16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Úgy örültek az emberek a lazításnak, hogy rendőrt kellett hívni

Járványhírek a világból percről percre

Vége
K EPA20210508040
Kurkó Gyula
Ágoston Zoltán
2021.05.09. 21:23
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Bizalomhiány alakult ki az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártóval szemben a lassú szállítások miatt, ezért nem hosszabbítja meg a vakcinavásárlási szerződést a céggel az Európai Bizottság – mondta vasárnap a VRT holland nyelvű belga köztévének Didier Reynders igazságügyi uniós biztos.

  Valódi problémánk van az AstraZenecával. Bizalomhiány alakult ki. Ezért nem vásárolhatunk tőlük több oltóanyagot

   – idézi a politikust az MTI.

  A brit-svéd gyógyszercég 2021 első negyedévében a vállalt 120 millió dózisból csak mintegy 30 milliót szállított le, vagyis a szerződésben foglalt mennyiség negyedét.

  A vakcinabeszerzésért felelős uniós biztos, a francia Thierry Breton szintén vasárnap arról beszélt a francia sajtónak, hogy a bizottság egyelőre nem hosszabbította meg a vakcinavásárlási szerződést az AstraZenecával.

 • Vasárnap jegyezték fel az első koronavírus-járvány első áldozatot a dél-kelet ázsiai Laoszban – írja a helyi állami sajtó nyomán a Reuters.

  Az elhunyt egy 53 éves vietnámi nő, aki több alapbetegséggel, például cukorbetegséggel is küzdött. 

  A hétmilliós országban a múlt hónapban kezdett növekedni a fertőzöttek száma, mindazonáltal még mindig csak 1302 beteget diagnosztizáltak a pandémia kezdete óta. 

 • Néhány országban még most sem az jelenti a fő kérdést, hogy melyik koronavírus elleni vakcina a legjobb, ugyanis egyáltalán nincs egyik fajtából sem – írja az AP amerikai hírügynökség. 

  A hírügynökség egy Csádban dolgozó orvost szólaltatott meg az ügyben, de más országok is érintettek, elsősorban Afrikában, például Burkina Faso, Eritrea, Burundi és Tanzánia. 

  A WHO csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a vakcinakészletek késedelme és hiánya nyomán Afrika még inkább lemaradt az oltakozásban, a kontinensen beadott oltások az egész világon beadottak mindössze egy százalékát teszik ki.

 • Csökkent a koronavírussal fertőzöttek napi száma Szerbiában, kevesebben vannak kórházban és lélegeztetőgépen is – közölte a szerb közszolgálati televízió (RTS) vasárnap.

  A közel hétmillió lakosú országban eddig 3 millió 775 ezer embert oltottak be, közülük 1,6 millióan már a második dózist is megkapták – írja az MTI.

  Szerbiában a hétvégéken is oltanak, és nem kell regisztrálni az oltásra, elég, ha az illető személyi igazolványával és egészségügyi könyvecskéjével megjelenik az oltóponton, és kivárja a sorát.

  A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 1056-tal 699 574-re, a járvány halálos áldozatainak száma hússzal 6539-re emelkedett.

 • A szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője vasárnap arról számolt be, hogy a Magyarországon vizsgált Szputnyik V vakcinák tesztjei megfelelőek voltak – írja a Reuters.

  A szóvivő Zuzana Eliasova elmondta, a következő lépés az, hogy megvárják május végén az Oroszországtól kapott eredményeket is. A Magyarországon is használt oltóanyagok tesztelését kimondottan orosz kérésre vizsgálták be egy uniós országban. Vladimir Lengvarsky egészségügyi miniszter pénteken azt mondta, hogy a tesztek eredményei kielégítőek voltak.

  Mint ismert, eddig kizárólag egyetlenegy uniós ország kezdte meg az orosz vakcinával való oltást, vagyis Magyarország. Bár az Európai Gyógyszerügynökség még nem hagyta jóvá az orosz vakcina alkalmazását az unióban, a tekintélyes The Lancet orvosi folyóirat februárban közzétett adatai azt mutatják, hogy a Szputnyik V 92 százalékban hatásos a koronavírussal szemben.

 • Több száz emberrel szemben intézkedtek rendőrök vasárnapra virradóra Brüsszelben. A belga főváros több helyszínén összegyűlő, főként fiatalokból álló csoportok a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom szombati feloldását, valamint a bárok és éttermek teraszainak megnyitását ünnepelték, gyakran a továbbra is érvényes rendkívüli szabályok figyelembevétele nélkül – írja az MTI.

  Belgiumban szombattól feloldották az este tíz és reggel hat óra közötti időszakra fél évvel ezelőtt elrendelt kijárási tilalmat, illetve szigorú higiéniai szabályok betartása mellett újra kinyithattak a bárok és az éttermek teraszai.

  A rendkívüli intézkedések fokozatos feloldását jelentő, szombattól érvényes lazítások ellenére azonban továbbra is érvényes például a másfél méteres távolságtartásra vonatkozó szabály, illetve az, hogy szabadtéren legfeljebb három ember tartózkodhat együtt.

  A belga sajtó vasárnapi beszámolója szerint a lazítás ünneplésére legtöbben Brüsszel Flagey nevű terén gyűltek össze, ahol az este tíz órai zárórát követően több száz fiatal maradt együtt. A szájat és az orrot takaró maszk használatának elmaradása, illetve a távolságtartási szabályok be nem tartása miatt a kiérkező rendőrök legkevesebb ötszáz fiatallal szemben intézkedtek.

  A belga főváros más helyszínein legalább további száz embert köteleztek a járványügyi szabályok megsértéséért járó 250 eurós (mintegy 90 ezer forintos) bírság megfizetésére.

  Hrisztosz Dulkerídisz, a Flagey teret is magában foglaló, Ixelles nevű kerület polgármestere vasárnap az éjszakai kijárási tilalom visszaállítását szorgalmazta, és arra figyelmeztetett, hogy a szabályok figyelmen kívül hagyása miatt újabb fertőzési hullám indulhat el.

 • Százával toboroz India leszerelt katonaorvosokat a Covid-ellátásba a túlterhelt egészségügyi rendszer támogatására – adta hírül a helyi védelmi minisztérium nyomán a Reuters.

  Az ország rekordszámú fertőzéssel és halálesettel néz szembe, miközben egyre több a felhívás a teljes országos lezárásra.

  A minisztérium tájékoztatása szerint megközelítőleg 400 katonaorvos lesz szerződéses szolgálatban legfeljebb 11 hónapig. 

  A vasárnapi adatok már sorban a második olyan napot jelzik, amikor 4 ezer felett van az egy nap alatt regisztrált halálesetek száma. 

  Számos indiai államban szigorú lezárásokat vezettek be az elmúlt hónapban, máshol korlátozások mellett bezártak a mozik, az éttermek, a kocsmák és a bevásárlóközpontok. Narendra Modi miniszterelnökre azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik a teljes lezárás bevezetését célozva.

 • Kína elválasztóvonal felállítását kezdeményezi a Mount Everesten azért, hogy megakadályozza a tibetiek összekeveredését a koronavírussal sújtott Nepálból érkező hegymászókkal – írja a Reuters.

  A nepáli oldalon lévő alaptáborban április vége óta egyre több koronavírusos esetet regisztráltak, ennek ellenéri Katmandu nem mondta le a tavaszi mászási idényt, legfőképp azért, mert így jelentős bevételkiesést lenne kénytelen elszenvedni az ország turizmusa.

  Kína már a koronavírus-járvány kezdetétől felfüggesztette a külföldi hegymászók számára a tibeti oldalról való csúcstámadást. Az egyelőre ugyanakkor nem világos, hogy Peking miképpen kívánja szétválasztani a világ legmagasabb csúcsára igyekvőket.

 • Horvátországban már minden negyedik ember megkapta az első védőoltást a koronavírus ellen – közölte az ország közegészségügyi intézete (HZJZ) vasárnap. Szombaton rekordszámú, 53 ezer 059 adag oltóanyagot használtak fel.

  Krunoslav Capak, a HZJZ igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: most, hogy egyre több vakcina érkezik az országba, fontos, hogy az első adandó alkalommal, halasztás nélkül mindenki beoltassa magát.

  Az a legjobb vakcina, amelyet elsőként fel lehet venni – mondta a szakember, és hozzátette, hogy az oltások sebessége döntő fontosságú a járvány terjedésének megállításában, ezzel megakadályozható a vírus új variánsainak keringése, és ez hozzásegít a társadalmi és gazdasági aktivitások széles körű nyitásához.

  Horvátországban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig a védőoltások első adagját 867 ezer 621-en kapták meg, közülük a másodikat pedig 250 ezer 088-an.

  Az országban az elmúlt napon 665 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 344 ezer 494-et. Az elmúlt 24 órában 45-en haltak bele a fertőzés okozta Covid–19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7469-re emelkedett. Kórházban 2032 beteget ápolnak, közülük 234-en vannak lélegeztetőgépen.

  A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 289-cel nőtt és meghaladta a 246 ezret a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hét beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4293-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 499-en vannak kórházban, 129-en közülük intenzív osztályon.

  Lendületet kapott az oltási kampány Szlovéniában is, ahol hétfőtől megkezdik az ötven éven aluliak oltását a koronavírus ellen.

  Eddig a védőoltás első dózisát 482 ezer 035-en, a másodikat 251 ezer 755-en kapták meg.

 • Ukrajnában vasárnapra kevesebb mint öt és fél ezer, a megelőző napinál mintegy 3300-zal kevesebb új koronavírusos beteget és kétszáz alatti elhunytat jegyeztek fel – írja az MTI.

  A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5372 új esettel 2 119 510-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A csökkenés lehet átmeneti, mert hétvégeken és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 193-mal 46 393-ra emelkedett. Eddig 1 759 751-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint kilencezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent mintegy négyezerrel 313 366-ra.

  Kórházba 2599 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon hasonló volt a számuk. A legtöbb új beteget – 798-at – ezúttal az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

 • Az Emirates légitársaság vasárnap közölte, hogy összesen 95 ingyenes orvosi segélyszállítmányt indít kilenc indiai városba – írja a Reuters. Az első szállítmány május 13-án indul Újdelhibe.

  A koronavírus-járvány leküzdése céljából felajánlott segélyszállítmányokat a Dubaji Nemzetközi Humanitárius Városon keresztül szervezik. A szervezet a világ legnagyobb segélyközpontja, a pandémia alatt több száz tonnányi segélyt sikerült küldeniük a világ minden tájára.

  Korábban a Qatar Airways már 300 tonnányi segélyszállítmányt küldött Dohából Indiába.

 • Thierry Breton belső piaci biztos vasárnap azt mondta, hogy az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az AstraZenecával júniusban lejáró szerződését – írja a The Guardian.

  Mint ismert, az Európai Bizottság múlt hónapban jogi eljárást indított a brit–svéd gyártóval szemben, amiért a cég nem teljesítette időben a vállalt szállításait.

 • Szabadulnának már a járványügyi korlátozásoktól a britek. Boris Johnson miniszterelnök kabinetfőnökét, Michael Gove-ot a többi között arról kérdezték, mikor oldják fel az ölelkezés tilalmát – írja a BBC.

  Válasza szerint Boris Johnson kormányfő holnap erősítheti meg a korlátozások további enyhítését május 17-től, amelyet követően beltéren is lehet majd találkozni.

  Szeretnénk a barátok és a család közti bensőséges kapcsolatot helyreállítani

  – tette hozzá Michael Gove.

  A politikust arról is kérdezték, hogy az iskolai maszkviseletet kivezetik-e, ennek a rendelkezésnek egyelőre a felülvizsgálata zajlik.

 • Valóságos utcabált rendeztek Spanyolország több városában szombat este, miután éjféltől hivatalosan megszűnt a fél éve tartó rendkívüli állapot és az éjszakai kijárási tilalom – írja a The Guardian.

  A madridi Puerta del Sol téren több száz fiatal gyűlt össze önfeledten megünnepelni a korlátozások feloldását, de nemcsak a fővárosban, hanem Barcelonában is megteltek az utcák fiatalokkal.

  A 17 régióból álló országban csupán Navarra, Valencia, a Kanári-szigetek és a Baleár-szigetek tartotta fenn a korlátozásokat. Az ibériai országban eddig 3,6 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és meghalt 78 792 ember.

 • Az Oxfordi Egyetem vakcinacsoportjának vezetője szerint hosszú távon nincs jövője a szociális távolságtartásnak és a maszkviselésnek – írja a The Guardian.

  Az egyetem professzora, Andrew Polland a BBC-nek elmondta azt is, hogy bár az Egyesült Királyság vakcinaprogramja sikeresnek mondható, globális szinten még igen hosszú utat kell megtenni. Szerinte nagy erőfeszítésekre van szükség annak érdekében is, hogy még több gyártót tudjanak bevonni a vakcinák előállításába.

 • Vasárnaptól mentesülnek jó néhány korlátozás alól Németországban azok az emberek, akik már a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát megkapták – írja a The Guardian. 

  Számukra megszüntetik a kijárási korlátozásokra, valamint a társas összejövetelekre vonatkozó szabályokat. Bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez pedig – amilyen például a fodrászat – ezentúl nem lesz szükség negatív koronavírustesztre. Véget érnek a külföldről érkezőkkel szembeni kötelező karanténkötelezettségek is, hacsak nem olyan országból érkeztek, ahol megjelent a koronavírus-variánsok különböző formája.

  A távolságtartási és maszkviselési rendelkezések ugyanakkor továbbra is érvényben maradnak a boltokban, hivatalokban, valamint a közösségi közlekedésben egyaránt. A német RTL nemrég végzett felmérése alapján az emberek 64 százaléka támogatja, hogy Németország újból megnyissa a szállodákat, mozikat, éttermeket.

  Németországban jelenleg 3 520 392 a fertőzöttek száma, és 84 668 a halottaké.

 • Az elmúlt 24 órában 29-en hunytak el Szlovákiában, ezzel pedig a koronavírus halálos áldozatainak száma 12 019-re nőtt a Magyarországgal szomszédos országban – derül ki az Új Szó cikkéből. 

  Május 9-én 3666 mintán végezték el a tesztelést Szlovákiában, ebből 80 esetben (2,18 százalékban) mutatták ki a betegséget PCR-tesztek segítségével. A járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma így 385 475-re emelkedett. Ugyanezen a napon 133 450 antigéntesztet végeztek, ezek közül 218 lett pozitív (0,16 százalék). 

  Eddig összesen 2 720 699 PCR- és 33 136 970 antigéntesztet végeztek Szlovákiában.

 • Csak az Egyesült Államokban öt és fél millió nő veszítette el az állását, világszerte pedig 47 millió nőt fenyeget az elszegényedés veszélye a koronavírus-járvány miatt – mondta egy előzetesen felvett videóban Meghan Markle sussexi hercegné. Üzenetét a Global Citizen VAX Live nevet viselő koncerten játszották le, amelyen fellépett Jennifer Lopez, Eddie Vedder és a Foo Fighters is.

  Meghan Markle először állt a nyilvánosság elé a férjével, Harry sussexi herceggel Oprah Winfrey-nek adott interjú óta.

 • A világon 157 266 867 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 278 651, a gyógyultaké pedig 93 316 769 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli összesítése szerint – adta hírül az MTI.

  Az elmúlt 24 órában 13 127-tel nőtt a halálos áldozatok száma, a fertőzötteké pedig 771 955-tel.

  A koronavírus-járvány 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2-vírus okozta, Covid–19 nevű betegség még mindig az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 685 864 fertőzött volt eddig a napig, és 581 511-en haltak meg. 

  A vírus Ázsiában is komoly gondokat okoz, különösen Indiában, ahol 21 892 676 fertőzöttet és 238 270 halálos áldozatot jegyeztek fel. 

  Európában jobb a helyzet Franciaországban, ahol 5 829 166 fertőzöttet és 106 438 halálos áldozatot regisztráltak. Az ezzel szomszédos Németországban 3 520 392 a fertőzöttek száma, 84 668 a halottaké. A pozitív tendencia Dél-Európában is megfigyelhető: Spanyolországban 3 567 408 fertőzöttet és 78 792 halálos áldozatot regisztráltak, illetve Olaszországban 4 102 921 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 122 694.  Lengyelországban 2 829 196 fertőzöttet és 69 866 halálesetet tartanak nyilván.

  Európa keleti részén, Törökországban 5 016 141 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 42 746. Oroszországban 4 816 331-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 111 097-re.

  Az Egyesült Királyságban 4 448 808 a fertőzöttek száma, és 127 863-an haltak meg a betegségben. 

  Dél-Amerikában is súlyos gondok vannak, különösen Brazíliában, ahol 15 145 879 fertőzöttről és 421 316 halálos áldozatról tudni, míg Argentínában 3 136 158 a fertőzöttek és 67 042 a halottak száma.

 • A felesége meggyilkolásáért ítélték el azt a szlovák egyetemi professzort, aki később elnöki kegyelemben részesült, ám mielőtt erről értesült volna, meghalt a börtönben koronavírus-fertőzés következtében – olvasható a szlovák kereskedelmi csatorna, a TV Markíza portálján. 

  Szlovákiában covid–19-fertőzés miatt eddig öt elítélt halt meg,

  a legfiatalabb hatvannégy éves, a legidősebb pedig hetvenkét éves volt. A fertőzés elleni vakcinát mintegy háromszáz rab kapta már meg a 4200 szlovák fogvatatartott közül.

  Az egyik elhunyt egy férfi, egy egyetemi professzor még azelőtt meghalt, hogy megtudhatta volna, Zuzana Čaputová államfő elnöki kegyelemben részesítette.

  A férfit a felesége meggyilkolásáért ítélték el, azonban végül csak öt évet kapott, mert kiderült, hogy családon belüli erőszak áldozata volt. A férfi maga kérte az államfőtől az elnöki kegyelmet.

 • Kétmillió alá süllyedt a napi beadott vakcinák száma az Egyesült Államokban – írja a CNN. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szombaton közzétett adatai szerint a beadott dózisok hétnapos átlaga 1,98 millió.

  A hivatal szerint jelenleg 113 millió ember kapta meg a teljes oltást, az ország lakosságának 45,6 százaléka pedig már az első dózist. Joe Biden korábban azt mondta, a cél, hogy július 4-ig az amerikai felnőttek 70 százaléka részesüljön az első adag vakcinában, ezt ez idáig csak  Connecticut, Hawaii, Massachusetts és Vermont állam teljesítette.

  Egy kormánytisztviselő közben a CNN-nek elmondta, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) készen áll arra, hogy a jövő héten engedélyezze a 12–15 éves korosztály számára a Pfizer vakcináját. A 2–11 éves gyermekek oltása várhatóan szeptemberben kezdődhet meg.

  Ugyan az oltás önkéntes, vannak olyan államok, amelyek nem nézik jó szemmel, ahogyan egyes kormányzati szervek kikérik az emberek véleményét az oltásról. Legutóbb Wyoming állam tiltotta meg a szövetségi hatóságoknak, hogy a lakói  oltásáról érdeklődjenek.

  Emellett egyre több állam záratja be a feleslegessé vált oltópontjait, szerdán döntöttek éppen arról, hogy bezárja kapuit Kaliforniában az Oakland Coliseum. Mike Parson, Missouri kormányzója pedig csütörtökön jelentette be, hogy visszahívja a Nemzeti Gárdát azokról a helyekről, ahol már nincs tömeges oltás.

 • Sikeresen felépült a koronavírusból egy 103 éves férfi Indiában – írja a Business Standard. A Mahárástra állambeli Palgarban élő Shamrao Inglét egy vidéki kórházban kezelték, az orvosai szerint szervezete jól reagált a vírusra, ezért szombaton már haza is engedték.

  Az indiai egészségügyi minisztérium vasárnap 403 738 új fertőzésről és 4092 halottról számolt be. Az egyre szorító koronavírus-járvány miatt az autógyártásáról híres állam, Tamil Nadu eközben arról határozott, hogy hétfőtől lezár.

  Ugyan India továbbra sem vezetett be teljes zárlatot, államainak fele már teljes zár alatt van.