magukat.

    Svédországban viszonylag sokan regisztráltak az oltásra, ezáltal a 80 év fölött lakosság 90 százalékát sikerült beoltani. A felnőtt lakosság egészét tekintve viszont még csak 28 százaléknál járnak a svédek. 

  • A szakértők bizonyosak abban, hogy jóval kevesebb koronavírus fertőződést és halálozást jelentenek Indiából, mint ahány a valóságban van. Ennek okai: a rossz infrastruktúra, az emberi mulasztás és az alacsony tesztelési kapacitás.

    Egy, Új-Delhiben működő egészségügyi intézmény igazgatója azt mondta: tavalyi becslésük szerint csak minden harmincadik új fertőzöttségi eset kerül a statisztikába. Ramanan Laxminarayan hozzáfűzte: az idén azt tapasztalják, hogy a halálos áldozatok száma marad el messze attól, ami a valóság,  írta  az Infostart.hu a CNN beszámolójára hivatkozva. 

  • Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) enyhítette a maszkviselésre vonatkozó ajánlásait. Többek közt azt írták, hogy azoknak, akiket teljesen immunizáltak, nem kell maszkot viselniük még akkor se, ha kisebb csoportokba összegyűlnek. 

    „Az utóbbi egy évben rengetegszer mondtuk el az amerikaiaknak, hogy mi mindent nem csinálhatnak. Ma viszont azt fogom ismertetni, hogy mi az, amit megtehetnek azok, akiket már beoltottak” – mondta dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.

    A járványügyi hatóság szerint kültéren biztonságos lehet maszk nélkül tartózkodni még oltás nélkül is, ha az emberek családjukkal vannak.

    AZOK PEDIG, AKIKET MINDKÉT ALKALOMMAL (VAGY EGYDÓZISÚ VAKCINÁVAL EGYSZER) BEOLTOTTAK, MASZK NÉLKÜL IS BIZTONSÁGOSAN ÖSSZEGYŰLHETNEK KISEBB CSOPORTOKBA – ÍRTÁK.

  • Többek közt Harry brit királyi herceg és Joe Biden amerikai elnök lesz a sztárvendége annak a koncertnek, amely a koronavírus elleni oltást fogja népszerűsíteni – írja a Vanity Fair. 

    A Vax Live: The Concert to Reunite the World nevű online koncertet május 8-án, az amerikai keleti parti idő szerint este 8 órakor rendezik (az időeltolódás miatt magyar idő szerint május 9-én hajnal 02.00-kor kezdődik majd az esemény).

    A fellépők Jennifer Lopez, J. Balvin, a Foo Fighters, H.E.R. és Eddie Vedder lesznek, az esemény házigazdája pedig Selena Gomez lesz . A koncert célja, hogy növelje az oltásba vetett bizalmat, valamint hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az elmaradott országok csak lassan vagy egyáltalán nem jutnak hozzá az oltóanyaghoz.

  • Szenátusi vizsgálóbizottság alakult kedden Brazíliában, hogy megvizsgálja Jair Bolsonaro elnök koronavírus-járvány kezelése ügyében tett intézkedéseit és esetleges mulasztásait az országban féktelenül tomboló járvány közepette. 

    Bolsonarót a többi között azzal gyanúsítják, hogy elutasította, illetve szándékosan halogatta a Covid-19 betegség elleni vakcinák beszerzését, valamint hogy a pandémia elleni küzdelemre szánt szövetségi forrásokat sikkasztott.

    A tizenegy tagú bizottságban Bolsonaro mindössze négy szenátorra számíthat, a többiek semlegesen, illetve ellenségesen viszonyulnak hozzá.

  • Az orosz fél csütörtökön átvesz Szlovákiától, és ellenőrzésre elszállít 600 adag Szputnyik V vakcinát – jelentette be a pozsonyi egészségügyi minisztérium. A vakcina ellenőrzése egy hónapot vesz igénybe. „A Szputnyik V-ről az ellenőrzés befejezése után döntünk” – közölte a tárca.

    Az orosz vakcinát tengerimalacokon és egereken is tesztelték Szentmihályfalván, és azt is vizsgálták, hogy a gyártás során nem kerültek-e a szerbe nemkívánatos anyagok. Szlovákia kétmillió adag Szputnyik V vakcinát vásárolt. A vásárlás feszültséget okozott a koalícióban, ami kormányátalakításhoz vezetett, írta az Ujszo.com.

  • Elkezdték a legnagyobb, csaknem 22 ezres olaszországi szikh közösség tagjainak tesztelését a  Rómától hetven kilométerre található Latina városában  a koronavírus indiai mutációjának kiszűrésére kedden – derül ki az MTI tudósításából. 

    Olaszország legnépesebb szikh csoportjának tagjai évtizedek óta a helyi mezőgazdaságban, gyümölcs-zöldség ültetvényeken dolgoznak. A tesztelést az önkormányzat kezdeményezte a közösség vezetőivel együttműködésben.

    A több mint 126 ezres Latina körzetében kedden 83 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, közöttük öten voltak indiaiak.

    Egyikükön sem azonosították az indiai variánst.

    Az ellenőrzést az indokolja, hogy az indiai vírusmutációt már Olaszországban is azonosították, két betegen az északkeleti Veneto tartományban, egy Bassano del Grappában élő indiai férfin és a lányán. Róma április 25-től lezárta az Indiába irányuló és az onnan érkező légiforgalmat.

    Közben San Marinóban hétfőtől eltörölték az éjszakai kijárási tilalmat, teljesen újranyitott a vendéglátás. Kötelező továbbra is a maszkviselés, valamint a tömörülések elkerülése. A 34 ezres miniállam március elején kezdett el vakcinázni többségében orosz oltóanyaggal.

    Szputnyik V-védőoltást közel húszezren kaptak, közöttük az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó erők tagjai és a pedagógusok, valamint a negyven év alattiak oltását is elkezdték. San Marino Pfizer/BioNTech-vakcinát is vásárolt, Izraeltől.

    Olaszországban is hétfőn enyhítettek az ősz óta érvényben lévő járványkorlátozásokat az oktatási intézmények, a szabadtéri vendéglátás, a mozik, múzeumok megnyitásával.

    A kedden végzett több mint 300 ezer koronavírusteszten több mint tízezer új beteget szűrtek ki.

    A halottak száma egy nap alatt 373 volt a megelőző 301 után, így a halottak száma megközelítette a 120 ezret. Kórházban meg több mint húszezer beteg van, intenzív osztályon 2748-an, akiknek száma az utóbbi huszonnégy órában több mint százzal csökkent.

        A beoltottak száma túllépte a 18 milliót, közöttük 5,3 millióan részesültek már második adagban is. A hetven év felettiek több mint hatvan százalékát oltották be.

  • A koronavírusjárvány szempontjából 16, magas kockázatúnak értékelt országból érkezők számára korlátozza a beutazást az izlandi kormány – közölte az ország igazságügyi minisztériuma. Magas kockázatúnak azokat az országokat tekintik, amelyekben a két hét alatt regisztrált új fertőzések száma 100 ezer főre vetítve meghaladja meghaladja az 500-at, vagy pedig nem áll rendelkezésre megbízható adat a járvány terjedéséről. 

    A frissen elrendelt korlátozások 3, a schengeni övezetbe tartozó – Franciaországot, Lengyelországot és Svédországot – országot is érintenek. 

    A korlátozás várhatóan nem érinti majd az életvitelszerűen Izlandon élőket, és a családtagjaikat, illetve azokat, akik oltási igazolást mutatnak be, vagy bizonyítják, hogy a közelmúltban gyógyultak fel a koronavírus-fertőzésből. 

    A szerdától hatályos szabályok szerint azok az utazók, akik az érintett 16 országból jönnek, ötnapos karanténba kell vonuljanak, amíg a vírusteszt eredményeikre várnak.

    Az ország vezető járványügyi szakembere szerint lesznek garantált kedvezmények is. 

    Közben az izlandi egészségügyi tárca egy négy lépcsős tervet tett közzé, amelyben az oltási kampány előrehaladtával várható belföldi utazási korlátozásfeloldás ütemezését részletezik. A tárca várakozásai szerint június közepére jutnak el addig, hogy a 16 éven felüli lakosság 75 százaléka legalább egy oltást kapjon. A mintegy 365 ezer fős népességből mintegy 280 ezren tartoznak ezekbe a korosztályokba. 

  • Engedélyezte az ír kormány mind a Johnson and Johnson, mind az AstraZeneca vakcináinak használatát az 50 év felettiek körében - jelentette be Micheal Martin miniszterelnök kedden. 

    A JJ vakcinájának használatát az egészségügyi hatóságok függesztették fel a vérrögképződéssel kapcsolatos aggodalmak miatt, míg az AstraZenecáét eleve csak a 60 év feletti korosztályban hagyták jóvá - írta a The Guardian.  

    A miniszterelnök várakozása szerint a most felpörgetni tervezett oltási kampánnnyal június végére érhetik el a lakosság 80 százalékos átoltottságát. 

  • Új szintre emeli az európai egységfolyamatot a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) – jelentette ki Olaf Scholz német pénzügyminiszter kedden Berlinben az RRF forrásainak felhasználásáról szóló német és francia nemzeti terv közös bemutatóján, amelyet Bruno Le Maire francia pénzügyminiszterrel tartott.

  • Persze nem arról van szó, hogy aki beoltatja magát, annak rögtön zöldhasúakkal bővül a pénztárcája, de az amerikai állam 100 dolláros megtakarítási kötvényt ajánl fel a fiataloknak, hogy így lendítsen az oltakozási kedven. 

    Nyugat-Virginia az elsők között volt az államok között az oltási ütemben, de ezt a tempó csökkent az utóbbi időben, a helyi hatóságok szerint részben azért, mert a fiatalok vonakodnak beadatni maguknak a vakcinákat – írja a BBC

    A pénzjutalom így hát a 16 és 35 év közötti korosztálynak jár, hogy – az állam kormányzójának szavai szerint – valami igazán motiválja őket a védőoltás felvételére. 

    A kötvényeket a Joe Biden amerikai elnök által beterjesztett, 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagból tervezi finanszírozni Nyugat-Virginia, amelynek az oltásra jogosult 1,5 millió állampolgárának már 52 százaléka megkapta legalább a vakcina első dózisát. 

  • Százszázalékos pontossággal beazonosították a koronavírusos szagmintákat azok a kutyák, amelyeket a román rendőrség nagyszebeni kinológiai központjában képeztek ki a fertőzés kiszűrésére – jelentette kedden az Agerpres hírügynökség.

    A projektre tavaly szeptemberben választottak ki

    öt német és egy belga juhászkutyát

    idomításukat a temesvári járványkórháztól kapott szagmintákkal kezdték meg, később pedig több Szeben megyei Covid-kórház is bekapcsolódott 

    Az idomításhoz önkéntes alapon izzadságmintát vettek olyan koronavírusos páciensektől, akik még nem kezdték meg a gyógyszeres kezelést.

  • Róma legnevezetesebb látványossága előtt általában hosszú sorokban tolonganak a turisták, ezzel szemben most csak ritkábban érkeznek a látogatók – aminek persze a helyiek vélhetően örülnek, hiszen így végre ők is tehetnek egy látogatást anélkül, hogy órákat kellene rá várniuk.

    A Colosseumot az egyéni látogatók a hét bármely napján megtekinthetik, a csoportoknak viszont előre kell időpontot foglalniuk. A belépésénél a látogatók hőmérsékletét egy hőkamerával mérik meg.

  • Szlovákiában csütörtöktől már a 16. életévüket betöltött személyek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást – jelentette be Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter a Markíza kereskedelmi televízióban nyilatkozva kedden.

    A mintegy öt és fél millió lakosú országban a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint keddig a vakcina legalább első dózisával beoltottak száma

    1 millió 35 ezer volt, közülük közel 436 ezren már a második adagot is megkapták.

    A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Lengvarsky a kereskedelmi televízióban arról is beszélt, hogy május végéig Szlovákiába közel egymillió adag újabb Pfizer/Biontech oltóanyagnak kell érkeznie, s ennek alapján arra számítanak, hogy június végéig minden, az oltás iránt érdeklődő személyt beolthatnak.

  • Romániában az ortodox húsvét után, május 4-től kezdődően a családorvosi rendelők és több orvosi egyetem is bekapcsolódik a koronavírus elleni oltási kampányba – közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

    Romániában már csak 70 ezer ember maradt a várólistákon az internetes előjegyzési portálon, olyan körülmények között, amikor országos szinten

    napi 120 ezer ember beoltására van kapacitás, és a hatóságok naponta 80-90 ezer vakcina beadásáról számolnak be.

    Jelenleg több mint másfél millió embernek van lefoglalt időpontja valamely oltóközpontban, néhány ezres várólista (a kínálatot meghaladó kereslet) már csak Bukarestben és Kolozs, Maros, Brassó, illetve Szeben megyében van. 

    A húszmilliós Romániában eddig mintegy 2 millió 100 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 1 millió 800 ezer a második adag vakcinát is megkapta.

  • Az Európai Unió oxigént, gyógyszert és orvosi felszerelést juttat a koronavírus-járvány által különösen sújtott Indiába – jelentette be Janez Lenarcic kedden. A válságkezelésért felelős uniós biztos elmondta, hogy az unió tagállami felajánlásokon keresztül segíti Újdelhi járvány elleni védekezését.

    Tájékoztatása szerint

    • Írország 700 oxigénkoncentrátort, egy oxigéngenerátort és 365 lélegeztetőgépet,
    • Belgium kilencezer adag vírusellenes gyógyszert
    • Románia 80 oxigénkoncentrátort és 75 oxigénpalackot
    • Luxemburg 58 lélegeztetőgépet
    • Portugália 5503 adag oltóanyagot és hetente 20 ezer liter oxigént
    • Svédország pedig 120 lélegeztetőgépet ajánlott fel.

    A következő napokban várhatóan további uniós tagállamok, köztük Franciaország és Németország is támogatást ajánlanak fel – közölte  Janez Lenarcic. 

    Korábban már az Egyesült Államok, Kína és a WHO is segítséget ajánlott Indiának.

  • Svédországban enyhül a koronavírus-járvány harmadik hulláma, de a fertőzöttek száma továbbra is magas. A svéd közegészségügyi intézet adatai szerint péntek óta összesen 14 911 új fertőzöttet és 45 halálesetet regisztráltak. Ilyen alacsony legutóbb öt héttel ezelőtt volt a hétvégi időszakban kimutatott fertőzöttek száma.

     A múlt héten 10-11 százalékos csökkenést tapasztaltunk

    – mondta sajtótájékoztatóján Anders Tegnell, az intézet epidemiológusa. 

    A skandináv országban péntek óta 225 ezer embert oltottak be, amivel a kiosztott dózisok száma hárommillióra emelkedett. A svéd felnőtt lakosság majdnem 28 százaléka megkapta már valamelyik, koronavírus elleni vakcina legalább első dózisát.

    A 10,3 millió lakosú országban 953 254 fertőzöttje és 13 968 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. 

  • Szerbiában ismét több mint kétezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Hétfőn 2145 esetben diagnosztizálták a fertőzést, több mint 13 ezer minta kiértékelése alapján, írta a PannonRTV. Az elmúlt napon 29 fertőzött hunyt el a Covid-19 szövődményeiben. A járvány kezdete óta 6286 beteg életét követelte a kór. Jelenleg 5146 pácienst kezelnek országszerte kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

  • Belgium ideiglenesen lezárja határait az Indiából, Brazíliából és a Dél-afrikai Köztársaságból érkezők előtt amiatt, hogy ezekben az országokban a koronavírus különösen fertőző változatai terjednek – írja az MTI. 

    Alexander De Croo belga miniszterelnök hangsúlyozta: a felsorolt országokból tilos Belgium területére lépni a közvetlen repülő- vagy hajójáratokon utazónak, illetve minden más eszközzel, beleértve az átszállásos beutazást is buszon vagy vonaton.

    Hozzátette: rendkívüli esetben a beutazás engedélyezhető, például üzleti út esetén vagy diplomaták, nemzetközi szervezetek képviselői számára, amennyiben fizikai jelenlétük elengedhetetlen feladataik ellátásához. A belga személyi igazolvánnyal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők visszatérhetnek Belgiumba mindhárom országból, azonban rájuk is kétszeri vírusteszt- és tíznapos karanténkötelezettség vonatkozik. 

    A belga kormány figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet globális alakulását, azonban azt javasolja, hogy senki se utazzon külföldre, különösen ne ezekbe az országokba – emelte ki Alexander De Croo. 

  • A székelyudvarhelyi kórház több volt munkatársát vádolták meg egy korrupciós ügyben. A korrupcióellenes ügyészség tavaly decemberben, a koronavírus-járvány kellős közepén kéttucatnyi házkutatást tartott az ország három megyéjében (Hargita, Brassó és Iași), írta a Foter.ro. Ekkor gyanúsították meg a székelyudvarhelyi kórház volt vezetőjét, több kórházi alkalmazottat is, valamint egy cég vezetőségét.

  • Bécsben május 3-án feloldják az egy hónapig tartó – a koronavírus-járvány megfékezését célzó – teljes zárlatot, és újra kinyithatnak az üzletek és a szolgáltatók – jelentette be az osztrák főváros polgármestere kedden.

    Michael Ludwig hangsúlyozta, hogy a teljes zárlat hatásosnak bizonyult, hiszen javultak a járványügyi mutatók. Mind a napi új fertőzések, mind a kórházban, illetve intenzív osztályokon ápolt koronavírusos betegek száma csökkenő tendenciát mutat.

  • Az Oroszországban kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon „csupán” 8053-mal emelkedett, ami a legalacsonyabb szám tavaly szeptember 27. óta – adta hírül az MTI. 

    Az ország gyógyszergyárai eddig 28 millió készlet oltóanyagot gyártottak, amiből 17,4 millió került polgári forgalomba. Az egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a kibocsátott vakcinamennyiség a tervek szerint május végére el fogja érni a 57 millió készletet.

    Golikova hangot adott véleményének, hogy Oroszország az új koronavírus-fertőzés elleni kollektív immunitást szeptemberre érheti el. Mint mondta, ezt a védettségi szintet az egyes régiók eltérő időben érhetik el, minden a vakcináció intenzitásától függ.

    Korábban a miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a kollektív immunitás – értelmezésében a 60 százalékos átoltottság – július-augusztusra érhető el Oroszországban, de a vakcináció felgyorsulása esetén akár előbb is. Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója egy múlt szerdai nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az orosz lakosság 70 százalékát novemberre sikerül majd beoltani.

  • A szlovák egészségügyi minisztérium májustól Pfizer/BioNTech-vakcinával oltaná a krónikus betegeket. Az Új Szó érdeklődésére a tárca megerősítette: a második negyedévre 2,2 millió adag Pfizer áll Szlovákia rendelkezésére, nagyobb szállítmány már a héten is várható.

  • Március 27-én a spanyolok letesztelték, hogy milyen következményei vannak, ha egy zenei koncertet maszkviseléssel, de távolságtartás nélkül tartanak meg. 

    A barcelonai Palau Sant Jordi arénában tartott koncerten összesen ötezer olyan ember vett részt, akiket nem oltottak be a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével. Az esemény előtt közvetlenül mindannyiukat tesztelték. A rendezvényen egy spanyol indie-popzenekar, a Love of Lesbian játszott.

    Az esemény után két héttel is letesztelték az összes résztvevőt,

    és mindössze hat fertőzöttet találtak. 

    Ráadásul Josep Maria Llibre, az egyik helyi kórház infektológus főorvosa azt állítja, hogy jó eséllyel egyikük sem a rendezvényen kapta el a fertőzést. „A hatból négy esetben biztosak vagyunk benne”, hogy nem a koncerten történt a transzmisszió – mondta.  

    Boris Revollo virológus mindezt azzal egészítette ki, hogy a fennmaradó két személy esetében nem tudnak biztosat mondani, de „nagyon magas a valószínűsége” annak, hogy nem a koncerten kapták el a vírust.

    Barcelona polgármestere, Jaume Collboni szerint a kísérlet azt bizonyítja, hogy most már lehet lazítani a járványügyi korlátozásokon, és ismét újraindulhat a kulturális élet a városban. 

  • Több mint 10 ezer oxigénkoncentrátort küld Kína a légzési nehézséggel küzdő koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez a kapacitáshiánnyal küzdő Indiának – írja az MTI. 

    A The Paper című helyi napilap szerint Peking 800 készüléket küldött hétfőn Indiának, egy héten belül pedig további 10 ezret küld majd. Vang Hsziao-csien, Kína indiai nagykövetségének szóvivője elmondta: Kína abban segít Indiának, hogy hozzájuthasson a járvány elleni küzdelemhez szükséges felszereléshez. Az oxigénkoncentrátor többnyire a levegőből szűri ki a többi összetevőt, s így nagyobb oxigénkoncentrációjú gázt juttat a légzéssel küszködő pácienseknek.

    A lépés azért is figyelemre méltó, mert a Kína és India közötti, egyébként is konfliktusoktól terhelt kapcsolatok az elmúlt időkben tovább romlottak. 

    Eközben az Egyesült Államok is bejelentette, hogy oxigénkoncentrátorokkal, valamint a vakcina- és gyógyszergyártáshoz szükséges nyersanyagokkal segítik meg Indiát. A döntést azt követően közölték, hogy Joe Biden amerikai és Narendi Modi indai elnök hétfőn telefonon egyeztetett egymással. 

    Tarik Jasarevic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője eközben kedden jelentette be, hogy a szervezet ugyancsak felszereléseket, készleteket küld Indiába, köztük 4000 oxigénkoncentrátort is.

    A szóvivő arról is beszélt, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a tömeges összejövetelek, a vírus fertőzőbb variánsai és az alacsony fokú átoltottság miatt terjed gyorsan a vírus Indiában. A kialakult válságot az is súlyosbítja, hogy sokan szükségtelenül mennek kórházba enyhe tünetekkel: Jasarevic szerint valójában a fertőzöttek kevesebb mint 15 százaléka szorul kórházi kezelésre, és még kevesebb oxigénellátásra.

    Az 1,35 milliárd lakosú Indiában keddre 323 144 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezzel együtt immár 17,6 millió fertőzöttet jegyeztek fel az országban a járvány kezdete óta. Ez volt az egymást követő hatodik nap, hogy 300 ezernél is több fertőzöttet regisztráltak az országban, igaz, mintegy 30 ezerrel kevesebb volt az előző napihoz képest. Indiában a legutóbbi adatok szerint 197 894 ember vesztette életét a fertőzés következtében.

  • A Szputnyik V koronavírus elleni vakcina készítői szerint a brazilok politikai okokból döntöttek az oltóanyaguk engedélyezésének elhalasztása mellett – írja a The Moscow Times

    Brazília egészségügyi hatósága, az Anvisa azzal indokolta a döntést, hogy nem áll rendelkezésükre elegendő információ az oltóanyagról. 

    A Szputnyik V Twitter-oldalán egy portugál nyelvű bejegyzésben reagáltak a brazilok hétfő este hozott döntésére.

    Ebben azt írták, hogy az Anvisa döntése „politikai természetű”,  és semmi közt nincs a rendelkezésre álló információkhoz vagy a tudományossághoz.

    Az egészségügyi hatóság döntése azért érdekes, mert Brazília korábban 10 millió Szputnyik V vakcinára kötött szerződést. Ezenkívül néhány brazil tagállam is megrendelt 30 millió dózist az oltóanyagból. 

    Moszkva már márciusban azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy igyekszik nyomást helyezni Latin-Amerika országaira annak érdekében, hogy ne engedélyezzék a Szputnyikot. 

    Az orosz oltóanyagot eddig 60 – ezek közül 10 latin-amerikai – országban hagyták jóvá összesen. 

  • Csaknem nyolcezer koronavírusos beteget regisztráltak az elmúlt huszonnégy órában Ukrajnában. Meghalt több mint 430 ember. Ez kétszer annyi, mint egy nappal korábban. Közben Makszim Sztepanov, az ukrán egészségügyi miniszter azt mondta, az ország már kifelé halad a járvány harmadik hullámából. 

    Előrejelzése szerint Kijev, ahol a legsúlyosabb a helyzet, hamarosan átkerülhet a „vörös” besorolásból „sárgába”. Eddig Ukrajnában 539 126-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük csak kilencen a második dózist is. Előző nap 11 100 oltást adtak be – írta az MTI Makszim Sztepanov közlése alapján.

  • Több mint 5 millióan nem veszik fel a második oltást az Egyesült Államokban. Ők már vagy a Moderna vagy a Pfizer oltóanyagát kapták amúgy – írja a New York Times. Van olyan, aki az oltási időpontra érkezve szembesül azzal, hogy nincs vakcina, de akad olyan is, aki direkt nem adatja be a második dózist, mert tart a mellékhatásoktól.