Az ENSZ BT tárgyalhat az izraeli-palesztin konfliktusról

2021.05.14. 06:59 Módosítva: 2021.05.14. 07:07
Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön közölte: Washington támogatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeüljön a jövő hét elején megvitatni az izraeli-palesztin konfliktust – írja az MTI.

Az Egyesült Államok korábban blokkolt egy ilyen rendkívüli ülést, amely e héten pénteken lett volna (az ülések összehívásához a Biztonsági Tanács mind a 15 tagjának beleegyezése szükséges).  

Blinken csütörtökön az ausztrál külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatón ennek ellenére már azt mondta, hogy támogatnának egy ilyen ülést. 

Elmondta, hogy az Egyesült Államokat mélységesen aggasztja az erőszak, amely Izrael utcáin dúl az izraeli-palesztin konfliktus kiéleződése miatt.

Szavai szerint mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak joguk van a szabadsághoz, a méltósághoz, a biztonsághoz és a jóléthez. Mindkét félnek képesnek kell lennie arra, hogy békében éljen – mondta Blinken.

Hozzátette ugyanakkor: Izraelnek alapjoga megvédenie magát, és hogy alapvető a különbség a Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet és az izraeli kormány között. Az előbbi rakétákat indít a Gázai övezetből izraeli területre célozva, míg az utóbbi a támadásokra reagál – mondta a külügyminiszter. 

A Biztonsági Tanácsnak a közel-keleti konfliktussal foglalkozó korábbi ülései eddig rendre eredménytelenül értek véget.  • Tippek
  • Lakáshitel