Folytatódik a rakétaháború Izrael és a Hamász között, Gázában 42 ember halt meg

2021.05.16. 17:05 Módosítva: 2021.05.16. 17:13

Vasárnap is folytatódtak a kölcsönös rakétatámadások Izrael és a Gázai övezet iszlamista szervezetei között, írja az MTI.

A Falak őrzői-hadművelet hetedik napján elsősorban a Gázai övezet környékén lévő izraeli településeket, Szderótot, Askelónt és Asdódot érték el az övezetből kilőtt rakéták.

Egy lövedék egy benzinkút közvetlen közelében csapódott be a Netivot nevű városban, de a veszélyes helyzet ellenére sem keletkezett anyagi kár. A harcok hétfő esti megindítása óta mintegy háromezer rakétát lőttek ki Izrael irányába gázai fegyveresek.

Korábban az izraeli hadsereg tovább folytatta kiterjedt támadásait Gázában: rakétákkal leromboltak egy hatemeletes épületet, valamint egy, a Hamász iszlamista szervezethez tartozó terrorista otthona melletti fegyverraktárat, és rakétákat indító különítményeket lőttek a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet értesülése szerint. Támadás érte a Hamász gázai vezetője, Jahja al-Szinvar házát is.

Gázai egészségügyi tisztviselők közlése szerint a vasárnapi izraeli légi csapásokban 42 palesztin, köztük nyolc gyermek vesztette életét – írja a az AP amerikai hírügynökség. Az övezetből eddig összesen 188 halálesetet jelentettek, 55 gyermek és 32 nő vesztette életét. Vasárnap a Hamász alagútjai elleni légitámadásokban voltak újabb áldozatok a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint. Izraeli oldalon eddig 8 ember, köztük egy ötéves gyermek és egy katona életét követelték a Hamász rakétatámadásai.

Ciszjordániában vasárnap a harmadik egymást követő napon tartottak palesztin zászlós tömegtüntetéseket, melyeken a palesztinok az izraeli hadsereg rendfenntartó egységeivel állnak szemben.

A 11-es közszolgálati tévé beszámolója szerint az izraeli biztonsági kabinet négyórás ülésén nem került napirendre a tűzszünet kérdése, noha egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik az izraeli kormányra, és a katonai rádió értesülései szerint már a hadművelet ötödik napján teljesítették az eredeti haditervben meghatározott célokat.

A feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonukból, és a palesztinok tiltakoztak ez ellen. Fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza-mecsetnél, és a palesztinok emiatt is tiltakoztak.

A Hamász hétfőn kezdte el rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapást. Azóta a Hamász több mint 2800 rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépei és tüzérsége pedig több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.  • Hírek
  • Csok