Elszaporodott a vetési varjú Aradon, bevetik a műbaglyokat

2021.05.14. 21:14

Arad belvárosi fáira a helyi önkormányzat bagoly alakú bábukat szereltetett fel. Az elszaporodott varjakat szeretnék a műbaglyokkal elűzni. Călin Bibarţ helyi polgármester a Facebookon fotókat is tett ki a fákra kötött álbaglyokról.

A városba költözött vetési varjak megkeserítik a parkok mellett lakók mindennapjait: nem csak nagyon hangosan krákognak, de mindent bepiszkítanak, ráadásul szívesen lakmároznak az utcai kukákból, szemetet hagyva maguk után. Mivel védett madarak, tilos levadászni őket vagy a fészkeikhez nyúlni, ami megnehezíti az évszázados fák járókelőkre veszélyes ágainak lemetszését is.

A problémával nincsenek egyedül Aradon. Más városokban is hasonló gondot okoznak a varjak. Ennek legfőbb oka, hogy megszűntek a városon kívüli fasorok, ligetek.

Az álbaglyozásnál is hatékonyabb megoldás lenne a megfelelő fészkelőhelyek tudatos létesítése lenne lakott övezeten kívül – írja a kolozsvári Főtér.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.