Forradalmat sürgetnek a tüntetők Mianmarban

2021.05.02. 20:21 Módosítva: 2021.05.02. 20:21

Ezrek tüntettek vasárnap több mianmari városban a katonai junta ellen, Rangunban a többségében fiatal tiltakozók „forradalmi tavaszt" sürgettek.  A vasárnapi megmozdulásokon is erőszakkal, éles lőszer alkalmazásával lépett fel a karhatalom a tüntetők ellen, hírforrások szerint legalább öt ember életét vesztette. 

A véres megtorlás ellenére, amelyben eddig több mint hétszázan haltak meg a Nobel-békedíjas Aung Szan Szjú Kjí vezette, törvényesen megválasztott polgári kormányzat elleni februári államcsíny óta, mindennaposak a tüntetések, kiterjedt polgári engedetlenségi kampány kezdődött, dolgozók ezrei sztrájkolnak és bénítanak meg teljes ágazatokat, az illegalitásba kényszerült ellenzék pedig árnyékkormányt alakított.

A délkelet-ázsiai ország legnagyobb városában, Rangunban is lecsaptak vasárnap a rendvédelmi erők a tüntetőkre – írja az MTI. 

A Politikai Foglyokat Segítő Egyesület (AAPP) civil szervezet adatai szerint

legalább 759 embert öltek meg és több mint 4500 embert vettek őrizetbe a február 1-i puccs óta.

A junta adatai szerint 258 tüntető, 17 rendőr és hét katona halt meg.

Az egykori Burmán kívül a világ több városában, így Tokióban, Rómában és New Yorkban is voltak tüntetések a "Globális mianmari tavaszi forradalom" jelszava alatt. A tokiói Ginza bevásárlónegyedben mintegy 1500 mianmari tüntetett fekete ruhában, fekete maszkot viselve. A tiltakozók felszólították a japán kormányt, hogy ismerje el legitimnek a puccs után felállított „nemzeti egységkormányt".

Az északi és keleti határrégiókban az etnikai kisebbségekkel folytatott háború kiszélesedett az államcsíny óta. Az ENSZ becslése szerint mintegy 3,4 millió embert fenyeget éhezés, mintegy 10 ezren elhagyták az országot a folytatódó erőszak miatt, és 20 ezren belső menekültté váltak.

Megfigyelők korábban arra figyelmeztettek, hogy ha a helyzet nem rendeződik Mianmarban, könnyen polgárháborúba sodródhat a délkelet-ázsiai ország.   • Tippek
  • Babaváró hitel