Orosz kém lehetett a Somertomi Ember

2021.05.20. 06:55

Kihantolták egy 73 éve eltemetett férfi földi maradványait az ausztráliai Adelaide-ben, hogy DNS-t nyerjenek ki, és ezzel megoldják az ország egyik legrégibb rejtélyét.

A Somertomi Ember néven emlegetett férfi holttestét 1948. december 1-jén találták meg a dél-ausztráliai város tengerpartján egy gát falához dőlve. Személyazonosságát nem sikerült kideríteni, és a megoldatlan ügy azóta is foglalkoztatja az ausztrál közvéleményt, kilétéről számos találgatás látott napvilágot, köztük az, hogy orosz kém lehetett.

A rejtélyes halottat az adelaide-i West Terrace temetőben hantolták el, a síremlékén az olvasható:

Itt nyugszik az ismeretlen férfi, akit Somertom Beachen találtak 1948. december 1-jén.

A sír felnyitását Dél-Ausztrália állam főügyésze, Vickie Chapman engedélyezte, miután a korábbi hasonló exhumálási kísérletek kudarcba fulladtak.

Az ismeretlen férfit övező rejtélyt fokozták a nála talált tárgyak, köztük Omar Khajjám középkori perzsa költő Rubáiját című verseskötete egy kézzel írt rejtélyes jegyzettel, amely egyesek szerint kód lehet, továbbá egy széttépett papír darabjai, melyre fárszi nyelven a „befejezve” vagy bevégezve kifejezés volt írva – számolt be az esetről az MTI.  • Hírek
  • Csok