18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A Hamász már 1500 rakétát lőtt ki, lincshangulat uralkodik több izraeli városban

2021.05.13. 06:50

Csütörtökre virradóra először Izrael északi részén is megszólaltak a légvédelmi szirénák, eddig csak az ország déli régiói voltak veszélyben a Gázai övezetből kilőtt rakétáktól. A legfrissebb adatok szerint hétfő este óta mintegy 1500 rakétát lőtt ki a Hamász Izrael területére, s bár az égből becsapódó eszközök elől az izraeli Vaskupola rakétaelhárító-rendszer és az óvóhelyek menedéket nyújtanak, beszámolók szerint több, a rakétatámadások állandó veszélyétől mentes izraeli városban lincshangulat lett úrrá. 

Az MTI szerda esti jelentése szerint az ország több helyén zsidó és arab csoportok járják az utcákat, hogy önbíráskodással álljanak bosszút a másik csoport tagjain. Az észak-izraeli, zsidók és arabok által vegyesen lakott Akkóban életveszélyes állapotban szállítottak egy meglincselt zsidó férfit a nahariai kórházba. 

Haifán összeverődött zsidók egy arab férfit próbáltak meglincselni, de sikerült elmenekülnie és orvosi segítséget kérnie

A Tel-Avivtól délre található, tengerparti Bat Jamban zsidó fiatalok csoportja súlyosan bántalmazott egy arab fiatalt, szétverték egy arab tulajdonos fagylaltozóját, betörték számos másik, részben zsidók tulajdonában álló üzlet kirakatát. A zavargásról felvétel is készült, az önkényeskedőket a televíziókamerák sem tántorították el az erőszaktól. 

A Bat Jamban randalírozók délután az interneten nyíltan szerveződtek, s megtalálható köztük a hírhedt jeruzsálemi La Familia nevű, rasszista csoport, a Beitár Jerusalaim (Beitar Jeruzsálem) focicsapat rajongótáborának kemény magja.

Az ország közepén található, szintén vegyes lakosságú Lodban a keddi zavargások miatt szerdától kijárási tilalmat vezettek be, és a városba jelentős biztonsági egységeket vezényeltek, de ennek ellenére sem csillapodtak a kedélyek. 

Amír Ohana belbiztonsági minisztert, Benjámin Netanjahu miniszterelnök bizalmasa és jobbkeze Lodban járt, ahol a rendőrségnek azt mondta: számára világos, hogy „egy jó és egy rossz" csoport áll egymással szemben, a jók a zsidók, a rosszak az arabok.

A város polgármestere eközben azt közölte, hogy elvesztették a város fölött az irányítást, az utcák egy zsidó-arab polgárháború színterévé váltak. 

A kormányfő szerint az erőszakos cselekmények kimerítik az anarchia fogalmát, és beküldi a hadsereget a polgárháborús légkörű városokba, hogy megerősítsék a rendvédelmet. A kormányfő szerdai videóüzenetében mindazonáltal nem tett különbséget a zavargók között.

Semmi sem igazolhatja azt, hogy arab csőcselékek zsidókra támadnak, ahogy azt sem, hogy zsidó csőcselékek arabokra 

– szögezte le.

Egyelőre nem világos, hogy a napokban kiújult zsidó-arab konfliktusnak mikor lesz vége. Benny Gantz védelmi miniszter a Gázai övezet bombázásának felfüggesztésének feltételéül a rakétázások beszüntetését szabta. Azt mondta, a műveleteknek nincs határideje. 

Kérdés továbbá, hogy az palesztin enklávét uraló Hamász meddig provokálja az izraeli válaszcsapásokat, hogy politikai tőkét kovácsoljon belőle. Jóllehet, egyes vélemények szerint politikai szempontból Benjamin Netanjahunak is jól jön most egy konfliktus

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport