Simba maga mögött hagyja a járványt

A koronavírusról szóló legfrissebb külföldi hírek az Indexen percről percre!

Vöő György
Németh Tamás
Dobó Géza
2021.05.11. 22:08
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves Olvasóink, zárjuk mai hírösszefoglalónkat a koronavírus-világjárvány legfontosabb történéseiről.

  Köszönjük, hogy velünk tartottak.

  Nyugodalmas jó éjszakát, vigyázzanak magukra!

 • A szervezet által a koronavírus elleni védekezéskor termelt antitestek a Covid–19 betegek vérében legalább nyolc hónapig megmaradtak a fertőzést követően, és kulcsfontosságú szerepük van a fertőzés elleni küzdelemben is – jelentették be olasz kutatók.

  A semlegesítő antitestek olyan ellenanyagok, amelyek a vírus (vagy más kórokozók) sejtjét bénítják meg, semlegesítik a hatásukat és blokkolják a fertőzést.

  A semlegesítő antitestek „a betegség súlyosságától, a betegek korától vagy más betegségek meglététől” függetlenül nyolc hónapon át megmaradtak a betegekben a milánói Szent Rafael Kórház közleménye szerint, amely arra is rámutatott, hogy ezeknek az antitesteknek a jelenléte a Covid–19-betegség kezdeti szakaszában kulcsfontosságú a kór sikeres leküzdése szempontjából.

  A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány annak a jelentőségét is hangsúlyozta, hogy a koronavírusból lábadozók vérében antitestek képződnek.

  A korábbi tanulmányok eredményeitől eltérően, a SARS-CoV-2 nevű vírus elleni semlegesítő antitestek jelenléte a jelenlegi adatok szerint kölcsönös összefüggésben van a vírus hatékonyabb kézbentartásával és a páciensek túlélésének hosszabb időtartamával

  – jegyezték meg a szerzők.

 • Bárki megveheti majd a gyógyszertárakban 100 kunáért (mintegy 4800 forintért) az otthon is elvégezhető tesztet. A teszthez nyálminta szükséges. Az Európai Unió egész területén alkalmazható tesztek regisztrálására Németországban került sor – számol be a 24sata.hr.

 • Nem hat, „csak” négy adag koronavírus elleni Pfizer–BioNTech-vakcinával oltottak be tévedésből egy fiatal orvostanhallgatót egy toszkánai kórházban − számolt be az MTI.

  A 23 éves nő valójában 0,30 milliliter oltóanyagot kapott, ami picivel több mint négy adagnak felel meg. A hibát egy túlhajszolt ápolónő követte el, aki elfelejtette felhígítani a hatóanyagot, mielőtt beadta az egyetemistának.

  Amikor észrevették a hibát, a sokszoros adaggal beoltott lányt megfigyelésre a kórházban tartották egy napra. Bár azt mondja, jól van, továbbra is nyomon követik az állapotát.

 • A Biden adminisztráció megállapodást kötött két személyszállítással foglalkozó internetes platformmal, az Uberrel és a Lyfttel, hogy július 4-ig ingyen vigyék az embereket az oltópontokra – jelentette be a Fehér Ház.

  Az akció a következő két hétben fog elkezdődni, és annak az elhatározásnak a része, hogy a felnőttek hetven százaléka a Függetlenség Napjáig legalább első oltását megkapja – írja az Axios.

  A szövetségi kormány nem fog fizetni a fuvarokért.

 • A McDonald’s bejelentette, hogy a Fehér Házzal kötött partnersége részeként oltási információkat fog elhelyezni kávéspoharain.

  Emellett egy információs óriásplakátot is kitesznek a New York-i Times Square-en.

 • Hollandia jövő héttől elkezdheti feloldani a korlátozásokat, amennyiben az esetek száma tovább csökken – jelentette be Mark Rutte kormányfő. Ez azt jelenti, hogy elkezdhetnek dolgozni a szexmunkások és az állatkertek is kinyithatnak.

  Szintén nyithatnak a konditermek, az uszodák és a vidámparkok május 19-én.

  A kávézók és éttermek kerthelyiségei már múlt hét óta nyitva vannak.

 • A legtöbb skót állampolgár hétfőtől végre megölelheti családtagjait, és zárt térben is találkozhatnak, amire az elmúlt nyolc hónapban nem volt lehetőségük.

  Mostantól már hat ember is találkozhat egy lakásban, ahol nem kell betartaniuk a távolságtartási szabályokat.

  Skóciában szeptember óta nem léphettek be az emberek egymás lakásába.

 • Elutasította a bukaresti jobbközép kormánytöbbség a kétkamarás parlament keddi együttes ülésén azt az ellenzéki kezdeményezést, hogy parlamenti különbizottság alakuljon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hivatalosan közölt közegészségügyi mutatók valódiságának ellenőrzésére.

  A Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói már a szavazás előtt Ludovic Orban liberális házelnök irodája elé mentek tüntetni, azzal vádolva a kormányoldalt, hogy szándékosan meghamisítja a járványadatokat, és meg akarja akadályozni ennek kivizsgálását.

  A PSD utóbbi másfél éves ellenzéki politizálásuk legnagyobb sikereként ünnepelte, hogy Florin Citu liberális miniszterelnök leváltotta az ellenzék által folyamatosan bírált Vlad Voiculescut az egészségügyi tárca éléről, a vizsgálóbizottság létrehozását javasoló határozattervezetükben azonban a leváltott miniszter „leleplezéseire” hivatkoznak.

 • Montenegróban a kijárási tilalom eltörlése mellett további enyhítésként ezentúl hétvégén is közlekedhetnek a települések között.

  Továbbá a kávézók teraszain este hét és éjjel tíz óra között engedélyezik a zeneszolgáltatást a balkáni államban – számolt be a 24sata.hr.

 • Szingapúrban huszonhat olyan emberben mutatták ki a koronavírus-fertőzést, akik korábban már átestek a víruson – jelentette be a helyi egészségügyi miniszter.

  Jelenleg azt vizsgálják, hogy az újrafertőződéseket az idővel lecsökkent immunitás vagy egy új variáns okozta-e – mondta el Gan Kim Yong.

 • A hivatalos adatok szerint Angliában és Walesben többen haltak meg az idősotthonok lakói között a második hullámban, mint az elsőben. 

  Az első hullámban az otthonokban 20 664, a másodikban 21 677 volt a halálos áldozatok száma.

 • Görögország bejelentette, hogy közel száz szigetének teljes lakosságát teljesen immunizálni fogják június végéig, hogy fellendíthessék a turizmust.

  Az ország május 15-én fogja megnyitni határait a turisták előtt.

 • A belga kormány a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli intézkedések többlépcsős lazítását jelentette be kedden. Az éttermek hamarosan belső helyiségeikben is fogadhatnak vendégeket, júniustól kül- és beltérben is látogathatók lesznek a kulturális rendezvények és sportversenyek, megnyithatnak a fitnesz-termek és az iskolák nyári táborokat szervezhetnek – adta hírül az MTI.

  Alexander De Croo belga miniszterelnök közölte: a kormány átfogó nyári tervet dolgozott ki a „normális életbe” történő fokozatos visszatéréshez.

  A rendkívüli intézkedések több lépcsőben megvalósuló lazítását a sikeres oltási kampánynak köszönhetjük. Az elmúlt hetekben óriási előrelépéseket tettünk a beoltás terén

  – fogalmazott a kormányfő.

 • Három nagy sikerű musical, a Hamilton, Az Oroszlánkirály és a Wicked is visszatér ősszel a Broadway kínálatába – jelentették be a produkciók.

  New York színházai a pandémia miatti 18 hónapos szünet után szeptemberben nyitnak ki újból. Több tucatnyi előadás már bejelentette, hogy újraindul, de számos olyan is akad, amelyet nem játszanak tovább.

  Az újranyitást New York szívében, a Times Square-en kedden a „Broadway visszatér” feliratú fényreklám hirdette.

  Andrew Cuomo New York-i kormányzó a múlt héten közölte, hogy a színházak teljes kapacitással indulhatnak újra ősszel, az azonban nem derült ki, hogy csak a beoltottak mehetnek-e színházba, vagy hogy milyen járványügyi védekezéseket követelnek meg az egyes színházaktól.

 • Bécsben októberben kezdtek kifejleszteni egy gyerekeknek ajánlott koronavírus-tesztet.

  Hétfőtől a nyalókateszt minden óvodában elérhető lesz Alsó-Ausztriában.

  Egy vékony, fogkefére hasonlító pálcikát kell bevenni a szájba, nagyjából kilencven másodpercig előre-hátra kell mozgatni, majd meg kell várni, hogy elegendő nyálat szívjon fel. Ezután vissza kell helyezni a tartójába, majd 10-15 perc várakozás után már meg is van az eredmény.

  Kapcsolódó

  Ausztriában nyalókateszt jön az óvodásoknál

  Gyermekek számára készült ez a speciális mintavételi eljárás.

   

 • Jelenleg csak azokat oltják az AstraZeneca vakcinájával Szlovákiában, akik a második oltásra várnak. Az első oltásra nem használják ezt a vakcinát. Az egészségügyi minisztérium jelenleg több alternatívát is számba vesz arra vonatkozóan, miként fog Szlovákia ebben az ügyben eljárni − közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

  A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) a helyi médiával közölte, hogy az időpontok törlésére jelenleg nincs utasítás − írja az Új Szó.

  Szlovákiában kedd délután jelentették be az oltóanyag felfüggesztését, miután az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) azt közölte, hogy összefüggés lehet az oltóanyag és egy 47 éves szlovákiai nő halála között.

 • Észtország óvatosan lazít a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, május 17-től az egyetemek és iskolák szigorú óvintézkedések mellett visszatérhetnek a tantermi oktatásra – közölte a tallinni kormány, a fertőzöttek számának csökkenésével indokolva az intézkedést.

  A tanároknak és a tizenkét évnél idősebb diákoknak kötelező lesz maszkot viselniük, a tantermeket rendszeresen szellőztetni kell, és amennyiben lehetséges, az oktatást a szabadban kell tartani – adta hírül az MTI.

  Több mint két hónapos kényszerszünetet követően újranyithatnak a színházak és a mozik is május 24-én, igaz csak ötven százalékos telítettséggel. Hasonló szabályok vonatkoznak majd az éttermek belső termeire is, ahol legfeljebb hatan ülhetnek majd egy asztalnál. A vendéglátóipari egységek számára este tíz órában szabták meg a zárórát. A beltéri rendezvények néhány szigorúan szabályozott sportrendezvény kivételével továbbra is be vannak tiltva.

 • Az indiai Goa államban olyan parazitaellenes szert készülnek bevetni a koronavírus ellen, amelyet erre a célra sem az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem javasol. 

  Bár az Ivermektin nem előzi meg a fertőzést, az állam egészségügyi minisztere, Vishwajit P. Rane hétfői nyilatkozata szerint

  segít a súlyos tünetek elkerülésében.

  Az Ivermektin nem vírusellenes szer, óvatos adagolással különböző élősködő férgekkel szemben használják – emlékeztet a CNN.

  Az FDA nem engedélyezte a gyógyszert sem a koronavírus megelőzésére, sem a gyógyítására. Mint honlapjukon olvasható,

  a gyógyszer nagyobb adagokban veszélyes és súlyos egészségkárosodást okozhat.

 • Az AstraZeneca egymillió dolláros humanitárius segítséget ígér Indiának és egyéb olyan országoknak, amelyeket legerősebben sújt a vírus – jelentette be a cég.

  250 000 dollárnyi azonnali segítséget fogunk adni Indiának, többek között oxigén-előállító berendezések, gyógyszerek és védőfelszerelések formájában

  – írták. Azt, hogy a pénz többi részét hová fogják elosztani, még nem hozták nyilvánosságra.

 • Felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát Szlovákiában azok számára, akik még az első dózist sem kapták meg − jelentette ki Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

  Az Új Szó beszámolója szerint azután jutottak erre a döntésre, hogy az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség közölte: összefüggés lehet a vakcina és egy 47 éves szlovákiai nő halála között.

  A tárca azt ígérte, még a hét folyamán bővebb információkkal fog szolgálni az üggyel kapcsolatban, de minden döntésnél a szakértők véleményét is figyelembe veszik.

 • Szerdától helyreáll a kishatárforgalom Ausztria és Bajorország között – jelentette be Markus Söder bajor miniszterelnök a Sebastian Kurz osztrák kancellár látogatása alkalmából tartott közös sajtótájékoztatón Münchenben.

  A bajor-osztrák határon december óta szigorú korlátozás volt érvényben, amely akkor lépett életbe, mikor Németország Tirolt is – Csehország és Szlovákia mellett – „vírusmutációs területté” nyilvánította. A kategorikus szabályozás megsértése kétezer euró büntetéssel járt, mely elsősorban az ingázóknak nehezítette meg az életét.

  A javuló járványügyi mutatóknak köszönhetően azonban mindkét fél nyitásokat tervez, Bajorország május 21-től, Ausztria május 19-től enyhít az eddigi korlátozásokon.

 • Mexikóban hiány van a Szputnyik V második dózisából. Oroszország komoly gondokkal küzd, hogy elegendő mennyiségben állítson elő a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina második dózisából azok teljes körű immunizálására, akik már megkapták az első adagot – közölték mexikói tisztségviselők.

  Az AP amerikai hírügynökség ezzel összefüggésben felidézte: korábban is voltak jelentések arról, hogy akadozik a Szputnyik V vakcina gyártása, amelyből Oroszország számos államnak ígért szállítani.

  A Szputnyik V annyiban tér el a koronavírus elleni többi oltóanyagtól, hogy a két dózis eltér egymástól és nem felcserélhető.

  A vakcina első komponense a humán adenovírus 26., a második az 5. szerotípusa alapján készült, ez utóbbinak az előállítása pedig sajtóértesülések szerint nehezebb az elsőnél.

  A 126 millió lakosú Mexikóban a járvány kitörése óta 2,36 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül hivatalos adatok szerint több mint 219 ezren hunytak el az új típusú koronavírus kiváltotta Covid–19-kórban és szövődményeiben.

  A mexikói kormány ugyanakkor abból indul ki, hogy a szórványos tesztelés miatt a halottak száma akár 347 ezer is lehet. Latin-Amerikában elsőként Argentína kezdte meg a Szputnyik V gyártását. A legnagyobb lélekszámú dél-amerikai országban, Brazíliában azonban a helyi egészségügyi hatóság (Anvisa) egyelőre nem hagyta jóvá a szer ottani alkalmazását.

  Az RFPI szerint a Szputnyik V használatát eddig a világ 62 országában engedélyezték. Az Orosz Közvetlen Beruházási Alap emellett számos országgal, a többi között Indiával, Kínával, Szerbiával és Dél-Koreával írt alá megállapodást a vakcina helyi gyártásáról.

 • Nigéria kormánya megerősítette a koronavírus miatt meghozott intézkedéseit. Betiltották az ötven főnél nagyobb csoportosulásokat, bezáratták a bárokat, éjszakai szórakozóhelyeket és az edzőtermeket.

  A tiltás napokkal azelőtt lépett életbe, hogy várhatóan kétszázmillió ember fogja megünnepelni az Eid nevű iszlám ünnepet.

 • Románia valamennyi megyéje és Bukarest is a zöld zónába került kedden a koronavírus-fertőzések térképén, vagyis az utóbbi két hétben regisztrált új fertőzéseknek a lakossághoz viszonyított aránya már sehol sem lépi túl a másfél ezreléket, az országos átlag pedig kevéssel haladja meg az egy ezreléket.

  A román miniszterelnök keddi sajtóértekezletén egyértelműen az oltáskampány sikerének nevezte a járvány megfékezését a legmagasabb fertőzési arányokat produkáló nagyvárosokban. Florin Citu azt hozta fel érvként, hogy a lakosság átoltottságán kívül semmi más nem változott az utóbbi hónapban, ami magyarázatul szolgálhat a fertőzési adatok csökkenésére – adta hírül az MTI.

 • Spanyolországba előreláthatóan május 20-tól negatív PCR-teszt felmutatása nélkül is beengedik a brit állampolgárokat, amíg továbbra is csökkennek a fertőzöttségi mutatók – jelentette be a spanyol turisztikai miniszter.

  A bejelentés a hat hónapig tartó vészhelyzet vasárnapi feloldását követte.  Spanyolországban feloldották a régiók lezárását, és számos gyülekezési korlátozást is – írta a Guardian.

 • Az amerikai gyógyszertárak megkezdik a Pfizer-vakcinák forgalmazását a 12 és 15 év közötti korosztály számára, amint az ország járványügyi hatósága (CDC) megadja az engedélyezést – jelentették be kedden.

  A CDC tanácsadó bizottsága szerdán fog összeülni, hogy döntsön az ügyben.

  Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet már hétfőn megadta az engedélyt.

 • Az Egyesült Királyságban a járvánnyal leginkább sújtott, úgynevezett vöröslistás országokból hazatérőknek kötelező karanténhotelekben kell szállást foglalniuk.

  Rengetegen panaszkodnak  a karanténhotelekben uralkodó állapotok miatt. Egyesek börtönhöz hasonlítják a számukra kijelölt karanténhotelt, ahol naponta csupán 15 percre hagyhatják el a szobájukat, hogy levegőzhessenek.

  Állatként kezeltek minket. Annyira ehetetlen ételt kaptunk, hogy a csirkeburgernek például sertés íze volt

  – panaszkodott egy Dél-Afrikából Nagy-Britanniába visszatérő hölgy. Amit szinte mindenki kifogásol, hogy a pocsék ellátás aranyáron mért költségét a karanténra kötelezetteknek kell állni. Felnőttekként 1750 fontot (mintegy 730 ezer forintot) kell a karanténhotelben töltött időszakért fizetni – számolt be a Guardian.

 • Próbaprojektek keretében tesztelik a koronavírus terjedését Horvátországban azok körében, akik már megkapták mindkét oltást vagy átestek a fertőzésen – írta a Jutarnji List című napilap.

  A digitális zöldigazolvány június 1-jétől belépőként szolgálhat különböző koncertekre, klubokba és olyan szórakozóhelyekre, ahol nem kell majd betartani a járványügyi intézkedéseket – közölte a lap egy, az országos válságstábhoz közeli forrásra hivatkozva.

  Ezen a héten egy zágrábi étteremben száz olyan ember részvételével tartanak fogadást, akik már megkapták mindkét oltást, és a második dózis felvételétől legalább két hét telt el. A rendezvényen nem kell majd maszkot hordani és távolságot tartani, úgy lehet viselkedni, mint a járvány előtt: normálisan kommunikálni, közlekedni és enni.

  Hét nappal később tesztelik ezeket az embereket, hogy megnézzék, van-e közöttük fertőzött. Így akarják bizonyítani, hogy a védettséggel rendelkező emberek az idegenforgalmi idény alatt járványkorlátozások nélkül szórakozhatnak – számolt be az MTI.

 • Az Európai Bizottság a bíróságon szeretné kikényszeríteni az AstraZeneca gyógyszercégtől, hogy június végéig további kilencvenmillió adag koronavírus elleni vakcinát szállítson le – jelentette be Stefan Keersmaecker, a brüsszeli testület illetékes szóvivője. Közölte: a bizottság két jogi eljárást indított a nagyvállalat ellen. Mindkettő célja, hogy az AstraZeneca teljesítse az EU-val kötött előzetes oltóanyag-felvásárlásról szóló szerződésekben foglaltakat.

  Az első eljárás elindítását azért nevezte szükségesnek, hogy a bíróság elismerje: a vállalat vészhelyzet idején késedelmesen szállította le a vakcinákat az első negyedévben. A második esetben a testület a szerződés megsértésének megállapítását várja el a bíróságtól.

  Kapcsolódó

  További 90 millió adag vakcinát vár az AstraZenecától június végéig az Európai Bizottság

  Már két per is indult a késedelmes európai szállítások miatt.