Elraboltak és állítólag megöltek egy magyar férfit Jemenben

2021.05.10. 11:21

Áprilisban dél-jemeni milícia tagjai raboltak el egy 43 éves magyar állampolgárt. A Kimo néven ismert férfi áttért a muszlim hitre, és felvette az AbdulKarim Fares nevet. A férfiért váltságdíjat követeltek, de mivel nem kapták meg, ezért halálra kínozták – közölte a Yemen Akbhar oldalra hivatkozva az Orientalista blog.

Az Index úgy tudja, hogy Kimo, vagyis Koltai György korábban a Parázsló Hamvak nevű zenekar tagja volt. Hatalmas zenerajongóként ismerték, népzenét gyűjteni ment Jemenbe. 2006-ban tért át a muszlim hitre, később megkapta az állampolgárságot is. Turisztikai szakemberként dolgozott a 2014-ben kitört polgárháború előtt az országban. 2016-ban a lázadók börtönbe zárták, 2 év múlva szabadult, ekkor tért vissza Magyarországra. 2019-ben utazott újra Jemenbe. 

A blog Adel al-Huszeini jemeni aktivistára hivatkozik, aki azt állítja, hogy a magyar férfit egy dél-jemeni milícia fegyveresei rabolták el az ország déli részén lévő Ádenben, majd megkínozták és megölték. A férfit arra kényszerítették, hogy segítsen váltságdíjat kikényszeríteni az elengedéséért cserébe, de miután ez nem sikerült, fogvatartói végeztek vele.

Al-Huszeini az április 29-i tweetben azt írja, hogy a magyar férfi elrablásáról és megöléséről kiszabadult foglyok beszéltek neki. Ő értesítette a jemeni külügyminisztériumot, illetve Magyarország rijádi nagykövetségét és az ENSZ szakértőit is.

Az Index keresi a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékeseit. Cikkünk megjelenéséig sem az emberrablást, sem a kivégzést nem erősítették meg hivatalos magyar források.

A Telex megkereste a magyarországi jemeni nagykövetséget, amely annyit közölt, hogy a férfinak „nem adtak ki beutazási vízumot Jemenbe”.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében. Az európai államok a Szaúd-Arábiában működő Al-Hadi vezette kormányt ismerik el, a másik két kormánnyal a húszik, illetve a Dél-Jemeni Erők által vezetett kabinetekkel hivatalosan a nyugati államok és Magyarország sem tart fent diplomáciai kapcsolatokat.