Véget ért a Brexit miatt kialakult Jersey-válság

2021.05.06. 22:07

Incidens nélkül ért véget csütörtök délután a francia halászok tiltakozó akciója Jersey szigetének partjainál. Az Egyesült Királyság és Franciaország egyaránt két haditengerészeti járőrhajót küldött a helyszínre a helyzet megfigyelésére, de a hadihajók nem léptek közbe, és a sziget kikötőjéhez reggel felvonult többtucatnyi francia halászhajó délután távozott – számolt be az MTI.

A normandiai partoktól 22 kilométerre fekvő, széleskörű önigazgatási jogkörökkel bíró, 108 ezer lakosú Jersey nem része az Egyesült Királyságnak, de a brit korona függő területei közé tartozik.

A brit EU-tagság tavaly januári megszűnése, a Brexit óta ez volt az első olyan szabályértelmezési viszály az Egyesült Királyság és valamely uniós tagállam között, amelyben az érintett országok fegyveres erői is szerepet kaptak, bár London és Párizs egyaránt nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a kivezényelt két-két hadihajó kizárólag járőrözési és megfigyelői feladattal érkezett a helyszínre.

A francia illetékes szerint ha továbbra sem születik megoldás, francia részről ellenlépések várhatók. A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt John Le Fondré szenátorral, Jersey önkormányzatának vezető miniszterével és biztosította őt arról, hogy Jersey számíthat London teljes támogatására. Johnson közölte azt is, hogy a brit királyi haditengerészet két járőrhajója elővigyázatossági okokból, megfigyelési feladattal továbbra is a helyszínen marad. London a Severn és a Tamar nevű járőrhajókat vezényelte a dél-angliai Portsmouth kikötőjéből Jersey partjaihoz.

Ennek a járőrhajó-osztálynak a tagjai 90,5 méter hosszúak, fedélzeti fegyvereik között tüzérségi és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközök vannak. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről tartott tavalyi tárgyalássorozaton az egyik leghevesebb vita London és az EU között éppen a halászat szabályozásának kérdéséről folyt, annak ellenére is, hogy a halászati ágazat a brit és az uniós hazai összterméknek (GDP) egyaránt alig néhány tized százalékát adja.  • Hírek
  • Lakáshitel