Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ami most Indiában van, az várható Nepálban

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves Olvasóink!

  Mai hírösszefoglalónk végére értünk a koronavírus-járvány legfontosabb történéseiről. Köszönjük, hogy velünk tartottak.

  Jó pihenést, vigyázzanak magukra!

 • Mexikóban 2846 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt napon. Az országban 166-an haltak bele a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe − írja a Guardian.

  Az észak-amerikai államban összesen 2 358 831 koronavírusos esetet jelentettek. A halálos áldozatok száma a járvány kezdete óta összesen 218 173.

 • Szlovákia elállhat a Szputnyik V vakcinára kötött adásvételi szerződéstől, ha az orosz fél nem szállítja le egy hónapon belül az ígért vakcinamennyiség legalább 50 százalékát − jelentette ki Marek Krajčí parlamenti képviselő és volt egészségügyi miniszter.

  Krajčí azt állítja, hogy Szlovákia nem köteles megvásárolni az összes vakcinát − írja az Új Szó.

  A leszállított védőoltásokat eladhatjuk másnak. Erre például nincs jogunk olyan oltóanyagok esetében, amelyek az Európai Bizottságon (EB) keresztül jutnak el hozzánk. Az összeset át kell vennünk és ki kell fizetnünk, ráadásul jelenleg nem adhatunk el ilyen vakcinát az Európai Unión kívülre

  − fűzte hozzá a képviselő, aki szerint a Szputnyik-szerződés „sokkal előnyösebb”, ezért Szlovákiának köszönetet kellene mondania az orosz félnek, hogy hajlandó volt velünk ilyen szerződést kötni.

 • Dánia enyhít a korlátozásokon, amelyeket a koronavírus terjedésének lassítása érdekében hoztak − írja a Guardian.

  Az országban mától igénybe vehetők a szolgáltatások, nyitnak az edzőtermek, színházak és a mozik is. Szükséges azonban felmutatni a védettségi igazolványt vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményt.

 • A brit egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy hét esetben azonosították Észak-Írországban a koronavírus először Indiában felbukkant VUI B.1.617.2 variánsát.

  Ezek az első esetek, amelyeket igazoltak a tartományban – közölte a BBC.

 • Rekordmagas volt az alkohol halálos áldozatainak száma Angliában és Walesben. Tavaly 7423-an haltak meg, húsz százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Ez a statisztikák húszéves története óta a legmagasabb érték – közölte a brit statisztikai hivatal Newportban.

  A szakértők a számokat nem hozták közvetlen kapcsolatba a koronavírus-járvánnyal, de utalnak az egészségügyi hatóságok adataira, melyek szerint a járvány kezdete óta megváltoztak az alkoholfogyasztási szokások.

  A negyedéves adatok szerint van kapcsolat a halálos áldozatok számának növekedése és a koronavírus-járvány között.

  Az alkohol halálos áldozatainak száma 2020 első negyedévében, tehát a pandémia kezdete előtt az előző év átlagának felelt meg. A többi negyedévben azonban az átlagnál többen halnak meg túlzott alkoholfogyasztás következtében, mint minden korábbi évben.

  A negyedik negyedév értéke a valaha regisztrált legmagasabb – közölte a statisztikai hivatal. Angliában és Walesben a koronavírus-járvány miatt több alkalommal rendeltek el szigorú kijárási és a személyes kapcsolattartási korlátozásokat.

  Az Egyesült Királyság többi országrésze, Skócia és Észak-Írország nem adott ki statisztikát az alkohol halálos áldozatairól – számolt be az MTI.

 • Nepálban rohamosan nő az esetszám, a kórházak túlterheltek, a miniszterelnök pedig más országoktól kér segítséget – írja elemzésében a CNN.

  Az országban jelenleg százezer főre napi húsz fertőzött jut, ami ugyanannyi, mint két héttel ezelőtt Indiában.

  Az elmúlt hétvégén az elvégzett tesztek 44 százaléka bizonyult pozitívnak.

  Ami most Indiában történik, az egy elborzasztó előképe Nepál jövőjének, amennyiben nem tudjuk visszafogni ezt a hullámot, ami pillanatról pillanatra több emberéletet követel

  – mondta el Netra Prasad, a nepáli Vöröskereszt vezetője.

 • Két, csütörtökön közzétett tanulmány is azt állapította meg, hogy a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina kiemelkedően hatékony a vírus fertőzőbb mutációi ellen is – számolt be az amerikai sajtó.

  Az egyik tanulmányt a New England Journal of Medicine című amerikai egészségügyi hetilapban publikálták, és több mint 200 ezer katari ember adatain alapul. Valamennyiüket a Pfizer–BioNTech vakcinájával oltották be. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kutatásban résztvevők 89,5 százalékos hatékonysággal bizonyultak ellenállónak az először az Egyesült Királyságban azonosított vírusvariánssal szemben. A szakmai körökben B.1.351 változatnak is nevezett, először Dél-Afrikában azonosított változat ellen pedig 75 százalékos hatékonysági arányt rögzítettek – adta hírül az MTI.

  A második tanulmány a Lancet orvosi hetilapban jelent meg, és január 24. és április 3. között vizsgált, több mint 230 ezer koronavírussal fertőzött izraeli lakos adatain alapul. Az izraeli egészségügyi minisztérium és a Pfizer kutatói megállapították, hogy az oltás körülbelül 95 százalékos hatékonysággal megelőzte a további megbetegedéseket a fertőzőbb változatokkal szemben, a 16 évesnél idősebb emberek körében. A 85 éves vagy idősebb embereknél a Pfizer–BioNTech vakcinája 94 százalékos hatékonyságot mutatott a mutációkkal szemben.

  Kapcsolódó

  Kiemelkedően véd a Pfizer vakcinája a mutánsokkal szemben

  Két rangos szakmai folyóiratban is megjelentek erről kutatások.

 • New York városa közel hétmillió adag vakcinát szerzett be – közölte Bill de Blasio polgármester.

  A város vezetősége azon szándékát is bejelentette, hogy szándékában áll minden oda látogató turistának felajánlani a Johnson & Johnson vakcináját – közölte a CNN.

  A polgármester mobil oltópontokat szeretne felállítani a turisták által gyakran látogatott helyszíneken, ahol bárki beadathatja magának az egydózisú oltóanyagot. De Blasio elmondta: jelenleg arra várnak, hogy New York állam engedélyezze a vakcinát, és utána azonnal elindítják a kampányt.

 • Romániában csütörtökön első ízben haladta meg a százezret a koronavírus ellen 24 óra alatt beadott oltások száma – mutatott rá közösségi oldalán Florin Cîțu miniszterelnök.

  Megígértük, teljesítettük. Hajrá Románia, fog ez menni!

  − írta a kormányfő közösségi oldalán közzétett bejegyzésében, aki elutasította azt a felvetést, hogy Románia is anyagi juttatásokkal bátorítsa az oltás beadatására az ingadozókat.

 • A koronavírus okozta járványhelyzet, illetve a járvány visszaszorítását célzó intézkedések áttekintése, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek a portugáliai Portóban, pénteken kezdődő, kétnapos, nem hivatalos találkozójának középpontjában.

  A csúcstalálkozó szombati napján az uniós vezetők a koronavírus-járvánnyal összefüggő szociális kérdésekről vitáznak. Elsősorban arról tanácskoznak, hogy miként ösztönözhető a gazdasági helyreállítás, majd miként válthatók fel a munkahelyek védelmében tett erőfeszítések a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítását célzó intézkedésekkel. Megvitatják azt is, hogyan támogathatók azok a fiatalok, akiket hátrányosan érintett a válság, megzavarva munkaerőpiaci részvételüket, valamint oktatási és képzési terveik megvalósítását.

  A koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben a csúcs résztvevői megbeszélést folytatnak a járványokkal szemben ellenállóbb globális egészségügyi rendszer kiépítésére irányuló együttműködésről. Kiemelt figyelmet fordítanak továbbá a jövőbeli világjárványokra való felkészültségre és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítésére.

  Kapcsolódó

  A koronavírusról és a társadalmi egyenlőtlenségekről szól majd a portói uniós csúcs

  Pénteken kezdődik az EU kétnapos nem hivatalos csúcstalálkozója.

 • Mexikóban több mint hatszázezer embert oltottak be egy nap alatt a koronavírus ellen, ami rekordnak számít. Jelenleg a tanárok és az 50–59 év közöttiek vannak soron – mondta Andrés Manuel López Obrador, az ország elnöke.

  Szerdán 604 065 ember kapott vakcinát, amivel együtt 19 951 121-re emelkedett a beadott oltások száma – pontosított Hugo López-Gatell, az egészségügyi miniszter helyettese.

  A járvány elleni védekezést irányító mexikói tisztségviselő elmondta, hogy a 126 millió lakosú észak-amerikai országban meghaladta a 13,3 milliót azok száma, akik már megkapták első oltásukat. Ez 10,4 százalékos oltottsági arányt jelent.

  Az ország 34,4 milliót kötött le a Pfizer, 79,4 milliót az AstraZeneca, 35 milliót a CanSino, 24 milliót a Szputnyik V, 20 milliót a Sinovac és 12 milliót a Sinopharm oltóanyagából. Emellett 51,4 millió vakcinára tart igényt a Covax nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés keretében.

 • Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön jelezte, hogy ő is támogatja a koronavírus-elleni oltóanyagok szabadalmának feloldását.

  Természetesen meg kell teremtenünk, hogy ez az oltás köztulajdonná váljon

  – mondta a kérdésben eddig visszafogott francia elnök az újonnan megnyílt első nagy párizsi oltócsarnokban tett látogatásán. Kiemelte, hogy rövid távon ugyanakkor a meglévő adagok adományozása és a legszegényebb országokkal partneri viszonyban történő oltóanyaggyártás élvez elsőbbséget.

  A francia elnök április 23-án még ellenezte a vakcinák szellemi tulajdonának feloldását arra hivatkozva, hogy nem ez a kérdés, hanem inkább a technológiák átadása a fontos.

 • A méheknek rendkívül éles a szaglásuk, ezért holland kutatók arra idomítják őket, hogy felismerjék a koronavírussal fertőzött mintákat – adta hírül a Guardian. Azt várják a módszertől, hogy a tesztek így néhány másodperc alatt kiértékelhetők lesznek.

  A Wageningen Egyetem laboratóriumában azzal kísérleteznek, hogy a mintákat helyesen felismerő méheket cukros vízzel jutalmazzák.

 • Az Európai Bizottság stratégiát terjesztett elő a koronavírus okozta megbetegedés terápiás kezelésével kapcsolatban. Ennek célja, hogy támogassa a gyógyszerészeti készítmények fejlesztését, illetve az azokhoz való hozzáférhetőséget – jelentette be a brüsszeli testület.

  A stratégia többek között három új, a Covid–19 kezelésére szolgáló terápiás készítmény engedélyezését javasolja 2021 októberéig, és adott esetben további két készítményét az év végéig.

  A javaslat ötmillió eurót irányoz elő a terápiás készítmények feltérképezésére, a bizottság tágabb portfóliójába tíz Covid–19 elleni, potenciálisan hatékony gyógyszer kerül be, amelyek közül kiválasztják az öt legígéretesebbet. Ezen termékek értékelésének felgyorsítása érdekében rugalmas szabályozási kereteket dolgoznak ki.

  Sztella Kiriakídisz egészségügyért felelős uniós biztos a stratégiát bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a védőoltások életeket mentenek, azonban nem tudják a járványt teljes mértékben feltartóztatni.

 • Franciaországban május 10-től minden legalább 50 éves jogosult a koronavírus-elleni oltásra, és a nap végén megmaradó adagokat május 12-től korhatár nélkül bárki igényelheti − jelentette be Emmanuel Macron államfő az oltási kampány további gyorsítása céljából.

  A Franciaországban jelenleg forgalomban lévő négy oltóanyag közül a hírvivő RNS-alapú (mRNS) Pfizert és Modernát jelenleg a legalább 60 évesek és a legalább 16 éves krónikus betegek kaphatják, míg a vektortípusú AstraZenecát és Janssent a legalább 55 évesek.

  Az előzetes tervek szerint a Pfizerre és a Modernára május 15-től lettek volna jogosultak a legalább 50 évesek. Az időpontot öt nappal előrehozta a kormány annak érdekében, hogy május 15-ig legalább 20 millió, június 15-re pedig legalább 30 millió nagykorú francia megkapja az első vakcinadózist.

 • Japánban, Oszaka prefektúrában már nincsenek üres kórházi ágyak a súlyos koronavírusos betegeknek – jelentette be a helyi kormányzat.

  A tartományban a súlyos esetek számára fenntartott ágyak kihasználtsága 103 százalék, míg az enyhe és középsúlyos betegeknek fenntartott férőhelyeké 82,4 százalék.

 • A szlovák egészségügyi minisztérium felhívásában az alábbiak szerepelnek:

  Ismer olyan nyugdíjast, aki elmúlt 70 éves, szeretné megkapni a koronavírus elleni védőoltást, de nem tud eljutni az oltóközpontba? Segítsen neki, és a vakcinát vele együtt ön is megkapja.

  Annak, hogy a kísérő is megkaphassa az oltást, az a feltétele, hogy mindkét félnek regisztrálnia kell a korona.gov.sk oldalon.

  A nyugdíjas adatainak megadásakor fel kell tüntetni, hogy kísérővel érkezik, és a kísérő személyi számát is meg kell adni. Amennyiben a 70 év feletti nyugdíjas már korábban regisztrált az oltásra, módosíthatják a regisztrációját és kiegészíthetik a kísérő személyi számával. Ezt követően 24 órán belül a kísérőnek külön is regisztrálnia kell az oltásra hagyományos módon.

  Amennyiben olyan személy lesz a kísérő, aki korábban már regisztrált, de még nem kapott időpontot, a rendszer automatikusan párosítja a két regisztrációt a nyugdíjas regisztrációjakor megadott kísérő személyi számával.

  Mindkét személy ugyanabba a nyugdíjas által kiválasztott járásban lévő oltóközpontba kap majd két egymás utáni időpontot. Mindketten a hagyományos módon, SMS-ben és e-mailben kapnak értesítést az időpontról.

  A kísérőnek legalább 18 évesnek kell lennie, és ugyanolyan vakcinát kap, mint a nyugdíjas, akit elkísért.

  Egy nyugdíjasnak csak egy kísérője lehet, az oltás lehetősége pedig csak az első adag vakcinától számítva érvényes. Ha tehát a 70 év feletti személy korábban már megkapta valamelyik vakcina első adagját, a kísérő a második adagnál már nem csatlakozhat – ismerteti az új rendszer részleteit a Paraméter.

 • Csehország szeretne megállapodni szomszédaival, hogy a koronavírus ellen beoltottak még az európai uniós oltási igazolvány bevezetése előtt, mihamarabb szabadon utazhassanak.

  Célunk egy összeurópai megoldás, az elképzelések szerint ez július 1-jétől jöhetne létre. Ennek ellenére, szeretnénk mihamarabb tető alá hozni egy megállapodást a szomszédainkkal, hogy legalább azok, akik már be vannak oltva, szabadon utazhassanak

  – jelentette ki Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel.

  A prágai sajtó szerint az Európai Parlamentben már elindultak az ezirányú tárgyalások, de igen bonyolultak. Az egyes tagállamok véleménye leginkább abban tér el, elismerjék-e azokat az oltóanyagokat, amelyeket nem vizsgált be és engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség.

  Tiszteletben tartjuk minden ország jogát az önálló energetikai mix megválasztására. Másfelől nekünk is megvannak a legitim érdekeink, és érdekünk a maximális átláthatóság ezen a téren

  – szögezte le Schallenberg, aki csütörtökön munkalátogatást tett Prágában.

 • Az új esetszám és a kórházba kerültek száma hét hónapja nem volt ilyen alacsony az Egyesült Államokban. A halálozások száma sem volt ennyire csekély július óta.

  Amerikában átlagban 46 656 esetet regisztrálnak naponta a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján. Ez a szám október elején volt utoljára ilyen alacsony. Ez négy hónap alatt nyolcvannégy százalékos csökkenést jelent.

  Jelenleg a vírushoz köthető halálozások száma 686 naponta. Januárban, a járvány csúcsán ez az érték 3432 volt.

 • Megérkezett Indiába az első szállítmány a Németország által felajánlott oxigén-előállító berendezésekből – jelentette be csütörtökön Twitter-posztjában Arindam Bagchi külügyi szóvivő.

  A generátor, amelyet két részletben szállítanak az országba, naponta 400 ezer liter orvosi oxigént képes előállítani.

 • Oroszországban hivatalosan engedélyezték a Szputnyik Light vakcina használatát – közölte az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). Vlagyimir Putyin elnök jelezte: Moszkva kész támogatni a vakcinák szabadalomvédelmének feloldását.

  Az RFPI szerint a Szputnyik Light, azaz a Szputnyik V vakcina első komponensének hatékonysága a védőoltás beadását követően 28 nappal 79,4 százalékos az oroszországi oltási kampányban elvégzett megfigyelések alapján. Az intézmény közleménye rámutat, hogy a csaknem 80 százalékos hatékonyság meghaladja több kétkomponensű oltóanyagét.

  Az RFPI azt állítja, hogy a Szputnyik Light egydózisú vakcina a koronavírus összes új változatával szemben hatékony.

  Mihail Murasko egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a Szputnyik Light megnöveli az immunitással már rendelkezők antitest-szintjét, ezért alkalmazhatják olyan páciensek esetében is, akik több mint fél éve gyógyultak fel a Covid–19-ből, vagy akiknél csökkent az antitestek szintje. Korábbi közlés szerint az oltóanyagot elsősorban olyan országokban tervezik alkalmazni, ahol sürgős a járvány terjedésének megakadályozása.

 • A német kormány is nyitott a vitára az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) ellen védő vakcinák szabadalmi védelmének ideiglenes felfüggesztéséről, ha ez valóban elősegíti a világjárvány mielőbbi megállítását – mondta a német külügyminiszter Berlinben.

  Heiko Maas egy más ügyben, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről tartott tájékoztatón kérdésre elmondta, hogy a szövetségi kormány elsősorban az oltóanyag-gyártási kapacitás bővítésének támogatására törekszik, és a Covax nevű nemzetközi programban a második legnagyobb támogatási összeggel, több mint kétmilliárd eurós hozzájárulással segíti a kevésbé fejlett országok vakcinaellátását.

  Az ágazat leghíresebb németországi szereplője, a Covid–19 elleni egyik első vakcinát az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalattal kifejlesztő BioNTech biotechnológiai kutatóvállalat vezérigazgatója, Ugur Sahin a napokban egy sajtóbeszélgetésen ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az oltalom felfüggesztése nem megoldás, mert nem kellően gyors, ezért nem járulna hozzá a világjárvány megállításához.

 • A vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A munkaerőpiacon egyre nagyobb a lendület, ahogy a gyorsan javuló közegészségügyi helyzet és a hatalmas állami pénzügyi támogatás hatására a gazdaság erősödik.

  A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 498 ezerre süllyedt a május 1-jével zárult héten, ami 92 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 590 ezernél. A járvány kezdete, tavaly március közepe óta ez a legjobb érték – adta hírül az MTI.

  Az amerikai gazdaság lendületesen lábal ki a pandémiás válságból, emelkednek a fogyasztók kiadásai, tovább erősödik a feldolgozóipar, a munkaadók pedig bővítik a létszámot. Az ADP kimutatása szerint a márciusi 565 ezer után áprilisban 742 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

  A kormányzat az elmúlt egy év alatt közel hatezer milliárd dollárt fordított a járvány sújtotta gazdaság megsegítésére. Ennek hatására is az első negyedévben szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt az amerikai gazdaság. Ez a második legerősebb ütem 2003 harmadik negyedéve óta.

 • A Moderna mRNA-1273 nevű koronavírus elleni vakcinája a korai adatok szerint kilencvenhat százalékban adott védettséget a tinédzserek korosztályában – jelentette be Stéphane Bancel, a cég vezérigazgatója.

  A klinikai vizsgálatokban a tizenkét és tizenhét év közötti korosztályt tesztelik.

 • Délnyugati szomszédunknál, Szlovéniában hétfőn kezdik a Covid–19 elleni tömeges védőoltást.

  Megfelelő mennyiségű vakcinával is rendelkeznek a művelethez, valamint a tömeges oltakozásra jelentkezéshez szükséges központi online platformot is létrehozták – tudósít a 24sata.hr.

 • A szerbiai tartomány területén rendkívüli besorolású a járványhelyzet a Vajdasági Közegészségügyi Intézet szerint.

  Az elmúlt egy napban 309 új esetet jegyeztek fel (nyolcvannal kevesebbet, mint egy nappal korábban), amivel az aktív betegek száma 11 187 lett.

  A legtöbb új esetet Újvidéken azonosították, 58 személy fertőződött meg, míg előző nap 93.

  Az aktív fertőzöttek számát tekintve is Újvidéken jegyzik a legtöbbet, szám szerint 2305-öt – számolt be a Magyar Szó.

 • Németország azt tervezi, hogy az összes kor-, illetve rizikócsoportot elkezdik oltani az AstraZeneca oltóanyagával.

  Erről Jens Spahn egészségügyi miniszter beszélt, hozzátéve, hogy a csütörtöki, német tagállami vezetőkkel tartott ülésen fogja felterjeszteni a javaslatot. A tárcavezető azt is bejelentette, hogy 12-ről 4-re csökkentheti az oltás két dózisa közt eltelt időt. 

  Felvetéseit azzal indokolta, hogy rengeteg vakcina maradt a raktárakban, amelyet  nem tudnak eloltani. 

  Néhány német tagállam saját hatáskörben már korábban is úgy döntött, hogy minden felnőttet elkezd oltani az AstraZenecával.

  Berlinben néhány rendelőben már azoknak is beadták ezt az oltást, akik még csak nem is regisztráltak a vakcinára. 

  Az egészségügyi miniszter mindenkit arra kért, hogy fogadják el az AstraZeneca-oltást, hangsúlyozva, hogy a vérrögképződést csak nagyon ritka esetben tapasztaltak még a fiatalok körében is.

 • Szerbiában június 20-áig már kézhez kapják az oltásért járó jutalmat az érintettek. Azok a szerbiai lakosok, akik május 31-éig legalább az első adagját felveszik a koronavírus elleni vakcinának, június 1-je és 15-e között igényelhetik a 3 ezer dináros (több mint 9 ezer forint értékű) juttatást. 

 • Az Európai Unió szerint Izrael már biztonságos országnak számít, ezért arra kérték a tagállamokat, hogy oldják fel a beutazási korlátozásokat az állammal szemben.