Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Ha nincs halálos injekció, jó lesz a kivégzőosztag is

2021.05.07. 18:09

Napokon belül törvényi erőre emelkedhet az a javaslat az Egyesült Államokban, Dél-Karolina államban, hogy ismét engedélyezzék a halálsoron lévők kivégzőosztagok előtti ítélet-végrehajtását. Az állami törvényhozás alsóházán már át is ment a tervezet, mellyel azt a problémát oldanák meg, hogy hiány van a halálos injekciókból.

A törvénytervezet beterjesztőinek elegük van abból, hogy a gyógyszercégek vonakodnak eladni a déli államnak a halálos injekcióhoz szükséges kemikáliákat – írja a The New York Times. 

Mi több, a törvénytervezet támogatói szerint az injekcióhiányra vezethető vissza az is, hogy tíz éve nem végeztek kis senkit Dél-Karolinában. Ezen az állapoton úgy tűnik, mindenképpen változtatni akarnak. 

Persze van már egy másik alternatíva: a villamosszék, csakhogy a humánusságot szem előtt tartó állami képviselők kínfájdalmas módszernek találják a villamosszéket, így a halálos injekció mellett alternatív megoldásként szolgálna a gyors halállal kecsegető kivégzőosztag. 

Ha elfoglalják a törvényt, akkor Dél-Karolina csatlakozik azoknak az államoknak a klubjához (Mississippi, Oklahoma és Utah), ahol már a kivégzőosztag általi halál opcionális ítélet-végrehajtási módszer. Legutóbb Utah államban, 2010-ben vetettek véget egy elítélt gyilkos életének golyó által. A kivégzés eme módját maga az elítélt kérte, mondván, sokkal egyszerűbb, mint a halálos injekció, és nem lehet benne hibázni. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium tavaly hagyta jóvá azt a szövetségi szintű szabályozást, amely lehetőséget teremt az államoknak új kivégzési módszerek bevezetésére.