Bálnatetemekkel a törzsén kötött ki egy hadihajó

2021.05.13. 09:44 Módosítva: 2021.05.13. 09:44

Két barázdásbálna tetemét találták meg a múlt hétvégén a San Diegóban dokkoló HMAS Sydney ausztrál hadihajó mellett, miután leváltak a hajótestről. Minden jel arra utal, hogy a 146 méter hosszú, a vízfelszín alá 7 méterre benyúló hajótestű romboló elgázolta a 20 és 7 méteres bálnákat. 

A tengeri emlősök méreteiből arra lehet következtetni, hogy egy anya és borja esett áldozatul az ember építette tengeri monstrumnak. 

A közönséges barázdásbálna a világ második legnagyobb testű emlőse a kék bálna után. A bálnavadászok mintegy 3200 egyedre csökkentették az Egyesült Államok nyugati partjainál élő populációt, ezért felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára. Manapság azonban nem a vadászat jelenti rájuk a legnagyobb veszélyt, hanem az, hogy elüti őket egy hajó. 

Mindazonáltal egyelőre érthetetlen, hogyan gyűrte maga alá a két bálnát a hadihajó, ugyanis a tengeri óriások elkerülik a járműveket, különösen a középfrekvenciájú és a nagy teljesítményű alacsony frekvenciájú szonárral bíró naszádokat. Az ausztrál hadihajót azonban magas frekvenciájú hanglokátorral szerelték fel.

(CNN)