Ügyészségek vizsgálják Arthur kilövését

2021.05.11. 12:39

Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bejelentette, hogy vizsgálódik a márciusban Háromszéken kilőtt, Arthur néven emlegetett medve ügyében.

A DNA hivatali visszaélés gyanújával indított eljárást. Az ügyészség a medvevadászat engedélyezésével kapcsolatos iratok törvényességét vizsgálja.

Egyelőre úgynevezett in rem eljárás zajlik, vagyis a hivatali visszaélés gyanújának megalapozottságára keresnek bizonyítékokat. Korábban a kézdivásárhelyi ügyészség is jelezte: orvvadászat és jogtalan fegyverhasználat gyanújával vizsgálódik ebben az ügyben, írta a Maszol.ro portál.

Kapcsolódó

Tagad a herceg, aki kilőtte a hatalmas székelyföldi barna medvét

Állítása szerint ő nem az Artúr néven ismert nagyragadozót terítette le.

Arthurt, az Agent Green természetvédő szervezet szerint, egy törvénytelenül szervezett trófeavadászaton lőtte ki Josef Emanuel herceg, a liechensteini uralkodói ház Ausztriában élő tagja Ozsdola mellett, védett területen. A vadászatnak nemzetközi visszhangja is lett: az Agent Green és az ausztriai VGT állatvédő egyesület közös közleményben tiltakozott, míg szerintük a herceg a gazdaságokban gyakran kárt tevő fiatal nőstény medve kilövésére kapott engedélyt, addig a 17 éves, kapitális hímet terítette le. A romániai természetvédő szervezet szerint a kilőtt medve kerülte a lakott területeket, és nem okozott vadkárokat.

Az ügyben jelenleg a környezetőrség és az erdőőrség is vizsgálódik. A két intézmény következtetéseit Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ismerteti majd.  • Hírek
  • Támogatások