új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Algéria szigorú járványügyi intézkedések mellen ugyan, de újra megnyitja szárazföldi és légi határait június elsejétől − írja a Guardian.

    Az algériai repülőterekről naponta csak öt járat indulhat szigorú óvintézkedések teljes betartása mellett

    − mondta Abdelmadjid Tebboune elnök.

    Az ország tavaly márciusban zárta le határait, amikor a koronavírusos esetek száma növekedni kezdett. A belföldi járatok tavaly decemberben indultak újra. Az észak-afrikai országban a járvány kezdete óta 125 311 koronavírusos megbetegedést és 3 374 halálesetet regisztráltak.

  • Már 13 napja folyamatosan csökken az intenzíven kezelt koronavírusos betegek száma Franciaországban − írja a Guardian. Az országban az elmúlt napon 4 255 embert kezeltek az intenzív osztályokon.

    Franciaországban az elmúlt napon 13 948 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak, 81-en pedig belehaltak a betegség okozta megbetegedés szövődményeibe. Az országban az előző héten vasárnap 9 128 új megbetegedést és 115 halálesetet regisztráltak. Az új esetek száma nőtt, de az elhalálozások száma csökkent.

    A járvány kezdete óta Franciaországban 5,8 millió ember esetében azonosították a megbetegedést.

  • Ausztriában nem szerezhetnek védettségi igazolványt, úgynevezett zöld kártyát azok, akik az orosz Szputnyik V vakcináját vagy a kínai állami cég, a Sinopharm oltóanyagát kapták, a nyugat-európai ország ugyanis csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat fogadja el – írja a Kronen Zeitung.

    A zöld kártya azt hivatott igazolni, hogy tulajdonosa alacsony járványügyi kockázatot. Kávézókba, strandokra és szállodákba is csak vele lehet bemenni, megszerzésének a feltétele, hogy

    • átesett a fertőzésen, amit hat hónapnál  nem régebbi orvosi igazolással vagy három hónapnál nem régebbi antitest-vizsgálati eredménnyel bizonyít,
    • van egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztje vagy rendelkezik 48 óránál nem régebbi antigén-teszttel,
    • illetve beoltották valamelyik EMA által engedélyezett vakcinával.

     Az EMA eddig a Pgfizer/BioNTECh, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinának a használata előtt adott zöld jelzést. A Szputnyik V vizsgálata folyamatban van. 

  • Lemond tisztségéről Shahid Jameel, a koronavírus genetikai vizsgálatára alakult indiai konzorcium tudományos tanácsadó testületének elnöke − írja a The Guardian.

    Az ország legfőbb virológusa hetekkel azután döntött így, hogy megkérdőjelezte a kormány járványkezelését. A testület még március elején figyelmeztette a tisztviselőket egy új és sokkal fertőzőbb vírusvariáns megjelenésére, amelyet B.1.617 variánsként tartanak számon.

    A szakember a nem közölte távozásának pontos okát.

  • Az elmúlt napon Ukrajnában 3 620 új koronavírus okozta megbetegedést azonosítottak, a halálos áldozatok száma 133, ami csökkenést jelent az előző naphoz képest, amikor 322-en haltak bele a betegségbe − írja a Kárpátalja Ma. Az új fertőzöttek között 172 gyerek és 60 egészségügyi dolgozó is van. A legtöbb megbetegedést Dnyipropetrovsz megyében azonosították.

    Kárpátalján mindössze 22 megbetegedésről számoltak be, ketten pedig belehaltak a  fertőzés okozta megbetegedés szövődményeibe. A járvány kezdete óta a megyében összesen 60 949 esetben igazolták a fertőzést, a halálos áldozatok száma 1 560.

    Ukrajnában összesen 2 153 864 pozitív esetről számoltak be a pandémia kezdete óta. Eddig 48 075 áldozatot követelt a vírust. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma az országban 248 065. A betegségből 1 857 724-en gyógyultak fel.

  • Görögországban 1262 új, koronavírus okozta megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az országban 50-en haltak bele a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe. A kórházakban 656 beteg van lélegeztetőgépen − írja a The Guardian.

    Ez visszaesést jelent az előző hét adataihoz képest, amikor ugyanezen a napon 1427 koronavírusos megbetegedést és 51 halálesetet azonosítottak.

    A járvány kezdete óta Görögországban 377 090 esetben azonosították a fertőzést. A kórba 11 415-en haltak bele.

  • Összesen 47 552 476, koronavírus elleni oltóanyagot adtak be december 8. és május 15. között Angliában − írja a Guardian az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) adataira hivatkozva. Az országban eddig 30 534 954-en kapták meg az oltóanyag első dózisát, míg a második adagot 17 014 522 ember vette fel.

    Az új típusú koronavírus indiai variánsa a jelek szerint más változatoknál könnyebben terjed, azonban egyre nagyobb bizalommal kijelenthető, hogy az oltások e variáns ellen is védelmet nyújtanak 

    − mondta vasárnap Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Hozzátette: a variáns gócpontjának számító Bolton városban jelenleg 18-an vannak kórházban az indiai mutáns okozta megbetegedéssel, és közülük egy kapta meg előzőleg a koronavírus elleni oltást, de gyenge egészségi állapotú páciensről van szó, aki több krónikus betegséggel küszködik.

    A brit kormány négy lépésből álló nyitási menetrendjének végső, június 21-i időpontjában minden, akkor még érvényben jogi korlátozás megszűnne, amiről Hancock elmondta, hogy a kormány egy héttel korábban, június 14-én jelenti be az erről szóló döntést.

  • Tavaly október óta most először esett száz alá a koronavírus okozta halálesetek száma Olaszországban – írja a Guardian. Tavaly október 23-án mindössze 91 halálos áldozatról számolt be a helyi sajtó.

    Az országban az elmúlt napon 5753 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ami lényeges csökkenésnek tekinthető az előző heti vasárnapi adatokhoz képest, amikor 8289 új, koronavírus okozta megbetegedésről és 139 halálesetről számoltak be.

    Olaszországban a járvány kezdete óta 124 156-an haltak bele a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe. A dél-európai országban eddig összesen 4,1 millió esetben azonosították a fertőzést.

  • Lengyelország után Izland sem vesz részt az idei eurovíziós dalfesztivál nyitóünnepségén, mert a küldöttség egyik tagja pozitív koronavírustesztet produkált – írja a The Guardian.

    A szigorú egészségügyi és biztonsági protokollunknak megfelelően az érintett személy most karanténban van, és elővigyázatosságból küldöttségük többi tagjánál is PCR-tesztet végeznek, és karanténban vannak

    – áll a szervezők közleményében. Mint kiderült, a román és a máltai csapat is ugyanabban a szállodában kapott helyet, így megelőző intézkedésként ők sem vesznek részt a megnyitón.

  • Tavaly július óta nem regisztráltak ilyen kevés koronavírusos megbetegedést Romániában – írja a Főtér. Bár az elmúlt napon csak 18 749 tesztet végeztek, ami feleannyi, mint az azt megelőző napon, pozitív eredményt csupán 565 esetben mutattak a tesztek. Ez háromszázalékos arányt jelent.

    Az elmúlt napon összesen 38-an haltak bele a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe, így összesen 29 523-an vesztették életüket a betegség miatt. Jelenleg az országban 4904 fertőzöttet kezelnek kórházban.

    Romániában a járvány kezdete óta 1 071 899 esetben azonosították a fertőzést, és ebből 1 025 145-en már felgyógyultak a betegségből.

  • Greg Ireland szövetségi kapitány és az olasz válogatott több játékosa is pozitív koronavírustesztet adott a rigai jégkorong-világbajnokság előtt.

    Az olasz szövetség tájékoztatása szerint 15-en fertőződtek meg a lett fővárosba utazást megelőző tesztelés alapján. Az olaszok lemondták a Svájc és Ausztria elleni felkészülési mérkőzéseket, és abban bíznak, hogy néhányan negatív teszteredmények után mégis részt vehetnek a vb-n.

    Andrea Gios, az olasz szövetség elnöke kijelentette, hogy nem lépnek vissza a tornától, legfeljebb több fiatal játékos kap lehetőséget a szereplésre.

    Az olaszok jövő pénteken kezdenék a vb-t a németek ellen.

  • Walesben eddig a lakosság 64 százaléka, egészen pontosan 2 019 160 ember kapta meg a koronavírus elleni oltást.

    Huszonkilenc százaléknak (915 647 főnek) már a második vakcinát is beadták.

  • Szerdától zárva lesznek az általános és középiskolák Szingapúrban. A távoktatás május 28-ig, a félév végéig fog tartani.

    A lezárást az után rendelték el, hogy 38 napi esetet regisztráltak, ami hónapok óta a legmagasabb.

  • Tovább lassult az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése Németországban, a vírus okozta betegség (Covid–19) elleni oltás elfogadottsága pedig emelkedett a hét végén közölt adatok szerint.

    A legfontosabb járványügyi mutatóként számontartott hétnapi fertőzésgyakoriság – a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma – az ország egészét tekintve vasárnap már sorban a harmadik napja 100 alatt volt, 83,1-en állt az előző napi 87,30 és az egy héttel korábbi 118,60 után.

    A hétnapi fertőzésgyakoriság csaknem két hónapig, március 20. óta folyamatosan 100 felett volt országos szinten.

    A mutató alakulása alapján működtetik az úgynevezett vészfékrendszert, amely előírja, hogy mindenütt egyforma korlátozásokkal, a többi között éjszakai kijárási tilalommal kell fékezni a SARS-CoV-2 terjedését, ha tartósan 100 felett van a járvány erejét kifejező mutató értéke.

    Tartósan száz alatti hétnapi fertőzésgyakoriságnál a tartományi kormányok saját hatáskörben alakíthatják a járványügyi szabályokat a területükhöz tartozó közigazgatási egységekben.

    Vasárnap a 412 közigazgatási egység – járás, város, nagyvárosi kerület – nagyjából kétharmadában, 271-ben a százas határérték alatt volt a mutató, így a következő napokban Németország nagy részén lazíthatják a korlátozásokat, ha tartós lesz a járvány lassulása.

    A járvány enyhülése a minden korábbinál szigorúbb korlátozások mellett a több mint 140 napja tartó oltási kampánynak tulajdonítható. Az oltási hajlandóság az első adagok beadása – 2020. december 27. – óta emelkedett. Egy vasárnap ismertetett közvélemény-kutatás szerint a felnőtt lakosság 74 százaléka hajlandó beoltatni magát, vagy már kapott is legalább egy adag oltást Covid–19 ellen. A kampány kezdetén 9 százalékponttal alacsonyabb, 65 százalékos volt az oltást támogatók aránya, írja az MTI.

    Ugyancsak december vége óta 19 százalékról 15 százalékra csökkent az oltást minden körülmények között elutasítók aránya, a bizonytalanoké pedig 16 százalékról 11 százalékra – mutatta ki a YouGov közvélemény-kutató társaság.

    Az előző hét napon átlagosan 695 200 adag oltást adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 8 embert oltanak be Covid–19 ellen.

  • Horvátországban a járványhelyzet miatt szigorú előírások mellett tartják ma a helyhatósági választások első fordulóját.

    A választási bizottságok tagjai és a választópolgárok számára kötelező a maszk viselése, valamint be kell tartani a két méter távolságot. A szavazóknak azt ajánlják, hogy használjanak saját tollat a voksoláshoz.

    A parlamenti és elnökválasztástól eltérően most mindenki csak ott adhatja le a szavazatát, ahol állandó lakcímmel rendelkezik.

    A külföldön élő horvát állampolgárok a választások napján korlátozások nélkül léphetik át a határt. Hatalmas torlódások alakultak ki a határátlépőkön – számolt be a 24sata.hr.

    A válságstáb vasárnap jelentése szerint Horvátországban csökkent a SARS-CoV-2 vírussal újonnan megfertőződöttek száma. Az elmúlt napon 480 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 350 390-et. Egy nappal korábban 826 új fertőzöttet regisztráltak.

    Az elmúlt 24 órában 21-en haltak meg a fertőzés okozta Covid–19 betegség szövődményeinek következtében, a halottak száma ezzel 7708-ra emelkedett. Kórházban 1675 beteget ápolnak, közülük 181-en vannak lélegeztetőgépen.

    A valamivel több mint négymilliós országban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig a védőoltások első adagját 1 039 233-an kapták meg, közülük a másodikat is 307 758-an – tudósított az MTI.

  • Törökország hétfőtől fokozatosan enyhíteni kezd az április vége óta érvényben lévő „teljes zárlaton”, amelyet a SARS-CoV-2 koronavírus okozta járvány romló mutatói miatt vezettek be – közölte a török belügyminisztérium.

    Az új intézkedéscsomag június 1-jéig lesz érvényben.

    A rendelkezések értelmében a tartományok közötti utazást a nappali órákban ismét szabaddá teszik. Hétköznaponként az eddiginél később, 21 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom, és reggel öt óráig tart. A hétvégékre vonatkozó eddigi kijárási tilalom azonban érvényben marad, ami azt jelenti, hogy a lakosok napközben csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel.

    Újranyitnak az óvodák, de az iskolai oktatás a 8. és a 12. évfolyamtól eltekintve online formában folytatódik.

    A 18 év alattiak esetében feloldják a lakhely elhagyását 10 és 14 óra közötti idősávban engedélyező rendelkezést, mozgásszabadságukra nézve ezentúl rájuk is a főszabályok vonatkoznak. A 65 év felettiek esetében viszont ez csak akkor válik lehetővé, ha az érintett megkapta a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát. A tömegközlekedést az említett két korcsoport továbbra sem veheti igénybe.

    A bevásárlóközpontok kinyitnak, míg a sportlétesítmények, a mozik, valamint az éttermek és a kávézók zárva maradnak, utóbbiak azonban elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

    A június 1-jéig tartó időszakban az élelmiszerboltok hétvégente kizárólag „alapvető szükségletet” jelentő termékeket árusíthatnak, illetve lakodalmat is tilos lesz még tartani.

    A turisták továbbra is mentesek a korlátozások alól. Ez a rendelkezés a kezdetek óta sok török állampolgárban ellenérzéseket vált ki.

  • A képviselői testület megtiltotta egy fotósnak, hogy belépjen a parlamentbe. Mint kiderült, pont annak szól a tiltás, aki korábban lencsevégre kapott három politikust, amint megszegik a járványügyi előírásokat.

    A trió egy éjszakába nyúló találkozót tartott egy klubban, amelynek a járványügyi intézkedéseknek megfelelően abban az időben zárva kellett volna lennie. Az esetet követően közülük ketten lemondtak a parlamentben betöltött funkciójukról.

    Az újságíróknak és a fotósoknak bejárásuk van a parlament erkélyére, ahonnan rálátnak az összes képviselőre. A politikusokat többször is elcsípték, ahogy unalmukban keresztrejtvényt fejtettek, újságot olvastak, vagy a telefonjukon játszottak.

    Ez nem tetszett a képviselőknek, ezért bevezették a parlament irodavezetőjének irányelvét, miszerint tilos az asztalokon lévő dokumentumok, személyes dolgok lefotózása.

    Állítólag ezt megszegte az említett fotós, akit ezért kitiltottak a parlamentből – számolt be az ügyről a Paraméter.

  • Tajvanon vasárnap 206 új koronavírusos esetet jelentettek, a tegnapi szintén rekordnak számító szám 180 volt, írja a Guardian.

    A fertőzöttek többsége idős ember, de van köztük egy ötéves gyerek is.

  • India két északi államában, Uttar Pradesben és Bihárban majdnem kétezer holttestet emeltek ki a Gangesz vizéből a hatóságok – írta meg a Metro.

    Valószínűleg olyan indiaiak földi maradványairól van szó, akiknek a családja nem tudja kifizetni a hagyományos hamvasztásos szertartást.

  • Hétfőtől ismét újranyitnak az éttermek belső helyiségei Nagy Britanniában – írta meg a BBC.

    A koronavírus-járvány alatt azonban több ezer vendéglátóhely ment csődbe. Várhatóan az éttermek 9,7 százaléka nem fog már tudni kinyitni.

  • A hatvanöt év feletti amerikaiak hetven százaléka már teljesen beoltott, nyolcvannégy százalékuk pedig legalább egy oltást már megkapott – írja a The New York Times.

    Vannak azonban olyan megyék, ahol az arány a kilencven százalékot is meghaladja.

    Ezek között a két legnépesebb az Illinois állambéli Jo Davies megye, valamint Dane County megye, amely Wisconsin állam fővárosát, Madisont is magában foglalja.

  • Meghaladta a négymilliót a beadott koronavírus elleni vakcinák száma Szerbiában vasárnapra – közölte a belgrádi kormány.

    A tájékoztatás szerint eddig több mint 1,7 millióan már a második adag oltást is megkapták.

    A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb döntése szerint amennyiben továbbra is folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma és nő a beoltottak aránya, június 21. után szinte teljes nyitásra lehet számítani az országban.

  • Peruban lassan már nincs szabad sírhely a koronavírus-járvány miatt, és van, aki valamelyik szervét ajánlja fel, hogy intenzív kórházi kezelést kapjon – adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

    Limában a legsúlyosabb a helyzet, ott 65 temető van, de hasonló a sírhelyhiány a főváros környékén és Peru más részein is. A gyászolók pedig kénytelenek titokban temetni szeretteiket jobb híján tiltott helyeken. Egyebek között a házuk kertjében helyezik végső nyugalomra elhunyt családtagjukat. A tragikus gond természetesen nemcsak a koronavírus miatt elhunytakat sújtja, hanem más betegségekben meghaltak hozzátartozóit is.

    A kórházi férőhelyek annyira zsúfoltak, hogy vannak, akik a földjüket, autójukat vagy valamilyen szervüket ajánlják fel, hogy családtagjuk intenzív kórházi ágyra kerülhessen. Ezekből a férőhelyekből az országban mindössze 2785 van, azaz tízezer lakosra sem jut egy.

  • Franciaországban szombatra már húszmillió ember kapta meg a koronavírus elleni első oltást – jelentette be Jean Castex francia kormányfő. A szám a lakosság mintegy 30 százalékát jelenti.

    Castex közölte, hogy a következő cél elérni a 30 millió (első) oltást, ami szerinte belátható időn belül kivitelezhető.

  • Az ukránokat megosztja az Európai Unió által tervezett vakcinaútlevél – derült ki egy helyi közvélemény-kutatásból. A karpathir.com beszámolója szerint a felmérésben részt vevők 27%-ka találta helyénvalónak a vakcinaútlevelet, 34%-ka ellenezte annak törvényesítését. 30% számára teljesen mindegy volt, 9% pedig még nem döntötte el, hogy álljon az utazáshoz elengedhetetlen okmányhoz.

    A legtöbb mellette érvet az ország nyugati felében élő 30 év alatti fiatalok ismerték el, ellene a déli régiók 60 feletti lakosai ágáltak.

  • A világon 162 208 037 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 365 106 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 161 555 984 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 353 210 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19-betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 923 842 fertőzött volt eddig a napig, és 585 708-an haltak meg.
    • Indiában 24 372 907 fertőzöttet és 266 207 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 15 586 534 fertőzöttről és 434 715 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 925 071 fertőzöttet és 107 696 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 106 862 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 44 537.
    • Oroszországban 4 875 308-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 113 541-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 464 663 a fertőzöttek száma, és 127 937-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 153 374 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 124 063.
    • Spanyolországban 3 604 799 fertőzöttet és 79 339 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 595 872 a fertőzöttek száma, 86 100 a halottaké.
    • Argentínában 3 290 935 a fertőzöttek és 70 253 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 851 911 fertőzöttet és 71 609 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Franciaországban szombatra már 20 millió ember kapta meg a koronavírus elleni első oltást – jelentette be Jean Castex francia kormányfő.

    A szám a lakosság mintegy 30 százalékát jelenti. Castex közölte, hogy a következő cél elérni a 30 millió első oltást, ami belátható időn belül elérhető.

    Közben javulnak a járványadatok Franciaországban. Szombatra egy nap alatt 456-tal 23 ezer alá csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. Ez a mérséklődés már két hete töretlenül tart.

    Az intenzív ellátásra szorulók száma 81-gyel 4721-re csökkent.  A koronavírustól vagy szövődményeitől 112-en haltak meg.

    Franciaországban május 19-től megnyílnak az olyan üzletek, amelyek nem alapvető cikkeket árulnak, valamint az éttermek és a kávézók is. Utóbbiak csupán fél kapacitással működhetnek, és legfeljebb hat vendég ülhet közös asztalnál.

    A múzeumok, színházak és a sportlétesítmények is megnyitják kapuikat, de egyszerre csak 800 vendég tartózkodhat zárt térben, és legfeljebb ezer a szabadtéri részlegekben – számolt be az MTI.

  • Vészhelyzet bevezetésére kényszerült a koronavírus-járvány miatt Trinidad és Tobago – jelentette be Keith Rowley miniszterelnök. A szabályok szerint kijárási tilalom lépett érvénybe este kilenc órától hajnali ötig, néhány alapvető szolgáltatás igénybevételének kivételével senki sem léphet az utcákra.

    A két nagy és több kisebb szigetből álló, 1,4 millió lakosú országban az utóbbi időben jelentősen súlyosbodott a járványhelyzet. A koronavírusos betegek kezelésére kijelölt hét kórház telítettsége elérte a válságos szintet. Egészségügyi szakemberek szerint az eredeti, vuhani koronavírusnál jóval agresszívebben fertőző brazil változat okolható ezért, amelyet először egy venezuelai bevándorlónál regisztráltak az országban.

    Trinidadon és Tobagón eddig 60 500 ember kapott első oltást, másodikat pedig még csak ezer – számolt be az MTI.

  • A törcsvári Drakula kastély után már a vajdahunyadi várban is bárki megkaphatja a koronavírus elleni védőoltást Romániában − írja a Főtér.

    A várban a vakcinák között is válogatni lehet a látogatóknak, hiszen kérhető a Pfizer-oltóanyag, illetve az egydózisos Janssen-vakcina is. Az oltás felvételéhez itt sem szükséges a regisztráció. Az oltakozáshoz elegendő egy érvényes személyi igazolvány.

    A megyei egészségügyi hatóságok ezer adag oltást készítettek elő erre a hétvégére, de készülnek a következő hétvégékre is, ugyanis a várban a következő egy hónapban lehet oltakozni szombaton és vasárnap 9 és 20 óra között.

  • A járvány miatti korlátozások enyhítésével erősödhetnek a szélsőséges elemek jelentette biztonsági fenyegetések az Egyesült Államokban − közölte az amerikai belbiztonsági minisztérium egy új, terrorellenes riasztásra hivatkozva. A riasztás arra figyelmeztet, hogy célpontok széles köre ellen követhetnek el támadásokat olyan erők, amelyek mozgásterét eddig korlátozták a járványellenes intézkedések.

    A pénteken közzétett riasztás a meghosszabbítása annak a figyelmeztetésnek, amelyet a Capitolium január 6-i ostromát követően adtak ki, és amelynek érvényessége szombaton jár le − számolt be az MTI.

    Az államokon belüli szélsőséges elemeket hónapok óta erősödő faji és etnikai gyűlölet táplálja. A biztonsági kockázatokat illető aggodalmak központja átkerült a hazai szélsőséges erőkre a külföldi terrorszervezetek helyett. A belbiztonsági tárca által közzétett riasztás figyelmeztet arra is, hogy az al-Kaida és az Iszlám Állam továbbra is szíthat belső támadásokat.

    A potenciális terrorfenyegetések komplex körébe tartoznak még az Egyesült Államok olyan ellenfelei, mint Oroszország, Kína és Irán, amelyek igyekeznek erősíteni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket, valamint az ázsiai származású emberek elleni támadásokra való felhívásokat.