Lehet, hogy mégis laborszökevény a vírus

A koronavírusról szóló külföldi hírek az Indexen percről percre!

Vöő György
Dobó Géza
Ágoston Zoltán
2021.05.14. 11:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Zsarolóprogramokkal támadást intéztek Írország online egészségügyi rendszere ellen.

    Az ír egészségügyi minisztérium a behatolási kísérletre reagálva lekapcsolta a rendszert. 

    Elővigyázatosságból minden online rendszerünket lekapcsoltuk, hogy megvédjük őket a támadásoktól, valamint hogy a biztonsági partnereinkkel megvizsgálhassuk a történteket 

    – írták. 

    Az emberektől elnézést kértek a kellemetlenségek miatt, valamint hangsúlyozták, hogy a történtek ellenére az oltási kampány a tervek szerint halad tovább. 

  • A helyi lakosokat július végétől kezdve elkezdik oltani Tajvan saját fejlesztésű oltóanyagával – jelentette be Csaj Ing-ven tajvani elnök.

    A szigetországot többnyire elkerülte a járvány, de a vakcinabeszerzés és az oltási kampány eddig csak lassan haladt előre. Eddig az AstraZeneca oltóanyagából kaptak több százezer dózist, az év második felében pedig mRNS-alapú vakcinákkal is számolhatnak.

    Az elnök szerint a saját kifejlesztésű oltóanyagon jelenleg a második fázisú klinikai kísérleteket végzik, amelyek hamarosan véget érnek. 

  • A munka utáni program kiválasztásánál egyre több brüsszeli fiatal mond le arról, hogy legurítson egy jó pofa sört valamelyik újranyitott kocsma teraszán. Ehelyett inkább sorba állnak az oltóközpontok előtt, hátha esélyük adódik egy fel nem használt koronavírus-vakcinára.

    Hivatalosan ugyanis csak a 40 év felettiek regisztrálhatnak az oltásra, de ha valaki nem jelenik meg közülük, akkor másnak is beadják, hogy ne vesszen kárba – írja a Politico

    A fiatalok az után váltak türelmetlenebbé, hogy kiderült, június 21-től PCR-tesztek és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak az Európai Unió oltási igazolványával rendelkezők, ők pedig nagyjából ekkor jutnának hozzá az első dózisukhoz, ami keresztülhúzhatja a nyári terveiket.

  • A csaknem 43 milliós Ukrajnában május 12-éig 901 ezren kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, írta a karpathir.com. A második adagot összesen 3828-an vehették magukhoz. A várólistán mintegy 543 ezer ember szerepel.

  • Szlovákiában PCR-tesztekkel 294 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. A tesztek pozitív aránya 4,14 százalék volt, írta az ujszo.com. Csütörtökön 33 beteg életét követelte a Covid–19, illetve szövődményei. 

  • Szingapúr ismét szigorít a megugró számú koronavírusos esetek miatt. Megint letiltották a vendéglátóhelyeken a helyi fogyasztást, és a gyülekezést 2 főben korlátozták a korábbi 5 helyett.

    Utasítottak mindenkit, hogy aki tud, az otthonról dolgozzon, írta a Portfolio. Közölték, hogy elhalasztják a május 26-án elindítani tervezett utazási buborékot Hongkonggal.

    A Szingapúr–Hongkong közötti légi közlekedési híd lehetővé tette volna, hogy a két város között utazók elkerüljék a karanténkötelezettséget. A hír a tőzsdén is esést indított el, a szingapúri index 3 százalékos mínuszban áll a kereskedésben.

  • Szlovákiában hétfőtől vége a tömeges, országos antigéntesztelésnek. Ugyancsak hétfőtől a piros vagy ennél jobb besorolású járásokban kinyithatnak a mozik is, ahol az ültetési rend az adott régió színétől függ, írta a Parameter.sk.

    A rózsaszín járásokban, ahol az elsőfokú riasztás érvényes, a beltéri rendezvényeken már 25 ember is összeverődhet, a kültéri sokaság 50 főre duzzadhat. Ez a létszámkorlátozás érvényes lesz a lagzikra is. Ám a résztvevőknek egy negatív teszteredményt is fel kell mutatniuk.

  • Romániában van olyan javaslat, hogy a bárok, kávézók, klubok, diszkók júniustól kinyissanak, de csak a koronavírus ellen beoltottaknak. Ezeket a kormány vizsgálja, mondta Florin Cîţu miniszterelnök a Digi 24 hírtelevíziónak a kronikaonline.ro tudósítása szerint.

    A román miniszterelnök hangsúlyozta: maximálisan 50 százalékos kapacitásról lehet szó. Hozzáfűzte: a kitűzött átoltottsági célkitűzéseket teljesíteni kell, és ha mégsem lesz sikeres az oltási kampány, akkor behúzzák a lazítások kézifékjét. A bukaresti kormány célja az, hogy júniusig öt-, júliusig hat-, augusztus elsejéig pedig hétmillió beoltott legyen.

  • A japán kormány további három prefektúrára, Hokkaidóra, Okajamára és Hirosimára terjeszti ki a járvány miatti rendkívüli állapotot, mivel az országban terjed a koronavírus, miközben egyre közeleg a tokiói nyári olimpia.

    Nisimura Jaszutosi, a koronavírus-járvány kezeléséért felelős miniszter közölte pénteken, hogy a kormány mellett működő szakértői testület által már jóváhagyott korlátozásokat várhatóan vasárnap vezetik be, és május végéig lesznek érvényben.

    Szuga Josihide kormányfő a nap folyamán tesz erről hivatalos bejelentést.

    Az észak-japán Hokkaidóban csütörtökön minden eddiginél több, 712 új fertőzöttet regisztráltak, a nyugati Hirosimában pedig szerdán volt rekord, 219 új esetet jelentettek. 

  • Ukrajnában 7562 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Kórházba 2195 beteget kellett szállítani csütörtökön, írta a karpathir.com. Egy nap leforgása alatt 287 beteg lelte halálát a Covid–19-kórban és szövődményeiben. Gyógyultnak 15 958 embert nyilvánítottak csütörtökön.

  • Harry Theoharis turizmusügyi miniszter az Athéntól délkeletre található Poszeidón-templomnál jelentette be a turistaszezon kezdetét.

    Felhúzzuk a horgonyt, és magunk mögött hagyjuk a félelem és a bizonytalanság sötét felhőit 

    – mondta.

    A görögországi szigetekre viszont egyelőre még csak azok utazhatnak, akik fel tudnak mutatni egy oltási igazolványt vagy negatív koronavírustesztet. 

  • Egy újabb kutatás szerint a koronavírus-fertőzés után erekciózavart tapasztaltak olyan embereknél, akiknek korábban nem voltak ilyen jellegű problémái. 

    A kutatásban néhány idős, 65 és 71 év közti férfitól vett szövetmintákat vizsgáltak meg. Azoknál, akik koronavírus-fertőzöttek voltak, ezekben a szövetekben is ki tudták mutatni a vírus jelenlétének nyomait, és őket utólag erekciózavar miatt is kezelniük kellett az orvosoknak. 

    A tudósok szerint a vírus a péniszben található vérereket károsítja, ezáltal pedig a nemi szerv vérellátását nehezíti meg. 

    Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a fertőzés által okozott endoteliális diszfunkció több szerv működését is megzavarhatja, az viszont eddig nem volt egyértelmű, hogy a pénisz is ezek közé tartozik. 

    A kutatók szerint mindez még egy okot jelent arra, hogy miért is érdemes megpróbálni elkerülni azt, hogy koronavírussal fertőződjünk meg.

  • Ezen a hétvégén egy különleges akció keretében oltanak Románia legnagyobb sportarénájában – írja a foter.ro.

    A kolozsvári BT Arénában péntek délutántól hétfő reggelig oltják be az embereket a Pfizer vakcinájával. 

    A jelentkezőket 20 oltóponton 600 orvos, rezidens, asszisztens és orvostanhallgató várja majd. 

    A második oltást egy hasonló akció keretében június 4–7. között, ugyanezen a helyszínen kapják meg a beoltottak. 

  • A világon 160 828 503 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 340 359 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

    Egy nappal korábban 160 079 845 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 326 911 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 852 543 fertőzött volt eddig a napig, és 584 478-an haltak meg.

    • Indiában 23 703 665 fertőzöttet és 258 317 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 15 433 989 fertőzöttről és 430 417 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 902 343 fertőzöttet és 107 411 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 083 996 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 44 059.
    • Oroszországban 4 857 303-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 112 795-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 460 405 a fertőzöttek száma, és 127 912-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 139 160 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 123 745.
    • Spanyolországban 3 598 452 fertőzöttet és 79 281 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 578 125 a fertőzöttek száma, 85 853 a halottaké.
    • Argentínában 3 242 103 a fertőzöttek és 69 254 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 845 762 fertőzöttet és 71 021 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén- vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken hajnalban.

    A teljes cikk>>>

  • Az amerikai földrészen már szinte mindenütt jelen van a koronavírus négy legaggasztóbb változata – közölték csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői.

    Hozzátették, hogy bár a négy variáns – a brit, a dél-afrikai, a brazil és az indiai – agresszívabban fertőz, nincs jele annak, hogy halálosabbak az eredeti, vuhani koronavírusnál.

    A legutóbbi, Indiában felbukkant változat eddig nyolc amerikai országban jelent meg, köztük az Egyesült Államokban és Kanadában. A brit variáns 34 országban, a dél-afrikai 17-ben, a brazil pedig 21-ben bukkant fel eddig – számolt be Jairo Mendez, a WHO fertőzőbetegségek-szakértője a Pánamerikai Egészségügy Szervezet, a PAHO internetes szemináriumán.

    „Amit még mindig nem tudunk, az az, hogy vajon a teljesen beoltott emberek, akik nem betegednek meg a vírustól, fertőzhetnek-e” – mondta Mendez.

  • Kedves Olvasóink!

    Újra itt vagyunk, és elhozzuk önöknek a koronavírusról szóló legfontosabb külföldi híreket percről percre.

    Tartsanak velünk ma is!