2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Oroszországnak már nem barátja az Egyesült Államok és Csehország

2021.05.14. 21:05

Az Egyesült Államok és Csehország felkerült az orosz kormány által elfogadott, barátságtalan államokat felsoroló listára – derül ki az orosz közlöny honlapján közölt dokumentumokból. Az említett listára Vlagyimir Putyin orosz elnök április 23-án aláírt rendelete alapján olyan országok kerülnek, amelyek

barátságtalan cselekedeteket hajtottak végre az Oroszországi Föderációval, annak állampolgáraival, illetve jogi személyeivel szemben, intézkedéseket hozva ellenük.

Az orosz elnök rendelete alapján az érintett országok vonatkozásában korlátozhatják, illetve teljesen megtilthatják, hogy Oroszország területén toborozzanak munkatársakat a nagykövetségeikbe, konzulátusaikba, illetve egyéb képviseleteikbe.

A pénteki döntés értelmében Csehország legfeljebb 19 helyi, azaz orosz munkaerőt foglalkoztathat, az Egyesült Államok viszont egyet sem.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy Washington ismételten szankciókkal sújtotta az utóbbi években Oroszországot, utoljára április közepén fogadott el büntetőintézkedéseket.

Csehország esetében az az indok, hogy április 17-én kiutasított 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai fedettségben dolgozó hírszerzőknek minősített.

Prága szerint az orosz különleges szolgálatoknak közük volt egy csehországi lőszerraktárban 2014-ben bekövetkezett, két emberéletet követelő robbanáshoz. Hat másik közép- és kelet-európai ország szolidaritásból szintén kiutasított orosz diplomatákat, amire Oroszország a kölcsönösség elve alapján hasonló intézkedésekkel reagált – tudósít az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport