Bíróság kötelezte Róma főpolgármesterét a két anya alkotta család elfogadására

2021.05.01. 10:41

A római bíróság ítélete szerint mindkét szülőt anyaként kell feltüntetni azoknál a gyermekeknél, akiket két nő nevel. Korábban ezt Róma főpolgármestere, Virginia Raggi megtagadta – írja az MTI.

Az ügy azután kezdődött, hogy az élettársi kapcsolatban élő nők anyakönyveztetni akarták gyermeküket, aki donor általi mesterséges megtermékenyítéssel született. A megtermékenyítés Spanyolországban történt.

Az anyakönyvi hivatal viszont a gyerek anyjaként csak azt a nőt tüntette fel, aki a gyermeket szülte. A másik nő kérelmezte, hogy őt szintén az általa elismert gyermek anyjaként regisztrálják, azt azonban a főpolgármester elutasította.

A két nőt az eljárásban a Szivárvány Családok elnevezésű szervezet jogászai képviselték. A bírósági döntést üdvözölte Michela Cirinna, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, akinek nevéhez fűződik az azonos nemű személyek élettársi kapcsolatát elismerő 2016-os törvény kezdeményezése is.

Olaszországban minden önkormányzat szabadon dönt az azonos nemű párok gyermekei anyakönyvezési szabályairól. Érdekesség, hogy miközben Virginia Raggi, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa nemet mondott erre, a párt egy másik polgármestere, a Torinót vezető Chiara Appendino – 2018-as megválasztása után – az elsők közt ismerte el egy gyermek mindkét anyjaként az őt nevelő, élettársi kapcsolatban élő nőket.   • Hírek
  • Csok