új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyesült Államok összesen 80 millió adag vakcinát oszt szét világszerte a következő hat hétben. Ez az Amerikában június végéig előállított oltások 13 százaléka – jelentette be Joe Biden amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban.

    Ma újabb lépést teszünk a világ megsegítésére – fogalmazott az elnök. Hozzátette, hogy mindaddig az Egyesült Államok sem lesz biztonságban, amíg a világ más országaiban nem sikerül ellenőrzés alatt tartani a járványt.

    Egyetlen óceán sem elég széles, egyetlen fal sem olyan magas, hogy mi is biztonságban lehessünk

    – mondta Joe Biden.

    Az elnök – írja az MTI – kifejtette, a külföldre küldendő 80 millió adag tartalmazza az Egyesült Államokban gyártott 60 milliónyi AstraZeneca-vakcinát – amelynek külföldi adományozását már korábban bejelentették –, valamint összesen 20 millió adagot a többi oltásból, vagyis a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson gyógyszergyártók oltásait. Az AstraZeneca forgalmazását az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletének (FDA) még jóvá kell hagynia.

    Ez lesz az első alkalom, hogy az Egyesült Államok belföldi felhasználásra engedélyezett vakcinát szállít külföldre.

  • Spanyolország valamennyi tartományában folytatódik a koronavírus-járvány enyhülése – értékelte a helyzetet Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

    Az egészségügyi minisztérium adatai szerint kéthetes átlagban százezer emberből 152-en kapták el a fertőzést. A legkedvezőtlenebb a helyzet Baszkföldön, ahol 295 eset jut százezer főre, míg a legkedvezőbb a valenciai tartományban 29 esettel.

    A dél-európai országban az elmúlt 24 órában kevesebb mint 1200 új fertőzöttet diagnosztizáltak. A hétvégén 11 ezer koronavírus esetet regisztráltak, háromezerrel kevesebbet, mint az előző hétvégén.

    Fernando Simón elmondta: folyamatosan nő az immunizáltak aránya, a lakosság 32 százaléka, több mint 15 millió ember kapta meg eddig az első oltását, és 15 százalékuk, mintegy 7 milliónyian már a második adag vakcinát is megkapta.     

    A járványügyi vezető kiemelte, hogy lépésről lépésre kell haladni a korlátozások enyhítésében, jelenleg még nem elég magas a közösségi immunitás ahhoz, hogy az egyéni védekezést mérsékelni lehessen, de elképzelhetőnek tartja, hogy nemsokára szabad téren már nem lesz kötelező a maszk viselése.

    Simón kifejtette: személyes becslése szerint a spanyol lakosság immunitásának aránya 40 százaléka körül lehet, beleszámolva az oltottakon kívül a fertőzésen átesetteket és a feltételezett, de nem igazolt eseteket is.

    A spanyol kormány célkitűzése, hogy augusztusban az átoltottság elérje a 70 százalékot, vagyis addigra körülbelül 33 millió spanyol rendelkezzen teljes oltással.

  • Rendkívül szigorú szabályok mellett tartják meg Rotterdamban a hétvégén az Eurovíziós Dalfesztivált – számol be róla a The Guardian.  A megméretésen 39 ország képviselteti magát, mindegyik küldöttség összes tagját előzetesen tesztelik, és a közönség soraiban csak negatív tesztel rendelkezők lehetnek jelen, számuk maximum háromezer lehet.

    A szervezők a múlt hétvégén a lengyel, és az izlandi küldöttség tagjai között találtak fertőzötteket, jelenleg mindkét csapat karanténban van, és várja a következő teszteredményeket. 

    Az Eurovíziós Dalfesztivált 1956 óta rendezik meg évente, tavaly azonban a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani az eseményt. 

    A versenyt utoljára épp egy holland énekes, Duncan Laurence nyerte meg az Arcade című dalával két évvel ezelőtt. A holland egészségügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy szerdától megkezdődik a  következő  lazítás: megnyitnak a piacok, konditermek, valamint az állatkertek, uszodák is.

  • Olaszországban előbb rövidítik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, majd június 21–től teljesen el is törlik – írja az MTI az olasz miniszterelnöki hivatal közleménye alapján. 

    Jelenleg este tíz órától reggel ötig tart a kijárási tilalom, aminek kezdete este tizenegy órára tolódik ki, majd június 7-től a kijárási tilalom már csak éjféltől lesz érvényes, végül pedig június 21-től teljesen eltörlik. Azonban a kijárási korlátozás megszűnése nem lesz egységes, hiszen egyes régiókban már korábban megszűnik, például Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia tartományokban, ahol 

    minden járványkorlátozást eltörölnek, kizárólag a szájmaszkviselet és a biztonsági távolság betartása marad érvényben.

    Az esti órákban kezdődött kormányülésen döntés születik a kereskedelmi központok hétvégi újranyitásáról is, illetve a vendéglátás nemcsak a teraszokon, hanem zárt térben is újraindulhat, de első lépésben csak este hat óráig. Emellett 

    újranyitják a nézők előtt a stadionokat, ahol a helyek legfeljebb huszonöt százalékát foglalhatják el, maximum ezer ember fogadásával.

    Ehhez jön még, hogy engedélyezik az esküvőket, a keresztelőket és más családi tömegrendezvények megtartását is, de a résztvevőknek legalább egy oltás megkapását igazolniuk kell.

  • Feloldja a prioritási listát Németország és június 7-től minden felnőtt számára ajánlja a koronavírus elleni vakcinát – mondta Jens Spahn egészségügyi miniszter.

    Ennek értelmében 16 éves kortól mindenki jogosult az oltásra Németországban, elvetve azt az elsőbbségi rendszert, amely a kor, a munka és a meglévő alapbetegségek alapján disztingvál a sorrendben – írja az AFP nyomán a The Guardian.

    Jens Spahn ezt az ország 16 regionális egészségügyi miniszterével folytatott tárgyalások után jelentette be.

  • Két hét kötelező karanténba küldtek egy 40 éves brit férfit Sydney egyik belvárosi szállodájába, miután kimentették süllyedő jachtjáról – jelentette az ausztrál rendőrség tájékoztatója nyomán a Reuters. A helyi sajtó szerint a férfi a csendes-óceáni Tahiti szigetéről érkezett Sydneybe.

    Az új-dél-wales-i rendőrség beszámolója szerint mintegy 26 órán át tartott a mentés, miután bejelentést kaptak a körülbelül 15 méter hosszú Beneteau jacht balesetéről, mintegy 95 tengeri mérföldnyire Newcastle partjaitól. A jachtot a város kikötőjébe vontatták.

    A rutinellenőrzéseket követően a brit férfit kötelező karanténba szállították, Ausztrália ugyanis 2020 márciusa óta lezárta határait és csak korlátok között enged be külföldről érkezőket. Minden, tengeren túlról befutóra két hetes kötelező szállodai karantén vár.

  • A brazilok 58 százaléka szerint Jair Bolsonaro elnök alkalmatlan az ország vezetésére, 50 százalékuk pedig nem hisz neki – derült ki a Datafolha közvélemény-kutató intézet friss felméréséből.

    Az elmúlt napok közvélemény-kutatásai szerint az államfő népszerűsége 2019. január 1-jei hivatalba lépése óta nem volt ilyen alacsony, mégpedig olyannyira, hogy elveszítené a jövő évi választást, ha ismét indulna a tisztségért – írja az MTI.

    A brazil elnök lefelé tendáló népszerűségi indexe részben onnan gyökerezik, hogy egyre több bírálat éri a koronavírus-járvány kezelése miatt. A világon Brazíliában jegyezték fel a második legtöbb halálos áldozatot a fertőzéssel összefüggésben (közel 435 ezret), míg a 15,6 millió regisztrált eset a harmadik legmagasabb a világon.

    Bolsonaro egyike a járvány súlyosságát leginkább elvitató politikai vezetőknek:

    korábban „influenzácskának" nevezte a koronavírust, és ellenezte az olyan megelőző intézkedések alkalmazását, mint a maszkviselés, a távolságtartás vagy a karantén.

    Jair Bolsonaro járványkezelése jelenleg vizsgálat tárgyát képezi a kongresszusban, és az már eddig világossá vált, hogy az elnök akadályozta a közösségen belüli távolságtartásra irányuló intézkedéseket, kampányt folytatott a koronavírus ellen nem hatásos gyógyszerek mellett, valamint késve kezdett el tárgyalni a vakcinavásárlásról.

  • A Johnson & Johnson felére vágta  vissza az Európai Uniónak ezen a héten leszállítandó vakcinái mennyiségét – közölték uniós források hétfőn a Reutersszel.

    A korábbi szerződés értelmében az amerikai gyártónak a második negyedévben, vagyis június végéig 55 millió adag vakcinát kellene Európába szállítania, ám eddig kevesebb mint ötmillió dózisnál tart.

    Az Európai Bizottság szóvivője arról beszélt, hogy a jelenlegi dóziskiesés csupán átmeneti, a későbbiek folyamán várhatóan felgyorsul majd az öreg kontinensre szállítandó vakcinák mennyisége. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy pontosan hány vakcina érkezik a gyártótól a jövő héten.

  • Mentesülhetnek a kötelező maszkviselési szabályok alól azok akik már megkapták mindkét oltást New York államban - írja a The Guardian. 

    Az egészségügyi tisztségviselők által elfogadott útmutatás értelmében azok az emberek, akik túl vannak mindkét oltáson, hamarosan maszk nélkül használhatják a közösségi közlekedést és a nyilvános helyeket is.  Andrew Cuomo kormányzó ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a magánvállalkozók továbbra is előírhatják a kötelező maszkviselést.

  • Joe Biden amerikai elnök azt tervezi, hogy 20 millió vakcinát küld szét június végéig szerte a világba – mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára. 

    Ezzel az intézkedéssel –  - írja a The Guardian – 80 millióra nőne az Egyesült Államok által külföldre szállítandó vakcinák mennyisége.

  • Szerdán megkezdődik a vendéglátóhelyek teraszainak és a kulturális intézményeknek a megnyitásával a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása Franciaországban, miután a járványügyi mutatók több mint két hete csökkenő tendenciát mutatnak, s az oltási kampány felgyorsulásával naponta több mint félmillió embert oltanak be országszerte. A kormány bejelentette, hogy a turizmus beindítása érdekében a külföldieknek is ingyenesen áll rendelkezésére a tesztelés az országban – írja az MTI.

    Az általános közérzet javításához hozzátartozik a társadalmi kapcsolatok felvétele is

     – mondta Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi igazgatója egy hétvégi lapinterjúban, megerősítve, hogy a javuló tendencia lehetővé teszi a korlátozások feloldásának megkezdését.

    Az éjszakai kijárási tilalom kezdete szerdán a jelenlegi este 7 óráról 9 órára tolódik, és az október 30-a óta zárva tartó mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak, állatparkok, valamint a nem csak alapvető cikkeket árusító üzletek 35 százalékos kihasználtsággal kinyithatnak, maximum nyolcszáz érdeklődőt fogadva egyszerre. A vendéglátóhelyek a teraszaikat egyelőre ötvenszázalékos kihasználtsággal működtethetik, egy asztalnál maximum hatan foglalhatnak helyet.

    Miután a szabályozások viszonylag összetettek, és az időjárás hűvös és esős az egész országban, számos tulajdonos jelezte, hogy megvárja a június 9-ét, amikortól a bárok, a kávéházak és éttermek belső terei is fogadhatnak vendégeket. 

    Június 9-től kezdve várhatóan a kulturális helyek is már 65 százalékos kihasználtság mellett működhetnek, és az éjszakai kijárási tilalom este 11 órakor fog kezdődni.

  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rugalmasabb tárolási körülményeket javasol a BioNTech és a Pfizer cégek közösen kifejlesztett, Comirnaty nevű vakcinájának. Az amszterdami székhelyű uniós ügynökség friss ajánlása szerint a bontatlan üvegeket 2–8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni – írja az MTI.

    Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség Humángyógyszer-bizottsága (CHMP) hétfőn közzétett ajánlása szerint a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott BioNTech/Pfizer oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár egy hónapig (31 napig) is tárolni lehet normál hűtőszekrényben.

    Az oltóanyag tárolásának és felhasználhatóságának változása várhatóan jelentős hatással lesz a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére.

    Az EMA szakértői bizottsága ezt megelőzően, március végén tett közzé ajánlást a BioNTech/Pfizer oltóanyag szállítására vonatkozóan. A márciusi ajánlás szerint a vakcina szállítása és hosszan tartó tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett.

    Az ajánlások megkönnyítik a vakcina gyors szétosztását az uniós tagországok között és azokon belül, azáltal hogy megszűnnek a különlegesen alacsony hőmérsékletű tárolási feltételek – közölték.

  • Újra kinyitja kapuit a párizsi Montmartre világhírű szórakozóhelye, a Moulin Rouge. A lokál szeptember 10-től várja vendégeit. Még 2020. március 12-én zárták be a koronavírus-járvány miatt, az azóta eltelt idő a leghosszabb, amennyire le kellett húznia a rolót azóta, hogy 1915-ben az épületet tűz pusztította el.

    Ma a bolygók együtt állnak. Örülünk, hogy elkezdhetünk dolgozni az újranyitáson

    – mondta Jean-Victor Clerico.

  • A világ egyik leginkább járvány sújtotta országában kevés olyan dolog van, aminek nagyobb a keletje az oxigénpalacknál, amelyekre égető szükségük van a koronavírusos betegeket ápoló kórházaknak. Egy helyi jótékonysági szervezet riasztotta a rendőrséget, miután az egyik forgalmazó kétszeres árat, mintegy kétszáz dollárnak megfelelő összeget kért egy palackért. 

    Csakhogy az oxigénpalackokat forgalmazó cég valójában ócskavastelep, ahol átfestett poroltókat adnak el oxigénpalack gyanánt.

    Ez életveszélyes lehet, tekintettel arra, hogy a poroltók nyomástűrése kisebb, és akár fel is robbanhatnak, ha magas nyomású oxigénnel töltik meg őket – szemlézte az MTI a New York Timesnak az illegális gyógyszerekre, oxigénre, kórházi ágyakra és temetkezési szolgáltatásokra épülő feketepiacokról szóló riportját

    A koronavírus-járvány második hullámának pusztító hatása van az indiai egészségügyi rendszerre, az emberek egyre kevésbé bíznak abban, hogy Narendra Módi kormánya kezelni tudja a betegséget és képes megfékezni a járványt. Széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy Indiában sokkal több a halálos áldozatok száma a naponta jelzett néhány ezernél.

    A kórházak megteltek, a gyógyszer-, vakcina-, oxigén- és más tartalékok elapadtak, a járványból nyerészkedők pedig „betömik a lukakat”, az orvosságokat, oxigént és más, a betegek gyógyításához szükséges dolgokat online vagy telefonon adják el, sok esetben kihasználva a családok kétségbeesését és gyászát.

    Az így eladott termékek sokszor hamisak, némelyek pedig ártalmasak is. A NYT azt írja, hogy a rendőrség a múlt héten azzal gyanúsított meg egy csoportot, hogy a holttestekről ellopta a halotti lepleket, majd újként adta el őket. Az előző napon pedig a rendőrség több mint száz üvegcse hamis remdesivir nevű antivirális gyógyszert foglalt le, amelyet sok indiai orvos ír fel a Covidban szenvedő betegeknek. A lap szerint a remdesivirrel – amelynek hatékonyságát sok orvos megkérdőjelezi – sokféle módon csalnak.

    Újdelhiben például a közelmúltban négy egészségügyi dolgozót tartóztattak le, mert elvették a Covid–19 betegségbe belehalt páciensektől a fel nem használt gyógyszeresfiolákat, és darabonként négyszáz dollárért adták el őket. Még mielőtt hiány alakult ki a gyógyszerből, a kórházak 65 dollárért jutottak hozzá.

    Az amerikai lap olyan hangzatos ügyről is beszámolt, miszerint egy kormánypárti politikus kórházi ágyakkal kereskedett. De illegális vérplazma-kereskedelemre is akadt példa.

    A New York Times szerint az effajta zsákmányszerzésre mondta a múlt hónapban az újdelhi főbíróság, hogy „szétszakadt a társadalom erkölcsi szövete”.

    A múlt hónapban az újdelhi rendőrség több mint 21 embert vett őrizetbe csalás, titkos készletek felhalmozása, bűnszövetkezés és másfajta, a koronavírus-járvánnyal összefüggő bűncselekmények miatt. Az észak-indiai Uttar Prades államban például 160 embert vettek őrizetbe hasonló okok miatt. Vikram Singh egykori Uttar Prades-i rendőrfőnök úgy nyilatkozott, hogy 36 éves pályafutása során sokfajta zsákmányszerzőt és gonosztettet látott, de ilyet még soha.

    A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint Indiában a fertőzöttek száma elérte a 24 965 463-at, és 274 390 ember halt bele a koronavírus okozta Covid–19 betegség szövődményeibe. A fertőzöttek számában India a második az Egyesült Államok után, a halálesetek számában pedig az Egyesült Államok és Brazília előzi meg.

  • Kínai oldalról lefújták a Mount Everestre induló expedíciókat, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy a hegymászók behurcolhatják magukkal a nepáli oldalról a koronavírus-fertőzést – írja az MTI.

    Korábban 38 kínai állampolgár kapott engedélyt arra, hogy a tavaszi mászószezonban Tibet felől megmássza a 8849 méteres hegycsúcsot. A nepáli oldalról ugyanakkor 408 hegymászónak adták ki az engedélyt.  úgy, hogy a közelmúltban több mászót koronavírus-fertőzéssel hoztak le az alaptáborból.

    Kína a múlt héten azt is bejelentette, hogy a hegycsúcson felállít egy választóvonalat, hogy megakadályozza a tibeti és a nepáli oldalról felérkező mászók érintkezését. Ennek megvalósítását azonban nem részletezték.

    Szombaton egy nemzetközi expedíció a koronavírus-fertőzés kockázatára hivatkozva már lefújta a csúcs megmászását a nepáli oldalról. A Furtenbach Adventures osztrák expedíciószervező cég vezetője elmondta: a csapatában lévő amerikai, norvég, izraeli, német, osztrák, olasz, luxemburgi és román résztvevők biztonsági okokból lemondtak az expedícióról, miután az alaptáborban egyre több koronavírusos eset fordult elő.

    A Mount Everest megmászására rendszerint a május a legalkalmasabb a kedvező időjárás miatt. Múlt héten már többen felértek a csúcsra. Idén eddig két hegymászó vesztette életét a nepáli oldalon kimerültség miatt, egy svájci és egy amerikai. 

    A 408 nepáli engedély között ott van  Varga Csabáé is. Az erdélyi magyar hegymászó pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretné megmászni a csúcsot.  Májusban már 150-en mászták meg a csúcsot és sok mászó – köztük Varga Csaba is – vár a következő kedvező időjárási ablakra, hogy feljusson. A Mount Everestre az első hegymászók, Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa nyomába lépve 1953 óta több mint hatezren jutottak fel. A hegyen legalább 311 ember lelte halálát.

  • Mivel minden oltóközpont másféle igazolást állít ki Szlovákiában, így azok hitelességét nehéz ellenőrizni és ezt egyre többen próbálják meg úgy kihasználni, hogy csalással szereznek nemzetközi oltási igazolást – tájékoztatott róla Monika Palušková, a Körzeti Orvosok Szlovákiai Társaságának elnöke – derül ki az Új Szó cikkéből. 

    arról is beszélt, hogy figyelmeztetik az egészségügyi dolgozókat, hogy ne töltsenek ki nemzetközi oltási igazolást (ami a szomszédos országban francia és angol nyelvű) Olyan személy számára, akiket nem ők oltottak be Covid-19 ellen.

    Az orvosok társasága hangsúlyozza, hogy az oltással kapcsolatos adminisztratív feladatokat az oltást végző orvosnak kell elvégeznie és teljes mértékben ő felel érte. Emellett azt tanácsolják a többi egészségügyi dolgozónak, hogy azonnal forduljanak a rendőrséghez, ha valaki csalással próbálkozik náluk.

    A Körzeti Orvosok Szlovákiai Társasága kiemeli, hogy az oltóközpont feladata kiállítani az oltás beadásáról szóló igazolást.

    Ez vonatkozik a nemzetközi oltási igazolás kiállítására, lepecsételésére és aláírására is, ha ezt a beoltott kéri

    – mondta Monika Palušková, aki hozzátette, hogy ennek felelősségét nem lehet áthárítani semmilyen más egészségügyi dolgozóra.

  • Június 17-én ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt Párizsban a Disneyland – közölte a CNN. A parkot még októberben, a második hullám idején zárták be a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma miatt.

    A közlemény szerint más stúdiók is megkezdik a működésüket, köztük a Walt Disney Studio Park, illetve a Disney Falu is. A vállalat közlése szerint a legfontosabb a vendégek egészségének és jó közérzetének biztosítása, a szükséges biztonsági intézkedések betartásával.

  • Dinamikusan növekszik a beoltottak száma Hollandiában, így egyre kisebb a kórházakra nehezedő nyomás, ezért Amszterdam már a héten lazíthat a korlátozó intézkedéseken – idézi a The Guardian Hugo de Jonge egészségügyi miniszter bejelentését.

    Szerdán megnyithatnak az állatkertek, és a kültéri szórakozó parkok, az éttermek, és bárok pedig két órával tovább lehetnek nyitva este 8 óráig.  Hugo De Jonge hozzátette, hogy a következő lazítások bejelentéséről várhatóan a következő három hétben fog döntetni a kormány.

    A piros lámpás negyedben dolgozó prostituáltak is megkezdhetik a tevékenységüket, a koronavírus-járvány terjedése miatt a holland kormány még tavaly december közepén függesztette fel az ágazat tevékenységét. A szexmunkások az őket ért hátrányos megkülönböztetés miatt márciusban már tüntettek a kormány intézkedései ellen, mivel míg más szolgáltatás megkezdhette a működését, ők továbbra is karanténban kellet, hogy maradjanak. A kormány ugyanakkor pénzügyi támogatást nyújtott azoknak, akiknek érvényes munkaszerződése volt, és bizonyítani tudták, hogy a járvány miatt elestek a bevételeik legalább 20 százalékától.

    A koronavírus-járvány kitörése óta a 17 milliós országban eddig 1,6 millió ember fertőződött meg, és meghalt 20 ezer ember.

  • Hétfőn landolt Portugáliában 22 utassal a fedélzetén az első brit járat, miután feloldották London és Lisszabon között négy hónapja bevezetett utazási korlátozásokat - írja a The Guardian. 

    Az idegenforgalom számára most megindult lazítás folyamat kulcsfontosságú az ágazat számára, az ország GDP-nek a 15 százalékát a turizmus adja. Két éve az Európa Unióból időközben távozó Egyesült Királyság 3,2  milliárd euróval járult hozzá az idegenforgalmi bevételeknek.

    A most meghozott lazítási folyamat azokra az uniós államokra vonatkozik, ahol 100 ezer főre vetítve kevesebb mint 500 koronavírus-fertőzött van. Bár Portugáliában újra megnyitottak a bárok, éttermek, legkésőbb 22:30-kor be kell zárniuk.

  • A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 113 új fertőzöttet regisztráltak. Az elmúlt napon három beteg hunyt el, jelenleg 407-en vannak kórházban, közülük 121-en intenzív osztályon. Az országban a védőoltás első dózisát 554 061-en kapták meg, közülük 289 052-en vették fel a vakcina második adagját is − írja az MTI.

    Ljubljana több enyhítést is bejelentett a múlt héten. Hétfőtől a középiskolások teljesen visszatérhettek az iskolapadokba, korábban a diákok fele otthon, fele pedig az iskolában tanult, heti váltásban. Teljesen jelenléti oktatásra térnek vissza az egyetemisták is.

    A vendéglátóhelyek a korábbi 7 helyett 5 órakor nyithatnak, és 19 óra helyett 22 óráig lehetnek nyitva. Kinyithattak továbbá a kaszinók és a mozik is, de csak 50 százalékos kapacitással, ezeknek a látogatása csak védettségi igazolvánnyal lehetséges.

  • Bosznia-Hercegovinában az elmúlt 24 órában 71 új fertőzöttet regisztráltak. 2704 tesztet végeztek el és 25 halálesetet jelentettek be. 

    Idáig 654 723 tesztet végeztek el és 132 583 személynél állapították meg a fertőzést – számolt be a szarajevói Dnevni avaz napilap.

  • Dubaj enyhít a szállodákra, koncertekre és sporteseményekre vonatkozó korlátozásokon − írja a Guardian. A városban lehetővé tették a szállodák teljes kapacitású működését, és olyan koncerteket és sporteseményeket, ahol minden résztvevő be van oltva.

    A társadalmi távolságtartás és a maszkviselés továbbra is kötelező marad − közölte a válság- és katasztrófavédelmi bizottság. Nőtt az éttermek és szórakozóhelyek kapacitása is.

    Az Egyesült Arab Emírségekbe, azért, hogy megakadályozzák a koronavírus indiai változatának terjedését, tilos a beutazás

    • Indiából,
    • Bangladesből,
    • Pakisztánból,
    • Nepálból és
    • Srí Lankáról.
  • Az elmúlt 24 órában 9635 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak Thaiföldön, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb szám az országban. Az ázsiai országban a börtönökben is nagymértékű terjedést mutatott a vírust. Az elmúlt két hétben az egészségügyi csapatok 24 ezer fogvatartottat teszteltek, 40 százalék mutatott pozitív eredményt − írja a Guardian.

    Azokat a rabokat, akik pozitív eredményt produkáltak, már kórházakban kezelik. Jelenleg 380 ezer fogvatartott van országszerte. A Human Rights Watch jogvédő szervezet már korábban figyelmeztetett a társadalmi távolságtartás hiányára a börtönökben. A szervezet múlt heti nyilatkozatában kijelentette, hogy

    az államnak gyorsan csökkentenie kell a túlzsúfoltságot. Ez megoldható azzal, hogy szabadon engedi azokat az embereket, akik nem jelentenek komoly kockázatot másokra.

  • Franciaországban péntektől ismét kinyitnak a bárok és éttermek teraszai − írja a The Guardian. Az országban megnyitnak az üzletek és bevásárlóközpontok is, az éjszakai kijárási tilalom este 9-től kezdődik majd az országban. A szórakozóhelyek, amelyeket tavaly márciusban zártak be, egyelőre nem nyitnak ki ismét.

    Tizenöt polgármester a tengerparti üdülőhelyek és a népszerű nyaralóhelyek nyitását kérte a kormánytól egy nyílt levélben. Azzal érveltek, hogy biztonságosabb lenne megnyitni az éjszakai klubokat, mint kockáztatni, hogy illegális és részeges tömegrendezvényeket tartsanak sötétedés után a tengerparton.

  • A Dél-afrikai Köztársaság ötmillió ember beoltását tervezi június végéig − írja a The Guardian. Zweli Mkhize egészségügyi miniszter vasárnap azt mondta: a célt akkor lehet elérni, ha a várt oltóanyag-rendelések időben megérkeznek.

    Elkezdjük oltani a 60 éves vagy annál idősebb polgárokat, akik a legkiszolgáltatottabbak a megbetegedés miatt

    − mondta a miniszter.

    Az országban eddig kevesebb mint 480 000 embert oltottak be, többségük egészségügyi dolgozó. A kormány azt állítja, hogy elegendő oltóanyagot rendeltek az immunizáláshoz. A körülbelül 59 milliós ország legalább 45 millió ember beoltására elegendő oltóanyagot rendelt.

    Június végére várhatóan 4,5 millió adag Pfizer- és kétmillió adag Johnson & Johnson-oltóanyagot kapunk

    − mondta a miniszter.

    Az ország az év elején megvásárolt AstraZeneca-vakcinákat eladta más afrikai országoknak, mert attól tartott, hogy kevésbé lesznek hatékonyak. Aztán megkezdték az egészségügyi dolgozók oltását a Johnson & Johnson-oltóanyag segítségével, de április közepén két hétig szünetet kellett tartaniuk, amíg kivizsgálják a trombózisos esetek valószínűségét.

  • Egyre csökken azoknak a kórházaknak a száma Szerbiában, ahol koronavírussal fertőzött betegeket kezelnek − jelentette be Milika Asanin, a szerbiai egyetemi klinikai központ igazgatója hétfőn. Jelenleg az országban 2799-en szorulnak kórházi kezelésre, és 99-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva − adta hírül az MTI.

    A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 568-cal, Koszovóban 321-gyel, Észak-Macedóniában 62-vel, Montenegróban 74-gyel, Bosznia-Hercegovinában pedig 106-tal növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 17-tel, Koszovóban nyolccal, Észak-Macedóniában 14-gyel, Montenegróban eggyel, Bosznia-Hercegovinában pedig 31-gyel emelkedett.

  • A nyaralóhelyek megnyitása nagy megkönnyebbülést jelent, és bár most még elég alacsony a turisták száma, május végére ez a szám meg fog tízszereződni − mondta Steward Wingate, a London–Gatwick repülőtér vezérigazgatója. Közölte:

    Ez egy fontos nap számunkra, és fontos első lépés; nagyon várjuk, hogy az elkövetkező hetekben további országokat vegyenek fel a zöld listára, mivel az oltási program továbbra is jól halad Európában, és remélhetőleg a fertőzési arány csökkenést mutat majd.

    Hangsúlyozta, hogy az utazásoknál nagy figyelmet fordítanak a higiéniai és a járványügyi szabályok betartására − írja a Guardian.

  • Észtországban megkezdődött a koronavírus elleni tömeges védőoltás regisztrációja a 16 éven felüliek számára – közölte ma a balti állam szociális ügyi minisztériumának sajtószolgálata.

    Az oltásra az állami internetes oldalon, valamint telefonon lehet időpontot választani. A vakcina beadása az ország bármely pontján kérhető.

    Kezdetben az elektronikus regisztrációs rendszer minden bizonnyal nagy terhelésnek lesz kitéve, így az embereknek várniuk kell a sorukra

    – mondta Marek Seer, a koronavírus elleni védőoltással foglalkozó csoport vezetője. majd meg is indokolta, hogy miért is várható mindez:

    Erre azért van szükség, hogy az elektronikus regisztrációhoz kapcsolódó kórházi információs rendszerek megbirkózzanak a terheléssel, és hogy a már bejelentkezett személyek biztonságosan foglalhassanak.

    A tisztviselő egyben türelmet kért a fiataloktól, akik már régóta várnak az oltásra.

    Hétfő reggelig Észtországban 401 317 személyt oltottak be a koronavírus ellen, ami a felnőtt lakosság 37,4%-át jelenti, 179 083-an kapták meg a vakcina második adagját is.

    Az észt kormány május 3-ától újraindította a tantermi oktatást az általános és a középiskolákban, engedélyezte továbbá a múzeumok és kiállítások látogatását. Ettől az időponttól kezdve a vendéglátóhelyek szabadtéri teraszokon szolgálják ki a vendégeket, egy asztalnál legfeljebb tíz fő ülhet.

    Az 1,3 milliós balti országban 127 206 fertőzöttet regisztráltak eddig, a járvány tavalyi kezdete óta 1223 ember halt meg – számolt be az MTI.

  • Bill de Blasio New York-i polgármester még csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatót, ahol egyszer csak előrántott egy burgert és egy adag sült krumplit – látható a CBS News YouTube-csatornájára feltöltött videóban.

    Később kiderült, hogy az egész csak egy promóciós akció volt, majd a demokrata politikus azt is bejelentette: a Shake Shack gyorsétteremlánccal kötött megállapodás keretében a következő hónapban a cég 25 éttermének bármelyikében ajándék sült krumpli jár annak, aki igazolni tudja, hogy beadatta magának a koronavírus elleni oltást. 

  • Szlovákiában vasárnap PCR-tesztekkel 136 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A halálos áldozatok száma 14-gyel nőtt – derül ki a szlovák Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) adataiból.

    Vasárnap 3154 mintán végezték el a tesztelést, ebből 136 esetben mutatták ki a betegséget. A járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma így 387 659-re emelkedett Szlovákiában.

    A most nyilvántartásba vettekkel együtt a koronavírus szlovákiai halálos áldozatainak száma 12 238-ra nőtt, 683 284 az inaktív eset.

    Az inaktív fertőzöttek azok, akik tünetekkel vagy tünetmentesen átestek a Covid–19-en, és kettő-négy hét eltelt a tesztelés, valamint az ambuláns kezelés, illetve hat hét a kórházi kezelés óta

    – szerepel a szlovákiai egészségügyi minisztérium tájékoztatójában.

    Eddig összesen 2 765 568 PCR-tesztet végeztek Szlovákiában – foglalta össze az Új Szó.