Kínos helyzetben Sebastian Kurz, hamisan tanúzhatott az Ibiza-botrány ügyében

2021.05.12. 17:38

Vizsgálatot indított az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) Sebastian Kurz kancellár ellen, amiért állítólag hamis tanúvallomást tett az osztrák Ibiza-botrány feltárásával megbízott parlamenti bizottság előtt. Ezt az osztrák kancellár saját maga jelentette be szerdán – írja az MTI.

Kurz újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy elképzelhetetlennek tartja elmarasztalását az ügyben. Állítása szerint mindig ügyelt arra, hogy az igazsághoz hűen válaszoljon a parlamenti bizottság kérdéseire. Nehezményezte ugyanakkor, hogy a vizsgálóbizottságban megpróbálják kiforgatni az ember szavait, hogy „valamiképp hamis tanúzásra” bírják.

Az ellenzék által kezdeményezett vizsgálat tovább növeli a nyomást Kurzra és pártjára, a konzervatív Osztrák Néppártra (ÖVP). A parlamenti bizottsággal összefüggésben a kancellár bizalmasa, Gernot Blümel pénzügyminiszter már hónapok óta az osztrák ügyészség figyelmének központjában áll. Ellene egyébként a Novomatic szerencsejáték-nagyvállalattal kapcsolatos korrupció gyanúja miatt is nyomozás folyik, bár a politikus tagadja az ellene felhozott vádakat.

A parlamenti Ibiza-vizsgálóbizottság feltételezett korrupciós ügyekre, így például pártadományok politikai döntésekre gyakorolt kihatásaira próbál fényt deríteni Sebastian Kurz 2017 decembere és 2019 májusa között hivatalban volt néppárti-szabadságpárti koalíciós kormánya idején.

A WKStA egyik szóvivője a német dpa hírügynökség megkeresésére megerősítette, hogy vizsgálat folyik a kancellárral és kabinetfőnökével, Bernhard Bonellivel szemben. Az illetékes szerint több feljelentés érkezett be hozzájuk, így a többi között az ellenzéki Liberális Fórumtól (NEOS) is.

A NEOS által beterjesztett panasz szerint Kurz és kabinetfőnöke a parlamenti bizottsági meghallgatásán tagadta, hogy háttéralkuk lettek volna a szintén a kancellár bizalmasának számító Thomas Schmid kinevezésekor az ÖBAG állami holding élére. A NEOS azt állítja beadványában, hogy az ügyészségnek rendelkezésre állnak azok a csevegési naplók, amelyek ennek ellenkezőjét bizonyítják.

Egyes – Kurztól, Schmidtől és Blümeltől származó – üzenetek már korábban kiszivárogtak az osztrák sajtóban. Az üzenetváltás azt a benyomást kelti, hogy az ÖVP-ben már néhány hónappal a független ÖBAG Felügyelő Bizottság 2019 márciusi személyzeti döntését megelőzően biztosak voltak Schmid jövendőbeli szerepét illetően.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke lemondásra szólította fel Kurzot, ha vádat emelnek ellene. Az ÖVP egykori koalíciós partnere, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanakkor a kancellár azonnali lemondását követelte.

Az Ibiza-vizsgálóbizottság egy Ibizán felvett kompromittáló videóról kapta a nevét, ami végül 2019-ben az akkori osztrák kormány bukásához vezetett. A rejtett kamerával készült felvételeken a szabadságpárti Heinz-Christian Strache későbbi alkancellár a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

A videó hazánk szempontjából azért is jelentős, mert amikor Strache a 700 ezres példányszámú Kronen Zeitung osztrák bulvárnapilap megszerzéséről értekezett, Orbán Viktor médiabirodalmát tekintette példának és Heinrich Pecina közvetítői szolgálatait ajánlotta az állítólagos orosz befektetőnek. Pecina volt az, aki 2016. október 8-án bezárta Magyarország legnagyobb napilapját, a Népszabadságot, és a kiadót, a Mediaworks-öt eladta Mészáros Lőrincnek. A beszélgetés alkalmával Strache többször is Magyarországra utalt, mondván, olyan médiaviszonyokat szeretne, mint amilyen hazánkban van.  • Tippek
  • Babaváró hitel