Nyugdíjazzák a polgárháborúval riogató francia katonákat

2021.04.29. 08:26

Jean Castex francia miniszterelnök a leghatározottabban elítélte azt a nyílt levelet, amelyben katonák, köztük húsz nyugalmazott tábornok, Franciaországnak a polgárháborúval fenyegető széteséséről írtak, és jelezték, készek támogatni azokat a politikusokat, akik megvédik a hazafiságot.

A több mint 1500 aláíró közül 18 aktív katonát azonosított a hadsereg, valamennyiüknek a katonai felső tanács elé kell állniuk – mondta Francois Lecointre vezérkari főnök a Le Parisien című napilap oldalán megjelent interjúban. Hozzátette, hogy javasolni fogja a hadsereg főparancsnokának, azaz a köztársasági elnöknek valamennyiük nyugdíjazását.

A vezérkari főnök emlékeztetett: aktív katonának nem lehet politikai elköteleződése. Jean Castex kormányfő korábban, a kormányülést követő sajtótájékoztatón bírálta a radikális jobboldali Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetőjét és államfőjelöltjét, aki szerinte elfogadhatatlan módon politikai hasznot akart húzni a katonák felhívásából.

Castex szerint a kezdeményezés ellentétes a köztársasági elvekkel, a becsülettel, a hadsereg feladataival.

Az egész egy jelentéktelen ügy lenne, ha nem vezetett volna teljesen elfogadhatatlan politikai haszonhúzáshoz 

– mondta a kormányfő.

Hogyan csatlakozhatnak emberek, és különösen Marine Le Pen, aki állami feladatok gyakorlására vágyik, egy olyan felhívásához, amely nem zárja ki a köztársasági rend megdöntését?

– tette fel a kérdést a miniszterelnök. Arra utalt, hogy Marine Le Pen, aki a felmérések szerint a jövő évi elnökválasztás első fordulóját a 2017-es voksoláshoz hasonlóan megnyerheti, támogatásáról biztosította az elégedetlen katonákat, és azt kérte, szavazzanak rá jövőre.

Az Emmanuel Macron államfőhöz intézett nyílt levél eredetileg egy blogon jelent meg, és teljesen visszhangtalan maradt. A szöveget – amelyben mintegy húsz nyugalmazott tábornok, száz, szintén többségében nyugalmazott magas rangú tiszt és több mint ezer katona a köztársasági elnököt a patriotizmus képviseletére kéri  a Valeurs Actuelles című jobboldali hetilap április 21-én, a Charles de Gaulle néhai köztársasági elnök elleni puccskísérlet hatvanadik évfordulóján közzétette. A közlés miatt a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország elnöke feljelentést tett a párizsi ügyészségen, ezt követően Marine le Pen megvédte a katonákat és Mélenchont bírálta.

Az aláírók elítélik a szétesést, ami a hazát sújtja, a közösségek közötti gyűlölködést, amelyet egyfajta antirasszizmus táplál, az iszlamizmust és a külvárosi hordákat, amelyek a francia alkotmánnyal ellentétes dogmák alá kényszerítették az ország egy részét.  A katonák az írásukban jelezték, hogy készen állnak olyan politikusokat támogatni, akik a nemzet megóvására tekintettel vannak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi politika folytatódik, az ország polgárháborúba sodródik, és emiatt az aktív bajtársak beavatkozására lesz szükség.

Franciaországban katonák ilyen jellegű állásfoglalása példátlan, miután minden köztisztviselőre, így a rendvédelmi szervek és a hadsereg tagjaira is vonatkozik a visszafogottsági kötelezettség, amely a nyilvános állásfoglalásokban politikai semlegességet jelent.  Az aláírók egy jelentős része viszont már nyugalmazott, és többen megmérették már magukat helyhatósági választásokon a Nemzeti Tömörülés színeiben. Florence Parly védelmi miniszter kedden szankciókat helyezett kilátásba azon aláírókkal szemben, akik még aktív katonák.  • Bérelnék
  • Bankszámla