Nem engedik vissza Trumpot a Facebookra

2021.05.05. 15:56 Módosítva: 2021.05.05. 15:59

Döntött a Facebook újságírókból, emberi jogi aktivistákból, akadémikusokból és ügyvédekből álló felügyeleti bizottsága: fenntartják Donald Trump volt amerikai elnök ideiglenes letiltását a közösségi médiáról, valamint a céghez tartozó Instagramról. 

A közösségi média tartalmi döntéseit vizsgáló bizottság közlése szerint a Facebook jogosan tiltotta le Trumpot a Capitolium januári ostroma miatt, mondván, hogy a volt elnök az oldalon szított az amerikai törvényhozás és a kongresszus tagjai elleni támadásra. A további erőszak miatti fenyegetettség pedig igazolta a felfüggesztést akkor. 

Mindazonáltal a testület kifogásolta a tiltás permanens jellegét, és felszólította a techcéget:

vizsgálja felül a tiltásról szóló döntést, „meghatározott büntetést" szabjon ki a volt elnökre, olyat, amely megfelel a Facebook szabályzatának és minden felhasználóra ugyanúgy alkalmazható.

Ezt azért találták szükségesnek, mert Trump elvileg ideiglenes letiltása gyakorlatilag állandó jellegű, valamint precedens nélküli, csak a volt elnököt sújtja ez a büntetés, ergo személyre szabott. 

Donald Trumptól a januári incidens miatt a YouTube és a Twitter is búcsút vett, mindazonáltal a Fehér Ház korábbi lakójának új lehetősége teremtődött arra, hogy híveihez szóljon: elindult saját kommunikációs platformja, egy gyakorlatilag csak Trump-üzenetkből álló „Trump-Twitter″. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM