új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Európai Bizottság azt javasolta az uniós tagállamoknak, hogy tegyenek összehangolt intézkedéseket az Indiából Európába történő, nem feltétlenül szükséges utazások ideiglenes korlátozására a koronavírus indiai változata terjedésének visszaszorítása érdekében – közölte az uniós bizottság szerdán.

  A brüsszeli testület közleményében fontosnak nevezte, hogy az uniós tagországok szigorú intézkedésekkel a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák az Indából Európába történő utazásokat. Azt ajánlotta, hogy a dél-ázsiai országból érkezők esetében a tagországok tesztelési és szigorúan ellenőrzött karanténkötelezettséget írjanak elő – írja az MTI.

  Hozzátették, a korlátozások nem érinthetik azokat, akik kényszerű okokból, vagy munkavégzés miatt utaznak Európa és India között. Az uniós állampolgároknak és az Európában tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, valamint családtagjaiknak továbbra is lehetővé kell tenni, hogy szigorú tesztelési és karanténkötelezettség mellett hazautazhassanak.

 • India északi részén hálót feszítettek ki a Gangesz folyóban, miután a vízben több tucat sodródó holttestet fedeztek fel – feltehetően koronavírus-fertőzötteket.

  Az északkelet-indiai Bihar állam vízgazdálkodási minisztere közölte, hogy a hálót Uttar Prades állam határánál helyezték el a folyóban, és a hatósági járőrözést is megerősítették azon a környéken – írja az MTI.

  Bihar államban 71, a szomszédos Uttar Prades államban pedig 25 holttestre bukkantak a Gangesz folyóban, ami azt jelezheti, hogy a koronavírus második hulláma már India vidéki területein is erőteljesen pusztít.

  A hatóságok szerint a folyóban sodródó holttestek a járvány olyan áldozatai lehetnek, akiknek hozzátartozói nem engedhették meg maguknak a hagyományos hamvasztás költségeit, és ezért szeretteiket a folyó vizébe engedték. A holttestek négy-öt napja lehettek a vízben.

  A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma szerdán meghaladta a 250 ezret Indiában. A 24 óra alatt regisztrált halálesetek és az új fertőzöttek száma is szomorú rekordot döntött: szerdára 4205 ember halt meg, az új esetek száma pedig meghaladta a 348 ezret. A második hullám – új, a korábbinál fertőzőbb vírusvariánsokkal – februárban kezdődött Indiában, de szakértők még mindig nem tudják megjósolni, mikor tetőzhet a járvány.

  Az indiai államok vezetői azt követelik, hogy az ország vezetése fokozza a vakcinagyártást, és állítsa le az oltóanyagok exportját. Oltás nélkül az emberek „ugyanígy tömegével fognak meghalni a járvány harmadik és negyedik hullámában” – figyelmeztetett Delhi főminiszter-helyettese.

  Az AstraZeneca gyógyszercég Indiában is gyártja koronavírus elleni vakcináját, de az 1,3 milliárd lakosú országban eddig a népesség alig 2,5 százalékát oltották csak be.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közölte, hogy a világ 44 országában azonosították eddig a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát, amely a rendelkezésre álló információk szerint fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok.

 • Folyamatosan csökken az első oltásra jelentkezők száma Romániában, különösen a 19 éven aluliak azok, akik nem akarnak oltakozni. Ezért azt találták ki, hogy középiskolákban létesítenek oltópontokat, ahol például a tanórák közötti szünetekben is lehet kérni a vakcinát. Az első ilyen is oltópont a dévai Decebal Líceumban rendezték be. A terv az, hogy hasonló akciókat számos középiskolába rendeznek majd, ezzel kedvet csinálva az oltáshoz a fiatalok körében. A 16 és 19 év közöttieknek pusztán a 10 százaléka kapott eddig koronavírus elleni vakcinát – számol be a Főtér

 • Norvégia nem használja többet az AstraZeneca vakcináját idézi a The Guardian Erna Solberg miniszterelnök bejelentését. A Johnson & Johnson vakcinájának használatáról ugyanakkor még nem született döntés.

  Dániában és Norvégiában egy nemrég készült tanulmány szerint jelentős mértékben megnövekedett a vérrögképződés azoknál, akik megkapták a brit-svéd gyártó első dózisát.

 • Az észak-olaszországi miniállam nemrég jelentette be, hogy 50 euróért fogja árulni az országba érkező turistáknak az orosz vakcinát - írja a The Guardian. 

  Roberto Ciavatta egészségügyi miniszter szerint az összeg mindkét dózist fedezi. A lehetőséggel azok élhetnek, akik legalább három éjszakát töltenek el a törpeállamban, és 3-4 héten belül visszajönnek a következő oltásért. Luca Beccari külügyminiszter elmondta, hogy a szputnyik vakcina árusítása május 17-től kezdődik,  a kezdeményezéssel a turizmus fellendülését várják.

  Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte az orosz vakcinát, San Marino már március óta használja. A 34 ezer fős miniállamban már 22 ezer ember megkapta mindkét dózist.

  A hatóságok az elmúlt 24 órában egyetlen egy új fertőzöttről sem számoltak be, Luca Beccari szerint az ország jó úton halad, hogy megszabaduljon a koronavírustól.

 • Szlovéniában is azonosították a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát, amit a helyi média szerdán, május 12-én közölt az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisra hivatkozva – adta hírül az MTI. 

  Az Index a mai napon számolt be arról, hogy a Magyarországgal szomszédos országok közül, Ausztriában, Romániában és Szlovákiában is jelen van a koronavírus indiai mutációja, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Ehhez a táborhoz csatlakozott a hazánkkal szintén szomszédos Szlovénia is.

  Az indiai variánst a ljubljanai orvostudományi egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Intézete (IMI) mutatta ki egy április 20-án vett mintából, és töltötte fel a globális adatbázisba.

  A helyi média úgy véli, hogy várhatóan a szlovén válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján számol be az új vírusvariánsok szlovéniai terjedéséről.

 • Hamarosan döntést hoz az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a jelenleg folyamatos felülvizsgálat (rolling review) alatt álló négy, koronavírus elleni oltóanyag, a német CureVac, az amerikai Novavax, a kínai Sinovac és az orosz Szputnyik V vakcina európai uniós ideiglenes használatára vonatkozó ajánlásáról – közölte az EMA oltásstratégiai vezetője szerdán.

  Marco Cavaleri, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség illetékese sajtótájékoztató keretében elmondta, az ajánlás jóváhagyásához szükséges adatok és vizsgálati eredmények mind a négy, ellenőrzés alatt álló oltóanyag fejlesztőjétől rendben és folyamatosan érkeznek, lehetővé téve a vélemény mihamarabbi kialakítását – írja az MTI.

  Cavaleri kérdésre válaszolva azt is közölte, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló vakcinák ígéretesnek mutatkoznak a koronavírus indiai változatával szemben. Elmonda, az ügynökség nagyon szorosan nyomon követi, hogy a vírus indiai variánsa miként válaszol a rendelkezésre álló oltóanyagokra.

  Ígéretes bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az mRNS-alapú vakcinák képesek semlegesíteni a vírusvariánst

   – közölte.

  Az irodavezető reményét fejezte ki, hogy az ilyen típusú oltóanyagok hatékonyak lesznek a vírusmutációval szemben, azonban még további bizonyítékok gyűjtésére és értékelésére van szükség – mondta.

  A vészhelyzeti használatra engedélyezett, illetve jóváhagyással rendelkező vakcinák közül kettő, a Moderna, valamint a Pfizer/BioNtech vállalatok vakcinájához hasonlóan a német CureVac jóváhagyásra váró oltóanyaga alapul hírvivő RNS (mRNS) molekulákon.

  Fergus Sweeney, az EMA klinikai vizsgálatvezetője a tájékoztatón azt közölte, hogy a közelmúltban befejeződött az orosz Szputnyik V vakcina klinikai vizsgálatai rendelkezésre álló adatainak kiértékelése. Az ügynökség illetékes bizottsága most a gyártási folyamattal kapcsolatos vizsgálatokat kezdi meg. A gyárlátogatás annak megerősítését szolgálja, hogy az előállítás feltételei megfelelnek-e az uniós előírásoknak az oltóanyag ideiglenes jóváhagyásához. Mindkét vizsgálat eredménye szükséges az oltóanyagok jóváhagyásával kapcsolatos döntés meghozatalához – tette hozzá.

 • A koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági válság enyhítésére a pozsonyi kormány 333 euró támogatást ad minden rászoruló gyermek után. Erről  Eduard Heger miniszterelnök tett bejelentést a szerdai kormányülésen – tájékoztat az Új Szó

  Milan Krajniak, a szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter a támogatás kifizetéséről elmondta,

  nincs szükség törvénymódosításra ahhoz, hogy a gyermekenként 333 eurós összeget még nyárig kifizetik az anyagi szükséghelyzetben lévő családoknak.

  A politikus arról is beszélt, hogy 45 690 gyermekről van szó, így 15 214 770 eurót osztanak majd szét.

 • Svédország június elsejéig tervez enyhíteni a koronavírus korlátozásokon jelentette be Stefan Löfven miniszterelnök - írja a The Guardian. A stockholmi kabinet még múlt hónapban azt tervezte, hogy május 17-től enyhít a kulturális, és sporteseményekre vonatkozó szabályokon, de a koronavírus-járvány alakulása miatt nem volt lehetőség könnyítésekre.

  Svédországban az egy főre jutó fertőzöttek száma arányaiban az egyik legmagasabb az unióban, szerdán 6 330 új fertőzöttről, és 50 halálesetről számoltak be. 

 • Elfogadta Pozsony a magyarországi laboreredményeket, a szlovák állami gyógyszerfelügyeletnek (SÚKL) nem volt ellenvetése – írja a korkep.skAz orosz oltóanyagot a 18 és 60 év közöttiek számára teszik elérhetővé. 

  SÚKL  hosszú ideig nem adott ki végleges szakvéleményt a vakcinára, ezért Szlovákia Budapesten  kért és kapott segítséget  a Szputnyik V bevizsgálására. 

  Az MTI korábbi jelentése szerint ahhoz, hogy elinduljon az oltás a Szputnyik V-vel, még az orosz féllel kell egyeztetni, az orosz szakértőknek május végéig el kell küldeni a Szlovákiába már leszállított oltóanyagokból vett minták teszteredményeit. 

  Szlovákia összesen kétmillió Szputnyik V oltóanyagot rendelt még márciusban, ebből eddig 200 000 érkezett meg, de felhasználásra még nem került. Az orosz oltóanyag megrendelése koalíciós válságot idézett elő a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. A koalíciós válság végül a kormány átalakításához és Igor Matovič kormányfő távozásához vezetett. 

 • A magyar–román államhatár romániai oldalán, a Nagylak 1 és a Nagylak 2 határátkelőhelyen készülnek oltóközpontokat létesíteni az Arad megyei hatóságok – közölte az Agerpres hírügynökség.

  Tóth Csaba, Arad megye prefektusa a hírügynökségnek elmondta: az elmúlt időszakban tapasztalták, hogy egyre több külföldön dolgozó román állampolgár jön Aradra beoltatni magát.

  Sokan a német vagy olasz élettársukkal jönnek. Azt találják kedvezőnek, hogy itt előjegyzés nélkül megkaphatják az oltást

  – nyilatkozott a prefektus.

  Horea Timis, Arad megyei tisztiorvos hozzátette: más európai országok állampolgárait is oltják Aradon.

  Azt hiszem, minden európai országból oltottunk már. Nincsenek pontos statisztikáink, de érzékeljük, hogy egyre többen lépik át a határt az oltásért. Ezért gondoltuk, hogy ideiglenes oltóközpontokat hozunk létre a Nagylak 1 országúti és a Nagylak 2 autópálya-határátkelőhelyeken

  – részletezte. A tervek szerint a két oltóközpont egy, de legkésőbb két héten belül működőképes lesz – adta hírül az MTI.

 • Ukrajnában szerdára ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, mintegy négy és fél ezer új beteget és több mint 350 elhunytat jegyeztek fel, mindkét szám a megelőző napinak több mint a duplája − számolt be az MTI.

  Az elmúlt napon 4538 új esetet azonosítottak, az elhunytak száma 356-tal nőtt. A megelőző két napban a halálos áldozatok száma még 119 volt. Eddig 1 797 136-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 19 800-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent mintegy 15,5 ezerrel, 284 950-re. Kórházba 1349 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került. A legtöbb új beteget Kijevben jegyezték fel.

  Denisz Smihal miniszterelnök elmondta, hogy idén mintegy 15 milliárd hrivnyába, azaz csaknem 160 milliárd forintba került az államnak a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzése. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évben már tartalékot is tudnak felhalmozni vakcinákból az országban.

  Az oltási igazolásokat csak június 1-jén kezdik el kiadni Ukrajnában. Szmihal szerint ezekkel az igazolásokkal az ukránok szabadon utazhatnak majd a világ bármely országába.

 • Itt az ideje, hogy véget érjen a veszélyhelyzet és a kijárási tilalom – nyilatkozta a szerdai kormányülés előtt Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a kormánypárti Za ľudí elnöke a Paraméter beszámolója szerint.

  A járványügyi helyzet javulófélben van, és nem indokolt, hogy a kijárási tilalom és a veszélyhelyzet érvényben maradjon 

  – jelentette ki Remišová. A politikus hozzátette: a szerdai kormányülésen előterjesztik a veszélyhelyzet eltörlésére irányuló javaslatot. Azt, hogy a veszélyhelyzet témája szóba kerül az ülésen, Eduard Heger kormányfő is megerősítette.

  A szlovák kormány április 26-án hosszabbította meg 30 nappal a veszélyhelyzetet, a parlament jóváhagyása nélkül viszont az nem tarthat tovább 20 napnál. Mivel úgy néz ki, hogy a parlamenti képviselők többsége már nem támogatná ennek az állapotnak a meghosszabbítását, a veszélyhelyzet legkésőbb jövő kedden véget érhet.

  Ezzel pedig a jelenleg este kilenc óráig érvényben lévő kijárási tilalom is megszűnik.

 • Az elmúlt hónapban kínai cégek szerződtek le több mint 260 millió adag Szputnyik V vakcina legyártására. Több mint 60 országban, köztük Mexikóban, Indiában és Argentínában tervezik a lakosságot az orosz–kínai koprodukciós védőoltással végigoltani.

  Ugyan Oroszország és Kína között több területen feszült a viszony, azonban ezzel a stratégiai összefogással a nyugati demokráciák orra alá törhetnek némi borsot. Különös tekintettel arra, hogy a Nyugatot a jelenlegi világjárvány alatt egyébként is olyan vádak érték, miszerint közömbös a harmadik világot sújtó járványhelyzet tárgyában – tudósít a CNN.

  Egy, az észak-karolinai Duke Egyetem által kiadott tanulmány szerint néhány fejlett állam, mint Nagy-Britannia, Kanada és Új-Zéland annyi védőoltást halmozott fel, amennyivel a lakosságának a háromszorosát is be tudná oltani, míg a világ legtöbb államának a lakosai felének az átoltására sem áll rendelkezésre elég vakcina.

  Bobo Lo, az orosz–kínai kapcsolatok szakértője, Ausztrália moszkvai diplomáciai missziójának korábbi vezetőhelyettese erről úgy nyilatkozott:

  Kezd egy olyan narratíva kibontakozni, miszerint míg a Nyugat önző módon magára hagyja a fejlődő országokat járványkrízisben, addig Peking és Moszkva segítő kezet nyújt nekik.

 • Magyarország felvette a kapcsolatot Szlovákiával a védettségi igazolványok kölcsönös elismerése érdekében – jelentette be Ivan Korcog szlovák külügyminiszter.

  Korcog csütörtökön egyeztet a kérdésről Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel – írta meg az Új Szó.

  Kapcsolódó
 • Nicolas Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy hamarosan megérkezik az országba az első szállítmány az egydózisú orosz Szputnyik Light vakcinából.

  Venezuela arra készül, hogy augusztusig beoltsa a lakosság hetven százalékát. A harmincmilliós országba eddig közel másfél millió oltóanyag érkezett Oroszországból és Kínából – írja a Guardian.  

 • Az Amazon nagyot nyert a koronavírus-járvány miatt megugrott online vásárlásokon, a cég részvényének az árfolyama 76 százalékkal emelkedett 2020-ban. Április óta az Amazon-papírok jegyzése ugyanakkor 7 százalékkal esett.

  Jeff Bezos az általa alapított Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat 6,7 milliárd dollárnyi (2010 milliárd forint) részvényét adta el májusban.

  Kapcsolódó

  Jeff Bezos 6,7 milliárd dollárnyi Amazon-részvényt adott el

  A koronavírus-járvány alatt megugrott az online kereskedelem forgalma.

 • A Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyaga hatékony védelmet nyújt a vírus Japánban eddig kimutatott variánsai, egyebek közt a brit, a dél-afrikai és az indiai mutánsa ellen is – áll a Jokohamai Egyetem tanulmányában.

  A kutatás alatt 105, a vakcina mindkét adagjával beoltott, a víruson korábban át nem esett embernél vizsgálták hét vírusvariáns elleni antitestek jelenlétét. Az eredmények szerint 90–94 százalékuknál találtak antitesteket a Covid–19 brit, dél-afrikai és brazil mutánsa, 97 százalékuknál pedig az indiai variáns ellen, a vírus Japánban a járvány kezdetétől kimutatható variánsa ellen pedig 99 százalékuknál indult meg az antitestek termelése – számolt be az MTI.

 • Montenegró eltörölte az éjszakai kijárási tilalmat, Észak-Macedónia pedig ismét engedélyezte a nyilvános eseményeket, és megnyitotta a sportközpontokat szerdától a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt – jelentette a helyi sajtó.

  Mindkét országban legalább 40 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma az utóbbi héten – adta hírül az MTI.

  A szkopjei kormány is rövidített a kijárási tilalmon, amely így már éjfél és négy óra között van csak érvényben, a podgoricai kormány döntése értelmében pedig Montenegróban újraindítják a régiók közötti tömegközlekedést.

 • Caj Jing-ven tajvani elnök nyugalomra intette a lakosságot, miután a szigeten az eddigieknél több, 16 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a nap folyamán.

  A kihívás jelenleg is komoly. Kérem, legyenek éberek, és kövessék az iránymutatásokat. Meggyőződésem szerint képesek leszünk együtt felülemelkedni ezen a kihíváson

  – mondta az elnök a Demokratikus Haladó Párt (DPP) székházában.

  A tajvani kormány kedden bejelentette, hogy a nyilvános összejövetelek korlátozását tervezi, miután hat új fertőzöttnél nem derült ki egyértelműen, hogy miképpen fertőződött meg. Ez a jelenség szokatlannak számít a szigeten, ahol eddig sikerült szigorúan kordában tartani a járvány közösségen belüli terjedését.

 • Körülbelül 263 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak be eddig az Egyesült Államokban – közölte az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC).

  A lakosság 46 százaléka (153 millió ember) kapott eddig legalább egy oltást, és a populáció 35 százaléka (117 millió ember) már megszerezte a teljes immunitást – írja a CNN.

 • Indiában 348 421 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában − írja a Guardian.

  A dél-ázsiai országban az elmúlt hetekben általában négyszázezer körül mozgott a megbetegedések száma. Shahid Jameel indiai virológus szerint az enyhe csökkenés nem ad okot az örömre, ugyanis nagyon lassan fog csökkenni az új esetek száma.

  Az országban eddig 23,3 millió koronavírusos esetet azonosítottak. A halálos áldozatok száma 254 225. A betegségből eddig 19,3 millió ember gyógyult fel.

 • A dalmáciai Dugi Otok sziget két háziorvosának egyike nem hajlandó beadni pácienseinek a koronavírus elleni védőoltást.

  Ez nem védőoltás, hanem génterápia, amit az egész világ tud. Egy emberkísérletről van szó; minden, ami az oltással kapcsolatban zajlik, az vegytiszta fasiszta diktatúra és csalás

  – fejtegette Dragan Klarić. Újságíróknak még azt is elmondta, hogy ő egy szabad hivatást űz, és senkinek semmi köze hozzá, hogy miképp végzi a munkáját; egy festőt sem vonnak felelősségre azzal kapcsolatban, hogy miképp kezeli az ecsetet.

  A horvát egészségügyi törvény valóban lehetőséget biztosít az orvosoknak bizonyos körben, hogy akár lelkiismereti okból is megtagadhassák egyes gyógymódok alkalmazását. Azonban a koronavírus-védőoltás beadásának az elutasítása Sanja Barić horvát alkotmányjogi szakértő szerint nem tartozik ebbe a körbe – tájékoztatott a 24sata.hr.

 • Ma megkezdték a 30 eurós állami segély kifizetését a szerbiai polgároknak a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére. Körülbelül 630 ezren részesülhetnek ebből a támogatásból. A tervek szerint a kifizetések május 20-ig befejeződnek. Akik még nem jelentkeztek a segélyért, azok május közepéig megtehetik – tájékoztat a Vajma.info.

  A 30 eurós támogatás bevezetését még januárban jelentették be a szerb hatóságok. E szerint májusban és novemberben minden nagykorú szerb állampolgár, aki jelentkezik, harminc euró dinárellenértékét kapja meg az államtól, a nyugdíjasok pedig ezen kívül még ötven eurót kapnak.

 • Az Egyesült Államokban a koronavírus-mintavételek hetvenkét százalékában mutatták ki az először Angliában megjelent B.1.7 variáns genetikai szekvenciáját – közölte az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) igazgatója.

  Rochelle Walensky elmondta, hogy a vírusmutációk terjedése miatt különösen fontos a koronavírus globális terjedésének megállítása, hogy megelőzhessék az új variánsok kialakulását.

 • A gyerekek és tinédzserek már közel negyedét teszik ki az újonnan diagnosztizált koronavírusos eseteknek – jelentette be az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége (AAP) a CNN beszámolója szerint.

  A gyermekek az új heti esetszám huszonnégy százalékát és az összes fertőzött tizennégy százalékát teszik ki – közölte nyilatkozatában az AAP.

 • A Himalájánál fekvő mintegy 30 milliós állam a világ egyik legfejletlenebb országa. Az egyre súlyosabb indiai járványhelyzet a szomszédos Nepálra is negatívan hat.

  India a saját gondjait orvosolandó ugyanis mind a védőoltások, mind az orvosi oxigén Nepálba exportálását leállította.

  Nepál az első hullámot viszonylag jelentősebb veszteségek nélkül átvészelte, azonban a járvány második hulláma súlyosan érinti az országot.

  Április elején naponta még csupán 150 körüli fertőzésszámot jegyeztek, ám egy hónappal később már a kilencezret is átlépte ez a mutató, és négyezren haltak meg.  

  Nepál a kilencedik a Covid–19-fertőzéssel leginkább sújtott országok listáján. Ezen államok közül Nepál lélekszáma a legalacsonyabb, azonban a pozitív esetszám itt nő a leggyorsabban – nyilatkozta a BBC-nek Sara Beysolow Nyanti, az Egyesült Nemzetek helyi koordinátora.

 • További százmillió adag Pfizer-vakcinát vásárol Brazília − jelentette be az egészségügyi minisztérium. Az oltásokat szeptember és december között szállítják az országba.

  A dél-amerikai országban továbbra is nagyon súlyos a helyzet, naponta kétezer új halálesetet regisztrálnak. Eddig összesen 425 ezer ember halt bele a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe − írja a Guardian.

  A brazil lakosság 15 százaléka kapta meg eddig legalább az oltás első dózisát, ami sokkal kevesebb, mint az európai vagy észak-amerikai átlag.

 • Kalifornia állam csütörtöktől megkezdi a tizenkét és tizenöt év közötti korcsoport oltását. Ezzel több mint kétmillióval nő az államban beoltható állampolgárok száma – közölték a hatóságok.

  A bejelentés azt követően érkezett, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) megadta a korosztályra a vészhelyzeti használati engedélyt.

 • Holland és német kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinája a veleszületett immunválaszok komplex átprogramozódását okozhatja, amit figyelembe kell venni az mRNS-alapú vakcinák fejlesztésénél és használatánál.

  A kutatók megállapították, hogy a vakcina hatékony a koronavírus megelőzésében, de egyelőre keveset tudni a veleszületett és adaptív immunválaszokat befolyásoló széles körű hatásairól.

  Kapcsolódó

  A Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat

  Egyelőre keveset tudni az immunválaszokat befolyásoló széleskörű hatásokról.