új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Olvasóink!

    Zárul az Index napi összefoglalója a koronavírus-világjárvány híreivel és a legfontosabb tudnivalókkal.

    Nyugodalmas jó éjszakát, vigyázzanak magukra!

  • A koronavírus-járvány miatt jövőre halasztották Romániában a 2021. évi népszámlálást – adta hírül az MTI. Az erről szóló sürgősségi rendeletet szerdai ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

    A nép- és lakásszámlálás alkalmával a 2021. december 1-jén fennálló állapotot veszik alapul. Az eredeti referenciadátum 2021. május 1. volt.

    Az adatfelvételt a 2022 február-július időszakban bonyolítják le.

    Kapcsolódó

    Jövőre halasztották a népszámlálást Romániában

    Február és július között veszik fel az adatokat.

  • A Pfizer vállalat holland, gibraltári, luxemburgi és delaware-i leányvállalatokat használ fel ahhoz, hogy kevesebbet kelljen adóznia egyre növekvő bevételei után − állítja a Follow the Money nevű hollandiai oknyomozó portál. A lap szerint a cég a leányvállalatok miatt olyan jól adózik, hogy arányosan kevesebb adót fizet, mint egy átlagos holland pékség.

    A Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagnak köszönhetően szépen gyarapodik a cégek bevétele, ami a 2021-es év első negyedévében 42 százalékkal 14,6 milliárd dollárra emelkedett. Ebben az évben összesen 21 milliárd értékű vakcinát adtak el, ami 5,2 milliárdos nyereséget jelent. A nyereség nagy részét további fejlesztésekre költik majd − számolt be az ATV.

  • Az Egyesült Államoktól kér segítséget Ukrajna a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésében − írja a Kárpátinfó. Dmitro Kuleba külügyminiszter arra utasította Okszana Markarova washingtoni ukrán nagykövetet, hogy kezdjen tárgyalásokat a Fehér Házzal koronavírus elleni vakcinák Ukrajnának történő lehetséges átadásáról.

    Meggyőződésem, ebben a kérdésben minden sikerülni fog

    – fogalmazott a külügyminiszter, aki emlékeztetett: az Egyesült Államok 80 millió adag vakcinát készül más országoknak juttatni június végéig.

  • Horvátországban megyei hatáskörben határoznak a járványügyi szabályokról.

    A fővárost is magába foglaló Zágráb megyében a pandémia-helyzet javulása következtében a megyei operatív törzs arról döntött, hogy holnaptól egy órával tovább, azaz 21 óra helyett 22 óráig tarthatnak nyitva a kávézók.

    Nagyobb forgalmú közterületeken – például piacokon, bevásárlóközpontokban, templomokban – a maszkviselés továbbra is kötelező, valamint a másfél méteres távolságtartás is.

    Idősek otthonában látogatásra továbbra is csak szabad ég alatt kerülhet sor – írja az Index.hr .

  • Az elmúlt napon 19 050 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak Franciaországban, ami 1,64 százalékos növekedést jelent az elmúlt héthez képest − írja a Guardian.

    Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy jelenleg 3862 beteget ápolnak intenzív osztályokon, ami a hivatalos adatok szerint most először esett négyezer március 11. óta.

  • Fél év után ma ismét kinyitottak az éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is Ausztriában, 40 ezer vendéglátó egység és több mint 68 ezer hotel és panzió nyitotta meg újra kapuit a vendégek előtt. A megkérdezettek 41 százaléka annak örül a legjobban, hogy végre barátokkal beülhet egy kávézóba vagy étterembe.

    Kinyitottak a fitneszszalonok, a mozik, a színházak és a sportlétesítmények is.

    Az emberek és a vendéglátósok kedvét egyelőre még az sem szegte, hogy tucatnyi különböző igazolást kell ellenőrizni, hiszen van, aki oltási igazolvánnyal, mások korábbi koronavírusos betegségükről kapott orvosi papírral vagy negatív teszttel érkeznek.

    Michael Ludwig, Bécs polgármestere a főváros legrégebbi kávéházát látogatta meg, ahol már Mozart és Beethoven is járt, Sebastian Kurz kancellár pedig a Praterben lévő híres Schweizerhausban ebédelt Werner Kogler alkancellárral és Elisabeth Köstinger turisztikai miniszterrel.

  • A Tuzla melletti, mintegy 45 ezres Gračanica település sportcsarnokában ma kezdték meg a lakosság tömeges oltását.

    A négynaposra tervezett oltakozás első három napját a sportcsarnokban tartják, míg a negyedik, záró napon a helyi egészségházban adják be a vakcinákat.

    Adnan Muslimović, az oltásokat koordináló orvos elmondta a szarajevói Dnevni Avaz újságírójának, hogy a mára kitűzött oltakozási tervet előreláthatóan tartani tudják:

    Minden rendben zajlik. A lakosok a megadott időpontra érkeznek, a szervezésben az egészségügyi személyzet mellett a Vöröskereszt önkéntesei is segédkeznek.

     

  • Thaiföld célja, hogy a lakosság hetven százalékát beoltsák szeptemberig − jelentette be az egészségügyi miniszter.

    Az országban még csak nemrég kezdődött meg az oltási program, de mivel félnek az új, erőteljesebb járvány kitörésétől, most azon dolgoznak, hogy minél több oltóanyagot szerezzenek be. A járvány eleinte elkerülte az ázsiai országot, azonban februárban növekedni kezdett az esetszám. Április óta a fertőzöttek száma a négyszeresére nőtt, míg a halálozás hatszorosára emelkedett − írja a Guardian.

    Az oltás első dózisainak beadására összpontosítunk, hogy szeptemberig elérjük a lakosság hetven százalékának kitűzött célját

    − mondta Anutin Charnvirakul thai egészségügyi miniszter.

    Thaiföld a tervek szerint a következő hónapban kezdi meg az AstraZeneca oltóanyagának helyi gyártását. Az ország rendelt továbbá a Pfizer oltóanyagából is, valamint jóváhagyták a Sinovac, az AstraZeneca,  a Johnson & Johnson és a Moderna oltóanyagát is.

  • Olaszországban az elmúlt napon 149 új, koronavírus okozta halálesetet regisztráltak, ami visszaesést jelent az előző napi adatokhoz képest, amikor 201 halálesetről számoltak be. Az egészségügy-miniszter elmondta, hogy a napi koronavírusos esetek száma az elmúlt 24 órában 5506 − írja a Guardian.

    Az országban a vírus megjelenése óta 4,17 millió esetben azonosították a fertőzést, és összesen 124 646-an haltak meg a fertőzés okozta megbetegedés szövődményeiben.

    Az intenzíven kezelt betegeken kívül 11 018 embert ápolnak kórházban. Az intenzív osztályokra hetven új beteget vettek fel, így jelenleg összesen 1643 embert kezelnek ezeken az osztályokon.

  • Ne vakációzzanak olyan országokban, amelyek a külföldi utazásokra ezen a héten életbe léptetett új szabályozás alapján a sárga kategóriába kerültek – figyelmeztette Boris Johnson miniszterelnök a briteket. Jelenleg ebbe a kategóriába tartozik Magyarország is, csaknem az összes többi EU-tagállammal együtt.

    Az MTI beszámol róla, hogy Boris Johnsont a londoni alsóház szerdai vitanapján Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője faggatta arról, hogy a brit kormány miért nem alkalmaz nagyobb határellenőrzési szigort az új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozására.

    A konzervatív párti brit kormányfő válaszában kiemelte, hogy a sárga kategóriába sorolt országokból beutazóknak a külföldi utazások eddigi szinte teljes tilalmát felváltó új, enyhébb utazási szabályok értelmében is koronavírus-teszteket kell végeztetniük és tíz napra karanténba kell vonulniuk. Hozzátette: az Angliában élők továbbra se keressék fel turisztikai céllal ezeket az országokat.

  • A havasalföldi régióhoz tartozó Buzău (Bodza) megyében a kórházak személyzetének átlagosan mindössze 43 százaléka kapta meg mindkét adag oltását – jelentette ki Emanuel Ungureanu Buzău megyei képviselő.

    Az összképet tovább rontja a megyei közegészségügyi igazgatóság dolgozói oltottsága. Nekik csak 28,6 százaléka vette fel a vakcinát.

    Pedig Ungureanu szerint nagyon fontos lenne, hogy a kórházi személyzet immunizálja magát, hiszen kínos, ha éppen ők fertőznék meg az egyéb panaszaikkal kezelésre járó pácienseiket koronavírussal.

    Arról nem is beszélve, hogy elsősorban nekik kéne jó példát mutatniuk a társadalom számára – tudósít a kolozsvári Főtér.

  • A világbajnok és aranylabdás korábbi labdarúgó, Ronaldinho a közösségi oldalán számolt be arról, hogy megkapta a koronavírus elleni védőoltást. A Barcelona és az AC Milan már visszavonult egykori játékosa egy rövid bejegyzésben üzent követőinek: 

    Hit, öröm, hála és remény a jobb jövőért mindenki számára

    – olvasható a képpel illusztrált posztban.

     Az nem derült ki, hogy az egykori labdarúgó melyik vakcinát kapta.

  • India globális rekordot állít fel, az elmúlt napon 4529-en haltak bele a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe − írja a Guardian. A számot az egészségügyi szakértők magasabbnak tartják.

    A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint korábban az Egyesült Államok tartotta a halálozási rekordot. Ott január 12-én 4475 halálesetet regisztráltak.

    Az országban 267 334 új fertőzöttet tartottak számon. Indiában elérte a 25,4 milliót a megerősített fertőzések száma. A hivatalos adatok szerint 283 248 halálesetet történt a járvány miatt, ami a második legmagasabb szám a világon.

  • Bulgáriában a lakosságnak pusztán a 13 és fél százaléka kapta meg mindkét koronavírus elleni védőoltást, ezzel az európai uniós államok sereghajtói közé tartozik.

    Az idős bolgárok körében még aggasztóbbak a mutatók. A nyolcvan éven felülieknek pusztán a hat százaléka vette fel mindkét dózist.

    A bolgárok rendkívül régimódiak, az idősek különösen. Többségük iskolázatlan és nehéz őket meggyőzni a védőoltások hasznosságáról 

    – fejtette ki Tihomir Bezlov, a szófiai Demokratikus Tanulmányok Központjának elemzője.

    Euronews újságírója megszólaltatta  Maria Vlahova bolgár háziorvost. Kétezer pácienséből pusztán heten haltak meg koronavírusban. Ez mindössze a mortalitási mutatók 0,35 százaléka. A doktornő szerint a pandémia alacsonyabb egészségügyi kockázatot hordoz, mint a szívinfarktus vagy a rák.

    Gyakorló orvos vagyok. Meg kell óvnom a pácienseim érdekeit. Nem tudom szavatolni, hogy az oltás felvétele után rosszabb egészségügyi állapotba kerüljenek vagy éppen egy újfajta betegség alakuljon ki náluk

    – nyilatkozta az oltásszkeptikus orvosnő.

  • Világszerte komoly kihívást jelent az eldobható arcmaszkok újrahasznosítása: Ausztráliában útépítési alapanyaggá alakítanák a kutatók, az Egyesült Államokban padokat, Franciaországban autókárpitot gyártanak belőlük, míg Nagy-Britanniában egyebek között kerti székek és asztalok készülnek a maszkokból − adta hírül az MTI.

    Az Amerikai Vegyészeti Társaság (ACS) adatai szerint világszerte nagyjából 129 milliárd eldobható védőmaszkot használnak el havonta. A polipropilénből készült maszkok használat után általában a kukákba, majd a szeméttelepekre kerülnek, esetleg elégetik őket. Találkozni velük azonban az utcákon, a folyókban és az óceánokban is, ahol fenyegetést jelentenek az állatvilágra.

    A kutatók és a vállalatok is keresik a módját a használt arcmaszkok újrahasznosításának.

  • Június végétől kezdődően elvileg megoldódhat azoknak a helyzete, akik AstraZenecáról másfajta oltásra cserélnék a második, emlékeztető oltásukat – számol be a Transindex.

    Vass Levente romániai egészségügyi államtitkár elmondta: az egészségügyi minisztérium tudatában van annak a problémának, hogy az AstraZenecát ért negatív hírek miatt sokan másfajta típusú vakcinára cserélnék a második dózist.

    László Attila, a román szenátus egészségügyi bizottságának titkára szerint az oltási kampányt koordináló országos bizottság jelenleg arra vár, hogy az astrazenecások többségénél lejárjon az első és az emlékeztető, második adag beadása közötti időintervallum.

    Az AstraZeneca-vakcinával február 15-én kezdték meg az oltást Romániában, így az emlékeztető oltások többsége május-június vége felé válik esedékessé.

    Miután a vakcinát vérrögképződéssel hozták kapcsolatba, több mint 207 ezer személy mondta vissza az AstraZenecával való oltást, és további 99 ezren nem jelentek meg az oltóközpontokban. Ők  az oltásra jelentkezők teljes számának 28 százalékát teszik ki.

  • Megkezdik a tanulók önkéntes koronavírus-tesztelését jövő héten Szlovéniában − közölte Janez Poklukar egészségügyi miniszter. Első körben a középiskolások egy részének lesz erre lehetősége, egy héttel később pedig már a felső tagozatos általános iskolásoknak is − adta hírül az MTI.

    A programot még április közepén jelentette be a kormány, mielőtt visszatértek a diákok az iskolapadokba, de késtek a tesztek beszerzésével. Ljubljana 300 ezer noninvazív Covid−19-tesztet rendelt, amellyel az orrüregből vett minták alapján is kimutatható a fertőzés, így nem kell mélyebbről, az orrgaratból mintát venni.

    Az öntesztelést minden hétfőn, tanítás előtt, otthon elvégezhetik a diákok, a tesztelés nem kötelező, de ajánlott.

  • Egyiptom május végéig meghosszabbítja a veszélyhelyzetet a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében − jelentette be az egészségügyi kabinet.

    A Guardian szerint a nyilvános parkok és strandok két hét múlva újból megnyílhatnak, amennyiben betartják a megfelelő védelmi intézkedéseket.

    A május 6. óta érvényben lévő intézkedés, miszerint az üzleteket, bevásárlóközpontokat és éttermeket este kilenc óráig be kell zárni, továbbra is érvényben marad.

  • A koronavírus elleni orosz védőoltást, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Központ megfelelő minőségűnek nevezte a szerbiai Torlak Intézetben előállított, koronavírus elleni vakcinát, egyúttal engedélyezte a további előállítást déli szomszédunknál. Európában ezzel Szerbia lesz az első ország, amely az orosz Szputnyik V-t előállítja.

    A következő két hétben Oroszország minden összetevőt biztosít Szerbiának a Szputnyik V gyártásához. Nenad Popović szerb innovációs és technológiafejlesztési miniszter elmondta, hogy elegendő mennyiségű vakcinát fognak készíteni ahhoz, hogy Szerbia saját állampolgárait be tudja oltani, de Aleksandar Vučić elnökkel arról is egyeztetnek majd, hogy a régióban mely egyéb országoknak lesz szükségük a védőoltásra, mert Szerbia készen áll rá, hogy segítsen partnereinek és Európának is – írja a Magyar Szó.

  • A Covid-automata aktualizálását készíti elő az egészségügyi minisztérium. Elképzelhető, hogy kevesebb kategóriába sorolják a járásokat – írja az Új Szó.

    Az egészségügyi minisztérium szakemberei aktualizálják a Covid-automatát, és a jövő keddi munkamegbeszélésen véglegesítik a szöveget. Szeretnénk csökkenteni a kategóriák számát, mert ez a hét már túl sok

    − mondta Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a szerdai kormányülés után. A tárcavezető szerint az automata működésénél figyelembe kellene venni a lakosság beoltottságát is.

  • Az oltási kampány kezdete óta eddig 48 535 975 adag koronavírus elleni oltóanyagot adtak be Angliában az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai szerint − írja a Guardian. Az elmúlt napon 423 904 dózist oltottak el.

    A vakcina első dózisát eddig 30 884 041-en kapták meg, a második adagot 17 651 934-en vették fel.

  • Malawi egészségügyi hatóságai 19 610 adag lejárt szavatosságú AstraZeneca koronavírus elleni védőoltást semmisítettek meg, mivel lejárt a szavatossági idejük. Ez az első afrikai ország, ahol nyilvánosságra hoznak vakcinamegsemmisítést.

    A WHO korábban azt tanácsolta az államoknak, hogy ne semmisítsék meg a lejárt oltásokat, ám módosítottak az álláspontjukon.

    A 18 milliós lélekszámú országban 34 232 fertőzöttet és 1153 halálesetet tartanak nyilván.

    Malawi 102 ezer dózis AstraZeneca-védőoltást kapott az Afrikai Uniótól március 26-án, és mintegy 80 százalékát fel is használták a szérumnak.

    A megsemmisített oltások szavatossági ideje április 13-án járt le – tájékoztatott a BBC .

  • Miután a koronavírus-járvány miatt Franciaországban 202 napja zárva tartó kulturális intézmények szerdától csak 35 százalékos kihasználtság mellett nyithatnak újra, a bevételkiesés kompenzálására a kormány csaknem 150 millió euróval (52,5 milliárd forint) támogatja az újrakezdést – jelentette be Roselyne Bachelot kulturális miniszter.

    A francia állam a járvány kezdete óta 11 milliárd eurót (3854,8 milliárd forintot) költött a kulturális szektor támogatására.

    A kulturális intézmények szerdától fokozatosan nyithatnak meg az érdeklődők számára. 

    A mozik, a színházak, a múzeumok eleinte 35, majd június 9-től 65 százalékos kihasználtság mellett üzemelhetnek, maximum nyolcszáz érdeklődőt fogadva, majd június 30-án megszűnnek a korlátozások, és akár ötezer fős rendezvények is szervezhetők.

    Az átmeneti időszak bevételkiesését a kormány 150   millió euróval kompenzálja, ennek legfőbb nyertese a filmipar. Az ágazat a támogatások több mint felét kapja, mintegy nyolcvan millió eurót. Az összegből hatvan millió euró jut a moziüzemeltetőknek, tízmillió euró a forgalmazóknak és további tízmillió a producereknek – adta hírül az MTI.

  • Kisebb botrány alakult ki ma a londoni Heathrow repülőtéren, amikor a hatóságok arra utasították a vörös jelzésű országokból – többek közt a súlyos koronavírus-járvánnyal sújtott Indiából – érkezőket, hogy ne keveredjenek a biztonságos térségekből érkező utastársaikkal.

    Az utasoknak egymással vegyülve kellett sorba állniuk, azonban a megfelelő távolságtartás kivitelezhetetlennek tűnt, és többen arról is panaszkodtak, hogy a beutazáshoz szükséges járványügyi dokumentumok ellenőrzése sem alapos.

    Egy utas, aki Franciaországból érkezett haza az Egyesült Királyságba, elmondta, hogy amikor beállt az útlevél-ellenőrzéshez sorban állók közé, látta, hogy mindössze ketten végzik ezt a feladatot.

    Egy másik utas pedig a Heathrow repülőtéren szállt fel a Lengyelországba tartó járatra a feleségével, és azt kifogásolta, hogy közel két és fél órát állt sorban olyan személyekkel együtt, akik magas kockázatú országokból érkeztek.

    A londoni repülőtéren egyelőre két terminál működik a négyből – a harmadik és a negyedik terminálokat tavaly zárták le –, ami szintén tovább súlyosbítja a helyzetet. A Heathrow munkatársai elmondták, fontolóra veszik a másik két terminál megnyitását, de a kormánynak is hozzá kell járulnia a több millió fontos számlák finanszírozásához – tudósít a Magyar Nemzet.

  • Annak ellenére pályára kell lépnie szerdán az argentin River Plate-nek a labdarúgó Libertadores Kupában, hogy a koronavírus-járvány miatt nem maradt bevethető kapusa.

    Az argentin klub kedden jelentette be, hogy 25 játékosa megfertőződött a vírussal, emiatt arra kérte a dél-amerikai szövetséget, hogy két akadémista kapust benevezhessen a sorozatra. A szervezet elutasította a kérést, és közölte, hogy a csapatnak mindenképpen le kell játszania a kolumbiai Independiente Santa Fé elleni mérkőzést.

    Marcelo Gallardo vezetőedzőnek összesen tíz egészséges játékosa maradt, a várakozások szerint a szakember a hajlítóizom-sérüléssel küzdő középpályást, Enzo Pérezt állítja majd be a kapuba.

    Kapcsolódó

    Középpályás véd a River Plate Libertadores Kupa meccsén

    Tombol a koronavírus az argentin csapatnál, a szövetség viszont nem engedte új kapus benevezését.

  • A Pfizer megkezdi a koronavírus elleni oltóanyagok gyártását Írországban − írja a Guardian. A vállalat mintegy negyvenmillió dollárt fektetett a gyárba, amely 75 munkahelyet teremt − áll az amerikai gyógyszergyártó közleményében.

    A vállalat megerősítette, hogy a Pfizer és a BioNTech vállalatok közös vakcináját a nyugat-dublini Grange-kastélyban fogja gyártani.

  • Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója is megkapta  a  a legjobb internetes tartalmakért odaítélt Webby-díjat – számolt be az MTI.

    Mellette a médiavilág olyan nagyágyúit is díjazták, mint  Oprah Winfrey és Dua Lipa énekesnő.

    Az internet szempontjából kiemelkedő év van mögöttünk, hiszen ez tette lehetővé, hogy egész évben kapcsolatban lehessünk egymással 

    – mondta Claire Graves, a díjat odaítélő akadémia elnöke.

    A győzteseink is ezt igazolják 

    – tette hozzá, mások mellett Anthony Faucira, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadójára utalva, aki a járványról való tájékoztatásban vállalt fontos szerepet.

  • A nem csak alapvető cikkeket árusító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszai és a kulturális intézmények megnyitásával Franciaországban ma megkezdődött a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása.

    Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban elmondta: miután egyre több francia oltatja be magát a koronavírus ellen, a kormány reméli, hogy nyáron már nem lesz kötelező a maszk viselése az utcán vagy a közösségi kültereken.

    A kormányszóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy a járványügyi mutatóknak még javulniuk kell ahhoz, hogy a kormány engedélyezhesse a maszkviselés elhagyását.

    Adatvédelmi okok miatt és a diszkrimináció elkerülése érdekében a mindennapi életben (munkahely, üzletek, oktatási intézmények, éttermek, mozik, színházak, múzeumok) a védettséget igazoló dokumentumok nem lesznek használatban, hanem inkább a vendégek számának korlátozásával, valamint a szájmaszkviselés és minden más egészségbiztonsági intézkedés megtartásával folytatódik a védekezés.

    Az október vége óta zárva tartó mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak, állatparkok, valamint a nem csak alapvető cikkeket árusító üzletek szerdától 35 százalékos, a vendéglátóhelyek teraszai ötvenszázalékos kihasználtsággal üzemelhetnek, egy asztalnál maximum hatan foglalhatnak helyet.

    Az éjszakai kijárási tilalom kezdete az eddigi hét óráról szerda estétől kilenc órára tolódik, és a Zene Ünnepe elnevezésű utcai rendezvénysorozat napján, pénteken, kivételesen este 11 órakor fog kezdődni.

    Eddig több mint 21 millióan, a franciák 31,2 százaléka, a felnőtt lakosság 38 százaléka kapta meg a koronavírus elleni első vakcinaadagot, míg a teljes lakosság 13,5 százaléka (9,12 millióan) mindkét dózist – számolt be az MTI.

  • Mivel a világjárvány nemzeti és globális vészhelyzetet jelent, az Európai Bizottság azt szeretné, ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagországai a koronavírus elleni oltóanyagok szellemi tulajdonjogának ideiglenes mentességéről állapodnának meg – közölte Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos Brüsszelben.

    A WTO-tagországoknak rögzíteniük kell, hogy a vakcinagyártók nem tehetnek szert nyereségre.

    A nemzetközi közösség elsődleges felelőssége annak biztosítása, hogy mindenki egyformán hozzáférjen a koronavírus elleni oltóanyagokhoz. Ehhez a gyártási kapacitás növelésére, vakcinákhoz való gyorsabb és szélesebb körű hozzáférés biztosítására, illetve megfizethetőbb árak megszabására van szükség.

    Biztosítani kell, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok, és legkiszolgáltatottabb állampolgáraik is hozzáférjenek az oltóanyaghoz

    – fogalmazott Valdis Dombrovskis.

    Az uniós bizottság azt várja, hogy az oltóanyaggyártó országok konkrét vállalásokat tegyenek a rászoruló országok vakcinával történő ellátásának elősegítésére, megelőzve ezzel a vírusvariánsok további terjedését, ezzel is elősegítve a kilábalást a pandémiából – adta hírül az MTI.