Vízágyúkkal oszlatták a tüntetőket Brüsszelben

2021.05.02. 06:49

Összecsaptak a rendőrökkel szombaton Brüsszelben egy nem engedélyezett tüntetés résztvevői, akik a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett intézkedések ellen tiltakoztak. A köveket hajigáló és kukákat gyújtogató rendbontók csoportját vízágyúkkal oszlatták fel, legalább tizenöt embert előállítottak – közölte az MTI.  

Rendőrségi tájékoztatás szerint szombat késő délután több mint kilencezren gyűltek össze egy nagy parkban a belga főváros déli negyedében. Az egyik közösségi oldalon békés megmozdulásnak meghirdetett, nem bejelentetett tüntetés résztvevői közé keveredett mintegy kétszáz rendbontó füstgránátokat gyújtott, kukákat lobbantott lángra, egy személyautót megrongált, majd kövekkel és üres üvegekkel a rendőrökre támadt. A legfrissebb híradás szerint a kiérkező több mint 600 rendőr közül kettő sérült meg, a tüntetők közül szintén ketten szenvedtek sérüléseket.

Belgiumban a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett szabályok szerint szabad téren legfeljebb tízfős társaság gyűlhet össze, tüntetés egyáltalán nem engedélyezett. Április közepén bejelentették a rendkívüli intézkedések fokozatos lazítását: közel két hete kinyithattak a nem létfontosságú árukat kínáló üzletek is, és a kávézók és az éttermek május 8-tól újra megnyithatják teraszaikat.

A belga közegészségügyi hatóság arról számolt be szombaton, hogy folytatódott a járványügyi mutatók csökkenése. Az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 3212 embernek lett pozitív a koronavírustesztje, a hét elején feljegyzett 3540-hez képest, az adat 11 százalékkal marad el a múlt szombatiaktól.

A belga kórházakba átlagosan naponta 197 koronavírusos beteget szállítottak, ez 16 százalékkal alacsonyabb az előző hétnapos időszakhoz képest. Kórházban az előző héthez képest 8 százalékkal kevesebb, jelenleg 2707 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, közülük 854-et ápolnak intenzív osztályon. Ez az adat 5 százalékkal marad el az előző hét számaitól. Naponta átlagosan 38 ember halt meg a vírus következtében, 4,3 százalékkal kevesebben, mint egy hete.

A járvány kezdete óta 990 229 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 24 230-an haltak meg a fertőzés szövődményeiben Belgiumban.  • Tippek
  • Babaváró hitel