új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Percenként öt ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját a bukaresti oltási maraton első 24 órájában – jelentette be szombat délután közösségi oldalán Florin Cîțu román miniszterelnök.

    A Sala Palatului kongresszusi központban és a nemzeti könyvtár előcsarnokában a bukaresti orvosi egyetem mintegy 1200 önkéntese (orvosok, asszisztensek, rezidensek és orvostanhallgatók) ötven oltópontot rendeztek be, ahol péntek délután 4 órától hétfő reggel 8 óráig bárki előjegyzés nélkül megkaphatja az oltást. Eredetileg tízezer adag Pfizer-vakcinát készítettek elő, mivel azonban szombat délután 4 óráig 7165 adag elfogyott, intézkedtek a készlet kiegészítéséről – írja az MTI.

    A polgártársait oltásra buzdító Florin Cîțu a közösségi oldalára egy térképet is feltöltött, amelyen azt a 15 települést tüntette fel, ahol autós oltópontok és oltási maratonok várják a hétvégén vagy a következő napokban azokat, akik „bürokrácia” nélkül akarják beoltatni magukat.

    Az országban egyébként elsőként Temesváron rendeztek két hete egy – az éjszakai kijárási tilalom elleni „lázadásként” is népszerűnek bizonyult – háromnapos oltási maratont, amelyre több mint 6700 ember jelentkezett a vakcináért. Ennek sikerén felbuzdulva számos más nagyváros próbálta hasonló módszerrel népszerűsíteni a vakcinát.

    A hétvégén Aradon, Focsani városában és a törcsvári kastélyban is rendeznek oltási maratont, az ország hét katonakórháza pedig egy héten keresztül megszakítás nélkül fogadja a vakcinára jelentkezőket.

  • Olaszország azt tervezi, hogy május közepétől feloldja a karanténkötelezettséget az európai országokból érkezőkkel szemben, beleértve Izrael és az Egyesült Királyság lakóit – idézi Luigi Di Maio külügyminiszter Facebook-posztját a The Guardian.

    A tárcavezető mindezt az után jelentette be, hogy találkozott Roberto Speranza egészségügyi miniszterrel. Június közepétől Olaszország az Egyesült Államokból érkezőkkel szemben is megszüntetheti a jelenleg érvényben lévő karanténszabályokat. Az eddigi szabályozás szerint a európai országokból érkezőkre kötelezően 5, az Egyesült Államokból érkezőkre 10 nap karantén vár.

  • Március 17. óta a legalacsonyabb volt a koronavírus-fertőzések száma Törökországban – számol be róla a The Guardian. Az egészségügyi minisztérium közlése alapján az elmúlt 24 órában valamivel több mint 18 ezer ember fertőződött meg.

    A javuló tendencia összhangban lehet Recep Tayyip Erdoğan szigorításával, a török elnök ugyanis múlt héten május 17-ig teljes leállást hirdetett meg a koronavírus-fertőzések és a halálesetek emelkedése miatt.

    Az országban szombaton 281-gyel nőtt az elhalálozottak száma, így a koronavírusban elhunytak száma összesen 42 746.

  • 522 249 embert oltottak be egyetlen nap alatt Angliában. Ezzel együtt december 8-a óta egészen pontosan 43 907 911, koronavírus elleni védőoltást adtak be május 7-ig – írja a The Guardian.

    Az állami egészségügyi szolgálat, az NHS adatai szerint az összesített számok 29 441 213 első dózis és 14 466 698 második dózis vakcinát jeleznek. Előbbiből 107 518, utóbbiból 414 731 volt a növekmény az elmúlt napon.

  • Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei – közölte a helyi sajtó szombaton a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.

    A nyitás feltétele, hogy az alkalmazottak és a vendégek átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy felvették valamelyik oltást, és ezt igazolni is tudják, illetve rendelkeznek PCR- vagy antigéngyorsteszttel – írja az MTI.

    000 98C4C9
    Fotó: Jure Makovec / AFP

    Kinyithatnak a szállodák is. A 60 szobásnál nagyobb hotelek a kapacitásaik több mint a felét, míg az ennél kisebbek legfeljebb a felét kínálhatják fel.

    A szlovén sajtó arról írt, hogy az idegenfogalom nyitása mellett leginkább Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter állt ki, mert a szektor részéről egyre nagyobb a nyomás a kormányra. Ez a gazdasági ágazat szenvedte el a hosszan tartó lezárások miatt a legnagyobb károkat, és a fennmaradásért küzd.

    Szlovéniában szombatra 632-vel nőtt és meghaladta a 246 000-et a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon egyetlen beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4286-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 504-en vannak kórházban, 129-en közülük intenzív osztályon. A védőoltás első dózisát mostanáig 476 308-an, közülük a másodikat 246 869-en kapták meg. Ez az oltásra jogosult népesség 22,7, illetve 11,8 százaléka.

  • A kairói kormány kötelező koronavírustesztre kötelezi azokból az országokból érkezőket, akiknél megjelent a koronavírus-mutáns bármelyik fajtája – írja a The Guardian.

    Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a szigorításokra az utóbbi hetekben megemelkedett fertőzésszámok miatt van szükség. A tárca szombati közlése szerint 1125 új fertőzöttet regisztráltak, és meghalt 65 ember, bár egyes szakértők szerint a valós adatok jóval rosszabbak lehetnek.

    Az éttermek, bárok, hotelek a turisztikai minisztérium beszámolója alapján továbbra is mentesülnek a korábban meghozott, esti 9 órás zárás alól.

  • Szombaton Madagaszkárra megérkeztek az első AstraZeneca-szállítmányok, amelyeket a WHO égisze alatt futó COVAX-programon keresztül indítottak útjára – írja a The Guardian.

    Andry Rajoelin madagaszkári elnök mind ez idáig mereven elzárkózott a nyugati oltóanyagoktól, koronavírus ellen a malária ellen helyben főzött növényi „elixírt” részesítette előnyben.

    Jean Louis Hanitrala Rakotovao egészségügyi miniszter szerint az oltásokat két részletben fogják beadni az embereknek. A 27 millió lakosú országban eddig 38 874 fertőzöttet regisztráltak, és meghalt 716 személy.

  • Pozitív lett annak a két oroszlánnak a koronavírustesztje, amelyet az észak-indiai Uttar Prades államban kezeltek – írja a CNN. A hatóságok szerint az állatok egészségügyi állapota stabil. 

    A Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai alapján a 200 milliós államban 28 765 a koronavírus fertőzöttek száma, így nem meglepő, hogy az állatkert régóta zárva tart a látogatók előtt.

    Az esetet megelőzően ugyancsak koronavírus-fertőzést azonosítottak nyolc oroszlánnál Haidarábádban egy állatkertben.

  • Mindazok a 45 év felettiek, akik regisztráltak az oltásra a szlovákiai koronavírus-honlapon, automatikusan átsorolódnak a Pfizer és a Moderna vakcináira – közölte a szlovák egészségügyi minisztérium. 

    Az Új Szó írása szerint továbbra is az életkor és a diagnózis szerint osztják ki a két amerikai oltóanyagot. 

    Első körben a 70 év felettiek, majd a súlyos krónikus betegségben szenvedők jönnek. A harmadik körben a 60 év felettiek, majd a közepesen súlyos krónikus betegségben szenvedők következnek. Az ezt követően fennmaradt helyeket osztják ki a 45 év fölöttieknek.

    A 45 év alattiak az AstraZeneca vakcináját kapják. 

  • Az Európai Bizottság 1,8 milliárd adag vakcina beszerzéséről írt alá megállapodást az amerikai gyártóval, a Pfizerrel – írta Twitteren Ursula von der Leyen. A bizottsági elnök közlése szerint az amerikai gyártó 2021 és 2023 között szálltja le ezt a mennyiséget.

    Ursula von der Leyen még április 23-án tett bejelentést a szerződésről, a harmadikról a két fél között. Az első kettő összesen 600 millió dózisról szólt, amelyet a cég még idén leszállít.

  • Videóüzenetben jelezte Ferenc pápa, hogy felajánlja támogatását a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogainak felfüggesztéséhez annak érdekében, hogy gyorsítsa a szegényebb országok ellátását – írja a The Guardian.

    Anyanyelvén – azaz spanyolul – elmondott beszédében a római katolikus egyházfő elítélte a mások szenvedése iránt tanúsított közömbösséget. 

    Ferenc pápa a vírus variánsának nevezte a vakcinák „internacionalizmusának” akadályoztatását, valamint azt, amikor a piaci és a szellemi tulajdonjogokat a szeretet és az emberiség egészségének törvényei elé helyezzük. 

    A lépést a nagy gyógyszergyártók hevesen ellenzik, mivel szerintük precedenst teremtene, és veszélyeztetné a jövőbeli innovációkat. Azt is állítják, hogy a módszer nem gyorsítaná fel a termelést.

  • A vártnál jobban alakultak a járványügyi mutatók, így Bécsben 2021. május 19-től újraindulhat az élet, amit a város polgármestere, Michael Ludwig jelentett be – tájékoztatott róla Bécs Város Külképviseleti Irodája. 

    AZ OSZTRÁK FŐVÁROSBAN A MEGFELELŐ JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK MELLETT KINYITHATNAK AZ ÉTTERMEK, A SZÁLLODÁK, A KULTURÁLIS, SZABADIDŐS, VALAMINT SPORTLÉTESÍTMÉNYEK IS.

    A közlemény szerint a nyitás „óvatos” lesz, ezért a jövőben még többet fognak tesztelni, és fokozottan ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását. 

    Eredményesek voltak az elmúlt hetek szigorú járványügyi korlátozásai: mérséklődött a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma, és jelentősen csökkent a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma

    – fejtette ki a polgármester a május 19-re bejelentett nyitás hátterét, ezzel együtt ugyanakkor figyelmeztetett is, hogy továbbra is nagyon szűk a mozgástér, ezért szigorú ellenőrzésekkel és kibővített tesztkínálattal párhuzamosan tervezik a nyitást. 

    A terv az, hogy még inkább kiterjesztik a PCR-tesztelés lehetőségét, ezzel együtt fokozatosan az összes bécsi iskolára kiterjesztik a „Mindenki gargalizál” elnevezésű programot, melyről az Index már beszámolt korábban. 

    Ez az jelenti, hogy a május 17-től jelenléti oktatásra váltó tanulók hetente többször is ingyen tesztelhetik magukat koronavírusra. Ehhez gargalizálós PCR-tesztet bocsátanak rendelkezésükre, amelyet

    INTERNETES AZONOSÍTÁS UTÁN A SZÁMÍTÓGÉP VAGY a MOBILTELEFON KAMERÁJA ELŐTT KELL ELVÉGEZNI.

    A mintát városszerte hétszázhetven különböző üzletben lehet leadni, ahonnan futár viszi a külön erre a célra kialakított, akár napi kétszázötvenezer teszt kiértékelésére képes penzingi laborba. A hivatalos PCR-teszt-eredményt elektronikusan kapják meg a résztvevők. 

    Azokat a fiatalokat, 

    AKIK MÁR NEM JÁRNAK ISKOLÁBA, SZOCIÁLIS MUNKÁSOK KERESIK MEG A KEDVELT TALÁLKOZÓHELYEIKEN, HOGY ELMAGYARÁZZÁK NEKIK, MIÉRT FONTOS A TESZTELÉS. A FIATALOK INGYENES GARGALIZÁLÓS PCR-TESZTET IS KAPNAK. 

    A szállodákat, éttermeket, kulturális intézményeket, valamint szabadidős és sportlétesítményeket előzetes értesítés nélkül, szúrópróba-szerűen ellenőrzik majd, hogy betartják-e a járványügyi intézkedéseket. 

  • Az Egyesült Királyság orvosi szakszervezeti vezetője aggodalmát fejezte ki az egészségügyi dolgozók leterheltsége miatt – írja a The Guardian. Chaand Nagpaul egy felmérésre hivatkozva azt mondta, hogy az NHS dolgozói közül tízből hatnak kell túlórát vállalnia, sokszor extra javadalmazás nélkül.

    Egy 5500 fővel készült felmérés alapján az orvosok mintegy 36 százaléka volt kénytelen elmulasztani a kötelezően előírt szünetét, 60 százalékuk pedig az átlagosnál is magasabb fáradékonyságot produkált.

    A British Medical Association kutatása szerint az orvosok 58 százalékának kellett túlórázni úgy, hogy 28 százalékukat utólag nem fizették ki. A kutatásból az is kirajzolódik, hogy az orvosok 44 százaléka úgy érzi, egyre nagyobb nyomást gyakorol rá a munkáltatója.

  • A pakisztáni kormány az Indiából átgyűrűző koronavírus-fertőzések miatt újabb korlátozásokat vezetett be annak érdekében, hogy biztosítsa a muszlim vallási ünnepek biztonságát – írja a Reuters.

    A most bevezetett korlátozások értelmében bezárnak az éttermek, hotelek, piacok, valamint az üzletek is. A tartományok, illetve a városok közötti közösségi közlekedés leáll, a ramadán idején ugyanakkor a mecsetek nyitva tarthatnak.

    Pakisztánban eddig 850 000 fertőzést regisztráltak, és 18 600-an haltak meg koronavírus okozta megbetegedésben. Ugyanakkor a kevés tesztelés és az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége miatt ezek az adatok nem feltétlenül tükrözik a valós számokat.

  • Új-Zéland vasárnap éjféltől részben feloldja az Ausztráliával szembeni beutazási korlátozásokat, mivel kismértékben javultak a koronavírus-adatok – írja a Reuters.

    A wellingtoni kormány még csütörtökön korlátozta az Ausztrália egyik legnépesebb államából, Új-Dél-Walesből való beutazást a magas kockázatú koronavírus-fertőzések miatt.

    Ausztrália ugyanakkor felfüggesztette az Indiába történő kiutazást, a kint élő állampolgárait előreláthatólag május 15-től kívánja hazaszállítani.

  • Montenegró ingyenes koronavírus-kezelést és tesztelést ígér a turistáknak – tájékoztat róla az MTI a balkáni ország egészségügyi minisztériumára hivatkozva.

    Ahogy az a híradásból kiderül, a tárca rendeletei között szerepel, hogy 

    azok a turisták, akik Montenegróban fertőződnek meg, ingyen kapnak kezelést a kórházakban, lehetőségük lesz ingyenes PCR-tesztek elvégzésére a közegészségügyi intézetekben, és a hotelek a szálláskapacitásuk tíz százalékát a Covid-esetekre különítik el.

    Az Index beszámolt róla, hogy Montenegró is az egyre biztonságosabb országok közé tartozik koronavírus-fertőzések szempontjából, mert tömegesen oltják az ország lakosságát.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Montenegróban százzal 98 142-re, Bosznia-Hercegovinában 340-nel 200 689-re növekedett. Emellett a járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Montenegróban héttel 1533-ra emelkedett.

  • Az egységes védettségi igazolvány elősegítené a létesítmények gyorsabb, ellenőrzött megnyitását és a kulturális és sportrendezvények megtartását, jelentették ki pénteki sajtótájékoztatójukon az egyesült szlovákiai magyar pártok, a Szövetség képviselői – olvasható az Új Szó oldalán. 

    Szlovákiában jelenleg nincsen a magyarországihoz hasonló hivatalos irat, ami előnyökkel járna, pusztán oltást igazoló dokumentumot kapnak az állampolgárok. 

    Előnyöket kell élvezniük azoknak az embereknek, akik felelősen viselkednek, szemben azokkal, akik felelőtlenek

    – szögezte le Forró Krisztián, az MKP elnöke, aki szerint a védettségi igazolványokról és azok kölcsönös elfogadásáról a szomszédos országokkal is egyeztetnie kellene a kormánynak, és az embereket például utazási utalványokkal lehetne motiválni, amelyeket szlovákiai szálláshelyeken használhatnának fel azok, akik beoltatják magukat.

    Alapvető fontosságúnak tartom a védettségi igazolvány bevezetését, melynek segítségével megfelelő áttekintést kapnánk arról, ki volt beoltva, mikor volt beoltva, illetve átesett-e a Covid–19-fertőzésen

    – jelentette ki Agócs Gergely, az Összefogás alelnöke, egyúttal kiemelte a megyei önkormányzatok erőfeszítéseit a járvány elleni harcban, az oltópontok megnyitásában és a mobil oltócsapatok létrehozásában.

    A Szövetség arról is beszámolt, egyetért azzal, hogy csakis a hatékony oltási stratégia és oltási kampány segíthet a nyájimmunitás elérésében és a járvány lehetséges harmadik hullámának megelőzésében. 

    Ha 22 ember kergeti a labdát, és a gól után összeölelkeznek, akkor ők miért kaphatnak kivételt, és más sportágak miért nem?

    – tette fel a kérdést Balódi László, a Híd járási elnöke.

  • A világon 156 494 912 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 265 524, a gyógyultaké pedig 92 673 010 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli összesítése szerint – adta hírül az MTI.

    A fertőzés továbbra is 192 országban és régióban van jelen. 

    SZAKÉRTŐK SZERINT A DIAGNOSZTIZÁLT ESETEK SZÁMA NEM TÜKRÖZI PONTOSAN A VALÓSÁGOT, MERT AZ EGYES ORSZÁGOKBAN TÖBBÉ-KEVÉSBÉ KORLÁTOZOTT A TESZTEK SZÁMA, ÉS A NYILVÁNTARTÁS KRITÉRIUMAI IS KÜLÖNBÖZNEK.

    A hivatalos adatok szerint a Covid–19 nevű betegség továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 651 025 fertőzött volt eddig a napig, és 580 886-an haltak meg. 

    Az amerikai kontinens más országaiban sem túl jó a helyzet,

    • Brazíliában 15 082 449 fertőzöttről és 419 114 halálos áldozatról tudni, 
    • Argentínában 3 118 134 a fertőzöttek és 66 872 a halottak száma.

    Ázsiában sem biztatóak az adatok: Indiában 21 491 598 fertőzöttet és 234 083 halálos áldozatot jegyeztek fel. 

    Európában már több országban enyhítéseket vezettek be a sikeres oltási kampányok eredményeként, de bőven számolni kell még a járvánnyal:

    • Franciaországban 5 808 421 fertőzöttet és 106 262 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 4 998 089 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 42 465.
    • Ezenfelül Oroszországban 4 808 133-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 110 735-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 446 752 a fertőzöttek száma, és 127 858-an haltak meg a betegségben. 
    • Olaszországban 4 092 747 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 122 470.
    • Spanyolországban 3 567 408 fertőzöttet és 78 792 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 517 762 a fertőzöttek száma, 84 659 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 824 425 fertőzöttet és 69 445 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Indiában rekordot döntött a napi halálesetek száma: 4187-en vesztették életüket, és 401 078-an fertőződtek meg koronavírussal az elmúlt 24 órában – közölte az újdelhi egészségügyi minisztérium szombaton. A járvány kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy az áldozatok száma meghaladta a napi négyezret.

    Ez a harmadik nap a dél-ázsiai országban, amikor az új esetek száma meghaladja a 400 ezret.

    A nemzetközi segítség ellenére a betegek sokszor a túlterhelt kórházak kapujában halnak meg. Szakértők szerint a java még hátravan, ugyanis

    a járvány tetőzése csak néhány hét múlva várható.

    Az 1,3 milliárd lakosú Indiában eddig 21 892 676 fertőzöttje és 238 270 halálos áldozata van a koronavírusnak.

    Bár sorra dőlnek a rekordok, a szövetségi kormány nem akar országos vesztegzárat hirdetni a járvány terjedésének megfékezésére. Egyes államokban éjszakai kijárási tilalom vagy részleges vesztegzár van érvényben. A fővárost, Delhit május 10-ig lezárták, a délnyugati Keralában szombattól egy hétig tartó karantént hirdettek, Karnátakát pedig hétfőn zárják le két hétre. A vírus jelenleg az ország déli, vidéki területein terjed a leggyorsabban.

    Indiában január 16-án kezdődött az oltási kampány, amely a vártnál lassabban halad annak ellenére, hogy az ország globálisan a legnagyobb vakcinagyártó. Eddig 167 346 544 adag vakcinát adtak be Indiában. Az oltást a hazai gyártású Covishielddel és Covaxinnal kezdték, de május 1-jén az orosz Szputnyik V is megérkezett.

    Eközben a szövetségi kormány egyre többet teszteltet: eddig 300 410 043 tesztet végeztek el az országban, csak pénteken 1 808 344-et.