Terjeszkedik Belgium, egy gazda kissé arrébb tolta a francia határt

2021.05.05. 06:00

Véletlenül átrajzolta a Franciaországgal közös határ vonalát Belgiumban egy gazda – adta hírül a BBC.

A „határincidenst” egy helyi történelemrajongó vette észre az erdőben sétálva. Eszerint a két ország közötti határvonalat jelölő kőtömböt 2,29 méterrel elmozdították.

A belga gazda, akit feltehetőleg zavart a traktor útjában lévő határkő, áthelyezte azt Franciaország területére. Szerencsére azonban a határ mindkét oldalán derűsen reagáltak az incidensre.

Belgium területét nagyobbá tette, Franciaországból lecsippentett egy kicsit, ez azonban nem szerencsés ötlet

 – mondta a francia TF1 televíziós csatornának David Lavaux, az ügyben érintett Erquelinnes nevű belga település polgármestere.

Én örültem, mert a városom nagyobb lett

 – tette hozzá nevetve Lavaux, megjegyezve, hogy a szomszédos Bousignies-sur-Roc polgármestere ugyanakkor nem ért egyet a változtatással. Jobban tesszük, ha elkerülünk egy újabb határháborút – jegyezte meg Aurélie Welonek, az említett francia település polgármestere.

Franciaország és a mai Belgium területe között a határvonal 620 kilométer hosszan nyúlik el. Hivatalosan az 1820-ban aláírt kortrijki szerződésben fektették le. A szóban forgó határkő 1819-ből való, amikor a határvonalat először kijelölték.

A belga hatóságok fel fogják venni a kapcsolatot a gazdával, hogy felszólítsák a határkő visszahelyezésére. Amennyiben a férfi nem tesz eleget a kérésnek, az ügy a belga külügyminisztériumhoz kerülhet, amely kénytelen lehet összehívni egy francia-belga határbizottságot, amire egyébként 1930 óta nem volt példa. Lavaux szerint ha a gazda együttműködik, akkor békés úton rendezik az ügyet, ha azonban nem engedelmeskedik, akkor akár vádat is emelhetnek ellene.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás