új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Olvasóink!

    Mára vége a tudósításunknak, holnap folytatjuk. 

    Addig is kövessék az Index híreit. 

  • Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke csütörtökön jóváhagyta néhány a koronavírus járvány miatt hozott korlátozás enyhítését.

    Ennek értelmében a fővárosban és néhány tartományban szombaton ismét kinyithatnak az éttermek, valamint meg lehet tartani az istentiszteleteket is. A jelek szerint azonban a böjt megtörésének ünnepe alkalmából már csütörtökön is összegyűltek a hívek. 

    A turistalátványosságok is kinyithatnak, de csak a teljes működési kapacitásuk 30 százalékával operálhatnak egyelőre.

    Május vége előtt ismét megvizsgálják, hogy miként alakulnak a járványügyi adatok, és ha kedvezően, akkor újabb enyhítések jöhetnek majd.

  • Brazíliában jelenleg is vizsgálják, hogy a kormányt terheli-e felelőssé azért, hogy nem sikerült megfékezni a járványt.

    A Pfizer most azt állítja, hogy ők tavaly augusztus és november közt több alkalommal is felajánlották a brazil egészségügyi minisztériumnak, hogy eladnának nekik a koronavírus elleni vakcináikból, de semmilyen választ nem kaptak a megkeresésekre.

    A cég egyik vezető tisztviselője, Carlos Murillo szerint szeptember 12-én Jair Bolsonaro elnököt, valamint a kormány több tagját is felkeresték, de tőlük sem kaptak választ.  

  • A Reuters nemrég összegezte azt, hogy a legújabb tudományos kutatások mi mindenre derítettek fényt a koronavírussal kapcsolatban. 

    Az egyik kutatásból az derült ki, hogy az indiai variáns ellen is hatékonyak lehetnek az mRNS-alapú vakcinák.  A tudósok viszont arra is felhívták a figyelmet, hogy az indiai mutáns még így is nagyobb rezisztenciát mutat az antitestek ellen, mint a vírus többi válfaja, ezért a jövőben érdemes lesz figyelni, hogy továbbfejlődik-e. 

    A szakértők egy másik vizsgálat keretében azt is megállapították, hogy a HIV-fertőzötteknél nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos tünetek a koronavírus-fertőzés következtében, mint másoknál.

    A kutatók közel a 2000 fős fókuszcsoporton végzett vizsgálat alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a HIV-fertőzöttek körében

    öt és félszeres volt a gyakorisága a súlyos tünetek kialakulásának a HIV-negatívakhoz képest.

    Ráadásul a gyógyulás után az antitestekből is jóval kevesebb volt a szervezetükben, ami viszont azt is kérdésessé teheti, hogy milyen mértékben hat náluk az oltás. 

  • A 38,03 millió adagból már felhasználtak 22,4 millió dózist. Statisztikai adatok szerint ezzel a kontinens lakosságának 1,48 százaléka kaphatta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát, míg 0,4 százalék a másodikat is.

    A CDC adatai szerint arányosan Marokkó, Nigéria, Etiópia, Egyiptom és Kenya használta fel a legtöbb oltóanyagot az Afrikai Unió tagállamai közül.

    Egyiptom csütörtökön jelentette be, hogy 1,7 millió adag AstraZeneca-vakcina érkezett az országba az oltóanyagok méltányos elosztását szolgáló COVAX nemzetközi programon keresztül és félmillió adag Sinopharm-vakcina Kínából.

    Az észak-afrikai országba eddig összesen ötmillió adag vakcina érkezett különböző gyártóktól. A kairói vezetés eddig 4,5 milliót kötött le az AstraZeneca és 20 milliót a Sinopharm oltóanyagából. Emellett a Sinopharm és a Szputnyik V hazai termelését is tervezi.

    A CDC csütörtöki adatai szerint Afrikában a járvány kitörése óta több mint 4,6 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 125 ezren hunytak el.

  • Romániában megszűnik az éjszakai kijárási tilalom május 15-étől. A boltok nyitvatartási idejét sem korlátozzák, azaz nem kell este kilenc órakor bezárniuk. Klaus Iohannis államfő ezt azzal indokolta, hogy az oltási kampány nyomán visszaszorulóban a koronavírus-járvány,  írta  a kronikaonline.ro. Szombattól részben eltörlik a szabadtéri maszkviselést. Ez azt jelenti, hogy a zsúfolt helyszíneken – piacokon, vásárokban, buszmegállókban, tömegközlekedési eszközökön – kell csak továbbra is hordani azt.

    Június elsejétől  engedélyezik a családi rendezvények – esküvők, keresztelők – megtartását; a szabadban 70, zárt térben 50 ember vehet részt ezeken. Ha azonban a szervezők garantálják, hogy valamennyi résztvevő beoltott, akkor nincs létszámkorlát. 

  • Úton vagyunk a nyájimmunitás fele: augusztus közepéig 33 millió honfitársunk lesz beoltva

    mondta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. 

    Az országban a 60 év felettieknek már több, mint 40 százalékát sikerült beoltani. Legalább három régióban így június közepén már a 40 és 50 év köztiek beoltása is megkezdődhet. 

    Az országban eddig több, mint 3,5 millió fertőzöttet regisztráltak és már közel nyolcvanezren haltak meg a betegségben. Ugyanakkor január közepe óta harmadára csökkent a százezer emberre levetítve, 14 napos átlagban számolt új fertőzöttek száma. 

  • Az elmúlt 24 órában 953 koronavírus fertőzöttet regisztráltak Romániában. A megelőző napon 930 új beteget diagnosztizáltak. A kórban 75 beteg lelte halálát szerdán, írta a kronikaonline.ro. Kórházban 5475 pácienst ápolnak, intenzív osztályon 829 embert kezelnek.

  • Szlovákiában 328 újabb fertőzöttre bukkantak 4968 PCR-teszt kiértékelése után. A Covid-19 kórban és szövődményeiben az utóbbi 24 órában 39 ember halt bele,írta az ujszo.com. Kórházban 957 pácienst ápolnak, intenzív osztályon 103 betegről gondoskodnak,122 fertőzött van lélegeztetőgépen.

  • Jövő hétfőn Németország legészakibb szövetségi tartománya, Schleswig-Holstein megnyithatja kapuit a turisták előtt. Összesen 600 létesítmény, köztük múzeumok, éttermek, kempingek nyithatnak majd ki. 

    „Hurrá, viszontlátjuk egymást!” – hirdeti egy kávézó melletti felirat Kiel városában.
    „Hurrá, viszontlátjuk egymást!” – hirdeti egy kávézó melletti felirat Kiel városában.
    Fotó: Axel Heimken / AFP

    A nyitást helyben, négy mintaprojekt keretében már előzőleg letesztelték és biztonságosnak találták.

    Zsúfolt helyeken továbbra is kötelező lesz, a maszk viselése, a vendégeknek pedig érkezéskor két negatív teszteredményt is be kell bemutatniuk, ezek közül az egyik nem lehet 48 óránál korábbi. Ezenfelül még az üdülés alatt is teszteltetniük kell magukat a turistáknak.

    A nyitás hírére a régióban rövid idő alatt szinte mindent le is foglaltak. 

  • Szerbiában 901 új fertőzöttet diagnosztizáltak 12 089 PCR-teszt feldolgozása után az elmúlt 24 órában. Szerdán 18 beteg életét követelte a Covid-19 és szövődményei, írta a PannonRTV. Kórházban  3 311 koronavírusos pácienst kezelnek, közülük jelenleg 98 fertőzött szorul lélegeztető gépre.

  • A brit kormány fontolóra veszi, hogy felgyorsítja az oltási kampányt az ország néhány részén. A célzott, kis területeket érintő kampányok keretében arra törekednének, hogy mielőbb beoltsák az összes regisztráltat azokon a helyeken, ahol az indiai variáns terjed. 

    A mutáns vírus terjedése miatt Boris Johnson miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki csütörtökön, hozzátéve, hogy ennek ellenére folytatni fogják a járványügyi korlátozások feloldását.

    Mindeközben arra is felhívta a figyelmet, hogy azokon a területeken, ahol gyorsabban terjed a fertőzés, elképzelhető, hogy regionális lezárásokat vezetnek be. 

  • Eddig csak az volt biztos, hogy a parazitafertőzés elleni indikációjú ivermectint magyar kórházakban tesztelik, a cél, hogy be lehessen vetni a SARS-CoV-2-es koronavírus ellen. Utánajártunk, és kiderült, hogy a kutatás elég jól halad, és hónapokon belül eljuthatunk oda, hogy az orvos felírja nekünk a Covid-terápia részeként. Ez komoly áttörés lenne, hisz a gyógyszerészeti intézet eddig kifejezetten tiltotta, hogy valaki koronavírus ellen használja a szert.

    Az Index teljes cikke>>>

  • A középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át, megemelik a rendezvényeken részt vevők maximálisan megengedett létszámát, és meghosszabbítják a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét Szlovéniában – írja az MTI.

    A ljubljanai kormány szerda este hozott döntése alapján szombattól a korábbi tíz fő helyett 50 főig engedélyezik a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Lehet továbbá kültéri és beltéri sport-, kulturális és más jellegű rendezvényeket szervezni, de ezek csak ülőhelyesek lehetnek.

    Zárt helyiségben csak a kapacitások felét lehet felkínálni. A rendezvényeket csak a védettségről szóló igazolásokkal lehet látogatni: oltási bizonyítvánnyal, igazolással arról, hogy az illető átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve PCR- vagy gyors antigénteszttel.

    Hétfőtől a középiskolások teljesen visszatérhetnek az iskolapadokba, korábban a diákok fele otthon, fele pedig az iskolában tanult, heti váltásban. A jövő héttől teljesen jelenléti oktatásban részesülnek az egyetemisták is.

    A vendéglátóhelyek a korábbi 7 óra helyett öt órakor nyithatnak, és 19 óra helyett 22 óráig lehetnek nyitva. Kinyithatnak a kaszinók és a mozik is – szintén fél kapacitással –, és itt is előfeltétel a védettségi igazolvány.

    Csütörtökre Szlovéniában 597 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 248 ezret. Az elmúlt napon négy beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4308-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 450-en vannak kórházban, 123-an közülük intenzív osztályon.

    A valamivel több mint kétmilliós országban eddig a védőoltás első dózisát 500 ezren kapták meg, közülük 200 ezren már a másodikon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 24,4, illetve 12,3 százaléka.

  • Több mint 133 ezer ember halhatott meg Dél-Afrikában koronavírus-fertőzés következtében, ami lényegesen nagyobb a hivatalosan közölt, csaknem 55 ezer halálesetnél. 

    A Dél-afrikai Orvosi Kutatói Tanács, (SAMRC) jelentése szerint az elmúlt 12 hónapban 157 ezer többlethalálozás volt az országban, becslések szerint ennek mintegy 85 százalékát koronavírus-fertőzés okozta, ami azt jelenti, hogy több mint 133 ezer ember halhatott meg a kór miatt.

    A több mint 59 millió lakosú Dél-afrikai Köztársaságban eddig a fertőzéshez köthető 54 968 halálesetet regisztráltak hivatalosan.

    Az afrikai országban a világ egyik legszigorúbb zárlatát vezették be tavaly márciusban, amikor az esetszámok még viszonylag alacsonyak voltak, a SAMRC szerint a heti koronavírusos halálesetek számának növekedése azonban tavaly májustól egyértelművé vált.

    A többlethalálozási mutatók – amelyeket egyes epidemiológusok a legjobb módszernek tartanak a koronavírusos halálesetek mérésére, tekintve, hogy a járvány áldozatainak nyilvántartásánál a számolási módszerek országonként eltérőek –

    számos országban nagyobbak a hivatalosan közölt halálozási számoknál.

    A többlethalálozást egy adott időszakban feljegyzett halálesetek száma és a várható halálesetek száma közötti különbség alapján állapítják meg.

  • Ukrajnában csütörtökre gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csaknem hétezer új beteget és ismét csaknem 350 elhunytat jegyeztek fel, amivel a halálos áldozatok száma már meghaladja a 47 ezret.

    A kórházba kerültek száma is jelentősen nőtt, az egészségügyi tárca mégis a helyzet stabilizálódásáról számolt be.

    Kórházba a korábbi napokhoz képest most jóval több, 2569 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk még csaknem feleennyi volt.

    A legtöbb új beteget, 726-at megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 200 ezret, az elhunytaké 29-cel 4883-ra nőtt.

    Az egészségügyi minisztérium csütörtökre ismét frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását, amelynek alapján Ukrajna egésze a jelenleg legenyhébb sárga" kategóriába került, azaz most már egyetlen régió sem tartozik a súlyosabb vörös", illetve „narancs" besorolásba. A sárga” kategóriában csupán az idősotthonok látogatását korlátozzák. Szabadon működhetnek az üzletek, a vendéglátóhelyek – nem túlzottan szigorú létszámkorlátozással a benti légtérben egyszerre bent tartózkodókra vonatkozóan –, és folytatódhat az oktatás az iskolákban is.

    Az Ukrajinszka Pravda hírportál közben csütörtökön arról számolt be, hogy

    az oltópontokon szinte teljesen elfogyott az AstraZeneca-vakcina,

    amely Indiából és Dél-Koreából érkezett, mindössze 26 ezer dózis maradt, amelyet a második adagok beadásához tartalékolnak.

    Az egészségügyi tárca közölte, hogy újabb szállítmány érkezésére várnak. A tárca közlése alapján az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 901 105-en kapták meg a védőoltás első, 3828-an a második dózisát is. Előző nap 20 386 embert oltottak be, közülük 1900-an kapták meg az oltás második adagját.

  • A hivatalos adatok szerint szerdán 1261 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, ami tavaly nyár óta a legalacsonyabb napi esetszám. Az egy héttel korábbi helyzethez viszonyítva a napi új esetek száma több mint 600-zal csökkent.

    Közben szerdán 82 ezer adag Covid–19 elleni oltóanyagot adtak be az orvosok, ami 2500-zal több az egy héttel korábbinál. Bár a beadott oltások száma már öt napja 80 ezer fölött van, a vakcináció körül továbbra is sok a probléma, elsősorban a szervezéssel kapcsolatosan – írja az MTI.

    A védőoltás mindkét adagját a 10,7 milliós Csehországban eddig mintegy 1,1 millió személy kapta meg. Az összes beadott oltóadagok száma 3,9 millió. Csehországban változatlanul csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat használják.

    Az utolsó hét nap százezer lakosra eső átlagos esetszáma már 82-re csökkent. A kormány számára ez a mutató mérvadó az óvintézkedések fokozatos enyhítése terén. A cseh kormány már korábban közölte: akkor enyhíti a közéleti korlátozásokat, ha ez a mutató 100 alá esik. Probléma azonban, hogy az országban regionális különbségek vannak. Ennek ellenére a kormány úgy döntött, hogy a korlátozó intézkedések enyhítése mindig országos hatályú lesz.

    Tovább enyhült a kórházi helyzet is. A kórházakban jelenleg mintegy 1700 covidos beteget kezelnek, 700-zal kevesebbet, mint egy hete, s a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 350 alá került. A kórházak leterheltsége régiónként nem egyforma. Minden kórházban azonban már van elegendő szabad speciális covidos ágykapacitás – jegyezte meg a tárca.

    A kórházak áttértek a megszokott munkarendre, és országszerte felújították a tervezett, korábban a járvány miatt elhalasztott műtéteket is.

    A tavaly március elején kitört járvány áldozatainak eddigi száma 29 825, ezen a téren is sokat javult a helyzet, és a napi halálesetek száma jelenleg már 30-35 körül mozog Csehországban.

    A járvány terjedési mutatója a szaktárca szerint immár két hete továbbra is egy alatt van (0,77).

    A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatosan feloldja az óvintézkedéseket. Egy hete kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, most hétfőn pedig az üzletek, s az általános iskolások is visszatérhettek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai a jövő héten nyitnak.

  • A koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és maszkviselési előírások felfüggesztésével rendeznek kísérleti előadásokat a beoltottak számára a hétvégén a Bukaresti Nemzeti Színházban és operában, valamint a kolozsvári operában – közölte csütörtökön az Adevarul hírportál.

    A Bukaresti Nemzeti Opera művészei Mozart, Rossini, Mascagni, Prokofjev, Verdi és Puccini műveiből állították össze a Libera Musica című gálaműsort. Péntek este az intézmény 657 férőhelyes nagytermében a beoltottak számára, vasárnap este pedig szabadtéren a – beoltottakon kívül – a betegségen átesettek és a negatív teszteredményt felmutatók számára játszanak.

    A Bukaresti Nemzeti Színház szombat este szintén a koronavírus ellen beoltott közönség előtt viszi színre Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát Ion Caramitru rendezésében.

    A Kolozsvári Román Opera ugyancsak szombaton Charles Gounod Faustját tűzte műsorra David Crescenzi vezényletével (Faust: Stefan Pop, Mefisztó: Szabó Bálint), a terembe pedig azok a nézők ülhetnek be, akik legalább tíz napja megkapták az oltás második adagját is.

    Egyik előadáson sem kötelező a védőmaszk viselése. A nézőknek tudniuk kell, hogy adataikat regisztrálják és 14 napig megfigyelés alatt maradnak, mert az egészségügyi hatóságok nyomon fogják követni, előfordul-e koronavírus-fertőzés körükben – idézte az Adevarul Bogdan Gheorghiu kulturális minisztert.

    A kísérleti előadások megrendezéséhez a hét elején elfogadott kormányhatározat teremtette meg a jogi feltételeket, amely csütörtöktől kezdődően újabb 30 napra meghosszabbítja a veszélyhelyzetet és a járványügyi korlátozások hatályát.

    A kormányhatározat szerint a kulturális minisztérium javaslatára az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) az egészségügyi tárca jóváhagyásával engedélyezhet olyan zárt térben tartott kulturális rendezvényeket, amelyeken nem korlátozzák a terem befogadóképességének 30 vagy 50 százalékára (a település fertőzési rátája függvényében) a részvevők számát.

    Ezeken a kísérleti előadásokon azonban csak olyan nézők vehetnek részt, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, 72 óránál frissebb negatív PCR-tesztet vagy 24 óránál frissebb negatív antigéntesztet mutatnak be, valamint azok, akik több mint 15, de kevesebb mint 90 nappal korábban átestek a koronavírus-fertőzésen.

    A kormányhatározat a sportrendezvényekre is könnyítéseket fogadott el.

    Bukarestben egyébként hivatalosan csütörtöktől érvényesek a – másfél ezrelékes fertőzési ráta alatti – zöld zónákra vonatkozó előírások, így a színházak, koncerttermek, mozik és a zárt térben működő vendéglők immár kapacitásuk 50 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket a sárga zónában engedélyezett 30 százalék helyett.

  • Egy dél-afrikai jelentés szerint több mint 133 ezer áldozata van a koronavírus-járványnak Dél-Afrikában a pandémia kezdete óta, ami jóval több, mint a hivatalos, 54 968 halottról szóló adat – írja a The Guardian.

    Dél-Afrika az egyik legszigorúbb járványügyi korlátozásokat vezette be már 2020 márciusában, amikor a napi számok még aránylag alacsonyak voltak.

  • Ingyenesen végzik el csütörtöktől a PCR-tesztet Montenegróban azon turisták számára, akiknek negatív koronavírustesztre van szükségük a hazatéréshez – közölte az Adria-parti ország egészségügyi minisztériuma.

    Montenegró a lépéstől a turizmus újraéledését reméli, a szükséges tesztek költségeinek eltörlése ugyanis vonzó lehet a tengerpartra vágyók számára – írta a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) honlapja alapján az MTI.

    A kis nyugat-balkáni ország idegenforgalma tavaly óriási csapást szenvedett el a koronavírus-pandémiával kapcsolatos utazási korlátozások miatt, s az illetékesek azt remélik, hogy idén a szálláshelyek telítettsége megközelíti a járvány előtti időszakét.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 1046-tal 703 497-re, Koszovóban 113-mal 105 993-ra, Észak-Macedóniában 150-nel 154 372-re, Montenegróban 97-tel 98 546-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 284-gyel 201 376-ra növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 17-tel 6611-re, Koszovóban néggyel 2216-ra, Észak-Macedóniában 16-tal 5151-re, Montenegróban hárommal 1548-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 31-gyel 8897-re emelkedett.

  • Az oroszok 62 százaléka egyelőre nem kér az orosz fejlesztésű Szputnyik V-ből, annak ellenére sem, hogy a világon már több millió ember megkapta, és nem hallani komoly mellékhatásokról sem. 

    A Moscow Times szerint ez újabb jele annak, hogy miközben a hatóságok fel akarják gyorsítani az oltási kampányt, a lakosságot nem sikerült meggyőzni az oltakozás fontosságáról.

    A Levada közvélemény-kutató felmérése alapján a válaszadók 26 százaléka áll készen arra, hogy beoltsák, ami elmarad a februárban mért 30 százalékos aránytól. A felmérés rámutat arra is, hogy a különböző korosztályokat tekintve nagy az eltérés az oltakozási hajlamban. A 18 és 24 év közöttieknek csupán 12 százaléka venné fel a védőoltást, míg az 55 év felettiek 37 százaléka áll készen a tűszúrásra. 

    A megkérdezettek 56 százaléka nem fél a fertőzéstől, miközben csak 10 százalékuk jelezte, hogy már beoltották. Eközben Oroszország a koronavírus által egyik leginkább sújtott ország, 4,9 millió esetet azonosítottak, és 420 ezer volt a többlethalálozás a járvány kitörése óta. 

    A moszkvai lap szerint ha az oroszoknak nem jön meg gyorsan a kedve az oltakozáshoz, a jelenlegi oltási ütem mellett a közösségi immunitáshoz szükséges arányt, a lakosság 70 százalékos átoltottságát 2023 februárjára érik el. 

  • Az Egyesült Államokban Mike DeWine ohiói kormányzó szerdán bejelentette, hogy 300 millió forintnak megfelelő összeget sorsolnak ki öt szerencsés ember között, aki beoltatta magát koronavírus elleni vakcinával – írja az NBC.

    Az első sorsolás május 26-án lesz, és egészen 5 héten keresztül tart, a lottóhúzásokat szerdánként tartják majd. A játékban csak 18 éven felüli ohiói lakosok vehetnek részt, olyanok, akik megkapták már az első vakcinát. A fiatalabbaknak sincs okuk panaszra, mivel egyetemi felvételit nyerhetnek, ösztöndíjjal, fedezve a lakhatásuk költségeit is.

    Nem Ohio az egyetlen állam, amely meglepő módon ösztönzi a lakosokat az oltakozásra: Nyugat-Virginia 100 dolláros kötvényt ad azoknak, akik beoltják magukat, míg New Jersey sört, New York pedig ingyenes MetroCardot kínál az embereknek.

  • Oroszországban is azonosították a  koronavírus  Indiában felfedezett  mutációját – írja a  The Guardian.

    Hatósági közlések szerint az eseteket a Moszkvától 700 km-re fekvő Uljanovszk Állami Egyetemen tanuló hallgatójánál mutatták ki. A diákok azóta orvosi megfigyelés alatt állnak. Korábban Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy még egyetlenegy esetben sem mutatták ki az indiai variánst.

  • Belső vizsgálat indult az Arad megyei rendőr-főkapitányságon, miután nagyon súlyos vádakkal illettek egy rendőrt, aki a járókelők beszámolói alapján a Buttyin nevű faluban véresre vert egy nőt, mivel az nem viselt maszkot az utcán – tájékoztat róla a Főtér.

    Tanúk elmondása szerint egy ötvenéves nő szerdán éppen mezőgazdasági munkából tartott hazafelé, amikor egy rendőrjárőr igazoltatta az otthona közelében. Azt, hogy ezek után pontosan mi történt, ki mit mondott, mit tett, nem lehet még tudni. 

    Az biztos, hogy a nőhöz mentőt kellett hívni, mert vérzett az arca.

    A rendőrség szerdán tudatta, hogy feljelentést egyelőre senki nem tett, de vizsgálatot indítottak az ügyben, és mindenképpen kiderítik, hogy hogyan követték egymást az események. 

  • Az Ethereum alapítója, Vitalik Buteri 1,5 milliárd dollár értékű kriptovalutát adományozott az India Covid-Crypto Relief Fund nevű alapítványnak, amely kriptós adományokat gyűjt a koronavírus által borzasztóan megtépázott Indiának – írja a Hypebeast.

    A tranzakció összesen 100 ETH és 50 trillió shib kriptovalutát foglal magában. Érdekesség, hogy az átutalást követő 24 órában 38 százalékkal csökkent a Shiba Ina értéke.

    Indiában eddig 350 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és meghalt 3500 ember.

  • A pozsonyi kormány jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amelynek köszönhetően Szlovákiában eltörölhetik a veszélyhelyzetet, ezzel együtt pedig a kijárási tilalmat is. A koalíciós pártok képviselői azzal érvelnek, hogy a javuló járványhelyzetben már nincs értelme korlátozni az emberek mozgását – olvasható az Új Szó oldalán. 

    Szlovákiában október óta kijárási tilalom van érvényben, az utóbbi időben a járványhelyzet látványos javulása óta egyre több koalíciós képviselő érvelt a veszélyhelyzet eltörlése mellett, azonban ez teszi lehetővé a kormánynak a koronavírussal kapcsolatos rendkívüli intézkedéseket. Éppen ezért

     koalíciós képviselők beterjesztették az úgynevezett gazdasági mobilizációval kapcsolatos törvényjavaslatot,

    amely lehetővé tenné a szlovák kormánynak, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése nélkül is kezelje a járványhelyzetet. A dokumentumot már el is fogadta a kormány, és még ezen a héten parlament elé kerül, amit feltehetőleg megszavaznak, és akkor valószínűleg

    jövő hét szerdától már nem lesz kijárási tilalom Szlovákiában.

  • Huszonnyolc olyan ember szervezetében képződött vérrög, akiket a Johnson & Johnson vakcinájával oltottak be – idézi a CNBC az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal (CDC) közleményét. Három beoltott személy meghalt, négy másikat május 7-én még kórházban ápoltak, egyiküket az intenzív osztályon.

    Óvatossági intézkedésként a CDC és az amerikai gyógyszer- és élelmiszer-felügyeleti hatóság, az FDA április 13-án felfüggesztette a Johnson & Johnson vakcinájának a használatát a 18 és 48 év közötti nők trombózisos esetei miatt. Tíz nappal később a CDC úgy ítélte meg, hogy az oltóanyag jelentette védelem felülmúlja a várható kockázatokat.

  • A világon 160 079 845 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 326 911 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli összesítése szerint.

    Egy nappal korábban 159 337 160 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 312 920 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 813 870 fertőzött volt eddig a napig, és 583 661-en haltak meg.
    • Indiában 23 340 930 fertőzöttet és 254 197 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 15 359 397 fertőzöttről és 428 034 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 882 882 fertőzöttet és 107 280 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 072 462 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 43 821.
    • Oroszországban 4 849 044-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 112 410-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 457 742 a fertőzöttek száma, és 127 901-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 131 078 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 123 544.
    • Spanyolországban 3 592 751 fertőzöttet és 79 208 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 564 494 a fertőzöttek száma, és 85 451 a halottaké.
    • Argentínában 3 215 572 a fertőzöttek és 68 807 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 842 339 fertőzöttet és 70 679 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Egyre több japán város lép vissza a külföldi sportolók befogadásától a koronavírus továbbgyűrűzése miatt – írja a The Guardian. A nemzetközi sportolók fogadására regisztrált 528 város közül 40 döntött úgy, hogy elutasítja az olimpiára készülők edzőtáborban történő elhelyezését.

    Oigava Kazuhiko, Ibaraki prefektúra kormányzója arról beszélt, hogy megtagadja az olimpiai szervezőbizottság azon kérését, hogy kórházi ágyakat biztosítsanak az állampolgárok kárára a sportolóknak. Mint mondta, fontolóra kéne venni az ötkarikás játékok halasztását, vagy végleg lemondani róla. Korábban az Egyesült Államok atlétái már lemondták a Csibában tervezett edzőtáborozásukat a koronavírus-járványtól való félelem miatt. A tokiói olimpia július 23-án rajtol, az atlétikai versenyek pedig július 30-án kezdődnének meg a japán fővárosban.

  • Már az utolsó kísérleti fázis előtt áll az a vakcina, amelyet Vietnám készül piacra dobni – írja a Nikkei Asia.

    A Nanocovax nevű oltóanyagot a Nanogen Pharmaceutical Biotechnology nevű startup fejlesztette ki a hanoi katonai egyetemmel. Két dózisban adják be, eddig mind az 560 kísérleti alanyban kiváltotta a megfelelő immunválaszt. Utolsó kísérleti fázisában, augusztusban és szeptemberben 10 ezer emberen fogják tesztelni, de veszélyhelyzeti használatra már májusban készen áll. Egy adagját öt dollárért (átszámítva körülbelül 1480 forintért) adják el a hanoi kormánynak.