Nyolcvanhét ember eltűnt a kolumbiai tüntetéseken

2021.05.05. 07:25

Nyolcvanhét tüntetőnek veszett nyoma az egy héttel ezelőtt kezdődött kolumbiai tiltakozások alatt – tájékoztat róla az MTI, a kolumbiai médiumok jelentése alapján.

A híradásokból kiderül, hogy a legtöbb, harmincöt ember eltűnését a nyugat-kolumbiai Valle del Cauca megye székhelyéről, Cali városából jelentették.

Az Index beszámolt róla, hogy a Dél-amerikai országban április 28-án robbantak ki demonstrációk a tervezett adóreform miatt, amelyek több településen zavargásokká fajultak, amelyekben húsznál is többen vesztették életüket és nyolcszáznegyvenen megsebesültek. 

Az ENSZ kedden elítélte a tüntetőkkel szembeni aránytalan hatósági fellépését. Marta Hurtado, a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője genfi sajtókonferenciáján kiemelte Cali városát, ahol a rendőrök tüzet nyitottak a tiltakozókra. 

A védelmi miniszter azt állította, hogy illegális fegyveres csoportok szivárogtak be a békés tüntetők közé kifejezetten azzal a céllal, hogy erőszakot szítsanak.

Iván Duque kolumbiai elnök a tüntetések hatására vasárnap visszavonatta a pénzügyminisztérium által előterjesztett adóreformot.

A kabinet a koronavírus-járvány miatt keletkezett költségvetési hiány csökkentése érdekében kényszerül átalakítani az adórendszert. Iván Duque kedden közölte, hogy a kormány kész össznemzeti párbeszédre a helyzet rendezése érdekében.

Emellett az elnök arra szólította fel a polgárokat, hogy utasítsák el az erőszakot, oltalmazzák a legveszélyeztetettebbeket, támogassák a koronavírus-járvány elleni oltási kampányt és a gazdaság újraindítását. A vezető megígérte, hogy a kormány meghallgatja a polgárokat, és megoldásokat dolgoz ki a célok eléréséhez.  • Hírek
  • Csok