Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lehet, hogy mégis laborszökevény a vírus

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az olimpikonoknak és a paralimpikonoknak már az ázsiai szigetországba belépést megelőzően két negatív Covid-tesztet kell prezentálniuk.

    Az atlétákat a teljes olimpiai tartózkodásuk alatt naponta tesztelik. Pozitív teszteredmény esetén azonnal elkülönítőbe kerülnek és megtiltják számukra a versenyzést.

    A résztvevőknek két koronavírus-figyelő, egészségügyi applikációt is kötelező lesz letölteni az okostelefonjaikra. Emellett minden versenyző kap egy-egy Samsung okostelefont az olimpiai és paralimpiai faluban tartózkodása idejére a szükséges, Covid-megelőzési applikációkkal felvértezve – számol be a CNN.

  • Oroszország május 25-től újraindítja a rendszeres légi közlekedését néhány országgal − írja a Guardian. A listán szerepel

    • Izland,
    • Málta,
    • Mexikó,
    • Portugália és 
    • Szaud-Arábia.

    A döntést a javuló járványügyi adatokra való tekintettel hozta meg a kormány.

  • Az Egyesült Államok Pennsylvania államában eddig összesen kilenc és fél millió oltást adtak be. Ez azt jelenti, hogy a tizennyolc év feletti állampolgárok közel fele már mindkét oltását megkapta.

    A 18 év felettiek 53,6 százaléka már teljesen beoltott, és az egész lakosság 53,6 százaléka is megkapta már az első oltását.

  • Harmincnégy szövetségi kongresszusi republikánus képviselő levelet írt Nancy Pelosinak a kéréssel, hogy a képviselőházi oldja fel a kötelező maszkviselésről szóló előírást a testület üléstermében – írja a CNN.

    Az amerikai hírtelevízió közlése szerint a beoltottság arányában elég nagy a különbség a demokraták és a republikánusok között. Amíg a demokrata képviselők és szenátorok mindegyike megkapta már a koronavírus elleni vakcinát, addig a republikánus képviselők 44,8, a szenátorok 92 százalékát oltották csak be. A képviselőházban összesen 435, a szenátusban 100 politikus ül.

    Nancy Pelosi egyébként elutasította a 34 republikánus képviselő kérését. A politikus  jelezte, hogy a maszkviselési előírás mindaddig hatályban marad, amíg a képviselőket kellő arányban be nem oltják. 

  • Bosznia-Hercegovinában az elmúlt 24 órában 1667 tesztet végeztek el és 140 új fertőzést diagnosztizáltak. Ugyanebben az időszakban négyszázan gyógyultak ki a betegségből és 23-an hunytak el – számol be a Dnevni Avaz szarajevói napilap.

  • Portugália vasárnap éjféltől engedélyezi a brit turistáknak a beutazást az országba anélkül, hogy a visszautazás előtt karanténba kellene vonulniuk. 

    Minden látogatónak hetvenkét óránál nem régebbi koronavírus tesztet kell felmutatnia – írja a Financial Times.

  • A balkáni ország fővárosában, egy podgoricai egészségháznál Pfizer-oltásra hiába várakozók fordultak a Vijesti napilap újságíróihoz. Sokan órák hosszat álltak sorban, majd közölték velük, hogy mindenki hazamehet, nincs Pfizer az utcáról beesőknek.

    Danilo Jokić, az egészségház igazgatója közölte, hogy mindösszesen kétszer 170 adag Pfizert kaptak, és azokat az oltási terv szerint a veszélyeztetett, előjegyzésbe vett polgároknak adják be.

  • Az olaszországi Lombardia tartomány, amely Európában az első koronavírus által sújtott régió volt, mostantól az ország első tartománya, ahol a tizenhat és huszonkilenc év közötti korosztályt is elkezdik oltani – írja Financial Times

    A tinédzserek és fiatal felnőttek június 2-tól regisztrálhatnak, két héttel azután, hogy a harminc és negyven év közöttiek oltását megkezdték.

  • Az új típusú koronavírus indiai variánsának nagy-britanniai megjelenése miatt lerövidítik az ötven éven felüliek esetében az oltás első és második dózisának beadása közötti időt – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök.

    Johnson a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a brit járványügyi számok továbbra is jók, összességében csökken az újonnan bekövetkező fertőzések, a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid–19 betegség okozta halálozások száma – számolt be az MTI.

    Az oltási kampány és az indiai variáns közötti verseny azonban „szorossá válhat”, ha a kormány nem lép időben. Ezért döntés született arról, hogy a nagy-britanniai oltási gyakorlatban bevezetett 12 hétről 8 hétre rövidítik az 50 éven felüli korosztályok esetében a koronavírus elleni oltás két dózisának beadása közötti időtartamot – mondta a brit kormányfő.

  • Feltétel lesz az oltás az új munkatársak szerződtetésekor a Delta Airlinesnál - mondta az amerikai légitársaság elnök-vezérigazgatója, Ed Bastian a CNN-nek. Azoktól, akik már a cégnél dolgoznak, nem követelik, hogy oltassák be magukat.

    Egy felmérésben a nagy amerikai cégek vezérigazgatóinak a 70 százaléka válaszolta azt, hogy hajlik a hasonló döntésre.  A maga 75 ezer alkalmazottjával a Delta Airlines a legnagyobb vállalat, amely kötelezővé teszi oltást. Az atlantai székhelyű cég februárban oltóközpontot is nyitott a városi repülőtér mellett, ahol nem csak a munkatársakat, hanem a hozzátartozóikat is beoltják.

  • Az elmélet, amely szerint a koronavírus a Vuhani Víruskutató Intézetből szabadult volna ki, továbbra is helytálló lehet, és további vizsgálatokat igényel – közölték pénteken a Science magazinban megjelent levelükben amerikai, brit, kanadai és svájci egyetemeken dolgozó tudósok. 

    A tavalyi évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói már vizsgálták a járvány keletkezésének okait, és arra a következtetésre jutottak, hogy „rendkívül valószínű” az állatról emberre való átfertőződés esélye. A levél írói azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a kutatócsoportnak nem sikerült alaposan megvizsgálnia azt a lehetőséget, hogy a kórokozó a laboratóriumból származhat. 313 oldalas jelentésük mindössze négy oldalon foglalkozik a kérdéssel – írja a Financial Times.

  • Pénteken egy nap alatt 600 ezer oltást adtak be Franciaországban. Holnap már lesz 20 millió olyan ember, aki megkapta a koronavírus elleni vakcina legalább egy dózisát – jelentette be Olivier Veran, a 67 milliós ország  egészségügyi minisztere a Twitteren. 

  • A koronavírus-járvány szempontjából veszélyes országként jelölte meg Németország az Egyesült Királyságot – írja a Reuters.

    A döntés a Robert Koch Intézet azzal indokolta, hogy a szigetországban is terjed a koronavírus fertőzőbb, súlyosabb betegséghez vezető, B.1.617.2 jelzésű indiai mutánsa. 

  • A szerbiai köztársasági válságstáb mai ülésén további enyhítésekről döntött, amelyek a fodrászokat és a szakmai összejövetelek szervezőit érintik, de az ünnepségeket is. 

    Zoran Gojković vajdasági tartományi egészségügyi titkár közölte, Szerbia kilábalt a rendkívüli járványhelyzetből, de a helyzet továbbra is instabil. Elmondta:

    Minden nap átlagosan 20-23 ezer polgárt oltunk be. Több mint 1,7 millió polgár már a védőoltás mindkét dózisát felvette.

    A fodrászok ezentúl kevésbé szigorúbb körülmények között dolgozhatnak, négy négyzetméter kell, hogy jusson egy személyre, kötelező a maszkviselés és be kell tartani a kellő távolságot.

    A szakmai összejöveteleken legfeljebb száz fő lehet jelen, de be kell tartani minden védőintézkedést.

    Gojković azt is elmondta, ha továbbra is javul a járványügyi helyzet, akkor június 21-től szervezhetők nagyobb ünnepségek és rendezvények is.

    Ennek feltétele, hogy a szerbiai polgárok 50 százaléka be legyen oltva, valamint hogy ne emelkedjen az új fertőzöttek száma – számolt be a Vajma.info.

  • Felszólította a gazdag országokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken, hogy gondolják át a gyermekek oltására vonatkozó terveket, és ehelyett inkább adományozzák a koronavírus elleni vakcinákat a Covax-programnak a szegény országok lakosainak immunizálására.

    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy a világjárvány második éve halálosabb volt, mint az első, és mélységes aggodalmát fejezte ki az indiai járványhelyzet miatt.

    Indiában a hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma meghaladta a 24 milliót, és a halottak száma pedig 262 317.

  • Olaszországot újranyitják a turisták számára – jelentette be Roberto Speranza egészségügyi miniszter. Az intézkedés az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Izrael, Japán és az Egyesült Arab Emirátusok állampolgáraira vonatkozik.

    Az országba belépők nem fognak karanténba kerülni, de mindenkinek szükséges két napnál nem régebbi negatív tesztet felmutatnia.

  • Az angol kormány tudományos tanácsadói szerint a koronavírus reprodukcós rátája (R-szám) múlt hét óta 0,8 és 1,1 közé emelkedett Angliában. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött  átlagosan körülbelül 8-11 embernek adja tovább a vírust – írja a Financial Times.

    Az elmúlt héten az érték 0,8 és 1,0 között volt, míg két héttel ezelőtt szintén 0,8 és 1,1 között.

  • Véget ért a veszélyhelyzet Szlovákiában, de a május 11-én kihirdetett rendkívüli helyzet továbbra is érvényben marad a kormány pénteki döntése szerint − írja az Új Szó.

    Megígértük, hogy a szükségesnél egy perccel sem fog tovább tartani a veszélyhelyzet, és ezt az ígéretünket be is tartottuk, visszavontuk a rendelkezést

    − mondta Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök, aki szerint ez a lépés „mindannyiunk győzelme”.

    Anna Zemanová (SaS) parlamenti képviselő emlékeztetett, hogy a világjárványnak még nincs vége, de az emberi jogok korlátozására már nincs szükség.

  • Pénteken beadták az első Szputnyik V vakcinát Indiában.

    Az első, százötvenezer dózist tartalmazó szállítmány még május elején érkezett az országba, de az engedélyt csupán csütörtökön kapta meg – írja a Financial Times.

    Ez a harmadik oltóanyag, amelyet engedélyeztek az országban.

  • A járványügyi helyzet javulásával a szlovéniai gazdasági minisztérium újabb enyhítéseket hozott a vendéglátóiparban.

    A hét elejétől a vendégfogadás a teraszon kívül a belső helyiségekben is lehetséges, 30 szobáig pedig szállást is lehet foglalni. A 60 szoba feletti szálláshelyek a szobák felét adhatják ki.

    A vendéglők és a szálláshelyek látogatása csak gyógyultsági vagy beoltottsági bizonylattal, illetve negatív gyorsteszttel lehetséges. Ha a vendég nem kíván nyilatkozni járványügyi helyzetéről, a vendéglátó visszautasíthatja.

    Gyorstesztelést a szállásadó a helyszínen is felkínálhat. A turizmus nyári indulása is a már érvényes egészségügyi feltételek tiszteletben tartását követeli meg – számolt be a Népújság.

  • Az inaktív koronavírust tartalmazó kínai vakcinák az új típusú koronavírus több variánsa ellen is hatékonyak – idézte Sao Ji-minget, a kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ egészségügyi szakértőjét az MTI.

    A szakember szerint a kutatási adatok azt bizonyítják, hogy a kínai oltóanyagok a koronavírus először Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában kimutatott mutációjával szemben is hatásosak.

    Kapcsolódó

    A kínai kutató szerint a mutánsok ellen is védenek a kínai vakcinák

    Az oltóanyagok fejlesztését szükség esetén hozzáigazítják a variánsokhoz.

  • A Kanadai Nagydíj helyére beugró Törökország mégsem tudja megrendezni a Formula–1-es világbajnoki futamot júniusban, így Ausztriában egymás után kétszer versenyez majd a mezőny, a Francia Nagydíj pedig egy héttel korábban lesz – írja az MTI.

    Az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media pénteken közleményben számolt be a módosításokról, hozzátéve, hogy erre azért volt szükség, mert az utazási korlátozások nem teszik lehetővé, hogy a csapatok számára Törökországból visszatérve tartható legyen az eredetileg elképzelt ütemterv.

    Stefano Domenicali, a Forma 1 elnöke elmondta, hogy

    a Covid-19-el szembeni védekezést mindennél fontosabbnak tartjuk és rugalmasan alkalmazkodunk az eseményekhez 

    – számolt be a BBC.

  • A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett heti felmérése szerint jóval egy ezrelék alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek aránya az Egyesült Királyságban. A brit egészségügyi hatóságok ugyanakkor arról számoltak be, hogy egyes gócpontokon emelkedett az új típusú koronavírus indiai variánsa okozta fertőződések száma.

    Az ONS széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló becslése szerint a 67 millió lakosú Egyesült Királyságban a május 8-án zárult héten 47 ezer koronavírus-fertőzött volt. Ez azt jelenti, hogy a lakosság hozzávetőleg 0,07 százaléka volt fertőzött a vizsgált időszakban.

    Egy héttel korábban 57 ezer, a brit koronavírus-járvány januári csúcspontján 1,25 millió volt országszerte a koronavírus-fertőzöttek száma az ONS akkori becslései szerint – tájékoztatott az MTI.

  • Horvátország szombattól május 31-ig meghosszabbította az érvényben lévő országos járványügyi intézkedéseket – derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. A vendéglátósok arra számítottak, hogy néhány megyében, ahol azt a járványhelyzet megengedi, engedélyezni fogják a beltéri kiszolgálást.

    Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: a próbaprojektek eredményességétől teszik függővé a további nyitást. Csütörtökön egy zágrábi étteremben nyolcvan olyan ember részvételével tartottak fogadást, akik már megkapták mindkét oltást, és a második dózis felvételétől legalább két hét telt el. Szombaton egy próbalakodalmat is tartanak 120 fő részvételével. Ezen olyanok vesznek részt, akik az elmúlt hat hónapban átestek a fertőzésen, felvették mindkét oltást, illetve rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy gyors antigénteszttel. A szimuláció lényege, hogy

    a rendezvényeken nem kell betartani a járványügyi intézkedéseket. Egy héttel később tesztelik ezeket az embereket, hogy megnézzék, van-e közöttük fertőzött.

    Amennyiben a próbaprojektről bebizonyosodik, hogy a résztvevők biztonságban voltak, június 1-jétől enyhítések jöhetnek – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a két említett rendezvényen kívül további összejöveteleket is szerveznek védettek számára, amelyet figyelemmel kísérnek majd. Jelezte továbbá, hogy az idegenforgalmi idény elején tartanak, de megbetegedések gyakoriság (incidencia) még mindig magas az országban.

    Horvátországban az elmúlt napon 926 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 349 084-et. Az elmúlt 24 órában 41-en haltak bele a fertőzés okozta Covid–19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7664-ra emelkedett. Kórházban 1752 beteget ápolnak, közülük 207-en vannak lélegeztetőgépen.

  • Litvánia 200 ezer adag, koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát adományoz az Európai Unió keleti partnerségi programjában érintett több tagországnak. Ebből Ukrajna százezer, Grúzia 15 ezer, Moldova 11 ezer vakcinadózist kap, a fennmaradó 74 ezer dózisról később döntenek. A programnak a tagja Fehéroroszország, Azerbajdzsán és Örményország is.

    A vakcinákat október 1-jéig tervezik szétosztani, nagy részüket várhatóan július és szeptember között, ekkor ugyanis Litvániába a tervek szerint nagy mennyiségű oltóanyag érkezik. A 2,8 milliós balti országban mostanáig a felnőtt lakosság 35 százaléka kapta meg a vírus elleni oltás legalább egyik adagját, összhangban az európai uniós átlaggal. 

    Az Európai Bizottság nemrég döntött arról, hogy a szállítási kötelezettségek elmulasztása miatt pert indít az AstraZeneca ellen.

  • 343 ezer új fertőzöttet regisztráltak péntekre virradóan Indiában. A betegségben kereken 4000 fő hunyt el az utóbbi 24 órában.

    Ezzel már harmadik napja van négyezer fölött az elhunytak száma. A legtöbb halottat Maharástra (850) és Karnátaka (344) államokban regisztrálták. Összesen 262 ezer fő halt meg a betegségben a járvány kezdete óta. 

    344 ezren viszont felgyógyultak a betegségből csütörtökön, ezzel pedig a gyógyultak száma átlépte a 20 millió főt. 

    Az új fertőzöttek közel felét öt indiai tagállamban – Maharástra, Karnátaka, Kerala, Tamilnádu és Andra Pradesh – regisztrálták. 

    Csütörtök délelőtt az országban 362 ezer új fertőzöttet és 4120 halálesetet jelentettek a hatóságok.

  • Mongóliában 50 ezer mongol tugrikot, azaz nagyjából 5200 forintnyi összeget kap, aki a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát felveszi.

    Minden bizonnyal ez a pénzjutalom is szerepet játszhatott abban, hogy az oltottak aránya népességarányosan meghaladta a magyarországi szintet, írta a G7.hu.

    A teljes cikk>>>

  • A Lancet nevű tudományos folyóirat legújabb számában egy olyan kutatást ismertettek, amelyben az AstraZeneca és a Pfizer vakcináit vegyesen adják be a pácienseknek – írja a napi.hu.

    A 13 hónapos vizsgálatban 830 személy vesz részt, akik 50 év feletti alapbetegségek nélküliek, vagy enyhe, jól kontrollált alapbetegségben szenvedők. 

    A vizsgálatban több kombinációt is értékelnek: 

    • 2 adag AstraZeneca-vakcina 28 nap időkülönbséggel;
    • 2 adag AstraZeneca-vakcina 12 hetes időkülönbséggel – mint kontrollcsoport;
    • 2 adag Pfizer/BioNTech-vakcina 28 nap időkülönbséggel;
    • 2 adag Pfizer/BioNTech-vakcina 12 hetes időkülönbséggel – mint kontrollcsoport;
    • az AstraZeneca-vakcina első oltásként, amit a Pfizer/BioNTech-vakcina követ másodikként 28 nap múlva;
    • az AstraZeneca-vakcina első oltásként, amit a Pfizer/BioNTech-vakcina követ másodikként 12 hét múlva múlva;
    • a Pfizer/BioNTech-vakcina első oltásként, amit az AstraZeneca-vakcina követ másodikként 28 nap múlva;
    • a Pfizer/BioNTech-vakcina első oltásként, amit az AstraZeneca-vakcina követ másodikként 12 hét múlva.

    Az elsődleges immunológiai kimeneteleket 2021 júniusában közlik majd, ezért a Lancet cikkében most csak a 28 napos időközzel beadott vakcinák mellékhatásadatait adták közre. Az eddigi eredményekből az tűnik ki, hogy az eltérő oltások mellett gyakoribbak voltak a szisztémás mellékhatások, mint az azonos oltásoknál.

    Vagyis: amikor az AstraZeneca volt az első, a Pfizer/BioNTech pedig a második oltás, 110 oltott közül 37 (34 százalék) jelentett lázat. Ezzel szemben a két AstraZeneca-oltás esetén megfigyelt 11 fővel 112 oltottból (10 százalék).

    Ehhez hasonlóan amikor a Pfizer/BioNTech volt az első és az AstraZeneca a második, a lázas oltottak aránya 41 százalék volt (47 fő a 114-ből), szemben a csak Pfizer/BioNTech-oltást kapottak között megfigyelt 21 százalékkal (24 fő a 112-ből).

    Hasonló eredményeket figyeltek meg a hidegrázás, a fáradtságérzet, a fejfájás, az ízületi fájdalom, a rossz közérzet és az izomfájdalom esetében is. Kórházba vinni viszont senkit sem kellett, és a tünetek általában az oltás utáni első 48 órán belül jelentkeztek. 

  • Új rekordot felállítva egy nap alatt több mint 1,3 millió embernek adták be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid–19) védő oltást Németországban – közölte be pénteken a szövetségi egészségügyi miniszter.

    Az oltóközpontokban és a háziorvosi praxisokban 24 óra alatt 1 353 453 adag oltást adtak be – a Németországban munkaszüneti nap áldozócsütörtök előtti napon – szerdán.

    A csütörtöki több mint négyszázezer adaggal együtt pedig két nap alatt a lakosság több mint két százalékát oltották be – közölte Jens Spahn.

    Így már a lakosság 35,9 százaléka – 29 857 726 ember – kapott legalább egy adag oltást. Teljes oltást a lakosság 10,6 százaléka – 8 822 370 – kapott.

    „Ez nagy lépés előre” – írta azt egészségügyi miniszter.

    Az utóbbi hét napon átlagosan 710 076 adag oltást adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként nagyjából nyolcan kapnak oltást a Covid–19 ellen Németországban.

  • Romániában az oltási kampány kezdetétől május 9-éig 22 911 olyan embernek lett pozitív a koronavírustesztje Romániában, aki előzőleg megkapta a védőoltás első adagját, 4363-an pedig a második dózis után fertőződtek meg – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet.

    Az első adag után megfertőzöttek 1,8 százaléka, 414 ember meghalt, írta a kronikaonline.ro. Hangsúlyozták: egyetlen haláleset sem köthető a vakcinához.

    A második dózis felvétele után 74 ember (a beoltottak 1,7 százaléka) elhunyt, ám ebben az esetben sem mutatható ki semmilyen összefüggés az oltás és az elhalálozás között.