Határozatot fogadott el az EU az Egyesült Királysággal tervezett megállapodásról

2021.04.29. 18:29

Határozatot fogadott el az Európai Unió Tanácsa az unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás, valamint az adatbiztonsági megállapodás megkötéséről, az EU részéről ez képezte az utolsó lépést a megállapodások megerősítésének folyamatában – közölte az uniós tanács csütörtökön.

Az Egyesült Királyság értesítést fog kapni a belső uniós eljárások lezárásáról. A két megállapodás május 1-jén fog hatályba lépni.

A megállapodások a kvóták és vámok nélküli szabadkereskedelem mellett a halászatra, energiaügyekre, biztonsági kérdésekre és a tisztességes versenyre vonatkozó szabályokat tartalmaznak – írja az MTI.

A felek tavaly december 24-én egyeztek meg az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodásról. A fennakadások elkerülésére az EP elfogadta, hogy a megállapodást január elsejétől április 30-ig ideiglenesen alkalmazzák. A végleges alkalmazáshoz a héten megadott európai parlamenti hozzájárulásra, valamint az Európai Unió Tanácsának csütörtökön elfogadott határozatára volt szükség.

Az Egyesült Királyság hivatalosan tavaly január 31-én lépett ki az EU-ból, a kilépés napján kezdődött 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Az átmeneti időszak ugyanakkor idén január 1-jén lejárt, és ezzel egy időben megszűnt Nagy-Britannia tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is.

Az Egyesült Királyság uniós kilépésével

az EU elveszítette területének 5 százalékát, lakosságának 13 százalékát, gazdasági erejének (GDP) 15 százalékát.

Míg az EU-nak a britek a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok és Kína után, addig a szigetországnak az EU a legfontosabb partnere. A brit kivitel és behozatal fele folyik az unió tagállamaival. A legfrissebb előrejelzések szerint a britek kilépése miatt az EU GDP-je 0-5 százalékkal, míg a brit GDP 2,25 százalékkal csökken.

A brit kilépés gazdasági hatásait illetően a januári adatok a kétoldalú kereskedelmi forgalomban jelentős mértékű csökkenést mutattak. Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerint az uniós export a szigetországba 32 százalékkal, míg az onnan származó behozatal 57 százalékkal zsugorodott.  • Tippek
  • Hírek