18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tömegpánik az izraeli vallási fesztiválon, több tucat ember meghalt

Izraeli sajtóhírek szerint 44 ember fulladt meg vagy taposták halálra, 150-et pedig kórházba kellett vinni, amikor péntek hajnalban tömegpánik tört ki a lág báómer izraeli vallási fesztiválon. A helyszínen, az észak-izraeli Meron-hegyen több tízezer ultraortodox hívő zsidó gyűlt össze a II. századi rabbi, Shimon bar Yochai emléke előtt. Eli Beer, az angolul United Hatzalah nevű jeruzsálemi mentőszolgálat igazgatója a katonai rádiónak azt mondta, négyszer-ötször annyian gyűltek össze, mint ahány embernek egy ilyen helyszínen szabad lett volna. Rendőrségi közlések szerint a tömeg akár százezer fős is lehetett.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt az első nagyobb tömegrendezvény Izraelben. 

A Magen David Adom mentőszolgálat korábban legkevesebb 28 halálos áldozatról beszélt, a 12-es tévécsatorna azonban már 38 halottról számolt be, egyes lapok pedig 44 áldozatról írnak. A rendőrség lezárta a környéket, több tízezer résztvevőt pedig buszokkal igyekeznek elszállítani a helyszínről.

A hatóságok először azt közölték, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát, de később kiderült, hogy a zsúfoltság miatt halt meg több tucat ember. Az áldozatok többsége megfulladt vagy agyontaposták. A Haárec legalább 44 halottról ír, és úgy tudja, a tömegpánik amiatt tört ki, mert többen megcsúsztak és elestek egy lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő tragédiának nevezte a történteket, és Twitter-üzenetében azt írta, hogy imádkozik az áldozatokért. Reuven Rivlin izraeli elnök szintén azt üzente: imádkozik azért, hogy a sérültek minél előbb felépüljenek.

Meron városában van Shimon bar Yochainak, a zsidó miszticizmus egyik vezéralakjának a sírja. A hagyományok szerint ezen a napon került közel Istenhez, ami egyben a halálának is a napja. Ehhez kapcsolódik a lág báómer nevű ünnep. Ilyenkor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak, táncolnak és imádkoznak a zsidók.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport