Tüntetésekkel és összecsapásokkal ünnepelték a május elsejét Berlinben

2021.05.02. 14:35 Módosítva: 2021.05.02. 14:37

Mintegy harmincezren vonultak az utcára május elsején Berlinben, hogy részt vegyenek több mint húsz gyűlésen és tüntetésen. A megmozdulásokat különböző okokból szervezték: többségükben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozások ellen tiltakoztak, de volt biciklis felvonulás is, melyen a kapitalizmus, a lakhatási gondok, a magas lakbérek ellen emeltek szót.

A tüntetések zömén napközben nem volt jelentős rendbontás, a járványügyi szabályokat is betartották, a balhé este a szélsőbaloldali színtér „Forradalmi május 1-jei tüntetés” (Revolutionäre 1. Mai-Demo) elnevezésű hagyományos megmozdulásán tört ki. 

A rendőrség vasárnap reggeli előzetes összesítése szerint az előző este történt összetűzésekben legalább harminc rendőr megsebesült. A kövekkel, palackokkal dobáló és kukákat borogató, gyújtogató tüntetők közül 240-et vettek őrizetbe – számol be az MTI. A rendet nagyjából éjfélre, jóval a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás 22 órai kezdete után sikerült helyreállítani.

A munka ünnepén tartott szélsőbaloldali demonstrációk rendszeresen összecsapásokkal érnek véget Berlinben, és gyakran más német nagyvárosokban is összetűznek rendőrök és tüntetők május elsején.

A fővárosban szombat este kitört erőszak hevessége nem érte el az eddigi legsúlyosabb zavargások idején, 2009-ben és 2010-ben tapasztalt szintet – mondta a berlini rendőrség szóvivője.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Betét