Az eddigi legnagyobb kibertámadást hajtották végre kritikus amerikai infrastruktúra ellen

2021.05.10. 10:27

Zsarolóvírusos kibertámadás miatt egész üzemanyagvezeték-hálózatát lezárta a Colonial Pipeline, amely az Egyesült Államok keleti partvidékének felét látja vezetékein keresztül üzemanyaggal. 

A cég csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal.

A támadás mögött a DarkSide nevű kiberbűnözői csoportot sejtik, amely rendszeresen követ el zsarolóvírusos támadásokat nyugati országokban.  Az ilyen típusú vírusok zárolják és titkosítják az áldozat számítógépes rendszerét, a feloldásért pedig váltságdíjat követelnek. 

Tudni lehet azt is, hogy a DarkSide rendre elkerüli a volt szovjet köztársaságokat, így a gyanú szerint a keleti blokkban tevékenykednek a profi kiberbűnözők – írja a Deutsche Welle.

Washington eközben azt közölte, hogy mindent megtesznek az üzemanyagellátás akadozásának elkerülése érdekében, és dolgoznak a Colonial Pipeline rendszerének helyreállításán. Egyelőre nem világos, hogy a cég kifizette volna a váltságdíjat, vasárnap azt közölte, hogy egy „rendszer-újraindítási terven" dolgozik. Hozzátette azt is, hogy a fő vezetékvonala továbbra is offline van, de a kisebb vezetékei már ismét működnek.   • Hírek
  • Csok