Izraeli zászlót égettek németországi zsinagógák előtt

2021.05.12. 20:47

Zászlóégetéssel fejezték ki véleményüket a németországi Bonnban és Münsterben a helyi zsinagóga előtt, előbbi helyszínen az incidens után még kövekkel meg is dobálták az istentiszteleti helyet. 

A kedd esti cselekmény elkövetőit, három férfit, őrizetbe vették. A rendőrség szerdai közleménye szerint az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedése miatti felindultsággal magyarázták tettüket – tudósítja az MTI. 

Az ugyancsak észak-rajna-vesztfáliai Münsterben szintén kedd este, egy be nem jelentett tüntetésen égettek el egy izraeli zászlót a helyi zsinagóga előtt. A rendőrség ugyancsak szerdai közleménye szerint a megmozduláson nagyjából 15, „arab kinézetű" ember gyűlt össze, 13-at őrizetbe vettek.

A bűncselekményeket több parlamenti párt és társadalmi szervezet elítélte. Az ország legnagyobb pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini székháza előtt a szolidaritás jeleként a német nemzeti és az EU-s zászló mellett kihelyezték az izraeli zászlót.

Az antiszemitizmus visszaszorítását szolgáló törekvések összehangolásával foglalkozó kormánymegbízott, Felix Klein egy szerdai nyilatkozatában kiemelte, hogy

a közel-keleti feszültség erősödése miatt ismét megugorhat az antiszemita és Izrael-ellenes bűncselekmények száma. 

Németországban tavaly óta bűncselekmény a demonstrálók által hozott külföldi zászlók elégetése tüntetésen. Korábban csak a hivatalosan vagy a szokásjog alapján kihelyezett zászlók és egyéb nemzeti jelképek élveztek védelmet, vagyis csak a külképviseletek előtt, vagy például sporteseményen, nemzetközi konferencia helyszínén kihelyezett zászlók gyalázása volt büntetendő.

A szabályt éppen a legutóbbi, 2017-es Izrael-ellenes tüntetéshullámon történt zászlóégetések miatt módosították. Az ilyen bűncselekményért akár három év szabadságvesztés is kiszabható.  • Tippek
  • Babaváró hitel