Diplomácia nézeteltérés miatt engedik be a bevándorlókat Spanyolország területére

2021.05.18. 13:16 Módosítva: 2021.05.18. 18:08

Több mint ötezerre nőtt azoknak a bevándorlóknak a száma, akik az utóbbi 24 órában illegálisan átjutottak Marokkóból az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére. 

A menedékkérők közül 1500-an fiatalkorúak. 

A hivatalos tájékoztatás szerint a több csoportban érkező határsértők Benzu és Tarajal településeknél – az apályt kihasználva – a tenger felől úsztak vagy eveztek át kisebb gumicsónakokkal, tutajokkal a marokkói partszakaszról a spanyol területre, és voltak, akik átmásztak a határvonalon húzódó, kerítéssel ellátott mólón – írja az MTI.

A spanyol sajtó arról számolt be, hogy az exklávé befogadóközpontja teljességgel túlzsúfolt, sok érkező a 85 ezer lakosú város utcáin barangol. A Ceutában található spanyol katonai bázis logisztikai segítséget ajánlott a városi hatóságoknak és fokozta a létesítményeinek védelmét. A madridi kormány 200 rendőrt küld Ceutába a rendfenntartásra.

Spanyol sajtóbeszámolók szerint

a tömeges határsértésre a marokkói hatóságok tétlensége adott lehetőséget, amelyet a lapok szándékosnak tartanak és egy diplomácia konfliktussal magyaráznak.

Ugyanis egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, aki a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetője.

A marokkói kormány „a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek" tartja a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is.

Bevetették a katonaságot, többen megsérültek

Frissítés: Kedd délután újabb bevándorlók úsztak be a tengeren Ceutába.

Ceuta.png

Ez végül ahhoz vezetett, hogy a spanyol hatóságok a katonaságot vetették be ellenük. Többen megsérültek, őket a Vöröskereszt munkatársai ápolják.   • Hírek
  • Árfolyam