új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Olvasóink!

    Köszönjük egész napos figyelmüket, mára vége a közvetítésnek. Holnap folytatjuk. 

    Addig is kövessék az Index híreit. 

    Jó éjt!

  • Magyarország tovább folytatja az egyeztetéseket a szomszédos  országokkal arról, hogy az oltást megkapott állampolgárok szabadon utazhassanak. Ma sikerült lezárni a tárgyalásokat Horvátországgal – jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter. 

    Azok a magyar állampolgárok, akik már megkapták az oltást, karantén és tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak Horvátországba 

    közölte a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy a két ország kölcsönösen elfogadja egymás oltási igazolványait. 

  • Az alkotmánybíróság döntése értelmében fenntartják a kijárási tilalmat Németországban azokon a területeken, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet – írja a Reuters.

    A bíróság amiatt vizsgálta meg a kijárási tilalomról szóló rendelkezését, hogy sürgősségi fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen, arra hivatkozva, hogy az alkotmányellenes. 

    Az alkotmánybíróság most úgy döntött, hogy a sürgősségi fellebbezést elutasítja ugyan, de közölték, hogy a későbbiekben alaposabban is meg fogják vizsgálni azt, hogy a rendelkezés valóban összhangban van-e az alkotmánnyal. 

    A németek áprilisban fogadtak el egy olyan törvénymódosítást, amely lehetővé tette Angela Merkel kormányának, hogy azokban a tagállamokban, ahol a fertőzés leginkább terjed, különleges rendelkezéseket léptessenek hatályba. Ennek keretében vezettek be több helyen is este 10 és hajnal 5 közt kijárási tilalmat. 

    Az új szabályozás értelmében azokban a tagállamokban lehet kijárási tilalmat bevezetni, ahol az új fertőzöttek száma százezer főre levetítve 100 fölé emelkedik. Azokon a helyeken pedig, ahol ez az érték 165 fölé emelkedik, még  ennél is súlyosabb intézkedéseket léptethet érvénybe a központi kormányzat. 

  • Ingyen jegyet kapnak a két New York-i baseballcsapat, a Yankees és a Mets beoltott szurkolói– írja a Reuters.

    Aki felveszi az oltást, az ingyenjegyet kap egy meccsre 

    – jelentette be Andrew Cuomo, New York Állam kormányzója.

    Hozzátette: a mérkőzéseken külön részlegek lesznek az oltottak és az oltatlanok részére. Az utóbbiaknak ráadásul maszkot is kell majd viselniük, valamint két méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. 

    A kormányzó azt is elmondta, hogy csütörtökön a Broadway őszi előadásaira is megkezdik a jegyek árusítását, szeptember 14-től kezdve így a színházak is megtelhetnek nézőkkel. 

  • Szerbiában különböző akciókkal próbálják oltásra ösztönözni mindazokat, akinek eddig nem ínyére, hogy koronavírus elleni vakcinát vegyen magához. A belgrádi Ušće bevásárlóközpontban csütörtökön reggel 9 és 21 óra között várjak az oltakozni vágyókat.

    Az értesítés szerint az első száz ember 3 ezer dináros vásárlási utalványt kap. Pénteken is jutalmaznak. Akkor majd az első 50 oltakozó 5 ezer dináros utalványt vihet haza, míg szombaton az első 50 személy egy fejenkénti 3 ezer dinár értékű utalványt kap. 

  • Hivatalosan is átlépte a húszmilliót az összes koronavírus-fertőzött száma Indiában, a világ második legnépesebb országában. Hetek óta romlik a helyzet, naponta dőlnek a halálozási és fertőzöttségi rekordok, miközben az ország kormánya egyedül képtelennek látszik arra, hogy úrrá legyen a koronavírus-járvány újabb hullámán. A mostaninál is nagyobb katasztrófahelyzet fenyeget nemzetközi segítség nélkül. Fodor Katát, a Krisna-tudatú hívők Közösségének kommunikációs referensét Delhiben érte a járvány második hulláma.A teljes cikk Indexen.

  • Több mint kétezer olyan külföldi munkavállaló kapta meg a francia állampolgárságot, aki a koronavírus-járvány idején a frontvonalban dolgozott, és bebizonyította „a nemzethez való tartozását" – idézi a francia belügyminisztérium bejelentését a távirati iroda. 

    A tárca közleménye szerint a járványhelyzetben nyújtott teljesítményért gyorsított eljárásban megszerezhető állampolgárságot eddig 2009-en szerezték meg, köztük hozzátartozóként 665 gyerek is.

    Marlene Schiappa, az állampolgársági jogokért felelős kormánytag szeptemberben arra utasította a prefektusokat, hogy gyorsítsák fel és könnyítsék meg a francia állampolgársághoz jutást azon külföldiek számára, akik aktívan részt vettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben egészségügyi dolgozóként, biztonsági őrként, takarítóként, gyerekvigyázóként, pénztárosként, hulladékszállítóként, házi ápolóként vagy más veszélyeztetett munkakörben dolgozóként.

    A prefektusokhoz több mint 8 ezer kérelem érkezett a felhívásra, az elbírálások jelenleg is folyamatban vannak, valamennyi kérelmet a legnagyobb figyelemmel vizsgál meg a belügyminisztérium.

  • Javulnak Franciaországban a koronavírus-járvány mutatói, a kórházakban azonban még mindig túl sok a súlyos beteg, ezért egyre több szakértő ad hangot aggodalmának a korlátozások fokozatos feloldásának két hét múlva tervezett kezdete miatt – írja az MTI. 

    „A számok javuló tendenciát jeleznek, de mindenképpen folytatni kell az erőfeszítéseket. Minden régióban csökken a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma, de nagyok a különbségek régióként” – mondta a szerdai kormányülést követően Gabriel Attal kormányszóvivő. Hozzátette: a variánsok továbbra is veszélyt jelentenek. 

    Mindeközben azt hangsúlyozta, hogy a javuló adatok miatt a hónap közepétől nyitás jöhet. 

    Ha továbbra is felelősségteljesen viselkedünk, május 19-én mindenhol kinyithatnak a teraszok és a kulturális intézmények

    – fogalmazott a kormányszóvivő.

    Emmanuel Macron államfő előzetes bejelentése szerint a korlátozások feloldása csak azokban a megyékben kezdődhet meg, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma nem haladja meg a 400-at.

    A közelmúltig viszont a maximális riasztási küszöb még 250 volt, ezért a járványügyi szakemberek aggodalmuknak adtak hangot a május 19-én kezdődő szerintük túl korai nyitás miatt.

    Az országok többsége sokkal alacsonyabb küszöböt jelölt meg

    – mondta Dominique Costagliola, a párizsi Inserm kutatóintézet szakembere a Le Monde című napilapnak. „Az esetszám jelenleg csökken, de még csak most volt a tetőzés. Akkor kezdünk lazítani, amikor a korházi nyomás még nem igazán csökken” – tette hozzá.

    A kormány az oltási kampány felgyorsításának hatásaiban bízik. Naponta több mint félmillióan veszik fel az oltást az 55 éven felettiek közül, s a krónikus betegségben szenvedőknek már nem kell orvosi igazolást bemutatniuk az oltóközpontokon, bárki közülük szabadon kérheti a vakcinát életkori korlátozás nélkül.

    Eddig a felnőtt lakosság 31,3 százaléka kapta meg az első vakcinadózist, 13 százalékuk pedig mindkét adagot, de a szakemberek szerint ez még kevés ahhoz, hogy garantálni lehessen – a korlátozások nélkül – a vírus terjedésének tartós csökkenését.

    A kórházakban jelenleg 28 ezer fertőzöttet ápolnak a két héttel ezelőtti 31 ezerhez képest, de közülük még mindig 5500-an vannak intenzív osztályon. A járvány kezdetén 5 ezer intenzív ágy állt rendelkezésre, ezt az első hullám idején 10 ezerre, idén tavasszal pedig 8 ezerre bővítette az egészségügyi tárca.

    A halálozás is csökkenő tendenciát mutat, a járvány kezdete óta több mint 105 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus szövődményeiben.

  • A kanadai egészségügyi hatóság engedélyezte a 12 év feletti gyermekek beoltását a Pfizer-vakcinával – írja az MTI. 

    Kanadában korábban már engedélyezték a Pfizer a beadását a 15 évesnél idősebb gyerekek esetében.  

    A 37,6 millió lakosú országban eddig az emberek 34 százaléka kapott legalább egy oltást. Májusban összesen 10 millió vakcina érkezik az országba. 

    A Pfizer március végén tett közzé előzetes eredményeket  arról a kísérletről, amelynek keretében 2260, 12-15 év közötti, önként jelentkező gyermeket oltottak be.

    Eszerint egyik serdülő sem betegedett meg koronavírustól azok közül, akik dupla oltást kaptak, míg a placebócsoportban 18-an megfertőződtek.

    Mellékhatások tekintetében ugyanaz a tapasztalat, mint fiatal felnőtteknél: fájdalom, láz, hidegrázás, fáradtság – főként a második oltást követően.

    Az alanycsoportot két éven át figyelemmel fogják kísérni, hogy információk derüljenek ki az oltás biztonságosságáról és arról, hogy milyen hosszú ideig ad védettséget ez a vakcina.  

  • Románia 100-100 ezer adag, koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát adományoz Moldovának és Ukrajnának, ugyanakkor havi 200 ezer dózis eladásáról is megállapodott Moldovával, közölte Florin Citu miniszterelnök, az MTI beszámolója szerint.

    A román hatóságok eddig több mint 200 ezer adag humanitárius segélyként adományozott koronavírus elleni vakcinával támogatták Moldovát a járvány elleni védekezésben.

  • Szerdán Indiában megadták az engedélyt a Regeneron által előállított koronavírus elleni koktél vészhelyzeti alkalmazására – írja a Reuters.

    A döntést az amerikai és az európai gyógyszerfelügyeleti szervekkel egyeztetve hozták meg – áll a gyógyszer indiai forgalmazója. a Cipla közleményében. A cég szerint a készítményt elsősorban az enyhe vagy közepesen súlyos tüneteket produkáló pácienseknél vethetik majd, a súlyosabb szövődmények megakadályozása végett.

    A közleményből nem derül ki, hogy milyen áron és mikortól lehet majd Indiában hozzájutni a készítményhez.

    A készítmény koronavírus elleni antitesteket tartalmaz és már Amerikában és Európában is használják. Az eddigi vizsgálatok szerint valóban hatékonynak bizonyult a súlyos tünetek megelőzésében, bár egyes variánsok ellen rosszabbul teljesített. 

    Ez volt az a gyógyszer, amellyel Donald Trump amerikai elnököt is kezelték.

  • India legfelsőbb bírósága arra kötelezte a kormányt, hogy állítson elő egy tervet arra vonatkozóan, hogy miként lehetne Újdelhi összes kórházát elegendő mennyiségű oxigénnel ellátni. 

    A bíróság meglehetősen szűk határidőt szabott a kormánynak, a tervet ugyanis már másnap be kell mutatniuk.

    A bíróság korábban azt is felvetette, hogy gyorsított eljárásban büntessék meg azokat a tisztviselőket, akik az eddig fellépet oxigénhiányért felelősek lehetnek. Most viszont úgy döntöttek, hogy ezt nem teszik meg, mivel ezáltal még önmagában „nem lesz több oxigén kórházakban”.

    Indiában továbbra is nagyon súlyos a járványhelyzet, szerdán ismét rekordot döntött a halálesetek száma. 

  • Romániában magánrendezvényeken csak a már beoltott emberek vehessenek részt. Ezt szorgalmazza Florin Cîţu miniszterelnök annak a tárcaközi bizottságnak, amely kidolgozza, miként enyhítsenek a a koronavírus-járvány korlátozó intézkedésein.

    A román kormányfő azt is javasolja: azokban az irodákban, ahol olyanok tartózkodnak, akik már kaptak vakcinát, ne legyen kötelező a maszkviselés, írta a Maszol.ro.

    Citu jelezte: ha a beoltottak száma nem éri el az 5 millió főt június elsejéig, nem szüntetik meg a korlátozásokat.

  • Találat ért egy koronavírus-betegeket ellátó kórházat Kelet-Ukrajnában. A mirjanszkai katonai-polgári szervek közleménye szerint az „orosz megszálló erők” tűz alá vették a krasznohorivkai koronavírus-betegeket ellátó kórházat Doneck megyében, ahol 45 beteget ápolnak – írta a karpathir.com ukrán nyelvű sajtóorgánumra hivatkozva.

    Szerencsére senki sem sérült meg, az áramszolgáltatás azonban szünetel.

  • Musztafa Madbuli egyiptomi kormányfő bejelentette, hogy csütörtök estétől kezdve két hétre bezárnak a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok a súlyos járványhelyzet miatt.

    Ebben az időszakban a magán- és tömegrendezvényeket sem lehet megtartani, május 12-16 közt pedig még a parkokat és a tengerpartokat is lezárják. 

    Mindeközben jövő hét szerdáig még a ramadánt ünneplik a muszlimok. 

  • Nadim Zahawi, az Egyesült Királyság oltási programért is felelős minisztere bejelentette, hogy szerdáig a felnőtt lakosság 66,1 százalékát oltották be a szigeteken. 

    Azt is elmondta, hogy az emberek 30,2 százaléka már az oltás második dózisát is megkapta. 

    Az eredményhez az is hozzájárult, hogy kedden 384 ezer oltást tudtak beadni. Ebből 127 ezren még csak az első adagot, 257 ezren viszont már a második dózist kapták meg. 

  • Május közepétől ismét karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Olaszországba a turisták – közölte Mario Draghi miniszterelnök szerdán.

    A kormányfő úgy fogalmazott, hogy az ország – a javuló járványhelyzet miatt – készen áll arra, hogy „ismét vendégül lássa a világot”. 

    Azok akiket beoltottak valamelyik, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával, vagy az utazás előtt legkésőbb 48 órával készült tesztet tudnak felmutatni, minden további nélkül beléphetnek majd az országba. 

    Itt az ideje annak, hogy lefoglalják az olaszországi nyaralást 

    – javasolta a miniszterelnök azoknak, akik az országba utaznának. 

    A karanténkötelezettséget csupán néhány országgal  – például Brazíliával és Indiával –, szemben tartják fenn, ahol még mindig gyorsan terjed a fertőzés. 

    Az olaszok mellett már több európai ország is bejelentette, hogy májustól vagy júniustól kezdve enyhítenek a beutazási feltételeken. 

  • Több embert is őrizetbe vettek Indonéziában, akik a koronavírustesztekhez alkalmazott orrpálcikát a használat után megtisztították, újracsomagolták, és ismét forgalomba hozták – írja a The Guardian.  

    Egy állami tulajdonban lévő cég, a Kimia Farma öt munkatársát vették őrizetbe a rendőrök a történtek miatt.

    A gyanú szerint mintegy 9000 használt orrpálcikát hozhattak újra forgalomba. 

    A gyanúsítottak ezeket a használat után alkoholos fertőtlenítővel lemosták, majd újracsomagolták. Mindez az egészségügyi, valamint a fogyasztóvédelmi szabályozásokat is súlyosan sérti. 

    A dolgozók mellett a cég ellen is eljárás indulhat a közeljövőben. 

  • Az Európai Unió gyógyszerügynöksége, az EMA (European Medicines Agency) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága május 4-én jelentette be, hogy megkezdte a kínai Sinovac gyógyszergyár új típusú koronavírus elleni vakcinájának engedélyezési folyamatát. 

    Az eddig engedélyezett vakcinákhoz hasonlóan itt is az úgynevezett rolling review folyamatáról van szó, vagyis a vakcina vizsgálata során született eredményeit nem a megszokott módon, egy dossziéban, hanem a vizsgálatok fázisainak lezajlása során, folyamatosan nyújtja be a gyártó. Ezzel az amúgy rendkívül időigényes folyamat valamelyest lerövidíthető. Az ügynökség azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az eljárás végső lefolyása még hátravan, annak idejére még tippelni sem érdemes. 

  • Szerbiában 25 euró (9300 forint) értékű pénzjutalomban részesülnek azok, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen. Azok viszont, akik nem adatják be az oltást és koronavírussal fertőződnek meg, nem kaphatnak fizetett betegszabadságot – jelentette be szerdán Aleksandar Vučić szerb államfő a Pink tévé műsorában.

    Vucic hangsúlyozta: nem hoznak diszkriminatív intézkedéseket azokkal szemben, akik nem akarják beoltatni magukat, de szeretnék megjutalmazni azokat az állampolgárokat, akik felelősségteljesen viselkednek.

    Hozzátette: a nyugdíjasoknak kifizetett 30 euró (10 ezer forint) értékű támogatáson felül így minden 16 év feletti állampolgár, aki már beoltatta magát vagy május végéig felveszi valamelyik védőoltást (beleértve a nyugdíjasokat), 25 euró értékű jutalomban részesül.

    Jelezte továbbá azt is, hogy

    akik nem oltatják be magukat és megfertőződnek, nem kaphatnak fizetett betegszabadságot.

    Az államfő abban reménykedik, hogy május végéig hárommillió ember megkaphatja a védőoltás mindkét dózisát az országban.

    A közel hétmillió lakosú Szerbiában eddig 3 millió 620 ezer embert oltottak be, közülük 1 570 000-en már a második dózist is megkapták. 

  • A koronavírus okozta világjárvány miatt jelentős mértékben visszaesett az újszülöttek száma az Egyesült Államokban – írja a Reuters. Tavaly összesen 3,6 millió gyermek látta meg a napvilágot, ami négyszázalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési központ (CDC) szerint ilyen alacsony számra 1979 óta nem volt példa.

    Az okok között első helyen az áll, hogy az utóbbi időben egyre több nő tolja ki a gyermekvállalást, valamint az is, hogy milyen a gazdaság aktuális helyzete, mivel rossz konjunktúra idején erősen visszaesik a gyermekvállalási hajlandóság.

    A Population Reference of Bureau nonprofit statisztikai hivatal szerint az Egyesült Államokban az 1929-es gazdasági világválságot követően esett mélypontra a születések száma, 1936-ban.

    Az idei évre a Brookings Intézet tavaly decemberi prognózisa sem kecsegtet semmi jóval, a think-tank legalábbis mintegy 300 ezerrel kevesebb újszülöttel számol.

  • Ötéves rekordot döntött 2020-ban azok száma, akik a súlyos éhezés miatt azonnal életmentő segítségre szorulnak – olvasható az ENSZ, az Európai Unió és a USAID közös jelentésében. A dokumentum szerint a világ 55 térségében 155 millió fölöttire tehető a súlyosan éhezők száma, ez 2019-hez képest 20 milliós növekedést jelent. Közülük mintegy 133 000 ember helyzete katasztrofális. Emellett a jelentés által nyomon követett 55 országban és területen 2020-ban 75 millió öt év alatti gyermek növekedése alatta volt az egészségesnek, és több mint 15 millió súlya volt elégtelen. A súlyos éhezés továbbra is javarészt Afrikában koncentrálódik.

    Az ötéves rekordot kiváltó tényezők a jelentés szerint:

    • Konfliktusok: több mint 100 millióan érintettek, szemben a 2019-es 77 millió fővel.
    • A gazdasági sokkok – beleértve a Covid–19-járványt is – feltornászták magukat a második helyre, miután 17 országban és területen 40 millió embert taszítottak éhezésbe, a korábbi 8 országhoz és 24 millió emberhez képest.
    • Extrém időjárás.

    A koronavírus okozta negatív hatásokkal a tanulmány külön foglalkozik. Mint írják, a világjárvány kihirdetése után egy évvel a jelenlegi és jövőbeli kilátásaink nyomasztóak.

    A koronavírus-járvány a felszínre hozta a globális élelmiszer-ellátási láncok sérülékenységét és az egyenlőbb, fenntarthatóbb és ellenállóbb rendszerek szükségét, hogy 2030-ra képesek legyünk elegendő tápláló ételt biztosítani akár 8,5 milliárd embernek is

    – állapítja meg a tanulmány. 

  • Pozitív lett annak a két diplomatának a koronavírustesztje, akik részt vettek volna az indiai küldöttséggel a G7 júniusi csúcstalálkozóján – írta a Twitteren Joe Pike, a Sky News riportere.

    Bár az indiai külügyminiszter, Szubrahmaniam Dzsajsankar tesztje negatív lett, elővigyázatosságból úgy döntöttek, hogy virtuálisan képviseltetik Indiát a rendezvényen.

    India ugyan nem tagja a világ legfejlettebb országait tömörítő csoportnak, Dél-Koreával, Ausztráliával, Dél-Afrikával együtt azonban a britek meghívták a most zajló londoni találkozóra.

  • Minden 50 év feletti britnek felajánlják az ősz folyamán, hogy kaphat egy harmadik oltást, és ezzel karácsonyig minimálisra csökkenthetik a járvány terjedését a szigetországban. A brit tiszti főorvos felügyeli azokat a vizsgálatokat, amelyek arra irányulnak, hogy az 50 év felettiek kapjanak egy olyan új oltást, amely már a mutánsok ellen is véd, vagy a korábban megkapott vakcinából jöjjön egy harmadik dózis – írja a The Times.

    Az eddigi elemzések nagyon kedvezőek, és remélhetőleg ezek kombinálásával teljes egészében ki lehet iktatni a koronavírust. Szó van arról is, hogy ősszel a veszélyeztetett korosztály tagjai egyszerre kapnák meg a harmadik vakcinaoltást és az influenza elleni védőoltást, egyiket az egyik karba, a másikat pedig a másik karba.

    A 67 milliós Nagy-Britanniában eddig 34,6 millió ember kapott védőoltást, legalább az elsőt. A londoni kormány mintegy 510 millió védőoltást kötött eddig le.

  • A vakcináknak köszönhetően az utolsó hetekben javult a járványügyi helyzet Szerbiában – jelentette ki Darija Kisic Tepavcevic, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja a szerbiai közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint.

    A szakember szerint a legtöbb ember lelkiismeretesen és felelősségteljesen viselkedett, valamint nagyon sokakat beoltottak már.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 1304-gyel 694 473-ra, a járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 24-gyel 6456-ra emelkedett.

    A közel hétmillió lakosú országban eddig 3 millió 620 ezer embert oltottak be, közülük 1 570 000-en már a második dózist is megkapták. 

  • Vérrögképződés miatt meghalt egy ötvenes éveiben járó nő, akit korában AstraZeneca-vakcinával oltottak be Kanadában, Alberta tartományban – írja a Reuters.

    Kanadában eddig több mint 253 ezer ember kapta meg a brit–svéd gyártó vakcináját, legutóbb múlt hónapban hunyt el egy beteg ez után.

    Az észak-amerikai országban eddig 1 243 242 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 24 342-en haltak meg a vírus okozta megbetegedésben.

    Mint ismert, korábban több ország ideiglenesen felfüggesztette a brit–svéd gyártó vakcinájának használatát a vérrögképződés gyanúja miatt. Az Európai Gyógyszerügynökség később megerősítette, hogy van összefüggés.

  • Néhány napon belül véglegesíteni lehet a magyar és román oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást – nyilatkozta Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese a Krónika erdélyi magyar lapnak.

    Kelemen Hunor a lap megkeresésére elmondta, a múlt heti, gyulai magyar–román külügyminiszteri találkozón a felek jelezték egymásnak, hogy van egy ilyen megállapodási szándék.

    A politikus szerint néhány napon belül véglegesíteni lehet a megállapodást. Még nem egyértelmű azonban, hogy milyen formában születik döntés, tárcaközi megállapodással, kormányhatározattal, memorandummal vagy belügyi jegyzék révén.

    Kelemen Hunor fontosnak tartotta leszögezni, hogy egy ilyen, az oltási igazolásokat kölcsönösen elismerő megállapodás csak a szabad utazásról szól, a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem. 

    A Krónika emlékeztetett arra, hogy jelenleg az üzleti céllal utazók és a 24 óra alatt átutazókon kívül csak azok a magyar állampolgárok léphetnek be karanténmentesen Magyarországra, akik a magyarországi hatóságok által kibocsátott védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azaz Magyarországon oltották be őket koronavírus ellen. A kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok túlnyomó többsége viszont Romániában kapott oltást.

  • A múlt héten világszerte azonosított koronavírus-fertőzöttek csaknem fele (46 százaléka) és minden negyedik halálos áldozat indiai – közölte a WHO nyomán a Reuters.

    A régióban a fertőzések és a halálesetek több mint 90 százalékát Indiából jelentették.

  • A hatvan év felettiek körében az AstraZeneca és a Pfizer első dózisa átlagosan már 86,6 százalékos hatékonyságú védettséget biztosít a koronavírus-fertőzéssel szemben – számolt be róla a Reuters.

    A dél-koreai betegségmegelőzési központ (KDCA) adatai szerint amíg a Pfizer vakcinája az első adag beadást követően 89,7 százalékos védelmet nyújt már az első két hét után, az AstraZenecáé 86 százalékos védelmet biztosít.

    Az 52 millió fős ország lakosainak eddig 6,7 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltásokat. Szöul terve az, hogy szeptemberig ez az arány 70 százalékos lesz.

    A CNN beszámolója szerint azok a dél-koreaiak, akik megkapták mindkét vakcinát, és negatív teszttel rendelkeznek, mentesülnek a külföldi utazásokból fakadó kéthetes karantén alól hazatértük után.

    A kelet-ázsiai országban eddig 124 945-en kapták el a koronavírus-fertőzést, és 1847-en vesztették életüket a járvány miatt.

  • Nem vesz részt a tokiói olimpiai láng átadásában Tanaka Kane, a világ legidősebb embere – írja az Aszahi Simbun japán lap. A 118 éves asszony járványügyi aggályok miatt marad távol a ceremóniától, az elképzelések szerint Fukuokában kapta volna meg és adta volna tovább a fáklyát.

    Az egész ceremónia, az országot átszelő váltófutás március 25-én kezdődött Japánban. Fáklyavivői közül összesen hatan fertőződtek meg.