Hamis tanúvallomásért akár 3 évet is kaphat az osztrák kancellár

GettyImages-1232821854
2021.05.13. 15:43
Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár maga jelentette be, hogy az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vizsgálatot indított ellene, amiért állítólag hamis tanúvallomást tett az osztrák Ibiza-botrány feltárásával megbízott parlamenti bizottság előtt. Az ügyészség Gerhard Bonelli kabinetfőnököt is vizsgálat alá vonta.

Nyomás alatt a kancellár

A kancellárra nagy nyomás nehezedik most, sőt a vizsgálóbizottság Sebastian Kurz bizalmasát, Gernot Blümel osztrák pénzügyminisztert is hónapok óta figyeli. Ellene egyébként a 

Novomatic szerencsejáték-nagyvállalattal kapcsolatos korrupció gyanúja miatt

is nyomozás folyik, bár a politikus tagadja az ellene felhozott vádakat.

Számos jelentés érkezett az üggyel kapcsolatban, köztük a liberális Neos párt részéről is. A Neos által beterjesztett panasz szerint Kurz és kabinetfőnöke a parlamenti bizottsági meghallgatásán tagadta, hogy háttéralkuk lettek volna a szintén a kancellár bizalmasának számító Thomas Schmid kinevezésekor az ÖBAG állami holding élére.

A Neos azt állítja beadványában, hogy az ügyészségnek rendelkezésére állnak azok a csevegési naplók, amelyek ennek ellenkezőjét bizonyítják.

A WKStA bármikor tehet bűnügyi panaszt. Az eljárásban egyetlen bíró döntése fog számítani. Sebastian Kurz kancellár viszont kijelentette, hogy nem fog lemondani, sőt örömmel fog eleget tenni a bírói kihallgatásnak. Kiemelte, hogy mindig minden kérdésre az igazat válaszolta, és ezután sem lesz másképp.

Tudtam, hogy a törvény előírja az igazság kimondását a bizottság előtt, ezért mindig őszintén válaszoltam (a kérdésekre).

mondta a kancellár.

Három év is lehet

Az osztrák Büntető Törvénykönyv (StGB) 288. cikkelye szerint a bíróságon hamis vallomást tevő „tanút” három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. De a kancellár elmondta, hogy elképzelhetetlennek tartja elmarasztalását az ügyben. Hangsúlyozta: mindig ügyelt arra, hogy csakis az igazat mondja a parlamenti bizottság kérdéseire.

Nehezményezte ugyanakkor, hogy a vizsgálóbizottságban megpróbálják kiforgatni az ember szavait, hogy „valamiképp hamis tanúzásra” bírják.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Kurz lemondását követelte. A többi ellenzéki párt nem tett még ilyen lépéseket, de ha kiderül, hogy bűnös, akkor biztosan lépnének. A Zöldek, amely most koalícióban van a kormánypárttal (ÖVP), bíznak az igazságszolgáltatásban.

Wolfgang Sobotka, a Nemzeti Tanács elnöke néhány napja javasolta az Ibiza-vizsgálóbizottság megszüntetését. Ezzel több politikustársa is egyetértett, szerintük érdemes lenne megvitatni.

A vizsgálóbizottság

Az Ibiza-vizsgálóbizottság egy Ibizán felvett kompromittáló videóról kapta a nevét, ami végül 2019-ben az akkori osztrák kormány bukásához vezetett. A rejtett kamerával készült felvételeken a szabadságpárti Heinz-Christian Strache későbbi alkancellár

a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba 2017 júliusában egy magát ausztriai befektetésre készülő nőnek, aki dúsgazdag orosznak vallotta magát,

néhány hónappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

(Borítókép: Sebastian Kurz 2021. május 11-én. Fotó:  Peter Kneffel / picture alliance / Getty Images)  • Hírek
  • Személyi kölcsön