18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Már tetemek százait viszi India szent folyója

000 9AB6U2
2021.05.19. 21:49

Az ott élők több száz holttestet fedeztek fel a folyóban úszva vagy a part fövenyébe temetve. Félő, hogy a koronavírus áldozatai. Indiát az elmúlt hetekben a járvány pusztító, második hulláma sújtja. Több mint 25 millió fertőzöttet és 275 ezer halálesetet regisztráltak. A szakértők szerint a valós szám ennek többszöröse.

A folyóparton heverő holttestek, az éjjel-nappal égő halotti máglyák és a helyhiánnyal küszködő hamvasztási helyszínek együtt az áldozatok olyan számáról árulkodnak, amelyek a hivatalos statisztikában nem szerepelnek – jelenti a BBC tudósítója a helyszínről.

Sírokkal tarkított folyómeder

A szörnyűségekre Uttar Pradesben először május 10-én derült fény. Akkor még csak 71 partra mosott holttestet számoltak meg Csausza faluban, az államhatár közelében. Azóta napról napra nőtt a folyóból kihalászott tetemek száma.

A többnyire oszlásnak indult holttesteket boncolták, DNS-mintákat vettek, majd a földi maradványokat a folyópart közelében lévő gödrökbe temették – ismertette az áldatlan körülményeket a helyi rendőrfelügyelő. A rendőrség hálót feszített ki a vízre, hogy a rendületlenül érkező holttesteket felfogja.

A szomszédos faluban többtucatnyi erősen bomlott holttestet találtak a folyó partján szétszórva, amelyekből kóbor kutyák és varjak lakmároztak.

A helyiek szerint a holttestek már napok óta a parton hevertek, de a hatóságok figyelmen kívül hagyták a bűzzel kapcsolatos panaszaikat mindaddig, amíg folyóban lelt holttestekről szóló hírek el nem árasztották a címlapokat.

A szomszédos Ballia térségében is többtucatnyi felpuffadt és oszlófélben levő test úszott a folyóban, amikor a falusiak reggel megmártóztak India legszentebb folyójában. A folyópartot Kannaudzsban, Kanpurban, Unnaóban és Prajagradzsban sekély sírok tarkítják.

A hinduk hagyományosan elhamvasztják halottaikat.

Sok közösség azonban Dzsal Pravah tanait követi, vagyis a folyóba merítik a gyermekek, a hajadon lányok és a fertőző betegségekben vagy kígyómarásban elhunytak holttestét.

Sokan meg sem engedhetik maguknak a hamvasztást, ezért a holttestet egyszerűen fehér lepelbe csomagolják, és belökik a vízbe. Néha a tetemekhez köveket kötöznek, hogy elmerüljenek, mások nehezék nélkül lebegnek a felszínen. A Gangeszben úszó holttestek látványa korábban sem ment ritkaságszámba.

Az viszont igen, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sok bukkan fel. Egy kanpuri újságíró szerint a tetemek „hatalmas eltérést mutatnak a hivatalos halálozási adatok és a tényleges számok között”.

Április 16. és május 5. között hivatalosan 196 ember halt meg a járvány következtében Kanpurban, ugyanakkor a város hét krematóriumában 8000 elhunytat hamvasztottak.

A krematóriumokban kizárólag kórházakból, Covid-igazolással érkező holttesteket hamvasztották, miközben rengeteg ember halt meg otthon, bármilyen vizsgálat nélkül. A családjaik a város szélére vagy a szomszédos körzetekbe vitték a holttesteket. Amikor nem találtak fát vagy hamvasztási helyet, egyszerűen a folyómederben temették el őket – mondta az újságíró.

„Szívszorító” – mondta egy másik szemtanú. „Az elhunytak mindegyike valakinek a fia, lánya, testvére, apja vagy anyja. Legalább a halálukban érdemeltek volna némi tiszteletet. De még a statisztikákba sem kerültek bele. Névtelenül haltak meg, és névtelenül búcsúztatták őket.”

Naphosszat temetnek

A sírok és a rothadó holttestek felfedezése, valamint a félelem, hogy a tetemek fertőzhetnek, sokkolta a folyó menti falvak lakosait.

A Gangesz a Himalájában ered, és a világ egyik legnagyobb folyója. A hinduk szentnek tartják. Abban hisznek, hogy a fürdés Gangeszben megtisztítja őket bűneiktől. Vizét vallási szertartásokhoz használják.

Egy 63 éves helybeli azt nyilatkozta a helyi tévében, hogy „150-200 sírt” látott a folyó medrében. „A temetések reggel 7-től este 11-ig tartanak” – mondta Kannaudzsban Dzsagmohan Tivari, aki „lélekrombolónak” nevezte a látványt.

A sírok felfedezése pánikot keltett a környéken.

Az emberek attól tartanak, hogy a fövenyben eltemetett holttestek elkezdenek úszni a folyóban, amint elered az eső és megemelkedik a vízszint.

A kormány betiltotta a Dzsal Pravaht, és pénzt ajánlott fel azoknak a szegény családoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a hamvasztást. A töltéseken és a hamvasztási helyeken rendőrök járőröznek, megelőzendő, hogy az emberek a vízbe dobják vagy eltemessék a holttesteket. Ennek ellenére minden nap felbukkan egy-két újabb tetem a Gangeszben.

„A rituáléknak megfelelően megadjuk nekik a végtisztességet” – mondta Mangala Prasad Szing, Gazipur elöljárója.

(Borítókép:  Egy férfi bot segítségével mozgat Covid–19 koronavírus áldozatainak maradványai között lévő ruhadarabot 2021. május 19-én. Fotó: Sanjay Kanojia / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport