Megszavazták az európai vakcinaútlevelet

2021.04.29. 09:43

Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet – adta hírül Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője. 

Az Indexnek eljuttatott közleményben a képviselő azt írja: leszavazta a többség azokat a módosítókat, amelyek az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólították volna fel a tagállamokat. 

Magyar EP-képviselőként és az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának témafelelős alelnökeként azt a határozott álláspontot képviseltem a szavazáskor, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinatípust kapott 

– írja Ujhelyi István, hozzátéve, hogy a mostani parlamenti döntéssel az a bizottsági javaslat kapott végül megerősítést, amely a tagállamokra bízza, hogy melyik nem uniós vakcinát milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként. 

Mint megírtuk, Donáth Anna a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője felszólalt a javaslat hibás formája ellen, mint mondta: több mint egymillió olyan magyar állampolgárnak, akik kínai vakcinát kaptak, hátrányos megkülönböztetésére alkalmas az európai vakcinaútlevéllel kapcsolatos jelenlegi tervezet. 

A vakcinák között nem szabad európai szinten különbséget tenni, mert az az emberek közötti különbségtételt jelentené

– fogalmazott Donáth Anna, aki azt is leírta bejegyzésében: az, hogy az Európai Parlament a jelenlegi formájában megszavazza az EU-s védettségi igazolványt, még nem jelenti azt, hogy az feltétlenül ebben a formában fog hatályba lépni. Az európai jogalkotás menete szerint ugyanis még a tagállamok képviselőit tartalmazó tanácsnak is rá kell bólintania erre a megoldásra – tette hozzá.

A kormány hivatalos reakcióját feltehetően a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely ismerteti a mai Kormányinfón, amelyet az Index percről percre tudósít.  • Hírek
  • Személyi kölcsön