Orbán Viktor meggátolta a V4 keményebb fellépését Oroszországgal szemben

2021.04.27. 14:59

Noha közösségi oldalán Orbán Viktor azt írta, hogy a Prága és Moszkva között egyre jobban elmérgesedő konfliktusban az előbbi mellett állunk, a V4 országainak Oroszországgal szembeni keményebb fellépését megakadályozta a magyar miniszterelnök – derül ki az Euractiv cikkéből. 

Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország közös nyilatkozatban ítélte el a csehországi Vrbětice lőszerraktárában 2014-ben történt robbantást, amelyet cseh gyanú szerint orosz ügynökök hajtottak végre, a dokumentum végleges változata azonban jóval enyhébben fogalmaz, mint a Lengyelország által előterjesztett eredeti szöveg. 

Csehország miniszterelnökével együtt határozottan elítéljük az orosz hírszerző szolgálatok illegális és erőszakos cselekedeteit. Nem engedjük, hogy ezek a tevékenységek megosszák Európát. A visegrádi csoport országai elhatározták, hogy az Európai Unió többi tagállamával együtt intézkedéseket fognak tenni ellenálló képességük megerősítése érdekében

– jelentették ki a visegrádi országok miniszterelnökei, vagyis Orbán Viktor, illetve Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babiš cseh és Eduard Heger szlovák kormányfő.

A magyar álláspont miatt jelentősen rövidülő szolidaritási nyilatkozatba nem került be a Kreml elleni markáns fellépés igénye, így az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték beruházásának leállításáról szóló követelés sem. 

A két halálos áldozatot követelő 2014-es orosz titkosszolgálati akció miatt kiutasítási hullám indult Oroszország és a V4 országai között. Lengyelország a múlt héten három orosz diplomatát, Oroszország pedig öt lengyelt minősített persona non gratának. Szlovákia a csehekkel való szolidaritásra hivatkozva küldött haza három diplomatát, Magyarország viszont eddig nem tett bejelentést hasonló lépéseket Oroszország ellen, csak szóban állt ki a csehek mellett.  • Tippek
  • Árfolyam